سندرم گانسر؛ علل، علائم و درمان
سندرم گانسر نوعی اختلال روانشناختی بسیار نادر است که در آن فرد مبتلا عمدا و آگاهانه شروع به تقلید رفتارهایی میکند تا نشان دهد دچار بیماری روانی یا جسمی شده است. معمولا افراد مبتلا به سندرم گانسر، رفتارهای مربوط به بیمارهای اسکیزوفرنی را تقلید میکنند و سعی میکنند تا پزشک و اطرافیان را فریب دهند که به اختلال اسکیزوفرنی دچار شدهاند.
افراد مبتلا به اختلالات ساختگی به دلیل نیاز درونی به نظر میرسد بیمار یا مجروح هستند. این گونه افراد حتی حاضرند برای جلب توجه و همدردی ویژه به افرادی که واقعاً بیمار هستند آزمایشها و عملهای دردناک یا خطرناک را انجام دهند. اختلالات ساختگی از نظر فنی بیماریهای روانی محسوب میشوند زیرا با مشکلات عاطفی شدید همراه هستند.
روانشناسان همچنان بحثهای زیادی روی این اختلال دارند و در حال حاضر اطلاعات دقیق و کاملا مشخصی برای این اختلال وجود ندارد. با توجه به نادر بودن این اختلال، تحقیق و بررسی آن نیز کمی دشوار خواهد بود. این سندروم برای اولین بار در بین زندانیانی که حبس طولانی مدت را تجربه میکنند دیده شده است؛ به همین دلیل به سندرم گانسر سندرم روانپریشی زندانی نیز گفته میشود.
همچنان علت اصلی بروز سندرم گانسر در افراد مشخص نشده است؛ با این حال روانشناسان آن را با تمایل به جلب توجه اطرافیان مرتبط میدانند؛ همچنین اضطراب و استرس بسیار شدید نیز میتواند روی بروز سندرم گانسر تاثیرگذار باشد.
در این نوشته از کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، تصمیم گرفتهایم تا درباره سندرم گانسر، علائم سندرم گانسر و در نهایت درمان سندرم گانسر صحبت کنیم. پیشنهاد میکنیم که در ادامه این نوشته جذاب و خاص با ما همراه باشید.
اولین مرحله برای شروع درمان سندرم گانسر، مراجعه به یک روانشناس متخصص و حرفهای است. روانشناس میتواند علائم سندرم گانسر را در فرد تشخیص دهد و با ریشهیابی سعی در درمان و اصلاح رفتارهای فرد کند. کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، امکان برگزاری جلسات روان درمانی و روانشناسی را زیر نظر بهترین متخصصان روانشناسی برای شما فراهم کرده است. شما میتوانید بدون دغدغه و نگرانی در محیطی حرفهای و امن با روانشناس خود در ارتباط باشید. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره جلسات روان درمانی در کلینیک روانشناسی برگ سبز و آشنایی با درمانگران و همچنین رزرو وقت روانشناسی، میتوانید از طریق لینک زیر اقدام کنید.
سندرم گانسر چیست؟
سندرم گانسر نوعی اختلال روانشناختی است که در آن فرد تظاهر به بیمار بودن، به خصوص بیماریهای روحی و روانی مثل اسکیزوفرنی میکند و اطرافیان خود، گاها حتی پزشک و متخصصان، را از این طریق فریب میدهد.
برخلاف سندرم مونشهاوزن، بیمارانی که به سندرم گانسر مبتلا میشوند، فریب و تظاهر به بیماری را نه برای منافع شخصی و مالی، مثل دریافت وجه از بیمه بلکه به دلایل عاطفی و نیازهای درونی خود انجام میدهند. آنها حتی حاضرند آزمایشها و عملهای دردناک یا خطرناکی را انجام دهند تا همدردی و توجه ویژهای را که به افرادی که واقعاً بیمار هستند، جلب کنند.
