5 روش برای پرورش خلاقیت کودک - مرکز روانشناسی و روانپزشکی برگ سبز

۵ روش برای پرورش خلاقیت کودک

خلاقیت نقش کلیدی در آینده کودک ایفا خواهد کرد. قطعا شما به عنوان یک والد دوست دارید که کودک خلاقی داشته باشید تا در آینده نیز کودک شما در جامعه بیشتر بدرخشد و بتواند استعداد‌های خود را شکوفا کند.

نکته بسیار مهمی که در این بین باید به آن توجه داشته باشید این است که خلاقیت در دوران کودکی شکوفا می‌شود؛ یعنی اگر بخواهید کودک شما در آینده به عنوان یک فرد خلاق شناخته شود، لازم است که پایه‌های این خلاقیت را در دوران کودکی فرزندتان ایجاد کنید.

بسیاری از بازی‌ها، رفتارها و انجام برخی از فعالیت‌ها در دوران کودکی می‌تواند به رشد و پرورش خلاقیت کودک کمک بسیار زیادی کند. متاسفانه امروزه اغلب کودکان، حتی در سنین خیلی پایین، به سراغ بازی‌های رایانه‌ای و تبلت‌ها رفته‌اند. اگرچه این بازی‌ها برای کودک جذابیت بسیار بالایی دارد و کودک را می‌تواند تا ساعت‌ها سرگرم کند، اما کمکی به خلاقیت کودک نمی‌کند و در اغلب موارد باعث کور شدن خلاقیت کودک می‌شود.

حال وظیفه ما به عنوان یک والد چیست؟ در دنیایی که بسیاری از عوامل دست به دست هم داده‌اند تا کودک ما خلاقیت‌ نداشته باشد و نتواند استعداد‌های خود را شکوفا کند، ما بع عنوان والدین کودک چگونه می‌توانیم به پرورش خلاقیت کودک کمک کنیم؟

بسیاری از تکنیک‌ها و بازی‌ها به پرورش خلاقیت کودک کمک می‌کند. مشاوران و روانشناسان کودک توصیه می‌کنند که در این سن بازی‌های مختلفی با کودک انجام دهید و در این بازی‌ها کودک را همراهی کنید. بازی و بازی درمانی یکی از روش‌های بسیار موثر برای پرورش خلاقیت در کودکان است.

در این نوشته از کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، می‌خواهیم به سراغ معرفی و بررسی روش‌های پرورش خلاقیت کودکان برویم و چند روش بسیار مهم برای پرورش خلاقیت کودک معرفی کنیم. اگر شما هم یک پدر یا مادر دغدغه‌مند هستید و دوست دارید که کودک شما در آینده بسیار خلاق باشد، توصیه می‌کنیم که در ادامه این نوشته با ما همراه باشید.

روانشناسان کودک روش‌های موثری برای رشد و پرورش استعداد و خلاقیت کودک معرفی کرده‌اند که با انجام آن‌ها می‌توانید خلاقیت کودک خود را پرورش دهید و او را برای زندگی خلاقانه در آینده آماده کنید. کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، امکان برگزاری جلسات روانشناسی کودکان در محیطی آرام، حرفه‌ای و جذاب برای کودکان را دارد. شما می‌توانید از طریق لینک زیر، برای جلسه روانشناسی کودک وقت رزرو کنید.

روش های پرورش خلاقیت کودکان

انجام فعالیت‌های گوناگون در دوران کودکی می‌تواند باعث افزایش خلاقیت کودکان شود. در دنیای امروز که اغلب کودکان به دنبال بازی‌های رایانه‌ای هستند، شما می‌توانید با چند روش و بازی ساده به افزایش خلاقیت کودک خود کمک کنید.

۱. نقاشی کشیدن

یکی از روش‌هایی که به افزایش خلاقیت کودک کمک می‌کند، نقاشی کشیدن است. نقاشی یکی از سرگرمی‌های مهم برای کودکان است و می‌توان گفت که کودک از سن دو سالگی شروع به نقاشی کشیدن می‌کند. اما چطور با کمک نقاشی به پرورش خلاقیت کودک کمک کنیم؟

باید بدانید که نقاشی همانقدر که می‌تواند به پرورش و رشد خلاقیت کمک کند، می‌تواند خلاقیت و استعداد کودک را نیز کور کند. بسیاری از کتاب‌های آموزش نقاشی برای کودکان، کودک را به کپی کردن از یک طرح اصلی وادار می‌کند. این کار اگرچه به افزایش مهارت نقاشی کودک کمک می‌کند، اما اجازه بروز خلاقیت را به کودک نمی‌دهد.

برای آن که نقاشی کشیدن به پرورش خلاقیت کودک کمک کند، دست کودک را هنگام نقاشی کشیدن باز بگذارید و اجازه دهید کودک دنیای ذهنی خود را نقاش کند. هرگز از کودک نخواهید که از روی طرحی کپی کند یا از نقاشی کودک ایراد نگیرید.

یکی از تکنیک‌هایی که با کمک نقاشی می‌توانید به افزایش خلاقیت کودک کمک کنید، تکمیل شکل‌های مختلف است. در این روش می‌توانید برخی از شکل‌های هندسی را روی کاغذ کشیده و از کودک بخواهید آن را جوری که دوست دارد تکمیل کند. به عنوان مثال، کودک می‌توانید یک مربع را تبدیل به خانه یا واگن قطار کند. با این روش، به کودک اجازه می‌دهید که آزادانه فکر کند و خلاقانه نقاشی کند.

