اختلال نارساخوانی چیست؟ + درمان اختلال نارساخوانی
اختلال نارساخوانی که تحت عنوان دیسلکسیا یا خوانشپریشی نیز شناخته میشود، یکی از انواع اختلالات یادگیری در کودکان است که باعث میشود که کودک هنگام خواندن متنها دچار مشکل شود. علاوه خواندن، اختلال نارساخوانی میتواند روی نوشتن و هجی کردن کلمات نیز تاثیرگذار باشد و کودکانی که دچار اختلال نارساخوانی یا دیسلکسیا هستند، در نوشتن متنها نیز دچار مشکل میشوند.
اختلال نارساخوانی به این دلیل در کودکان به وجود میآید که کودک در شناسایی صداهای گفتار و نحوه ارتباط آن با نوشتار دچار مشکل میشود. در اصل، کودکانی که چار اختلال دیسلکسیا هستند، نمیتوانند ارتباط درستی بین چیزی که نوشته میشود و زبان گفتاری برقرار کنند؛ به همین دلیل، هم در خواندن متون و هم در نوشتن کلمات و دیکته، دچار مشکل هستند.
اختلال نارساخوانی معمولا در سنین مدرسه خود را نمایش میدهد و تشخیص آن قبل دوران شروع تحصیلات کودک بسیار سخت است. با این حال، تشخیص به موقع و زودهنگام این اختلال یادگیری کودکان، میتواند تاثیر زیادی در روند درمان آن داشته باشد. درمان سریع اختلال نارساخوانی، این امکان را به شما میدهد تا تاثیرات منفی این اختلال روی زندگی فرزندتان را کاهش دهید.
کودکانی که دچار اختلال نارساخوانی یا اختلال دیسلکسیا هستند، به اندازه باقی کودکان باهوش هستند و در سایر زمینهها، به عنوان مثال ریاضی، خلاقیت، هنر و … عملکرد بسیار خوبی از خود نشان میدهند و تنها به دلیل عملکرد متفاوت مغز در قسمتهای مربوط به نوشتار و خوانش، در این موارد دچار مشکل هستند که با تشخیص به موقع و شروع درمان، خیلی سریع درمان میشوند و میتوانند مانند سایر کودکان به نوشتن و خواندن بپردازند.
خوشبختانه این روزها روشهای گوناگونی برای درمان اختلالات یادگیری کودک، به خصوص اختلال نارساخوانی وجود دارد که با مراجعه به گفتار درمانی و شروع تمرینات مختلف، خیلی سریع میتوانید این اختلال را درمان کنید؛ نکته مهمی که در این بین باید به آن توجه ویژهای داشته باشید، این است که علائم اختلال نارساخوانی را بشناسید و بتوانید این اختلال را در کودکان خیلی سریع تشخیص دهید و برای درمان آن اقدام کنید.
در این نوشته از کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین مرکز روانشناسی غرب تهران، قصد داریم درباره اختلال نارساخوانی، علائم اختلال نارساخوانی و درمان اختلال نارساخوانی صحبت کنیم. اگر شما هم جزو آن دسته از پدرها و مادرهایی هستید که کودکشان دچار اختلال نارساخوانی هستند یا نگران اختلالات یادگیری کودکان هستید، توصیه میکنیم که در ادامه این نوشته جذاب با ما همراه باشید.
اختلال نارساخوانی یا دیسلکسیا، یکی از انواع اختلالات یادگیری کودکان است که در آن کودک در تشخیص شکل نوشتاری و گفتار دچار مشکل میشود و نمیتواند متون را بهخوبی بخواند و دیکته بنویسد. اختلال نارساخوانی در صورت تشخیص بهموقع خیلی سریع و راحت قابل درمان است. گفتار درمانی یکی از بهترین روشهای درمان اختلال نارساخوانی است. گفتار درمانگر با تمرینهای مختلفی که به کودک شما میدهد، میتواند کمک بزرگی به درمان اختلال نارساخوانی کند. کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، امکان برگزاری جلسات گفتار درمانی، زیر نظر بهترین گفتاردرمانگران کودک را برای شما عزیزان فراهم کرده است. برای رزرو وقت گفتار درمانی کودک در کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین مرکز روانشناسی غرب تهران، روی لینک زیر کلیک کنید.
اختلال نارساخوانی یا دیسلکسیا چیست؟
اختلال نارساخوانی یا دیسلکسیا یکی از اختلالات یادگیری کودکان به شمار میرود که در آن کودک در خواندن متن و نوشتن دچار مشکل میشود و نمیتواند متنی که خوانده است را درک کند. اختلال دیسلکسیا به دلیل اختلال در تشخیص ارتباط بین آوا و گفتار و شکل نوشتاری کلمات به وجود میآید.
کودکانی که دچار اختلال دیسلکسیا هستند، نمیتوانند ارتباط منطقی بین شکل نوشتاری کلمات و آوایی که خوانده میشود برقرار کنند؛ به همین دلیل، در خواندن متون مختلف دچار مشکل میشوند. علاوه بر این، معمولا کودکانی که دچار اختلال نارساخوانی هستند، دیکته نوشتن نیز برای آنها دشوار است.
اختلال نارساخوانی یا دیسلکسیا یکی از انواع اختلالات یادگیری در کودکان به شمار میرود. اختلالات یادگیری یکی از رایجترین اختلالات در بین کودکان و نوجوانان است که معمولا با ورود به مدرسه خود را نمایش میدهد. این اختلال طیف گسترده و متنوعی از اختلالات اعم از اختلالات گفتار، مشکل در یادگیری دروسی مثل ریاضی، مشکل در نوشتن، مشکلات زبانی و ساختار جمله، مشکلات شنوایی و تحلیل صحبتها، مشکلات پردازش تصویری و … را شامل میشود.
علائم اختلال نارساخوانی در کودکان چیست؟
تشخیص علائم اختلال نارساخوانی در کودکان بسیار دشوار است و معمولا معلمان و والدین اولین اشخاصی هستند که متوجه این علائم میشوند. بیشتر علائم اختلال دیسلکسیا در دوران مدرسه و شروع یادگیری نوشتن کودک خود را نشان میدهد؛ با این حال، برخی از علائم نیز در سنین پایینتر خود را نشان میدهند. در ادامه، علائم اختلال نارساخوانی کودکان در سنین مختلف را با هم بررسی میکنیم:
علائم نارساخوانی قبل از رفتن به مدرسه
- دیر حرف زدن کودک
- یادگیری آرام کلمات جدید
- مشکل در شکلگیری کلمات
- مشکلات یادآوری یا نامگذاری حروف، اعداد و رنگها
- مشکل در یادگیری اشعار مهد کودک
علائم نارساخوانی دوران مدرسه رفتن کودک
- مشکل در خواندن کلمات و جملات
- مشکل در پردازش و درک متن
- مشکل در پیدا کردن کلمه مناسب برای پاسخ به سوالات
- مشکل در دیدن و شنیدن شباهتها و تفاوتهای بین کلمات
- ناتوانی در تلفظ کلمات ناآشنا
- مشکل در هجی کردن کلمات
درمان اختلال نارساخوانی کودکان
خوشبختانه روشهای گوناگونی برای درمان اختلال نارساخوانی کودکان وجود دارد که به کودک شما کمک میکند تا خیلی سریع این اختلال را درمان کند و به یادگیری و آموزش بپردازد. در ادامه برخی از مهمترین و موثرترین روشهای درمان اختلال نارساخوانی کودکان را با هم بررسی میکنیم:
گفتار درمانی
اولین اقدامی که در مواجهه با اختلال نارساخوانی یا اختلال دیسلکسیا باید انجام دهید، مراجعه به یک گفتار درمانگر ماهر کودک است. برخی از افراد، به اشتباه تصور میکنند که گفتار درمانی تنها در زمینه اختلالات گفتار کودک کمک میکند؛ اما باید بدانید که گفتاردرمانگر میتواند به کودک شما برای درمان اختلال نارساخوانی نیز کمک زیادی کند.
گفتار درمانگر با ارائه تمرینهای مشخص به کودک شما کمک میکند تا آوای واژهها و شکل نوشتاری آنها را از هم تمیز دهد بتواند خیلی بهتر و دقیقتر بخواند. همچنین با انجام بازیهای مختلف در قالب بازی درمانی، گفتار درمانگر با کودک شما تمرین میکند تا بتواند بهدرستی بخواند و شکل نوشتاری واژههای مختلف را بیاموزد.
حل اختلالات گفتار و گفتار درمانی کودک نیاز به یک روش کاملا حرفهای و تخصصی دارد و شما نمیتوانید این اختلالات را در خانه و در قالب بازی و تمرین با کودکان خود انجام دهید و حتما نیاز به مشاوره با یک گفتار درمان خواهید داشت.
تمرین مداوم در خانه
جلسات گفتاردرمانی به تنهایی برای درمان نارساخوانی کافی نیست و نقش والدین نیز در این بین بسیار پررنگ است. پس از هر جلسه گفتار درمانی، شما باید در خانه نیز به کودک خود تمرین کنید تا کودک کمکم بتواند درست بخواند. معمولا پس از هر جلسه گفتار درمانی، گفتاردرمانگر تمرینهای بهخصوصی را به شما ارائه میدهد تا در طول فواصل جلسات گفتار درمانی مختلف، با کودک خود تمرین کنید.
معمولا برای درمان اختلال نارساخوانی در خانه و تمرینهای مربوط به آن، شما نیازمند ابزار ساده و بهخصوصی هستیند. پازل حروف الفبا و فلشکارتهایی که شکل حیوانات و اشیا مختلف را به همراه نام آنها روی آن قرار دارند، از جمله ابزارهایی است که برای درمان اختلال نارساخوانی و تمرین با فرزند خود در خانه نیاز دارید که بهتر است آنها تهیه کنید.
بلند کتاب خواندن
یکی دیگر از روشهایی که به بهبود و درمان اختلال نارساخوانی در کودکان کمک زیادی میکند، بلند کتاب خواندن است. سعی کنید کودک را در کنار خود بنشانید و از روی متن کتاب بلند و شمرده برای او بخوانید و با انگشت یا نشانگر کتاب، متن را دنبال کنید. این کار به کودک کمک میکند تا با شکل نوشتاری و آوایی کلمات آشنا شود. همچنین پس از مدتی میتوانید از کودک خود بخواهید که برای شما کتاب را بخواند.
نوروفیدبک
یکی از جدیدترین روشهایی که این روزها به درمان اختلال نارساخوانی کودک کمک میکند، درمان نوروفیدبک است. همانطور که پیش از این نیز به آن اشاره کردیم، اختلال نارساخوانی به دلیل اختلال در عملکرد مغز و امواج الکتریکی مغز کودک رخ میدهد؛ پس اگر ما بتوانیم از طریقی این امواج را به حالت نرمال دربیاوریم، میتوانیم به درمان این اختلال کمک زیادی کنیم.
درمان نوروفیدبک به کودک این امکان را میدهد تا امواج مغزی خود را دوباره تنظیم کند. برای درمان نوروفیدبک لازم است که کودک مقابل یک مانیتور بنشیند و به وسیله الکترودهایی که روی سر کودک قرار میگیرد، امواج مغزی او دریافت و در دستگاه و برنامه نوروفیدبک مورد ارزیابی قرار گیرد. سپس فیدبک مناسب به صورت یک پیام ویدیویی یا یک بازی کامپیوتری روی صفحه نمایش مقابل کودک نمایش داده میشود و کودک باید بتواند با امواج مغزی خود آن را کنترل کند.
نوروفیدبک یکی از روشهای درمانی نوروتراپی است که برای درمان بسیاری از اختلالات روانی مثل بیش فعالی، افسردگی حاد، اختلالات خواب، وسواس فکری و … به کار میرود. در این تکنیک درمانی نوین، ما به دنبال آموزش دوباره مغز توسط خود مغز هستیم تا مغز بتواند امواجی که منتشر میکند را دوباره اصلاح کند.