اهمیت مشاور خانواده در ارتباط بهتر با نوجوانان
ارتباط با نوجوانان برای بسیاری از والدین سخت است. متاسفانه در اغلب خانوادهها، به محض اینکه کودکشان به سنین نوجوانی میرسد، ارتباط بین والدین و نوجوان بسیار کم رنگ میشود و در بسیاری از موارد نیز به طور کلی ارتباط موثری شکل نمیگیرد.
نوجوانان در دوره حساسی از زندگی خود به سر میبرند. نوجوانی مرز بین دنیای کودکی و بزرگسالی است. در این سنین، نوجوان با بحرانهایی مثل بلوغ، استرس، اضطراف، فشار از طرف جامعه و … روبهرو است و رفتار و تصمیماتی که در این دوران میگیرد، روی آینده او بسیار تاثیرگذار است.
چه خوب است که به عنوان والد، بتوانیم در سنین نوجوانی نیز در کنار فرزندمان باشیم و ارتباط موثری با او ایجاد کنیم و از این طریق بتوانیم به فرزند خود نزدیکتر شویم و او را حمایت کنیم. طبق تحقیقات صورت گرفته، نوجوانانی که ارتباط بهتری با والدین خود دارند، کمتر دچار خطای رفتاری و رفتارهای ناهنجار میشوند و در صورت بروز مشکل، آن را بهراحتی با والدین خود مطرح میکنند.
همچنین ارتباط بهتر با نوجوانان تاثیر بسیار زیادی روی اعتماد به نفس آنها خواهد داشت. نوجوانی سن بسیار حساسی است و با توجه به گسترش شبکههای اجتماعی، امروزه نوجوانان شروع به مقایسهی خود با سلبریتیها و مدلها میکنند؛ از این رو بسیار مهم است که ارتباط درستی با نوجوان خود برقرار کنید و او را تشویق کنید تا اعتماد به نفس فرزند شما پایین نیاید.
در این بین مشاوره خانواده نیز میتواند کمک بسیار بزرگی در شکلگیری ارتباط موثر با نوجوانان داشته باشد. شما میتوانید با مراجعه به مشاوره خانواده، مشکلات خود با فرزند نوجوانتان حل کنید. در این جلسات، مشاور خانواده به شما و فرزندتان کمک میکند تا ریشه مشکلات و درگیریهای بین خود را پیدا کنید و سپس با ارائه راهکارهای مفید به شکلگیری ارتباط بهتر با نوجوان کمک میکند.
در این مقاله از سری مقالات کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، میخواهیم به سراغ راهکارهایی برای ارتباط بهتر با نوجوانان برویم و نقش مشاوره خانواده در شکلگیری ارتباط موثر با نوجوان را بررسی کنیم. اگر شما هم جزو آن دسته از والدین دغدغهمند هستید که به دنبال ارتباط بهتر با نوجوان خود هستند، این مقاله مخصوص شماست.
مشاوره خانواده نقش بسیار ویژهای در حل تعارضات بین والدین و نوجوان و شکلگیری یک ارتباط موثر با نوجوان دارد. در صورتی که تعارضات بین شما و فرزند نوجوانتان زیاد است یا به دنبال راهکارهایی برای ارتباط بهتر با نوجوانان هستید، همین حالا میتوانید برای مشاوره خانواده نوبت بگیرید.
نقش مشاوره خانواده در ارتباط بهتر با نوجوانان
مشاوره خانواده نقش پر رنگی را در ارتباط بهتر با نوجوانان بازی میکند. از آن جایی که نوجوانی سن حساسی است، معمولا خانوادهها در این دوران دچار تعرضات مختلف با فرزند نوجوان خود میشوند و نوجوانان شروع به فاصله گرفتن از خانواده میکنند.
ارتباط موثر با نوجوان تاثیر بسیار زیادی روی رشد روحی فرزند شما خواهد داشت. اگر شما بتوانید در این دوران ارتباط موثر با نوجوان خود داشته باشید، میتوانید به او در گذر از این دوران حساس کمک کنید و فرزند نوجوان شما این دوران را بهتر طی خواهد کرد.
