علائم و نشانه های افسردگی در بزرگسالان
همه ما گاهی به دلیل برآورده نشدن خواستههایمان، مشکلات زندگی، ضربههای عاطفی، اضطراب و استرس زیاد و … ممکن است چند روزی حال روحی خوبی نداشته باشیم و چیزی در زندگی خوشحالمان نکند؛ حتی این علائم ممکن است تا حدی شدید باشند که در انجام کارهای روزانه خود نیز ناتوان باشیم و ترجیح دهیم تمام روز را در تختخواب بگذرانیم.مشکلات این چنینی و تغییر روحیه و خلقوخوی اجتناب ناپذیر است و ممکن است برای همه ما پیش بیاید. اگر این حال و هوا و روحیات، چند روزی نیز طول بکشد طبیعی است و پس از مدتی حالمان دوباره بهتر خواهد شد و زندگی به روال عادی خود بازمیگردد.
در برخی از موارد، این علائم به قدری شدید میباشند که ممکن است شما امید به زندگی و آینده را به طور کلی از دست بدهید؛ دیگر هیچ چیز در زندگی برای شما مهم و ارزشمند تلقی نشود و انگیزهای برای ادامه نداشته باشید. اگر چنین علائمی به صورت طولانی مدت وجود داشته باشد به این معنی است که شما مبتلا به افسردگی هستید و باید هرچه سریعتر به دنبال درمان باشید.
افسردگی یکی از بیماریهای روانی شایع در دنیای امروز است و افراد زیادی در سراسر جهان مبتلا به افسردگی هستند. متاسفانه این بیماری در بسیاری از مواقع جدی گرفته نمیشود و توجهی به آن نمیشود. اغلب افرادی که دچار افسردگی هستند، تا مدتها متوجه این موضوع نمیباشند و آن را به بیحالی و بیحوصلگی ربط میدهند.
افسردگی از آن دسته بیماریهای روان است که اگر زود متوجه آن شوید، میتوانید به راحتی آن را کنترل و درمان کنید و به زندگی نرمال بازگردید و اگر هم آن را نادیده بگیرید، به قدری میتواند پیشرفت کند که زندگی عادی شما را به طور کلی مختل کند و در برخی از موارد نیز میتواند باعث بروز تفکر آسیب به خود و خودکشی در فرد مبتلا شود.
اختلال افسردگی به قدری اهمیت دارد که سازمان بهداشت جهانی در سال ۲۰۱۷، شعار «افسردگی، بیا صحبت کنیم» را با هدف توجه بیشتر به افسردگی و بالا بردن آگاهی عمومی نسبت به این اختلال انتخاب کرد.
در این مقاله از سری مقالات کلینیک روانشناسی برگ سبز، میخواهیم به افسردگی و نشانه های افسردگی بپردازیم و بررسی کنیم که در چه مواردی نیاز است حتما به روانشناس مراجعه کنیم. شناخت علائم و نشانه های افسردگی به آگاهی شما نسبت به این بیماری شایع کمک میکند و در صورت مشاهده این علائم در خود یا اطرافیانتان میتوانید هرچه سریعتر به یک روانشناس مجرب مراجعه کنید.
افسردگی یکی از بیماریهای روانی شایع در دنیای امروز است که برای درمان آن شما به یک درمانگر و روانشناس حرفهای نیاز دارید تا به کمک روشهای اصولی اقدام به درمان شما کند. اگرچه اختلال افسردگی در اغلب افراد وجود دارد، اما نباید آن را نادیده گرفت و ساده از کنار آن عبور کرد. اگر علائم افسردگی را در خود یا اطرافیانتان مشاهده میکنید، همین امروز برای درمان آن اقدام کنید.
افسردگی چیست؟
افسردگی شایعترین بیماری روانی در جهان شناخته میشود. فرد مبتلا به افسردگی، به صورت مداوم احساس غم و اندوه میکند و علاقه خود را نسبت به همه چیز از دست میدهد. افسردگی باعث میشود که فرد از انجام کارهای روزانه خود باز بماند و همین موضوع میتواند تاثیر بسیار زیادی روی زندگی او و اطرافیان داشته باشد.
