بهترین درمان های اختلال اضطرابی کودکان
اختلال اضطرابی یا اضطراب فراگیر یکی دیگر از بیماریهای روان است که سلامت روان کودکان را تهدید میکند. اگرچه در گذشته اختلال اضطرابی بیشتر در بزرگسالان دیده میشد، اما امروزه این اختلال در حال گسترش در بین کودکان و نوجوانان نیز هست.
اختلال اضطرابی مانع از فعالیتهای روزمره کودک میشود و کودک شما امکان تفریحکردن، سر کلاس رفتن، ورزش کردن و … را مانند سایر کودکان ندارد. کودک مبتلا به اختلال اضطرابی، همواره ترس و نگرانی غیرمنطقی بابت موضوعات مختلف دارد.
به عنوان مثال، اگر کودک در مواجهه با یک سگ، بترسید و اضطراب بگیرد، این امر کاملا طبیعی است و به عنوان اضطراب طبیعی شناخته میشود؛ اما کودکان مبتلا به اختلال اضطرابی، همواره نگرانی غیر طبیعی بابت پدیدههایی دارند که هنوز اتفاق نیوفتاده است و جای هیچ نگرانی نیست. به عنوان مثال، کودک شما این اضطراب را دارد که ممکن است یک سگ وارد اتاق او شود؛ در صورتی که در خانه و محل زندگی شما هیچ سگی وجود ندارد.
اختلال اضطراب فراگیر میتواند زندگی نرمال فرزند شما را به طور کلی بر هم بزند. کودکی که پیوسته اضطراب و استرس دارد، قطعا نمیتواند مانند سایر کودکان به دنبال بازی و سرگرمی باشد؛ همچنین این موضوع میتواند مانع از بروز استعدادها و خلاقیت فرزند شما شود.
از این رو بسیار مهم است در صورت مشاهده علائم اختلال اضطراب فراگیر در فرزندتان، هرچه سریعتر روند درمان اختلال اضطرابی را در پیش بگیرید تا کودک شما هم بتواند مثل سایر کودکان، زندگی نرمال و شادی را تجربه کند.
خوشبختانه امروزه تکنیکهای جدید و حرفهای برای درمان اختلال اضطراب فراگیر وجود دارد که به کنترل و درمان سریع اختلال اضطرابی کودکان کمک میکند و تاثیرات منفی این اختلال را در زندگی کودک کاهش میدهد.
اولین قدمی که برای تشخیص قطعی و درمان اختلال اضطرابی کودکان باید انجام دهید، مراجعه به روانشناس کودک است. روانشناس با توجه به علائم کودک شما، صحبت با کودک و در برخی از موارد با کمک تستهای روانشناسی، اختلال اضطرابی را در کودک شما تشخیص میدهد و سپس به دنبال بهترین روش برای درمان اختلال اضطراب فراگیر در کودک است؛ در این بین ممکن است روانشناس از متخصصان دیگر، مثل روانپزشک و نوروتراپیست نیز کمک بگیرد.
در این نوشته از کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، میخواهیم به سراغ بررسی اختلال اضطرابی در کودکان و روشهای درمان اختلال اضطرابی برویم. اگر فرزند شما هم به طور پیوسته استرس دارد و نگران موضوعات بیاهمیت است، پیشنهاد میکنیم در ادامه این نوشته با ما همراه باشید.
کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، آماده برگزاری جلسات مشاوره و روانشناسی کودکان در محیطی آرام و جذاب برای کودک، زیر نظر بهترین متخصصان روانشناسی، کودک است. اگر علائم اختلال اضطرابی را در فرزندتان مشاهده کردهاید و نسبت به این موضوع شک دارید، برای تشخیص قطعی و شروع درمان اختلال اضطرابی، همین حالا میتوانید وقت بگیرید.
اختلال اضطراب فراگیر چیست؟
استرس و اضطراب یک واکنش دفاعی و ناخودآگاه بدن در برابر خطرات احتمالی است. هنگامی که فرد در برابر عامل خطر یا عامل ناراحتکنندهای قرار میگیرد، دچار اضطراب و نگرانی میشود که این اضطراب کاملا طبیعی است؛ اما فرد متبلا به اختلال اضطراب فراگیر، به صورت پیوسته و طولانی مدت دچار اضطراب میشود؛ بدون آن که دلیل این استرس و اضطراب را بداند.
علارغم آن چه که به نظر میرسد، کودکان و نوجوانان نیز میتوانند دچار اختلال اضطراب فراگیر شوند. در چنین شرایطی، کودک استرس و اضطراب زیادی را بابت موضوعات بیاهمیت تحمل میکند. به عنوان مثال، نوجوانی که بیش از اندازه برای امتحان استرس دارد یا کودکی که ترس از دست دادن و جدایی پدر و مادرش را دارد، به احتمال زیاد دچار اختلال اضطرابی شده است.
