گروه درمانی چیست؟ مزایای گروه درمانی
گروه درمانی یکی از شیوههای جدید روانشناسی است که در سالهای اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است و نظر بسیاری از افراد و روانشناسان را به خود جلب کرده است. گروه درمانی معمولا به عنوان یک درمان مکمل، در کنار برنامه درمان اصلی، به کار گرفته میشود و به فرد در بهبود سریعتر کمک میکند.
همانطور که از نام گروه درمانی مشخص است، جلسات گروه درمانی مشترکا با چند فرد که مشکل مشابهی دارند، برگزار میشود و افراد در این جلسات با یکدیگر درباره مشکلات خود و تجربههای مشترک خود صحبت میکند. در طول این جلسات، یک یا چند روانشناس متخصص نیز حضور دارند و جلسه را مدیریت میکنند.
گروه درمانی مزایای بسیار زیادی دارد؛ از جمله مزایای گروه درمانی این است که فرد دیگر احساس تنهایی نمیکند و این تصور را ندارد که تنها اوست که با چنین مشکلی دست و پنجه نرم میکند؛ همچنین در جلسات گروه درمانی، افراد میتوانند از تجربیات یکدیگر استفاده کنند.
گروه درمانی معمولا برای اختلالات و بیماریهایی مثل سو مصرف مواد مخدر، اختلال اضطراب اجتماعی، اختلال وسواس، افسردگی و اقدام به خودکشی و … به کار میرود و تاثیر بسیار زیادی روی روند درمان فرد دارد. گروه درمانی به عنوان یک درمان مکمل، درکنار روان درمانی و دارو درمانی، میتواند کمک بسیار زیادی به بهبودی فرد و درک بهتر او از شرایط خود کند.
توجه داشته باشید که گروه درمانی با دورهمیهای اجتماعی و دوستانه کاملا متفاوت است. در جلسات گروه درمانی، یک روانشناس و متخصص روی روند جلسه نظارت دارد و روند تشکیل جلسات، موضوعات مورد بررسی و … از قبل برنامهریزی شده است و افراد در کنار یکدیگر، یک روند درمان مناسب و حرفهای را دنبال میکنند و از کنار هم بودن لذت میبرند.
در برخی از موارد، ممکن است سازمانها و گروههای مختلف اجتماعی، گردهماییهایی را تشکیل دهند که افراد آن را با گروه درمانی اشتباه بگیرند. اگرچه شرکت در چنین گردهماییها و دورهمیها میتواند مفید و موثر باشد، اما بهتر است که حتما فردی متخصص و حرفهای در زمینه روانشناسی و روان درمانی نیز در این جمعها حضور داشته باشد تا در صورت لزوم بتواند مداخلات درمانی انجام دهد و روند جلسه را کنترل و مدیریت کند.
اگر در مورد مشکلات و اختلالات روان خود احساس تنهایی میکنید و این تصور را دارید که تنها شما هستید که با چنین اختلالات و مشکلاتی درگیر هستند، گروه درمانی میتواند روشی مناسب برای شما باشد؛ بهتر است در جلسات گروه درمانی نیز در کنار جلسات روان درمانی شرکت کنید.
در این نوشته از کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، قصد داریم درباره گروه درمانی، چگونگی تشکیل جلسات گروه درمانی و مزایای گروه درمانی صحبت کنیم. پیشنهاد میکنیم در ادامه این نوشته با ما همراه باشید.
گروه درمانی روش درمانی نسبتا جدید است که این روزها مورد توجه بسیاری از افراد قرار گرفته است. کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین مرکز مشاوره غرب تهران، نیز امکان برگزاری جلسات گروه درمانی با موضوعات مختلف را دارد. جلسات گروه درمانی در کلینیک مشاوره برگ سبز، در محیطی آرام، صمیمی و جذاب برگزار میشود و روانشناس متخصص در جلسه حضور دارد و روی روند این جلسات نظارت میکند. شما میتوانید برای شرکت در جلسات گروه درمانی کلینیک روانشناسی برگ سبز ، از طریق لینک زیر اقدام کنید.
گروه درمانی چیست؟
گروه درمانی یکی از روشهای بسیار موثر برای درمان بسیاری از اختلالات روان و مشکلات روحی و روانی است. جلسات گروه درمانی، برخلاف جلسات روان درمانی، به صورت گروهی برگزار میشود و معمولا تعداد کمی از افراد، حدود ۷ الی ۱۲ نفر در کنار یک روان درمانگر به طور منظم و هفتگی دور هم جمع میشوند و درباره موضوع یا مشکلی خاص با یکدیگر صحبت میکنند.