نکتهی مهمی که در مورد افسردگی وجود دارد این است که علائم آن به صورت طولانی مدت در فرد مشاهده میشود. همه ما ممکن است به دلیل مشکلاتی مثل از دست دادن عزیزان، ترک رابطه عاطفی، مشکلات کاری، مشکلات خانوادگی، تغییرات هورمونی و … به صورت موقت نشانه های افسردگی را تجربه کنیم؛ اما در صورتی که این علائم دورهای باشند و پس از مدتی از بین بروند، جای نگرانی نیست؛ اما اگر علائم افسردگی در طولانی مدت وجود داشته باشند، افسردگی به صورت اختلال شناخته میشود و باید به فکر درمان تخصصی و حرفهای آن بود.
نشانه های افسردگی
افسردگی انواع مختلفی دارد و شدت این بیماری در افراد مختلف میتواند متفاوت باشد، به همین دلیل است که در هر فرد علائم مختلفی را نیز نشان میدهد. در ادامه رایجترین نشانه های افسردگی را بررسی میکنیم؛ اگر شما بیش از ۴ مورد از علائم زیر را به مدت بیش از دو هفته در خود مشاهده کردهاید، به احتمال زیاد دچار اختلال افسردگی هستید و باید به روانشناس مراجعه کنید.
ناراحتی و غم زیاد
یکی از بارزترین نشانه های افسردگی، ناراحتی، غم و ناامیدی است. اغلب افرادی که دچار بیماری افسردگی هستند، احساس ناراحتی میکنند و چیزی آنها را خوشحال نمیکند. افراد دارای افسردگی حاد، به مرور هیجان خود را نسبت به همه چیز از دست میدهند و دیگری چیزی یا کاری برای آنها لذت بخش نخواهد بود و نسبت به همه چیز بیحس خواهند شد.
از دست دادن علاقه و هیجان نسبت به فعالیتهای گذشته
افراد مبتلا به افسردگی علاقه خود را نسبت به کارهایی که در گذشته برای آنها لذتبخش بود از دست میدهند و دیگر به چیزی علاقه ندارند. فرد مبتلا به افسردگی دیگر علاقهای به وقت گذراندن با دوستان، حضور در اجتماع، کارهای سرگرمکننده و حتی رابطه جنسی نیز ندارد و به اصطلاح پزشکی فرد در وضعیت «آنهدونیا» قرار میگیرد.
تغییر ناگهانی اشتها و وزن
یکی دیگر از علائم رایج افسردگی، تغییر وزن است. افسردگی ممکن است باعث بالا رفتن یا کاهش اشتهای فرد شود و فرد مبتلا به افسردگی شاهد تغییر وزن ناگهانی شود؛ این مورد میتواند روی سلامت جسمی فرد نیز تاثیرگذار باشد.
بیخوابی یا پرخوابی
افسردگی معمولا نظم خواب فرد را بهم میزند و فرد دچار بیخوابی یا پرخوابی میشود. ممکن است فرد مبتلا به افسردگی ترجیح دهد تمام مدت روز را در تختخواب بماند، زیرا انگیزهای برای ادامه زندگی و تلاش کردن ندارد. در برخی از موارد نیز ممکن است دغدغههای فکری به قدری زیاد باشد که خواب فرد را به طور کلی مختل کند یا فرد هنگام خواب نیز احساس آرامش نکند.
احساس خستگی مفرط
یکی دیگر از نشانه های افسردگی، احساس خستگی زیاد و نداشتن انرژی است. معمولا افراد دارای افسردگی، ترجیح میدهند که در طول روز کاری انجام ندهند و بیشتر اوقات در حال استراحت هستند؛ در برخی از موارد نیز فرد احساس سنگینی در بازوها و پاها میکند. شروع کار و فعالیت برای افراد دچار افسردگی بسیار سخت است و معمولا کارها را به تعویق میاندازند.
عدم تمرکز
عدم تمرکز نیز یکی از نشانه های افسردگی است که در برخی از افراد ممکن است رخ دهد. فرد مبتلا به افسردگی، توانایی تمرکز کردن را از دست میدهد و نمیتواند به کار و فعالیتهای روزانه خود ادامه دهد. همین موضوع باعث میشود که فرد در انجام کارهای روزمره خود ناتوان باشد و به هیچ کاری نکردن رو بیاورد.
احساس بیارزشی و خود تحقیری
احساس بیارزشی و خود تحقیری یکی دیگر از علائم رایج افسردگی است. فرد مبتلا به افسردگی احساس ناکافی بودن، حقارت، شکست و بیارزشی میکند. او تمایل به انجام کاری ندارد و فعالیتهای روزانهاش به شدت کاهش مییابد، همین موضوع باعث به وجود آمدن حس بیارزشی بیشتر در او میشود و میتواند علائم افسردگی را تشدید کند. با تشدید علائم افسردگی، تمایل به انجام کارها نیز کمتر میشود و فرد در یک چرخه باطل قرار میگیرد و روزبهروز حالش بدتر میشود.
افکار مرگ و خودکشی
فرد مبتلا به افسردگی، زندگی را بیارزش میداند و ممکن است که به طور مداوم در حال فکر کردن به مرگ باشد؛ زیرا زندگی کردن از نظر او بیفایده است. در برخی از موارد نیز ممکن است فرد دچار افکار خودکشی باشد و درباره نحوه و محل انجام آن تصمیم بگیرد.
در موارد افسردگی حاد نیز ممکن است فرد شرایط را برای خودکشی خود فراهم کند، به عنوان مثال قرص یا داروی خاصی را تهیه کند یا به دنبال خرید طناب و اسلحه باشد و به دنبال فرصتی برای عملی کردن افکار خودکشی خود باشد. در بسیاری از موارد نیز فرد دست به خودکشی یا خودآزاری مثل بریدن دست یا سوزاندن خود میزند. در چنین شرایطی بسیار مهم است که فرد مبتلا به افسردگی به حال خود رها نشود و تحت مراقبتهای شدید پزشکی قرار گیرد.
اضطراب و افکار منفی
اضطراب مداوم و نشخوار فکری افکار منفی نیز یکی دیگر از نشانه های افسردگی است. معمولا فرد مبتلا به افسردگی افکار منفیای مثل «من بیارزش هستم»، «زندگی ارزش تلاش کردن ندارد» را در ذهن خود مرور میکند.
افسردگی یکی از اختلالات روانی شایع است که در بسیاری از مواقع به عنوان عوارض جانبی اختلالات دیگر مثل اضطراب و اعتیاد یا بیماریهای جسمی مثل سرطان شناخته میشود. درمان افسردگی در روند درمان این بیماریها نیز تاثیرگذار خواهد بود. مراجعه به روانشناس در مواردی که شما دچار چند بیماری و اختلال روانی هستید، میتواند کمک بسیار بزرگی به شما کند.
انواع اختلالات افسردگی
علاوه بر افسردگی حاد که علائم و نشانههای آن را در بالا بررسی کردیم، گونههای دیگری از افسردگی نیز میتواند به صورت موقت یا دائم در شما بروز پیدا کند که نشانههای متفاوتی دارند و اغلب افراد آن را به عنوان افسردگی نمیشناسند. مراجعه به روانشناس در چنین مواردی نیز میتواند کمک بسیار زیادی به شما کند.
افسردگی با ویژگیهای مختلط
افسردگی لزوما به معنی ناراحتی و غم نیست. اگرچه اغلب افرادی که دچار افسردگی هستند علائم ناراحتی و غم را نشان میدهند، اما نوعی از افسردگی نیز وجود دارد که فرد به ظاهر بسیار شاد و پرانرژی است و تمایل زیادی به صحبت و معاشرت با دیگران دارد؛ اما در درون احساس رضایت و شادی نمیکند. افراد دارای این نوع افسردگی ممکن است در یک لحظه بسیار شاد و پرانرژی باشند و در لحظه بعد، به شدت احساس غم و ناراحتی کنند.
