۱۰ راهکار مناسب برای تقویت حافظه کودک
داشتن حافظه و ذهن قوی از آن دسته از ویژگیهایی است که همه ما دوست داریم آن را داشته باشیم و در موارد زیادی به کمک ما میآید. تقویت حافظه این امکان را به شما میدهد که مطالب را خیلی سریعتر و راحتتر به خاطر بیاورید؛ همچنین افرادی که حافظه و ذهن خود را تقویت میکنند، کمتر دچار آلزایمر و فراموشی میشوند.
حافظه قوی، همانند بسیاری از ویژگیهای شخصیتی و اخلاقی دیگر، اکتسابی است؛ یعنی برای آن که آن را بدست آورید، نیاز به تمرین دارید. دوران کودکی یکی از بهترین زمانها برای تمرین تقویت حافظه است. ذهن کودک بسیار فعالتر و خلاقتر از ذهن بزرگسالان است؛ همین موضوع باعث میشود که بتوانید آن را ورزیدهتر و قویتر بار بیاورید.
شما میتوانید با تمرینهای مختلف و همچنین رعایت برخی از نکات در دوران کودکی و تربیت فرزند خود، حافظه کودک را تقویت کنید؛ این تقویت حافظه علاوه بر اینکه در زندگی تحصیلی و آکادمیک کودک شما تاثیرگذار است، در زندگی روزمره و شخصی نیز به کار او میآید. یکی از دغدغههای والدین این است که چگونه میتوان حافظه کودک را تقویت کرد و با کمک چه روشهایی میتوان به تقویت ذهن کودک کمک کرد.
در ادامه این نوشته قصد داریم به این پرسش مهم پاسخ دهیم و چند روش تقویت حافظه کودک را مورد بررسی قرار دهیم. اگر شما هم جزو آن دسته از والدینی هستید که میخواهید به تقویت حافظه کودک خود کمک کنید، توصیه میکنیم در ادامه این نوشته با ما همراه باشید تا با راهکارهای تقویت حافظه کودک آشنا شوید.
انواع بازیهای مختلف برای تقویت حافظه کودک وجود دارد که معمولا در جلسات روانشناسی و روان درمانی کودک مورد استفاده قرار میگیرد. بازی درمانی به کودک شما کمک میکند که علاوه بر رشد خلاقیت و تقویت حافظه، شرایطی را فراهم میکند تا کودکان بتوانند با استفاده از روشهای سالم، احساسات و هیجانات خود را کشف کنند و آنها را بروز دهند. کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، امکان برگزاری جلسات بازی درمانی را زیر نظر بازی درمانگر متخصص و حرفهای برای فرزندان شما عزیزان فراهم کرده است. بازی درمانی در کلینیک روانشناسی برگ سبز، همراه با بهترین تجهیزات در محیطی جذاب برای کودکان ارائه میشود. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره جلسات بازی درمانی در کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران و همچنین رزرو وقت بازی درمانی، روی لینک زیر کلیک کنید.
راهکارهای تقویت حافظه کودک
در ادامه سعی داریم چند راهکار و تکنیک مختلف برای تقویت حافظه کودکان بیان کنیم که به کمک آنها میتوانید ذهن و حافظه کودک خود را از همان سنین کودکی پروش دهید تا فرزند شما حافظه خوبی داشته باشد. از مهمترین مواردی که برای تقویت حافظه کودک باید رعایت کنید، عبارتند از:
دوری از استرس و فشار روانی
اگر میخواهید کودک شما حافظهی قوی داشته باشد، باید فرزند خود را از هرگونه استرس و فشار روانی دور کنید. تحقیقات نشان داده است که وقتی در معرض اضطراب و فشار روانی هستیم، مغز اطلاعات را به بخش واکنشی خود میفرستد و از حرکت جریان سیال اطلاعات به قشر قدامی یا بخش جلویی مغز جلوگیری میشود؛ یعنی ناحیهای از مغز که حافظه بلندمدت در آن شکل میگیرد.
پس اگر به دنبال تقویت حافظه کودک هستید، باید سعی کنید تا حد امکان کودک را از فشار و استرس دور کنید. به عنوان مثال، اگر کودک شما برای انجام تکالیف خود استرس دارد، میتوانید این استرس را با پخش موزیکی ملایم یا بازیهای آموزشی که به او کمک میکند، تا میزان قابل توجهی کاهش دهید. همچنین باید توجه داشته باشید که فشار روانی اضافهای به کودک خود وارد نکنید. به عنوان مثال، اگر با همسر خود مشاجره دارید، این بحث و دعواها به هیچ عنوان نباید مقابل کودک انجام شود و کودک نباید شاهد دعوای شما باشد.
