بازی درمانی کودک - مرکز روانشناسی و روانپزشکی برگ سبز

بازی درمانی کودک

بازی درمانی کودک یا به طور کلی، بازی درمانی (Play Therapy) نوعی شیوه‌ی روان درمانی است که در آن از بازی برای ارزیابی، پیشگیری یا درمان چالش‌ها و اختلالات روانی و اجتماعی کودک استفاده می‌شود.

بازی درمانی کودک چیست؟

بازی در رساندن کودک به مهارت‌های رشدی شامل مهارت‌های حرکتی، کلامی، شناختی، خودیاری و اجتماعی سهم به سزایی دارد و کودکان را به رشد همه جانبه می‌رساند. بازی کردن مانند تغذیه کردن یک نیاز مهم برای کودک است و برای رشد اجتماعی، ذهنی و جسمی کودک لازم و ضروری است. کودکان افکار خود را از طریق بازی بروز می دهند. بازی درمانی کودک شرایطی را فراهم می‌کند تا کودکان بتوانند با استفاده از روش‌های سالم، احساسات و هیجانات خود را کشف کنند و آنها را بروز دهند.

در کلینیک برگ سبز، خدمات مرتبط با حوزه بازی درمانی کودک تحت نظارت روانشناسان و درمانگرانی صورت می‌پذیرد که جزو اساتید مجرب دانشگاهی‌اند. بازی درمانی کودک در کلینیک برگ سبز با استفاده از تکنیک‌ها و رویکردهای نوین کاردرمانی روز دنیا ارائه می‌گردد. در کلینیک برگ سبز، بازی درمانی یکی از روش‌های طراحی شده برای بهبود و ارتقای انواع وضعیت‌های ذهنی و روانی کودکان است. از آنجایی که کودکان ظرفیت کمتری برای پردازش هیجانات خود دارند، بازی درمانی بستری برای آن‌ها فراهم می‌کند تا بتوانند به روش‌های سالم، احساسات و هیجانات خود را کشف کرده و آن‌ها را بروز دهند.

بازی درمانی کودک در برگ سبز

شما می‌توانید برای کسب اطلاعات بیشتر درباره خدمات مرکز مشاوره و کلینیک روانشناسی برگ سبز، با ما در تماس باشید و همچنین برای رزرو وقت برای بازی درمانی کودک بر روی دکمه زیر کلیک کنید.

دکتر مینا مجتبایی

روانشناس بالینی

محمد مهرگان

روانشناس و مشاور

سیده زهرا میرحسینی

روانشناس بالینی

مینا شیرمحمدعلی

روانشناس بالینی

اهمیت بازی درمانی کودک

کودکان فاقد مهارت‌های شناختی و کلامی برای گفتگو در مورد برخی موضوعات هستند. به عنوان مثال غم و اندوه می‌تواند برای آنها بسیار پیچیده باشد و کودک ممکن است در بیان افکار و احساسات خود دچار مشکل شود. بازی می‌تواند راهی عملی برای کودکان باشد تا بتوانند روی موضوعاتی که برای آنها ناراحت کننده است، کار کنند. آنها می‌توانند صحنه‌ها را بازی کنند، به مشکلات خاصی بپردازند یا شخصیت‌هایی خلق کنند که احساسات خود را با آنها به اشتراک می‌گذارند. بسته به نوع بازی درمانی کودک، بازی درمانگر ممکن است در نقاط مختلف بازی مداخله کند تا در حل یک مسئله به کودک کمک کند.

در بازی درمانی کودک اتفاقات بسیاری برای کودک می‌افتد که برخی از آنها عبارتند از:

  • مسئولیت پذیری در رفتارهای کودک بیشتر شود.
  • همدلی و احترام در کودک پرورش یابد.
  • حس اعتماد به نفس در کودک ایجاد و تقویت می‌شود.
  • به کودک کمک می‌کند تا احساساتش را به روشی سالم شناسایی و بیان کند.
  • مهارت‌های بین فردی کودک را بهبود می‌بخشد.
  • کودک مهارت‌های اجتماعی جدیدی می‌آموزد.
  • کودک مهارت‌های حل مسئله را تمرین می‌کند.