در جلسات گروه درمانی، هر یک از افراد از مشکل خود و تاثیراتی که این موضوع روی زندگی آنها داشته است صحبت میکنند و تجربیات خود را با یکدیگر به اشتراک میگذارند؛ در این حین، روان درمانگر نیز بر روند جلسات نظارت دارد و در صورت نیاز، مداخلات لازم را انجام میدهد و افراد گروه را راهنمایی میکند.
نوع برگزاری و متدی که برای جلسات گروه درمانی استفاده میشود، به نوع اختلال روان و همچنین روش و سبک روان درمانگر بستگی دارد و نمیتوان یک روند کلی برای همه جلسات گروه درمانی در نظر گرفت. در برخی از جلسات گروه درمانی، افراد تنها از مشکلات خود صحبت میکنند و تجربیات خود را با یکدیگر در میان میگذارند، با این حال، ممکن است در برخی از جلسات، علاوه بر صحبت و گفتگو، روان درمانگر مهارتها و روشهای درمانی را نیز به افراد آموزش دهد.
امروزه از گروه درمانی به عنوان یک روش و درمان مکمل برای درمان بسیاری از بیماریها و اختلالات روان استفاده میشود. گروه درمانی میتواند کمک بسیار بزرگی به درمان اختلالاتی مثل سو مصرف مواد مخدر، اضطراب اجتماعی، افسردگی، افکار خودکشی و آسیب به خود، وسواس و … کند.
گروه درمانی به درمان اختلالات وسواس (OCD) نیز کمک بسیار زیادی میکند. معمولا افرادی که دچار وسواس فکری هستند، رفتارهای تکرار شوندهای مثل شستن مداوم دستها، چک کردن مداوم، مرتب کردن وسایل و … دارند. این افکار و رفتارها برای فرد بسیار آزار دهنده است و هنگامی که فرد سعی میکند آنها را نادیده بگیرد و توجهی به آن نداشته باشد، اضطراب فرد بیشتر میشود.
جلسه گروه درمانی به چه صورت است؟
معمولا افراد روز و ساعت مشخصی را در هفته برای جلسات گروه درمانی تعیین میکنند. هرجلسه گروه درمانی بین ۹۰ تا ۱۲۰ دقیقه طول میکشد. پیش از شروع جلسه، معمولا صندلیها به صورت دایره در مرکز اتاق چیده میشود تا افراد بهراحتی بتوانند با یکدیگر گفتگو کنند.
در شروع جلسه، هر فرد خود را معرفی میکند و دلیل خود برای شرکت در جلسات گروه درمانی را بیان میکند. سپس افراد به صورت داوطلبانه، درباره مشکل و تجربیات خود با یکدیگر گفتگو میکنند. معمولا در جلسات اول ممکن است حس صمیمیت و راحتی بین اعضای گروه نباشد، اما رفته رفته، افراد با یکدیگر صمیمیتر شده و راحتتر میتوانند در این جلسات صحبت کنند. با این حال، هیچ اجباری برای صحبت نیست و افراد برای حرف زدن درباره مشکلات خود تحت فشار نیستند.
شیوه و متد درمانی که در جلسات گروه درمانی استفاده میشود، به پارامترهای مختلفی از جمله هدف جلسه گروه درمانی و متد درمانی درمانگر بستگی دارد و نمیتوان یک روند کلی برای تمامی جلسات گروه درمانی در نظر گرفت.
گروه درمانی خیلی سریع تاثیرات مثبت خود را نشان میدهد و اغلب افرادی که در جلسات گروه درمانی شرکت میکنند، بعد از گذشت چند هفته احساس بهتری دارند و خیلی بهتر میتوانند با مشکلات خود کنار بیایند و مسائل خود را مدیریت کنند. به گفته بسیاری از روانشناسان و متخصصان، گروه درمانی تاثیرات عمیقتر و بلند مدتتری روی فرد دارد؛ از همین رو، امروزه بسیاری از مشاوران و روانشناسان توصیه میکنند که در کنار جلسات انفرادی روان درمانی، در جلسات گروه درمانی نیز شرکت کنید.