دوری از فشار روانی و استرس علاوه بر اینکه به تقویت حافظه کودک کمک میکند، روی سایر جنبههای روانی کودک و همچنین تربیت سالم وی نیز تاثیرگذار است. تربیت فرزند سالم یکی از مهمترین وظایفی است که بر عهده هر پدر و مادری قرار دارد. قطعا هر پدر و مادری دوست دارد که فرزندی سالم تربیت کند و او را از دوران کودکی، برای آینده آماده کند. یکی از چالشها و دغدغههای اصلی والدین پیش از تولد فرزند، و حتی تا مدت زیادی پس از آن، این است که چگونه یک فرزند سالم تربیت کنند تا در آینده برای جامعه مفید باشد و بتواند به رشد و شکوفایی استعدادهای خود برسد.
تقویت حافظه کودک به کمک رنگها
مغز در هر ثانیه بخش زیادی از اطلاعات را دریافت میکند. هر صحنهای که مشاهده میکنیم یا هر صدایی که میشنویم، حاوی اطلاعات زیادی است که وارد مغز خود میکنیم؛ اما تنها درصد کمی از این اطلاعات در ذهن تجزیه و تحلیل و ثبت میشود؛ اما برخی از عوامل میتواند باعث تحریک مغز و بهخاطر سپردن بهتر شود. یکی از این عوامل معجزهآسا، استفاده از رنگ است.
قطعا شما هم دقت کردهاید که محیطهای کودکانه مثل پارکها و مهدهای کودک معمولا با رنگهای شاد و مختلف تزئین میشوند. استفاده از رنگها علاوه بر این که بر جذابیت محیط میافزاید، باعث تقویت حافظه کودک و همچنین بهخاطرسپاری و یادآوری راحتتر نیز میشود. برای تقویت حافظه کودک میتوانید از رنگهای شاد و مختلف برای تزئین اتاق او استفاده کنید. همچنین لوازم تحریر رنگی نیز میتواند به تحریکپذیری مغز کودک کمک کند.
کمک گرفتن از بازیهای فکری و ابزارهای کمک آموزشی
برخی از بازیها و اسباببازیها هستند که میتوانند به تقویت حافظه کودک شما کمک کند. بازیهایی مثل انواع پازلها و مکعب روبیک میتواند به تقویت حافظه کودک کمک کند. همچنین بازیهای معمایی و چیستان نیز برای تقویت حافظه کودک بسیار مناسب هستند. از این رو، توصیه میشود که در اوقات فراغت کودک، از چنین اسباببازیهایی استفاده شود تا علاوه بر سرگرمی کودک، به تقویت حافظه و مهارتهای ذهنی کودک نیز کمک کند.
ورزش و فعالیت بدنی
ورزش کردن و داشتن فعالیت بدنی، علاوه بر اینکه برای سلامت فیزیکی کودک بسیار مفید است، به تقویت حافظه کودک نیز کمک میکند. با توجه به اینکه این روزها، اغلب کودکان دچار بیتحرکی شدهاند و بیشتر وقت خود را در خانه و پشت گوشیهای موبایل و کامپیوتر میگذرانند، بسیار مهم است که برنامه مشخصی برای ورزش کردن کودک و فعالیت بدنی او در نظر بگیرید. شرکت در برنامهها و کلاسهای ورزشی میتواند گزینه مناسب برای تشویق کودک به ورزش کردن و نظم دادن به برنامه ورزشی او باشد.
تغذیه مناسب
تغذیه مناسب در دوران کودکی تاثیر مستقیمی روی حافظه کودک دارد. دوران کودکی و نوجوانی، دوران رشد کودکان از نظر فیزیکی است و در این دوران، باید توجه ویژهای روی تغذیه کودکان خود داشته باشید. استفاده از مواد غذایی مغذی و سالم و همچنین دوری از تنقلات چرب و شور که ارزش غذایی پایینی دارند، میتواند به تقویت حافظه کودک شما کمک کند.
استفاده از انواع مغزهای خوراکی مثل پسته و گردو میتواند روی تقویت حافظه کودک موثر باشد. سعی کنید تنقلات سالمی مثل آجیل، میوه و سبزیجات و … را جایگزین خوراکیهایی مثل چیپس و پفک کنید.