همچنین ارتباط موثر با نوجوان این فضا را به وجود میآورد که در صورت بروز هرگونه مشکل، شما اولین نفری باشید که از آن باخبر میشوید.
برای داشتن ارتباطی بهتر با نوجوان میتوانید از مشاور خانواده نیز کمک بگیرید. جلسات مشاوره خانواده برای خانوادههایی که با فرزند نوجوان خود دچار درگیری میشوند، بسیار سودمند است. اگر شما هم جزو آن دسته از خانوادههایی هستید که در حال فاصله گرفتن از نوجوان خود هستند یا دغدغه برقراری ارتباط صمیمی و سالم با نوجوان خود را دارید، میتوانید جلسات مشاوره خانواده را شروع کنید.
در جلسات اولیه مشاوره خانواده، درمانگر به دنبال آشنایی با هر یک از اعضای خانواده است؛ در این حین، مشاوره خانواده سعی میکند تا مشکل را از نگاه هر یک از اعضای خانواده ببیند. معمولا فاصله سنی بین نوجوان و والدین و تغییر نسلها، باعث میشود که آنها درک درستی از شرایط یکدیگر نداشته باشند و همین موضوع باعث بروز اختلافات مختلف میشود.
در جلسات بعدی، روانشناس سعی میکند تا با آموزش تکنیکهای ارتباطی درست، ارتباط بهتری را بین نوجوان و والدین ایجاد کند. با کمک این تکنیکها، والدین و نوجوان میتوانند در طی جلسه گفتگویی مفید با هم داشته باشند و مشاور خانواده نیز بر این گفتگوها نظارت خواهد کرد.
تکنیک های ارتباط با نوجوان که در جلسات مشاوره آموزش داده میشود، بعدها نیز به کمک والدین میآید و شما میتوانید به واسطه این تکنیکها، ارتباطی صمیمیتر و موثرتر با فرزند نوجوان خود داشته باشد.
جلسات مشاوره خانواده میتواند برای شما و خانواده بسیار مفید باشد؛ در این جلسات میتوانید به دور از استرس، خشونت، رفتارهای تهاجمی، توهین و … در محیطی کاملا امن و آرام به صحبت با یکدیگر بپردازید و در این بین، مشاور خانواده که روانشناسی متخصص در موضوعات خانواده و زوج درمانی است به شما کمک میکند تا بهتر و منطقیتر به گفتگو بپردازید و مشکلات درون خانوادگی را حل کنید.
روش های ارتباط بهتر با نوجوانان
برای داشتن ارتباط بهتر با نوجوان، در ابتدا باید این موضوع را درک کنید که آنها در دورهی حساسی از زندگی خود قرار دارند و عموما دنیای آنها با دنیای بزرگترها کمی متفاوت است. در چنین دورانی بهتر است همانند یک دوست در کنار فرزند خود باشید و این اطمینان را به او بدهید که از او حمایت خواهید کرد. در ادامه چند تکنیک خوب برای داشتن ارتباط موثر با نوجوانان را بیان میکنیم:
درک کنید
اولین نکتهی مهم در ارتباط با نوجوانان درک کردن آنهاست. دنیای نوجوانان تفاوتهای زیادی با دنیای ما دارد و ممکن است بسیاری از دغدغههای آنها برای والدین بیهوده به نظر برسد. برای داشتن ارتباط بهتر با نوجوان، در وهله اول باید سعی کنید آنها و دغدغههایشان را درک کنید؛ حتی اگر در واقعیت چنین نیست، ظاهر را حفظ کنید و سعی کنید که این حس را به او القا کنید که او را درک میکنید.
تصور کنید که شما انتظار دارید فرزند نوجوانتان در حال حل تکالیف برای امتحان فردا باشد. وقتی به اتاق او میروید متوجه میشود که او در حال چت کردن با یکی از دوستانش هست. ممکن است شما در این لحظه عصبانی شوید و از او بخواهید که تلفن همراه را کنار گذاشته و به سراغ حل تکالیفش برود.
