چگونه اعتماد به نفس خود را بالا ببریم؟ تمرین اعتماد به نفس
همه ما میدانیم که اعتماد به نفس نقش بسیار پررنگی در زندگی ما بازی میکند و یکی از عوامل موفقیت ماست. بسیاری از افراد بزرگ و مشهور، الگوهای موفقیت و کارآفرینان از اعتماد به نفس بسیار بالایی برخوردارند. اعتماد به نفس یکی از فاکتورهای مهم دستیابی به موفقیت است و این موضوع بر هیچ کسی پوشیده نیست.
قطعا در زندگی روزمره نیز با چالشهای مختلفی روبهرو خواهیم شد که با داشتن اعتماد به نفس کافی میتوانیم از پس آن بر بیاییم. چالشهایی مثل حضور در مکانهای جدید، پیدا کردن موقعیت شغلی جدید، سخنرانی در مقابل یک جمع بزرگ، ایدهپردازی و به ثمر رساندن ایدهها و … از جمله مواردی در زندگی هستند که با داشتن اعتماد به نفس کافی میتوانیم خیلی بهتر از پس آنها بر بیاییم.
یکی از موضوعات مهم در مورد تربیت فرزندان نیز، اعتماد به نفس آنها است. معمولا افرادی که در دوران کودکی اعتماد به نفس دارند، در بزرگسالی نیز کمتر با چالشهای مربوط به کمبود اعتماد به نفس روبهرو میشوند و خیلی بهتر و با اعتماد به نفس بیشتری در جامعه حضور پیدا میکنند.
اما سوالی که در این بین مطرح است، این است که چگونه در زندگی اعتماد به نفس داشته باشیم و اعتماد به نفس خود را بالا ببریم. این پرسی است که میخواهیم در ادامه به آن پاسخ دهیم و روشهای بالا بردن اعتماد بنفس و تمرین اعتماد به نفس را با هم بررسی کنیم؛ پس اگر شما هم از کمبود اعتماد به نفس در زندگی خود رنج میبرید و میخواهیم اعتماد به نفس خود را بالا ببرید تا در زندگی بتوانید خیلی بهتر از پس مشکلات بربیایید، پیشنهاد میکنیم در ادامه این نوشته با ما همراه باشید.
در بسیاری از موارد، کمبود اعتماد به نفس ما به دلیل وجود بسیاری از اختلالات مثل افسردگی است؛ یا کمبود اعتماد به نفس ما ریشه در دوران کودکی ما و مسائلی که در گذشته با آنها درگیر بودهایم دارد. در چنین شرایطی، مراجعه به روانشناس و پیگری جلسات روان درمانی میتواند به بازگرداندن اعتماد به نفس از دست رفته ما کمک بسیار زیادی کند. کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین مرکز مشاوره غرب تهران، امکان برگزاری جلسات مشاوره و روان درمانی را زیر نظر بهترین متخصصان و مشاوران در محیطی کاملا حرفهای و مناسب دارد. شما میتوانید از طریق لینک زیر، برای جلسات روان درمانی وقت رزرو کنید.
راهکارهای افزایش اعتماد به نفس
اعتماد به نفس فاکتوری ذاتی نیست؛ قطعا عوامل زیادی مثل محیط، جامعه، خانواده، تصورات شخصی و … روی اعتماد به نفس فرد تاثیرگذار است و میتواند باعث کاهش یا افزایش اعتماد به نفس شد؛ خوشبختانه روشها و تکنیکهای وجود دارد که شما میتوانید به کمک آنها اعتماد به نفس خود را افزایش دهید. در ادامه چند راهکار بسیار مهم و کاربردی برای افزایش اعتماد به نفس معرفی میکنیم. با این تمرین اعتماد به نفس میتوانید اعتماد به نفس خود را بالا برده و در جمعها بهتر ظاهر شوید.
به باورهای محدودکننده گوش ندهید
بسیای از باورها چه در دوران کودکی یا حالا، از طرف خود یا والدین به ما القا شده است که نمیتوانیم از کارها را انجام دهیم. به عنوان مثال، فردی که در دوران کودکی از طرف خانواده شنیده است که او نقاش خوبی نیست، در بزرگسالی نیز این تصور در او باقی خواهد ماند.
برای افزایش اعتماد به نفس، به باورهای محدودکننده درباره خود توجه نکنید و کارهای جدید و تازه را امتحان کنید. اگر یک بار بتوانید از پس این کارها بر بیایید، این باور برای همیشه در شما شکل میگیرد که میتوانید خیلی از کارها را با موفقیت انجام دهید و همین موضوع باعث افزایش اعتماد به نفس شما میشود.
روی نظرات مثبت دیگران درباره خود تمرکز کنید
معمولا آن تصوری که از خودمان داریم، مربوط به باورها، ارزشها، ادراک و نظرات گذشتهمان است. اگر اعتماد به نفس پایینی داشته باشید، تصویری که از خودتان در ذهنتان نقش بسته است، شامل تمام شکستها و موقعیتهای منفیتان است؛ همین موضوع میتواند روی کاهش اعتماد به نفس شما تاثیرگذار باشد.