افسردگی اضطرابی
همانطور که در بالا نیز گفتیم، افسردگی میتواند به عنوان عوارض جانبی سایر بیماریهای روحی و روانی نیز شناخته شود. فردی که اضطراب زیادی دارد، ممکن است دچار افسردگی اضطرابی نیز باشد. از شایعترین نشانههای این گونه از افسردگی، اضطراب و نگرانی زیاد و تمایل به قدم زدن است.
افسردگی موقعیتی
برخی از موقعیتهای خاص ممکن است باعث ایجاد افسردگی در فرد شود. به عنوان مثال زنان زیادی هستند که پیش از تولد یا پس از تولد فرزندشان دچار افسردگی میشوند که به عنوان افسردگی پس از زایمان شناخته میشود. افسردگی پس از تولد فرزند در مردان نیز ممکن است رخ دهد، اما شیوع آن در زنان بیشتر است. همچنین بسیاری از زنان پیش از دوران قاعدگی، دچار سندرم پیش از قاعدگی(PMS) میشوند که افسردگی یکی از علائم آن است.
افسردگی فصلی
در برخی از افراد نیز افسردگی به صورت دورهای و فصلی تکرار میشود. شایعترین نوع آن افسردگی در پاییز است که با شروع فصل پاییز، علائم افسردگی در فرد ظاهر شده و به مرور در تابستان کاهش پیدا میکند و دوباره در پاییز بعدی تکرار میشود.
کلینیک مشاوره برگ سبز، با سابقهای درخشان در امر روانشناسی و روانپزشکی، با هدف ارتقای سلامت روان جامعه شروع به کار کرده است. ما در کلینیک مشاوره برگ سبز، انواع خدمات درمانی مربوط به مشکلات روحی و روانی را در اختیار شما عزیزان قرار میدهیم.
درمان افسردگی
یکی از اقدامات اولیه که در مواجهه با افسردگی خود یا یکی از نزدیکانتان میتوانید انجام دهید، مراجعه به روانشناس است. روانشناس بالینی با کمک تستهای مختلف و صبحت با بیمار میتواند نوع و شدت افسردگی را تشخیص دهد.
علاوه براین، مراجعه و صحبت با روانشناس میتواند تا حد بسیار زیادی در بهبود علائم و درمان بیماری افسردگی تاثیر داشته باشد. معمولا افراد درباره افسردگی و ناراحتی و افکار منفی خود با نزدیکان و دوستان صحبت نمیکنند، اما صحبت کردن ساده در مورد این موارد میتواند کمک بسیار زیادی به فرد کند.
مراجعه به روانشناس به شما کمک میکند تا بتوانید با فردی غریبه در محیطی امن و به دور از ترس قضاوت، در مورد احساسات و افکار خود صحبت کنید و او راهکارهایی برای بهبود به شما پیشنهاد میکند. همچنین در مواردی که افسردگی به عنوان افسردگی حاد تشخیص داده شود، روانشناس شما را به یک روانپزشک ارجاع خواهد داد و ممکن است برای درمان افسردگی نیاز به داروهای ضد افسردگی نیز داشته باشید.
نکتهی مهمی که در مورد افسردگی باید در نظر داشته باشید این است که آن را نادیده نگیرد و به دنبال درمان باشید. در برخی موارد به خصوص افسردگیهای موقعیتی مثل افسردگی پس از زایمان، فرد درمان افسردگی را جدی نخواهد گرفت و تصور میکند که علائم افسردگی از بین خواهد رفت. در چنین مواردی، ممکن است افسردگی شما شدیدتر شود و درمان آن در آینده نیز سختتر باشد و در طول این مدت صدمات جبران ناپذیری به شما وارد شود.
اگر علائم و نشانههای افسردگی را در خود یا اطرافیانتان مشاهده کردهاید، بهتر است هرچه سریعتر برای درمان آن اقدام کنید. ما در کلینیک تخصصی روانشناسی و روانپزشکی برگ سبز، آماده ارائه خدمات مشاوره در محیطی کاملا آرامشبخش و با حفظ حریم شخصی بیمار هستیم. شما میتوانید به صورت آنلاین در این کلینیک نوبت بگیرید.