تقویت روحیه پرسشگری
یکی از مواردی که میتواند به تقویت حافظه کودک کمک کند، سوال پرسیدن درباره پدیدهها و اتفاقاتی است که پیرامون کودک رخ میدهد. اگر فرزند شما همواره در حال آزمایش کردن پدیدههای مختلف است و درباره آنها سوال میپرسد، باعث میشود که ذهن قوی داشته باشد و بتواند پدیدههای مختلف را پیشبینی کند. سعی کنید روحیه پرسشگری را در فرزند خود تقویت کنید و او را به انجام آزمایش برای رسیدن به پیشبینیها و پاسخ سوالاتش تشویق کنید.
پرسشگری یکی از مهارتهای مهم زندگی است که روی موفقیت فرزند شما بسیار تاثیرگذار است. تربیت فرزند موفق یکی از دغدغهها و چالشهای اصلی والدین از همان ابتدای تولد فرزندشان میباشد. والدین دوست دارند تا فرزندانشان را همیشه در اوج ببینند؛ چه در دوران کودکی، چه در مدرسه و چه حتی در بزرگسالی.
مهارت حل مسئله
یکی دیگر از مواردی که به تقویت ذهن کودک کمک میکند، مهارت حل مسئله است. مهارت حل مسئله یکی از مهارتهای کلیدی در زندگی شخصی افراد به حساب میآید و باعث میشود که فرد در مواجهه با مسائل مختلف زندگی، بتواند پاسخ درست و منطقی برای آن پیدا کند. مهارت حل مسئله میتواند به تقویت ذهن کودک کمک کند؛ زیرا کودک از مغز و ذهن خود کار میکشد تا بهترین راه حل را برای مسئله موجود پیدا کند. برای تقویت ذهن کودک میتوانید بازیها و سرگرمیهای معمایی که مهارت حل مسئله کودک را تقویت میکند، به او بدهید.
همچنین میتوانید متناسب با سن کودک، او را در حل مسائل روزمره شرکت دهید. به عنوان مثال، اگر به خاطر بارندگی قرار پارک رفتن شما لغو میشود، از او بخواهید تا جایگزینی برای تفریح آخر هفته پیدا کند.
تقویت مهارتهای حسی و دستورزی
یکی از مسائلی که به تقویت ذهن کودک، به خصوص کودکان خردسال کمک میکند، مهارتهای حسی است. کودک شما میتواند با کمک دستها و حس لامسه خود، اطلاعات مفیدی را از پیرامون خود کسب کند. از این رو، تمرینهای دستورزی و تقویت مهارت حسی میتواند به تقویت ذهن کودک کمک کند.
کارهایی مثل خمیربازی، سفالگری و گلبازی میتواند این مهارت را در کودک شما تقویت کند. همچنین بازیهایی مثل حدس زدن اجسام به کمک لمس کردن با چشم بسته یا لمس بافتهای مختلف و تشخیص نرمی و زبری میتواند به تقویت ذهن کودک خردسال کمک کند.
تشخیص الگو و شباهتها و تفاوتها
یکی دیگر از تمرینهایی که به تقویت ذهن کودک کمک میکند، تشخیص الگو است. اینگونه تمرینها معمولا در پیشدبستانی و سالهای اولیه مدرسه به کودک آموزش داده میشود. پیدا کردن الگو مشخص برای شکلها و ادامهدادن آنها و همچنین پیدا کردن شباهتها و تفاوتهای اجسام و تصاویر میتواند تمرین و بازی مناسب برای تقویت ذهن کودک شما باشد.
تقویت مهارتهای اجتماعی
روانشناسان کودک توصیه میکنند که از همان سنین خردسالی، کودک را وارد محیطهای اجتماعی مختلف، جز اعضای خانواده کنید؛ از این رو توصیه میشود که از سن ۴ سالگی، کودک را به مهد کودک بفرستید تا کمکم با سایر هم سن و سالها خود و همچنین مربیان ارتباط اجتماعی برقرار کند. تقویت مهارتهای اجتماعی کودک میتواند باعث پرورش و تقویت ذهن کودک شما شود و خود را کمکم برای ورود به جامعه آماده کند.
روابط اجتماعی و مهارت های اجتماعی کودک از جمله مهارتهای مهمی است که ما به عنوان والد وظیفه داریم به کودکان خود بیاموزیم و آنها را در کسب این مهارتها راهنمایی کنیم. روابط اجتماعی این امکان را به کودک شما میدهد تا با دنیای پیرامون خود و سایر افراد بهتر و راحتتر ارتباط برقرار کند؛ وقتی کودک بتواند با دیگران ارتباط موثری برقرار کند، میتواند دوستان زیادی پیدا کند و در کنار سایر افراد، به رشد مهارتهای فردی، استعدادها و … بپردازد.