برای افزایش اعتماد به نفستان بهتر است که روی جنبههای مثبت خود تمرکز کنید و برای اینکه بتوانید این کار را بهتر انجام دهید، بهتر است که روی نظرات مثبت دیگران درباره خودتان توجه داشته باشید. اگر شخصی شما را تحسین میکند، به این عقیده او احترام بگذارید و او را باور کنید. این موضوع میتواند به مرور، به بازیابی اعتماد به نفس از دست رفته شما کمک کند.
ریشههای اعتماد به نفس در دوران کودکی در فرد ایجاد میشود؛ یعنی اگر تربیت و شیوه رفتار با کودک به گونهای باشد که عزت نفس و اعتماد به نفس کودک حفظ شود، در بزرگسالی نیز، در جامعه با اعتماد به نفس بالا ظاهر میشود. نحوه رفتار با کودک در دوران کودکی و نوجوانی بسیار اهمیت دارد و پایههای اعتماد به نفس را در زندگی او بنا میکند. تعامل والدین با کودک، حضور کودک در محیطهای اجتماعی مختلف، نظرخواستن از کودک، مشارکت کودک در کارهای مختلف و بسیاری موارد دیگر، میتواند روی اعتماد به نفس کودکان تاثیرگذار باشد.
از خودگوییهای منفی دوری کنید
از افکار و صحبتهای منفی با خودتان دوری کنید و سعی کنید روی نقاط مثبت تمرکز کنید. با جملات تاکیدی مثبت درباره خود، میتوانید ذهنیت منفی را از بین ببرید و اعتماد به نفستان را افزایش دهید. پس به جای اینکه در آینه نگاه کنید و بگویید « من بیش از حد لاغرم» روی نقاط مثبتتان تمرکز کنید و یک ویژگی مثبت را بازگو کنید. این تمرین اعتماد به نفس، به مرور تاثیرات مثبتی در زندگی شما خواهد داشت.
افکار مثبت را جایگزین افکار منفی کنید
افکار منفی باعث فقدان اعتماد به نفس در ما میشود. برای مقابله با افکار منفی، لازم است که افکار مثبت را جایگزین آنها کنیم؛ البته این موضوع در ظاهر ساده و آسان به نظر میرسد؛ اما در عمل اصلا اینطور نیست. برای تمرین اعتماد به نفس، لازم است که هر فکر و نظر منفی درباره خود را با چندین نقطه قوت جایگزین کنید.
با این کار، وقتی گفتگوی درونی به سراغ شما میآید، به جای اینکه تنها افکار منفی را بیان کنید، افکار و نظرات مثبت درباره خود را نیز در کنار آن بیان میکنید و این موضوع به افزایش اعتماد به نفس شما کمک میکند.
کنجکاو باشید
کنجکاوی به رشد شما کمک میکند و به شما انگیزه میدهد که چیزهای جدید را امتحان کنید و دیدگاهها و ایدههای جدید داشته باشید. تجربه کردن چیزهای جدید و داشتن ایدههای نو و خلاقانه میتواند به افزایش اعتماد به نفس شما کمک کند.
با ترسهای خود روبهرو شوید
وقتی از چیزی بیش از حد میترسید، این موضوع روی اعتماد به نفس شما و دیدگاه و نظرتان از خود تاثیر میگذارد. یکی از تمرین های اعتماد به نفس این است که با ترسهایتان روبهرو شوید؛ به شرط آن که آن ترس آسیب جدی به شما نزند.
به عنوان مثال، اگر از سخنرانی و ارائه در مقابل جمع میترسید، کمکم خودتان را برای این موقعیت آماده کنید و با ترس خود روبهرو شوید. اگر از پس این موضوع به خوبی بربیایید؛ علاوه بر اینکه ترس خود را از بین بردهاید و قدمی مثبت در زندگی برداشتهاید، باعث افزایش اعتماد به نفس خود و ایجاد دیدگاه مثبت درباره خود شدهاید.
در بسیاری از مواقع، ترس از شکست باعث میشود که فرد اهداف خود را دنبال نکند و همین موضوع باعث کاهش اعتماد به نفس او میشود. لازم است که با ترس از شکست خود مقابله کنید. ترس از شکست یکی از موانع بزرگ رسیدن به موفقیت است. بسیاری از افراد تنها به دلیل ترسی که از شکست خوردن و موفق نشدن دارند، هیچگاه اقدام به انجام کاری نمیکنند و انجام کارها را به تعویق میاندازند. همین موضوع باعث میشود که این دسته از افراد، از ترس شکست خوردن، برای موفقیت خود تلاش نکنند.
موضوعاتی را که در آن اعتماد به نفس ندارید شناسایی کنید
یکی دیگر از تمرین های اعتماد به نفس این است که مواردی که در آن اعتماد به نفس ندارید شناسایی کنید. آیا عدم اعتماد به نفس شما به خاطر تصویر بدنی بد در مورد خودتان است یا در حوزه کاری و تخصصی خود اعتماد به نفس ندارید.