اختلال اضطراب فراگیر در گذر زمان سلامت افراد را به شدت تهدید میکند. معمولا افرادی که دچار اختلال اضطراب فراگیر هستند، به بیماریهای روحی و روانی مثل افسردگی و هراس مبتلا میشوند؛ همچنین ریسک حمله قلبی و بیماریهای قلبی در افرادی که دچار اختلال اضطرابی هستند، بسیار بالاتر است. در صورت ادامه پیدا کردن اختلال اضطرابی و بیتوجهی به درمان آن، فرد ممکن است دچار مشکلاتی مثل اعتیاد به مواد مخدر و مشروبات الکلی شود.
علائم اختلال اضطراب فراگیر در کودکان
اختلال اضطراب فراگیر شباهت زیادی به استرس و اضطراب دارد؛ اما باید توجه داشته باشید که هر استرس و اضطرابی به این معنی نیست که فرزند شما دچار این اختلال شده است؛ تشخیص قطعی اختلال اضطرابی تنها از طریق روانشناس کودک اتفاق میافتد؛ با این حال، برخی از علائم وجود
دارند که به شما در جهت تشخیص اولیه اختلال اضطراب فراگیر کودک کمک میکند. برخی از رایجترین علائم اختلال اضطرابی در کودکان عبارت است از:
- ترس و نگرانی بیش از حد که اغلب به خانواده، مدرسه، دوستان یا فعالیت های دیگر مربوط میشود
- احساس نگرانی قبل از وقوع اتفاق
- اعتماد به نفس و عزت نفس پایین
- علائم جسمی مانند دلدرد، سردرد ، دردهای عضلانی
- خستگی و بیقراری
- تحریک پذیری
- تغییر در اشتها
- عدم تمرکز
- ناتوانی در کسب آرامش
- مشکل خواب و کابوس
- ترس یا خجالت کشیدن از اشتباه
کودکانی که والدین کمالگرایی دارند، احتمال ابتلا به اختلال اضطراب فراگیر در آنها نیز بیشتر میشود؛ زیرا کودک پیوسته به دنبال این است که پدر و مادر خود را راضی کند و در صورتی که نتواند این کار را انجام دهد، دچار اضطراب میشود. والدین کمال گرا معمولا به دنبال دستیابی به آرزوها و خواستههای کودکی خود از طریق فرزندان هستند و ممکن است فرزندان خود را برای دستیابی به خواستههای گذشته خود بیش از هر موقع دیگری تحت فشار قرار دهند. معمولا والدین کمال گرا، انتظار موفقیت و بهترین بودن را از فرزندان خود دارند.
درمان اختلال اضطرابی در کودکان
خوشبختانه درمان اختلال اضطرابی کودک و کاهش علائم آن بسیار آسان است و این اختلال بهراحتی درمان میشود. روشهای مختلفی برای درمان اختلال اضطرابی وجود دارد که پزشک، با توجه به نوع اختلال اضطرابی کودک و شدید یا خفیف بودن آن، بهترین درمان اختلال اضطرابی کودک را انتخاب میکند؛ توجه داشته باشید که اولین اقدامی که برای درمان اختلال اضطرابی باید انجام دهید، مراجعه به روانشناس کودک است.
روان درمانی و درمانهای رفتار شناختی
یکی از روشهای درمانی رایج برای درمان اختلال اضطرابی کودکان، روان درمانی و رفتار درمانی است. در جلسات روان درمانی، مشاور کودک به کودک یا والدین او، روشهایی را برای کنترل استرس و اضطراب آموزش میدهد. این روشها به کاهش استرس و اضطراب کودک کمک میکند و کودک میآموزد که چگونه با اضطراب خود مبارزه کند.
دارو درمانی
دارو درمانی نیز گزینه مناسبی برای درمان اختلال اضطرابی کودک است. بسیاری از داروها به کاهش اضطراب و استرس و به طور کلی آرامش افراد کمک میکند. دارو درمانی را میتوانید در کنار جلسات روان درمانی ادامه دهید تا خیلی سریعتر نتیجه بگیرید.
روشهای نوروتراپی و tDCS
نوروتراپی یک روش نوین درمانی است که در آن به دنبال ایجاد تغییر در ساختار سیگنالهای ارسالی از طرف مغز هستیم. ریشه بسیاری از اختلالات روان، به خصوص اختلال اضطرابی در سیگنالهای ارسالی از طرف مغز است. هنگامی که سیگنالهای مغزی به درستی کار نکنند، فرد دچار اختلال اضطرابی میشود؛ در نوروتراپی ما سعی داریم که این سیگنالها را اصلاح کنیم.
تحریک الکتریکی مغز یا tDCS یکی از تکنیکهای نوروتراپی به شمار میرود که به درمان بسیاری از اختلالات و بیماریهای روان کمک میکند. همچون دیگر تکنیکهای نوروتراپی، tDCS نیز به دنبال ایجاد تغییرات مثبت در فرکانسهای ارسالی از طرف مغز هستیم. در روش تحریک الکتریکی مغز، ما وارد کردن شوک کوچک الکتریکی به مغز، نورونهای مغز را تحریک کرده و فعالیتهای نورونها را اصلاح میکنیم.