بالا بردن اعتماد به نفس کودک
اعتماد به نفس تاثیر زیادی در سلامت روان و روحیه کودکان دارد. کودکان با اعتماد به نفس بالا، در بزرگسالی نیز بهتر و موفقتر عمل میکنند. کودک با اعتماد به نفس، در اجتماع و حضور دیگران نیز بهتر ظاهر میشود و عملکرد بهتری از خود نشان میدهد.
ریشههای اعتماد به نفس در دوران کودکی در فرد ایجاد میشود؛ یعنی اگر تربیت و شیوه رفتار با کودک به گونهای باشد که عزت نفس و اعتماد به نفس کودک حفظ شود، در بزرگسالی نیز، در جامعه با اعتماد به نفس بالا ظاهر میشود.
نحوه رفتار با کودک در دوران کودکی و نوجوانی بسیار اهمیت دارد و پایههای اعتماد به نفس را در زندگی او بنا میکند. تعامل والدین با کودک، حضور کودک در محیطهای اجتماعی مختلف، نظرخواستن از کودک، مشارکت کودک در کارهای مختلف و بسیاری موارد دیگر، میتواند روی اعتماد به نفس کودکان تاثیرگذار باشد.
در این مقاله میخواهیم به سراغ روش های بالا بردن اعتماد به نفس کودک برویم. در ادامه تکنیکهای مهم و ساده برای بهبود عزت نفس و اعتماد به نفس کودکان را بررسی میکنیم. با توجه و رعایت این نکات ساده، میتوانید کودکانی با اعتماد به نفس بالا تربیت کنید.
اگر کودک شما گوشه گیر است و در اجتماع به خوبی ظاهر نمیشود، احتمالا با مشکل اعتماد به نفس پایین درگیر است. برای حل این مشکل میتوانید به روانشناس کودک مراجعه کنید.
چگونه اعتماد به نفس کودک را بالا ببریم؟
از بدو تولد، کودکان مهارتهای جدید را بسیار سریع یاد میگیرند؛ در کنار یادگیری مهارتهای جدید، کودک اعتماد به نفس به کارگیری از این مهارتها را نیز میآموزد. هرچه کودک بزرگتر میشود، نقش اعتماد به نفس در یادگیری نیز بالاتر میرود. کودک با اعتماد به نفس، میداند که اگر در کاری موفق نباشد، با تکرار و تمرین میتواند آن را بیاموزد؛ پس ترسی از شکست ندارد.
اعتماد به نفس کودک تاثیر زیادی روی همه ابعاد زندگی او دارد. کودکان با اعتماد به نفس در مدرسه بهتر ظاهر میشوند و میتوانند ایدهها و صحبتهایشان را به راحتی بیان کنند. کودک با اعتماد به نفس بالا، در برخورد با دیگران نیز به خوبی رفتار میکند. برای تربیت کودکانی با اعتماد به نفس بالا، که بتوانند در یادگیری مهارتهای مختلف خوب عمل کنند، لازم است که به نکات زیر توجه کنید:
گفتار درمانی کودک شامل هر نوع تکنیک، بازی و تمرین است که به کودک شما برای رفع اختلالات گفتار کمک میکند. جلسات گفتار درمانی به کمک یه درمانگر مجرب و حرفهای در این کار انجام میشود.
قدرت انتخاب
یکی از موارد مهم و موثر در بالا بردن اعتماد به نفس کودکان، قدرت انتخاب کودک است. برای آن که کودکتان در آینده بتواند در مورد مسائل مهم تصمیمگیری کند، نیاز است تا انتخاب کردن را از دوران کودکی به او آموزش دهید. برای تقویت روحیه انتخاب در کودک میتوانید در سنین خردسالی، انتخاب برخی از کارها را به عهده کودک بگذارید. به عنوان مثال از او بخواهید بین دو صبحانه کره مربا و نیمرو یکی را انتخاب کند. وقتی با کودک به خرید میروید، از او بخواهید بین چند جفت کفش، کفش مورد علاقه خود را انتخاب کند.
در کنار قدرت انتخاب، شما باید مسئولیت پذیرش انتخاب را نیز به کودکان خود بیاموزید. قبل از این که کودک دست به انتخاب بزند، شما باید مزایا و معایب هر کدام از گزینهها را برای او بیان کنید؛ سپس از او بخواهید که گزینه مورد نظر خود را انتخاب کند. در نهایت باید به کودک آموزش دهید که پای انتخاب خود بایستد.