چنین رفتاری باعث ایجاد دافعه بین شما و فرزندتان میشود. به جای آن میتوانید صادقانه از او بپرسید که چرا به جای حل تکالیف به سراغ چت با دوستانش رفته است. ممکن است او بگوید که بحث مهمی بین او و دوستش پیش آمده که در حال حاضر نمیتواند آن را رها کند. اگرچه موضوع بحث برای شما بیاهمیت جلوه میکند، اما شما باید درک کنید که این موضوع برای فرزند شما بسیار مهم است.
برای داشتن ارتباط بهتر با نوجوان خود، باید این حس را به او القا کنید که در چنین شرایطی او را درک کردهاید و به جای گفتن جمله « تکالیفت را انجام بده و بعدا با دوستانت صحبت کن» میتوانید به او بگویید «اگر موضوع مهمی است پس بهتر است اول آن را حل کنی و بعد به سراغ تکالیفت بروی. اگر کمک احتیاج داشتی من هستم».
یکی از راههای برقرای ارتباط بهتر و موثر با نوجوان، شرکت در جلسات مشاوره خانواده است. مشاوره خانواده این امکان را به شما میدهد تا تکنیک های ارتباط با نوجوانان را بیاموزید و تعارضات خود با فرزند نوجوانتان را به شکلی اصولی حل کنید.
صحبت کنید
صحبت کردن در برقراری ارتباط بهتر با نوجوانان معجزه میکند. معمولا با رسیدن فرزندان به سنین نوجوانی، فاصلهای بین والدین و نوجوان ایجاد میشود. شما با صحبت کردن و برقراری ارتباط مستمر با فرزندتان میتوانید این فاصله را کم کنید.
هر روز زمانی را به فرزند خود اختصاص دهید و از اون درباره روزمرگیها، اهداف، ایدهها و … بپرسید و سعی کنید از این طریق به فرزند خود نزدیکتر شوید. توجه داشته باشید که این گفتگوها نباید شکل بازجویی به خود بگیرید؛ بلکه تنها یک گفتگوی صمیمانه است.
در خلال این گفتگوها، این حس را به فرزندتان منتقل کنید که شما به او افتخار میکنید و همواره از او حمایت خواهید کرد و این اطمینان را به او بدهید که در صورت بروز هرگونه مشکلی میتواند روی شما حساب کند.
برقراری ارتباط موثر با فرزندان جزو یکی از دغدغهها و نگرانیهای والدین است. مهم نیست که کودک شما چند سال دارد، شما نیاز دارید تا با او ارتباط عاطفی عمیق و صمیمی برقرار کنید. معمولا کودکان و نوجوانانی که ارتباط بهتری با والدین خود دارند، اعتماد به نفس بالاتری نیز در زندگی خواهند داشت.
احساسی نباشید
یکی از موارد مهم در برخورد با نوجوانان، احساسی نبودن است. این به این معنی نیست که به نوجوان خود محبت نکنید یا او را در آغوش نکشید، بلکه وقتی صحبت از احساسی نبودن والدین مطرح میشود، منظور ما برخورد احساسی درباره قوانین و خط قرمزهایی است که تعیین کردهاید.
به عنوان مثال اگر فرزند شما از قوانین سرپیچی کرد و در مواجهه با اعتراض و جریمه شما، به شما گفت که پدر و مادر خوبی نیستید، اصلا نباید در این مورد احساسی برخورد کنید و قوانین را تغییر دهید.
در آرامش بحث کنید
برای جلوگیری از جدل و رفتارهای شدید هنگام بحث، بهتر است اگر سر موضوعی با فرزند نوجوانتان اختلاف نظر دارید، زمانی درباره آن صحبت کنید که هر دوی شما آرام هستید. بحث کردن در عصبانیت نه تنها مشکل را حل نمیکند، بلکه باعث بروز اختلاف نظرهای بیشتر و عصبانیت و پرخاشگری فرزندتان نیز میشود.