بازی درمانی کودک در درمان کدام مشکلات موثر است؟

لازم به ذکر است که افراد در هر سنی می‌توانند از بازی درمانی بهره‌مند شوند. با این حال، بازی درمانی کودک معمولاً در کودکان بین 3 تا 12 سال استفاده می‌شود. بازی درمانی در شرایط مختلفی می‌تواند به عنوان یک درمان مکمل کمک کننده باشد. این شرایط عبارتند از:

  • در مواجه با فرایندهای پزشکی، بیماری مزمن یا مراقبت تسکینی
  • تاخیر در رشد یا اختلالات یادگیری
  • مشکلات رفتاری کودک در خانه و مدرسه
  • رفتار پرخاشگرانه یا عصبانی کودک
  • مشکلات خانوادگی مانند طلاق، جدایی یا مرگ یکی از اعضای نزدیک خانواده
  • حوادث تروما
  • خشونت خانگی ، سوء استفاده جنسی یا بی توجهی
  • اضطراب، افسردگی، غم و اندوه
  • اختلالات خواب، خوراک و توالت رفتن
  • اختلال بیش فعالی و نقص توجه (ADHD)
  • اختلال طیف اوتیسم (ASD)

بازی درمانگر کودک کیست؟

بازی درمانگر می‌تواند پیش از بازی درمانگر بودن، یک متخصص در حوزه‌های مختلف بهداشت روان باشد؛ یعنی می‌تواند یک روانشناس، روانپزشک، رفتار درمانگر، کاردرمانگر، فیزیوتراپیست و یا حتی مددکار اجتماعی باشد.

یک بازی درمانگر آموزش دیده می‌تواند از زمان بازی برای مشاهده و فهم جنبه‌هایی از مشکلات و اختلالات روان‌شناختی کودک استفاده کند. سپس می‌تواند به کودک در کشف احساسات و مقابله با آسیب‌های حل نشده‌اش کمک کند.

از طریق بازی، کودکان می‌توانند راه‌حل‌های جدیدی برای کنار آمدن با مشکلات و جایگزین کردن رفتارهای نامناسب را بیاموزند.

بازی درمانی کودک به چه صورت انجام می‌شود؟

در کلینیک روانپزشکی برگ سبز، بازی درمانی کودک، بر اساس جدیدترین متد علمی روز دنیا و توسط بازی درمانگران بادانش و مجرب صورت می‌پذیرد.

در کلینیک روانشناسی برگ سبز، جلسات بازی درمانی کودک بسته به تشخیص بازی درمانگر معمولاً به صورت هفتگی برگزار می‌شود و هر جلسه در حدود 30 تا 60 دقیقه طول می‌کشد.

فاکتورهای مختلفی می‌توانند در میزان طول دوره بازی درمانی که بازی درمانگر برای یک کودک درمانجو تعیین می‌کند، موثر باشد که از جمله مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به میزان پاسخ‌دهی کودک به بازی درمانی و نوع مشکل و اختلال او اشاره کرد.

جلسات بازی درمانی کودک می‌تواند به دو صورت گروهی و فردی برگزار شود. در جلسات فردی، کودک درمانجو به تنهایی در فرایند بازی درمانی قرار می‌گیرد اما در جلسات گروهی، چند کودک درمانجو دیگر نیز حضور دارند و نحوه تعاملات آنها با یکدیگر توسط بازی درمانگر تحت نظر گرفته می‌شود.

متخصصان کلینیک برگ سبز، بسته به ارزیابی کودک درمانجو، دو رویکرد متفاوت را می‌توانند در جلسات بازی درمانی اتخاذ کنند. در رویکرد اول، بازی درمانگر نقش فعالی در جلسات بازی درمانی کودک دارد و سعی می‌کند بازی‌ها را به سمت اهداف خاصی هدایت کند اما در رویکرد دوم، بازی درمانگر بیشتر ناظر است و به طور غیرمستقیم با مشاهدات عمیق به دنبال کسب شناخت بیشتر از مشکلات و اختلالات کودک می‌باشد.

بعد از اینکه کودک درمانجو بازی با وسایل را آغاز کرد؛ بازی درمانگر اعمال و گفتار او را زیر نظر می‌گیرد. بر اساس نگرانی‌هایی که در اعمال کودک می‌بیند؛ درمانگر تفسیر و نتیجه‌گیری می‌کند. در نهایت راه حل‌های مناسب را در قالب برنامه درمانی در خانواده‌ی کودک درمانجو قرار می‌دهد.

به بالا بروید