نقاشی یکی از اصلی‌ترین تکنیک‌هایی است که در روانشناسی کودک و جلسات بازی درمانی انجام می‌شود. بازی درمانی یکی از تکنیک‌های روانشناسی است که در آن روانشناس کودک و بازی درمانگر به کودک کمک می‌کند تا احساسات و عواطف خود را از طریق بازی نمایش دهد و درمانگر از این طریق می‌تواند به کودک راهکارهایی برای حل و کنار آمدن با مشکل ارائه دهد.

۲. طبیعت گردی

یکی دیگر از روش‌هایی که به پرورش خلاقیت کودکان کمک می‌کند، طبیعت گردی است. متاسفانه زندگی شهری و مدرن امروزه، کودکان ما را از طبیعت و محیط‌های طبیعی دور کرده است و کودکان از گشت‌وگذار در طبیعت و کشف چیزهای تازه محروم مانده‌اند. برای پرورش خلاقیت کودکان می‌توانید زمان‌هایی را به طبیعت گردی و گشت‌گذار اختصاص دهید و حداقل ماهی یک بار کودک را به بیرون از شهر و فضای طبیعی ببرید.

نکته‌ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که در طبیعت نیز کودک را رها و آزاد بگذارید و استرس اضافی به کودک وارد نکنید. بگذارید کودک طبیعت را کشف کند و به بهانه آسیب دیدن یا کثیف شدن لباس‌ها، کودک را محدود نکنید.

۳. موسیقی

یکی دیگر از روش‌هایی که به پرورش خلاقیت کودک کمک می‌کند، موسیقی است. موسیقی در دوران کودکی اگر به صورت اصولی به کودک آموزش داده شود، باعث پرورش استعداد و خلاقیت کودک و همچنین شکوفایی دیگر هنرهای کودک می‌شود.

اما توجه داشته باشید که موسیقی کودک لزوما به معنی یاد گرفتن یک ساز در دوران کودکی نیست و لازم نیست که حتما کودک را مجبور به آموزش ساز کنید. برای پرورش خلاقیت کودک، موسیقی کودکان یا اورف بسیار مناسب است. در این جلسات کودک با اصول موسیقی به زبان ساده و ریتم آشنا می‌شود. در جلسات موسیقی کودک، موسیقی به صورت بازی به کودکان آموزش داده می‌شود و کودک علاقه زیادی به آن نشان خواهد داد.

موسیقی درمانی یکی از تکنیک‌های جدید روانشناسی است که در سال‌های اخیر به درمان و بهبود بسیاری از اختلالات کودکان مثل اوتیسم، استرس و اضطراب کودکان، بیش فعالی و … کمک کرده است. جلسات موسیقی درمانی به کمک ساز، آواز خواندن، شنیدن موسیقی، تکرار آوا و حرکاتی از این دست برگزار می‌شود.

۴. کاردستی و بازی‌های دستی

یکی دیگر از تکنیک‌ های پرورش خلاقیت کودک، کاردستی درست کردن و انجام بازی‌های دستی است. ساخت کاردستی به کودک کمک می‌کند تا دنیای ذهنی خود را به نمایش بگذارد. برای آن که خلاقیت کودک خود را تقویت کنید، سعی کنید که با یکدیگر کاردستی درست کنید. در درست کردن کاردستی هم مثل نقاشی، هیچ مدل از پیش ساخته شده‌ای برای کپی کردن از آن به کودک ارائه ندهید و با همراهی هم سعی کنید تا کارهای جدید و نو ابداع کنید.

یکی از روش‌هایی که می‌توانید به خلاقیت کودک کمک کنید، ساخت کاردستی با لوازم دور ریختنی است. وسایلی مثل بطری نوشابه، ظروف پلاستیکی، روزنامه باطله و … را در اختیار کودک قرار دهید و با هم کاردستی‌های خلاقانه بسازید.

خمیربازی نیز یکی از وسایلی است که به رشد خلاقیت کودکان کمک می‌کند. کودک به کمک خمیربازی می‌تواند شکل‌هایی که دوست دارد را بسازد. همچنین خمیربازی به مهارت دست‌ورزی کودک کمک می‌کند و کودک در سنین پایین یاد می‌گیرد که چگونه با دست‌های خود کار کند و ماهیچه‌های دست کودک را تقویت می‌کند.

۵. آشپزی

جالب است بدانید که آشپزی نیز می‌تواند به پرورش خلاقیت کودکان کمک کند؛ پس اگر به دنبال یک راهکار نو و جذاب برای تقویت خلاقیت کودکان ۵ تا ۱۵ سال هستید، آشپزی بهترین گزینه است. سعی کنید که کودکان را در آشپزی مشارکت دهید و با کمک یکدیگر، غذاها و شیرینی‌های جذاب بپزید. این کار نه تنها به پرورش خلاقیت کودک کمک می‌کند، بلکه کودک را کم‌کم برای پذیرش مسئولیت و مشارکت در انجام کارهای خانه آماده می‌کند.

برای رشد و پرورش خلاقیت کودک می‌توانید با کمک یکدیگر، غذاهای جدید ابداع کنید یا با ایجاد تغییرات کوچک در دستور غذاهای مختلف، آن‌ها را مطابق میل کودک تغییر دهید. اگر با کودکان کوچک آشپزی می‌کنید، حتما حواستان به ایمنی کودک باشد و انجام کارهای خطرناک را به او واگذار نکنید. همچنین می‌توانید با کمک خمیر شیرینی‌، مدل‌ها و شکل‌های مختلف شیرینی را با یکدیگر درست کنید. با این کار، علاوه بر رشد خلاقیت کودک، به مهارت دست‌ورزی کودک نیز کمک می‌کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالا بروید