استقلال کودک
کودک مستقل، اعتماد به نفس بالاتری دارد. برای آن که اعتماد به نفس کودک خود را بالا ببرید، لازم است متناسب با سن او، انجام برخی از کارهای شخصی را به عهده او بگذارید. تصور نکنید که اگر پدر و مادری باشید که همه کار برای فرزند خود انجام میدهند، ایدهآل هستید. کودک شما باید یاد بگیرد که برخی از کارهای شخصی خود را انجام دهد.
به عنوان مثال، پوشیدن لباس یکی از مواردی است که به استقلال کودکان کمک میکند. اگرچه پوشیدن لباس توسط خود کودک کمی وقتگیرتر است، اما شما باید به کودک خود آموزش دهید که از عهده این کار به تنهایی بربیاید.
کمالگرایی
کمالگرایی از آن دسته مواردی است که تاثیر بسیار زیادی روی اعتماد به نفس کودکان دارد؛ در بسیاری از موارد، آثار مخرف کمالگرایی تا سنین بزرگسالی نیز همراه کودک باقی میماند. برای جلوگیری از بروز حس کمالگرایی بهتر است با کودک خود در مورد این موضوع که هیچ کس کامل نیست و همه افراد در بخشی از زندگی نقص دارند، صحبت کنید.
کودک در سنین نوجوانی، به شدت به دنبال مقایسه خود با دیگران است. این موضوع به دلیل گسترش شبکههای اجتماعی بسیار شدت یافته است و کودکان و نوجوانان به طور پیوسته در حال مقایسه خود با سلبریتیها هستند. این مقایسه تاثیر منفی روی اعتماد به نفس کودک دارد. شما به عنوان والدین کودک، وظیفه دارید تا این موضوع را به صورت شفاف برای کودک خود بیان کنید که در دنیا هیچ شخص بدون نقصی وجود ندارد.
لکنت زبان یکی از مواردی است که باعث کاهش اعتماد به نفس کودک میشود. معمولا کودکان مبتلا به لکنت زبان، به انزوا کشیده میشوند. با شروع جلسات گفتاردرمانی کودک، مشکل لکنت زبان کودک پس از مدتی رفع میشود.
مشارکت کودک در کارهای خانه
یکی دیگر از مواردی که روی اعتماد به نفس کودکان بسیار تاثیرگذار است، مشارکت کودک در کارهای خانه است. مشارکت در انجام کارهای خانه باید با توجه به سن کودک انجام شود؛ به عنوان مثال در سنین پایین، پهن کردن میز صبحانه برای کودک مناسب است. مشارکت در انجام کارهای خانه، باعث ایجاد حس مثبت و شایستگی در کودک شما میشود.
مقایسه ممنوع
یکی از مواردی که روی اعتماد به نفس کودک تاثیر منفی دارد، مقایسه کودک با دیگر هم سنهای اوست. مقایسه کودک با بچههای دیگر، چه دوستان یا خواهر و برادر، باعث تخریب اعتماد به نفس کودک میشود. به جای مقایسه بین کودکان، شما میتوانید کودک را تشویق به کشف استعدادهای خود و پرورش آن کنید.
تقویت اعتماد به نفس والدین
والدین بهترین الگو برای فرزندان خود هستند و کودکان بسیاری از رفتارها را با تقلید از والدین میآموزند. اگر قصد بالا بردن اعتماد به نفس کودک را دارید، در مرحله اول باید روی اعتماد به نفس خودتان کار کنید.
وقت گذراندن
وقت گذاشتن برای کودک یکی دیگر از مواردی است که روی اعتماد به نفس کودک بسیار تاثیرگذار است. سعی کنید در طول هفته حتما ساعاتی را مخصوص گردش و وقت سپری کردن با کودک بگذارید. فرقی نمیکند که قصد دارید به یک گردش بروید یا میخواهید در کنار هم تلویزیون تماشا کنید؛ همین که ساعاتی از هفته را در کنار هم سپری کنید و فعالیتهای مشترک انجام دهید، بهترین گزینه برای تقویت اعتماد به نفس فرزندتان است.