شناسایی اینکه دقیقا در چه قسمتی اعتماد به نفس شما کمتر است به شما کمک میکند تا بتوانید برای تقویت آن بهتر و هدفمندتر تلاش کنید. همچنین با تمرکز روی نقاطی که اعتماد به نفس شما در آن بیشتر است میتوانید به بهبود و افزایش اعتماد به نفس خود کمک کنید.
مقایسه کردن ممنوع
یکی از دلایلی که باعث کاهش اعتماد به نفس در فرد میشود، مقایسه خود با دیگران است. دنیای امروز و شبکههای اجتماعی باعث شده است که ما به صورت پیوسته دستاوردها و موفقیتهای دیگران را مشاهده کنیم؛ همین موضوع باعث میشود که پیوسته در حال مقایسه خود با دیگران باشیم و تصور کنیم که ما هیچ دستاوردی نداریم و دچار کمبود اعتماد به نفس شویم.
به هیچ عنوان خود را با دیگران مقایسه نکنید؛ آنها مسیری کاملا متفاوت با شما را طی کردهاند و با چالشهایی که شما در زندگی مواجه بودهاید، روبهرو نشدهاند. از طرف دیگر، معمولا افراد در شبکههای اجتماعی تنها از جنبههای مثبت زندگی خود صحبت میکنند و قطعا آنها نیز با مشکلات و شکستهایی در زندگی خود روبهرو هستند.
مقایسه باعث کاهش اعتماد به نفس شما میشود. اگر میخواهید مقایسهای انجام دهید، همواره خود را با گذشته خود مقایسه کنید تا شاهد پیشرفتها و تجربیات جدید خود باشید. این موضوع میتواند اعتماد به نفس شما را افزایش دهد؛ اما مقایسه با دیگران، که مسیر و موقعیتهای متفاوتی با شما دارند، تنها باعث کاهش اعتماد به نفس شما میشود.
مهارتها و تجربیات جدید کسب کنید
برای افزایش اعتماد به نفس لازم است که به سراغ مهارتها و تجربیات جدید بروید. اگر احساس میکنید در زمینهای اعتماد به نفس ندارید، به دنبال تقویت آن باشید. به عنوان مثال، اگر اعتماد به نفس سخنرانی و حضور در جمعهای بزرگ را ندارید، میتوانید به سراغ کلاسهای سخنوری و فن بیان بروید و این مهارت را تقویت کنید. با این کار به مرور میتوانید اعتماد به نفستان را افزایش دهید.
به صحبتهای منفی دیگران توجه نکنید
یکی از مواردی که باعث کاهش اعتماد به نفس میشود، صحبتهای منفی بیپایه و اساس دیگران است. این صبحتهای منفی باعث میشود که شما خود را باور نداشته باشید و کمکم در مسیر خود دچار شک و تردید شوید. برای آن که اعتماد به نفستان را بالا ببرید، لازم است که به صحبتهای منفی دیگران توجه نکنید؛ البته این موضوع را در نظر داشته باشید که منظور ما از صحبتهای منفی در اینجا، انتقادهای اساسی و سازنده نیست. انتقادها و راهنماییهای دیگران میتواند در موفقیت ما تاثیرگذار باشند. منظور ما از صحبتهای منفی دیگران، صحبتها و نکات منفی است که افراد بدون در نظر داشتن شرایط و دلیل منطقی بیان میکنند.
آراسته و مرتب باشید
شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید آراستگی و مرتب بودن روی اعتماد به نفس تاثیر میگذارد. برای آن که اعتماد به نفس خود را بالا ببرید، همواره آراسته و مرتب باشید و سعی کنید لباسهای زیبا بپوشید. آراستگی در اینجا لزوما به معنی لباس برند و گران قیمت نیست؛ بلکه همین که مرتب و تمیز در جامعه حضور داشته باشید، میتواند روی اعتماد به نفس شما تاثیر بگذارد.
اهداف کوچک تعیین کنید
گاهی اوقات تعیین اهداف بسیار بزرگ و تاخیر در رسیدن به آنها میتواند روی اعتماد به نفس شما تاثیر بگذارد. برای آن که اعتماد به نفس خود را بالا ببرید، اهداف بزرگ خود را به چند هدف کوچک تقسیم کنید. با این کار، وقتی به اهداف خود دست پیدا میکنید، خود را بیشتر از هر موقع دیگر باور میکنید و این کار باعث افزایش اعتماد به نفس شما میشود.
کمال گرایی یکی از مواردی است که باعث کاهش اعتماد به نفس فرد میشود. کمال گرایی یکی از ویژگیهای شخصیتی مخرب است که تاثیرات منفی زیادی روز زندگی افراد دارد. افراد کمال گرا، استاندارهای بسیار بالا و غیرواقعی برای زندگی خود دارند و در صورتی که به آن استانداردها دست پیدا نکنند، از خود راضی و خوشنود نخواهند بود.