ترس از حضور در مکان های شلوغ در دوران پساکرونا - مرکز روانشناسی و روانپزشکی برگ سبز
آگورافوبیا

ترس از حضور در مکان های شلوغ در دوران پساکرونا

کرونا تاثیر بسیار زیادی روی زندگی همه ما گذاشته است و روند زندگی و سبک زندگی افراد در سراسر جهان را تحت تاثیر قرار داده است. علاوه بر مشکلات و عوارض جسمانی، کرونا و شرایط قرنطینه عمومی و ارتباط کمتر با افراد، باعث بروز مشکلات مختلف در افراد شده است. می‌توان گفت که کرونا علاوه بر مشکلات فیزیکی و جسمی که ایجاد کرده است، باعث بروز مشکلات روحی و روانی مختلف نیز شده است.

یکی از مشکلات عمده‌ای که کرونا و قرنطینه عمومی برای ما ایجاد کرده است، ترس از حضور در مکان‌های شلوغ است. ترس از حضور در مکان‌های شلوغ یا آگورافوبیا یکی از انواع فوبیا است که در آن فرد از حضور در مکان‌های عمومی و نسبتا شلوغ وحشت دارد و دچار اضطراب می‌شود.

از آن جایی که در دوران کرونا، به دلیل حفظ فاصله اجتماعی، معمولا افراد اوقات خود را در خانه و تنها در محیط خانواده و با جمع‌های کوچک می‌گذرانند، این موضوع باعث شده است که در دوران پساکرونا نیز میلی به حضور در جمع‌ها و مکان‌های شلوغ نداشته باشند و این موضوع در برخی از افراد به قدری شدید است که تبدیل به آگورافوبیا شده است.

آگورافوبیا به یکی از معضلات جامعه پساکرونا تبدیل شده است. در سراسر جهان گزارش شده است که این اختلال و فوبیا در بین افراد، در دوران پساکرونا به شدت افزایش یافته است و این موضوع بسیاری از روانشناسان و دانشمندان را نگران کرده است.

آگورافوبیا باعث می‌شود که شما نتوانید حضور موثر در جامعه داشته باشید و زندگی شما را به شدت تحت تاثیر قرار می‌دهد. فرد مبتلا به آگورافوبیا حتی برای انجام فعالیت‌های روزانه خود نیز نیاز به کمک دارد؛ از این رو بسیار مهم است که به فکر یک راهکار درمانی مناسب برای آن باشید. امروزه روش های درمان آگورافوبیا بسیار پیشرفته‌تر و کارآمدتر از گذشته شده‌اند و به کمک این روش‌ها، خیلی سریع می‌تواند آگورافوبیا را درمان کنید.

شناخت علائم آگورافوبیا به شما کمک می‌کند تا در صورت مشاهده این علائم در خود یا اطرافیانتان، بتوانید خیلی سریع‌تر واکنش نشان دهید و برای درمان اقدام کنید. اگر مراحل درمان آگورافوبیا در همان ابتدای پیدایش این اختلال صورت بگیرد، درمان آن نیز خیلی سریع‌تر و راحت‌تر انجام می‌شود.

در این نوشته از کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، می‌خواهیم به سراغ معرفی آگورافوبیا و تاثیر آن روی زندگی افراد برویم و بررسی کنیم که چگونه این اختلال در دوران پساکرونا در حال گسترش است. در نهایت نیز درباره روش‌ های درمان آگورافوبیا صحبت می‌کنیم و هر یک را بررسی می‌کنیم.

اگر شما هم در دوران بعد از کرونا حس می‌کنید که میلی به حضور در اجتماع و مکان‌های شلوغ را ندارید، همچنین حضور در این مکان‌ها به شما استرس زیادی وارد می‌کند و از حضور در مکان‌های شلوغ می‌ترسید و تفره می‌روید، پیشنهاد می‌کنیم در ادامه این نوشته با ما همراه باشید.

آگورافوبیا جزو آن دسته از فوبیاها و اختلالات روان است که زندگی شخصی شما را به شدت تحت تاثیر قرار می‌دهد. فرد مبتلا به آگورافوبیا بسیاری از فرصت‌های مهم زندگی خود را، تنها به دلیل ترس از مکان‌ های شلوغ از دست می‌دهد؛ از این رو بسیار مهم است که به فکر درمان آن باشید. اولین قدمی که باید در جهت درمان آگورافوبیا بردارید، مراجعه به روانشناس است. کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، آماده برگزاری جلسات مشاوره و روانشناسی در محیطی امن و آرام و به دور از تنش است.

آگورافوبیا چیست؟

آگورافوبیا یا ترس از حضور در مکان های شلوغ یکی از انواع فوبیا است که در آن فرد با قرار گرفتن در مکانی شلوغ و مملو از جمعیت، دچار اضطراب می‌شود و حتی ممکن است که دچار حمله هراس یا پانیک اتک نیز شود. فرد متبلا به آگورافوبیا حتی از تصور اینکه در مکانی شلوغ مثل مترو یا بازار قرار بگیرد نیز دچار ترس و اضطراب می‌شود.

آگورافوبیا و کووید ۱۹

همه‌گیری کرونا و به دنبال آن قرنطینه و فاصله‌گذاری اجتماعی باعث شده است که افراد بیشتری به آگورافوبیا متبلا شوند یا اگر در گذشته آگورافوبیا را به شکل خفیفی تجربه کرده‌ بودند، در دوران پساکرونا این فوبیا شدت بیشتری گرفت.