سندرم مونچاوزن یا مونشهاوزن یکی از اختلالات روانشناختی است که روانشناسان را با چالشهای زیادی برای تشخیص آن روبهرو میکند. در سندرم مونشهاوزن، فرد ادعا میکند که به بیماری جسمی یا اختلال روانی دچار است و به قدری در نقش خود فرو میرود که حتی ممکن است علائم این بیماری را در خود نشان دهد.
علائم سندرم گانسر چیست؟
افراد مبتلا به سندرم گانسر رفتارهای عجیب و غریب کوتاه مدت مشابه افرادی که دارای سایر بیماریهای روانی جدی (مثل اسکیزوفرنی) هستند را از خود نشان میدهند. ممکن است فرد گیج به نظر برسد، اظهارات پوچ داشته باشد و توهماتی مانند تجربه احساس چیزهایی که در آنجا نیستند یا شنیدن صداها را گزارش کند.
یکی از علائم کلاسیک سندرم گانسر پاسخهای بی معنی به سوالات ساده است. علاوه بر این فرد مبتلا به این بیماری ممکن است مشکلات جسمی مانند ناتوانی در حرکت دادن قسمتی از بدن را گزارش کند که فلج هیستری نامیده میشود. از دست دادن حافظه (فراموشی) از وقایع رخ داده نیز از علائم شایع است.
اسکیزوفرنی یا شیزوفرنی یک بیماری روان نسبتا شایع در بین افراد است که در آن فرد مرز بین خیال و واقعیت را تشخیص نمیدهد. تقریبا از هر صد نفر، یک نفر به این اختلال مبتلا میشود و نسبت ابتلای آن بین زنان و مردان یکسان است. فرد مبتلا به اسکیزوفرنی در اغلب موارد خود آگاهی نسبت به بیماری خود ندارد و این بیماری را نمیپذیرد؛ از این رو درمان و کنترل آن بسیار سخت میشود.
علت سندرم گانسر
تاکنون نتایج دقیقی از علت ابتلا به سندرم گانسر وجود ندارد و تحقیقات همچنان روی این اختلال ادامه دارد؛ با این حال، روانشناسان و روانپزشکان متوجه شدهاند که برخی از عوامل زیر میتواند روی ابتلا به سندرم گانسر تاثیرگذار باشد:
- استرس و اضطراب بسیار شدید
- اجتناب از مسئولیتپذیری
- اعتیاد به الکل
- مشکلات مغزی یا ضربه به سر
درمان سندرم گانسر
تا این لحظه، بهترین و مناسبترین روش برای درمان سندرم گانسر، روان درمانی و مشاوره است. درمان سندرم گانسر همواره با چالشهای زیادی روبهرو است و برای درمان آن حتما باید از مشاوران و روان درمانگران متخصص و حرفهای کمک بگیرید؛ زیرا بیمار اصرار دارد که علائم جعلی و تقلبی اختلالات روانی دیگر مثل اسکیزوفرنی را از خود نشان دهد و این موضوع میتواند روان درمانگر را گیج کند و در روند درمان اختلال ایجاد کند. سه گام اصلی درمان سندرم گانسر عبارتند از:
- روان درمانی حمایتی (نوعی مشاوره)
- نظارت بر ایمنی
- ثبت بازگشت علائم
همانطور که پیشتر نیز به آن اشاره کردیم، یکی از اصلیترین دلایل سندرم گانسر استرس و اضطراب شدید است. گاهی اوقات پس از رفع شدن عامل استرس، سندرم گانسر خود به خود برطرف میشود و نیاز به اقدام درمانی دیگری نیست.
تاکنون هیچ دارویی برای درمان سندرم گانسر ساخته نشده و معمولا این اختلال نیاز به دارو درمانی ندارد؛ مگر آن که روانپزشک تشخیص افسردگی یا اضطراب را دهد و از داروهای ضد افسردگی و ضد اضطراب برای کنترل این موارد کمک بگیرد.