مزایای گروه درمانی
گروه درمانی مزایای زیادی را برای فرد به همراه دارد. همین موضوع باعث شده است که این روزها، گروه درمانی به روشی موثر برای درمان بسیاری از اختلالات روان تبدیل شود و نظر افراد زیادی را به خود جلب کند. در ادامه برخی از مهمترین مزایای گروه درمانی را بررسی میکنیم:
همدلی و تنها نبودن
در جلسات گروه درمانی، افرادی که مشکلاتی شبیه به یکدیگر دارند در کنار هم جمع میشوند و درباره مشکل خود صحبت میکنند. این موضوع باعث میشود که فرد دیگر احساس تنهایی نکند و این تصور که تنها اوست که با چنین مشکلی درگیر است از بین برود و با سایر افراد گروه همدلی کند.
القای امید
شرکت در جلسات گروه درمانی باعث میشود که جمعی از افراد در کنار یکدیگر هدفی مشخص را دنبال کنند. این موضوع سبب القای امید در فرد و در گروه میشود و افراد با کمک یکدیگر میتوانند حال بهتری را تجربه کنند.
استفاده از تجربیات یکدیگر
یکی از مهمترین مزایای گروه درمانی، استفاده از تجربیات یکدیگر است. شرکت در جلسات گروه درمانی باعث میشود که افراد از تجربیات یکدیگر استفاده کنند. در جلسات گروه درمانی، هر کس درباره تجربیات خود و نحوه مواجهه با مشکل صحبت میکند. همچنین روان درمانگر نیز میتواند در این جلسات، روشها و راهکارهایی برای حل مشکل به گروه ارائه دهد.
شرکت در جلسات گروه درمانی موجب تقویت اعتماد به نفس فرد میشود. فرد در جلسات گروه درمانی با افرادی که شرایط مشابه او را دارند صحبت میکند و گاها در این جلسات، از افرادی دعوت میشود که اختلال مورد نظر را به طور کامل درمان کردهاند؛ همین موضوع باعث میشود که امید فرد به آینده بیشتر شود و اعتماد به نفس او افزایش یابد. همه ما میدانیم که اعتماد به نفس نقش بسیار پررنگی در زندگی ما بازی میکند و یکی از عوامل موفقیت ماست. بسیاری از افراد بزرگ و مشهور، الگوهای موفقیت و کارآفرینان از اعتماد به نفس بسیار بالایی برخوردارند. اعتماد به نفس یکی از فاکتورهای مهم دستیابی به موفقیت است و این موضوع بر هیچ کسی پوشیده نیست.
ایجاد پنگاه امن
همه ما در موقعیتهای سخت و دشوار زندگی خود نیاز به یک پناهگاه امن داریم؛ پناهگاهی که افراد ما را درک کنند و بتوانند از ما حمایت کنند. گروه درمانی حکم یک پناهگاه امن را برای تک تک اعضای گروه دارد و این امکان را به فرد میدهد تا با افرادی معاشرت داشته باشد که او را درک میکنند و تجربه مشابهی با او دارند.
تقویت مهارتهای اجتماعی
یکی دیگر از مزایای گروه درمانی، تقویت مهارتهای اجتماعی است. گروه درمانی به تقویت مهارتهای اجتماعی و حضور بهتر در اجتماع کمک میکند. درمانگر در جلسات گروه درمانی، فضایی را ایجاد میکند که در آن افراد احساس صمیمیت داشته باشند و بتوانند درباره مشکلات خود صحبت کنند. همین موضوع باعث تقویت مهارتهای اجتماعی و داشتن ارتباط موثر با دیگر افراد میشود.
در اختلالاتی مثل افسردگی، فرد پس از مدتی ارتباط خود را با دوستان و جامعه اطراف خود به طور کلی از دست میدهد. شرکت در جلسات گروه درمانی باعث میشود که فرد دوباره این مهارتها را بدست آورد.
اگرچه اکثر ما افسردگی را معمولا با علائمی مثل ناراحتی و گوشهگیری میشناسیم؛ اما باید بدانید که این تنها یکی از انواع افسردگی است. اگرچه برخی از علائم بین انواع افسردگی مشترک است، اما همه افراد مبتلا به افسردگی علائم یکسانی ندارند. افسردگی ممکن است به دلایل گوناگونی به وجود آید و در هر فرد به شکل متفاوتی ظاهر شود.