فاصله‌گذاری اجتماعی و دوری از جمع‌ها به دلیل جلوگیری از انتشار ویروس کرونا باعث شده است که افراد مهارت‌‌های ارتباطی خود را از دست بدهند؛ همچنین به دلیل اینکه افراد مدت زمان طولانی از جامعه و جمع‌های شلوغ دور بودند، به آن شرایط عادت کرده‌ و حالا حضور در مکان‌های شلوغ برایشان سخت است.

سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده است که در دوران پساکرونا، میزان ابتلا به آگروفوبیا به شدت افزایش یافته است و لازم است که دولت‌ها فکر اساسی به حال این موضوع کنند.

فوبیا یکی دیگر از انواع اختلالات روان است که افراد بسیار زیادی در جهان درگیر آن هستند. در یک تعریف ساده می‌توان گفت که فوبیا ترس و هراس غیرمنطقی از پدیده‌های مختلف است. فردی که دچار فوبیا می‌شود، در مواجه با موردی که نسبت به آن فوبیا دارد، به شدت دچار اضطراب و ترس می‌شود. فوبیا شاید در ابتدا چیزی ساده و معمولی به نظر برسد، اما می‌تواند تاثیر بسیار زیادی روی همه ابعاد زندگی افراد داشته باشد.

علائم آگورافوبیا

فرد مبتلا به آگورافوبیا معمولا از حضور در جمع و مکان‌‌های شلوغ سرباز می‌زند و در صورتی که در این مکان‌ها قرار بگیرد، دچار اضطراب و ترس زیاد می‌شود. در بسیاری از مواقع، این اضطراب با حمله هراس همراه است. در ادامه برخی از رایج‌ترین علائم آگروفوبیا را بیان می‌کنیم:

  • ترس از تنها ماندن در خانه
  • ترس از شلوغی یا در صف ماندن
  • ترس از مکان‌های بسته مثل سینما و آسانسور
  • ترس از مکان‌های باز مثل پارکینگ، پل یا فروشگاه‌های بزرگ و شلوغ
  • ترس از استفاده از وسایل نقلیه عمومی مثل مترو و اتوبوس
آگروفوبیا

فرد مبتلا به آگورافوبیا، ممکن است در مواجه با مکان‌های شلوغ به قدری دچار اضطراب شود که حمله پانیک به او دست دهد. اختلال هراس یا حمله پانیک یکی از اختلالات اضطرابی است که فرد در آن حملات وحشت ناگهانی را تجربه می‌کند. فرد مبتلا به حمله پانیک، بدون دلیل مشخصی شروع به ترس و اضطراب ناگهانی می‌کند. معمولا افرادی که مبتلا به اختلال هراس هستند، به قدری دچار ترس می‌شوند و اضطراب زیادی را در لحظه تجربه می‌کنند که احساس سکته قلبی به آن‌ها دست می‌دهد و همین موضوع باعث نگرانی و اضطراب بیشتر می‌شود.

درمان آگورافوبیا

خوشبختانه روش‌های درمانی مختلفی برای درمان آگورافوبیا وجود دارد که هرکدام می‌توانند بسیار تاثیرگذار باشند. معمولا روانشناس و روانپزشک از چند روش درمانی در کنار یکدیگر استفاده می‌کنند تا اثربخشی آن بیشتر شود. اولین قدم برای درمان آگورافوبیا، مراجعه به روانشناس است. پس از آن، با کمک روانشناس می‌توانید روند درمان خود را بچینید و درمان آگورافوبیا را آغاز کنید.

روان درمانی

روان درمانی یکی از درمان‌های اولیه برای درمان آگورافوبیا است. در جلسات روان درمانی، شما به کمک مشاور و روانشناستان تکنیک‌های کنترل و کاهش اضطراب را می‌آموزید و یاد میگیرید که چگونه در مکان‌های شلوغ، اضطراب خود را به‌خوبی کنترل کنید و بر خود مسلط باشید.

دارو درمانی

یکی دیگر از روش های درمان آگورافوبیا که خیلی موثر نیز واقع شده است، دارو درمانی است. معمولا برای فرد مبتلا به آگورافوبیا داروهای ضد افسردگی و ضد اضطراب می‌دهند؛‌ با این حال، برای شروع درمان دارو درمانی بهتر است که ابتدا به متخصص روانپزشکی مراجعه کنید و داروها را زیر نظر یک روانپزشک متخصص مصرف کنید.

درمان به کمک واقعیت مجازی

خوشبختانه امروزه تکنولوژی نیز به کمک روانشناسی آمده است و در درمان بسیاری از اختلالات نقش مهمی ایفا می‌کند. واقعیت مجازی یکی دیگر از روش‌های درمان آگورافوبیا است. در این روش، فرد مبتلا به آگورافوبیا عینک مخصوص را روی چشم قرار می‌دهد و تصویر فضاهای مختلف که از آن ترس دارد و با حضور در آن جا دچار اضطراب می‌شود را نمایش می‌دهد. 

از این طریق، فرد در شرایط کنترل شده با عامل فوبیا خود مواجه می‌شود و تمرین می‌کند که چگونه در چنین شرایطی خود را کنترل کند. در طول این مدت، روانشناس نیز در کنار فرد حضور دارد و رفتارهای فرد را به دقت بررسی می‌کند و توصیه‌های لازم و آموزش‌های مهم را به فرد می‌دهد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا