5 اصل مهم در تربیت فرزند موفق - مرکز روانشناسی و روانپزشکی برگ سبز
تربیت فرزند موفق

۵ اصل مهم در تربیت فرزند موفق

تربیت فرزند موفق یکی از دغدغه‌ها و چالش‌های اصلی والدین از همان ابتدای تولد فرزندشان می‌باشد. والدین دوست دارند تا فرزندانشان را همیشه در اوج ببینند؛ چه در دوران کودکی، چه در مدرسه و چه حتی در بزرگسالی.

برای آن که در آینده فرزندانی موفق داشته باشید، لازم است که از دوران کودکی آن‌ها را آماده کنید. اگر می‌خواهید کودکتان در دوران بزرگسالی نیز در جامعه به عنوان فردی موفق شناخته شود، باید شیوه تربیتی مناسبی را انتخاب کنید.

نحوه رفتار ما با کودکمان در دوران کودکی و نوجوانی، تاثیر بسیار زیادی روی رفتارهای او در دوران بزرگسالی خواهد داشت. اگر بتوانیم کودکی با اعتماد به نفس بالا و مهارت‌های کافی برای حضور در جامعه و کسب موفقیت تربیت کنیم، می‌توانیم انتظار داشته باشیم که فرزندمان در آینده نیز موفق باشد.

اغلب والدین تصور می‌کنند که برای تربیت فرزند موفق، باید امکانات مالی زیاد و کلاس‌های مختلف را برای او فراهم کرد. باید گفت که این یک تصور اشتباه است. اگرچه امکانات تاثیر زیادی روی موفقیت کودکان دارد، اما به عنوان تنها عامل نباید در نظر گرفته شود. چه بسا بسیاری از کودکان که در دوران کودکی و نوجوانی امکانات بسیار زیادی داشتند، در بزرگسالی دچار مشکلاتی مثل عدم مسئولیت‌پذیری شده‌اند.

نکته‌ای که از فراهم‌ کردن امکانات مهم‌تر است، تربیت درست کودکان و آشنایی او با تصمیم‌گیری، مواجه با مسئله، پذیرش شکست، توانایی نه گفتن و … است. شما به عنوان والد وظیفه دارید تا در کنار امکاناتی که برای فرزند خود فراهم می‌کنید، این موارد را نیز به او آموزش دهید و او را برای آینده و زندگی در جامعه آماده کنید.

تربیت فرزند موفق نیازمند رعایت نکات خاص و آموزش است. برای آن که بتوانید فرزندی موفق تربیت کنید، در ابتدا خود شما باید با قواعد و اصول آن آشنا باشید. مراجعه به مشاور و روانشناس کودک نیز در این حین می‌تواند بسیار کمک کننده باشد. در این مقاله قصد داریم نکات مهم در تربیت فرزند موفق را بررسی کنیم. اگر شما هم جزو آن دسته از والدین دغدغه‌مند هستید که تربیت فرزندتان برایتان مهم است، پیشنهاد می‌کنیم در ادامه این نوشته با ما همراه باشید.

روانشناس کودک می‌تواند تاثیر بسیار زیادی روی تربیت فرزند موفق داشته باشد. مشاور کودک در کنار جلساتی که با کودک شما می‌گذراند، جلساتی را نیز به صورت خصوصی با شما خواهد داشت. این جلسات می‌تواند به یادگیری تکنیک‌های تربیتی و رفتاری با کودک شما بگذرد. شما می‌توانید اصول تربیت فرزند موفق را در این جلسات یاد بگیرید و در مواجه با فرزند خود به کار ببرید.

اصول مهم در تربیت فرزند موفق

این دغدغه و آرزوی هر والدی است تا فرزندی موفق داشته باشد. برای آن که فرزند خود را به سمت موفقیت در آینده هدایت کنید، لازم است از دوران کودکی او را برای این کار آماده کنید و آموزش‌های لازم را به او بدهید. در ادامه ۵ اصل مهم در تربیت فرزند موفق که هر والدی باید آن را رعایت کند، بیان می‌کنیم:

اهمیت دادن به فرزند و مشارکت دادن او

یکی از اشکالات عمده تربیت فرزند، توجه نکردن به نقش فرزند در خانه و خانواده است. معمولا خانواده‌ها به دلیل سن کم فرزندان، توجهی به نقش او در خانواده ندارند و هنگام تصمیم گرفتن و انجام فعالیت‌های مشترک خانوادگی، نظر او را نمی‌پرسند و فرزند هیچگونه مشارکتی در خانواده ندارد.

در چنین شرایطی شما به صورت ناخودآگاه این پیام را به فرزند خود می‌رسانید که نظر او اهمیتی ندارد و تنها باید پیرو تصمیمات گرفته شده باشد. این موضوع تاثیر بسیار منفی روی اعتماد به نفس کودک شما دارد و در آینده نیز او خود را در تصمیمات مهم مشارکت نمی‌دهد.

برای تربیت فرزند موفق لازم است تا در همان دوران کودکی، فرزندتان را در کارهای خانه مشارکت دهید و نظر او را درباره اتفاقات مختلف بپرسید. این موارد می‌تواند ساده یا پیچیده باشد. به عنوان مثال می‌توانید هنگام انتخاب غذا در رستوران از او کمک بخواهید و سفارش دادن را بر عهده او قرار دهید یا هنگام انتخاب روز مناسب برای مهمانی حتما نظر او را هم بپرسید. در چنین شرایطی فرزند شما احساس ارزشمندی در خانه می‌کند و نقش خود را به عنوان فرزند در خانه می‌پذیرد.

اعتماد به نفس تاثیر زیادی در سلامت روان و روحیه کودکان دارد. کودکان با اعتماد به نفس بالا، در بزرگسالی نیز بهتر و موفق‌تر عمل می‌کنند. کودک با اعتماد به نفس، در اجتماع و حضور دیگران نیز بهتر ظاهر می‌شود و عملکرد بهتری از خود نشان می‌دهد.

تشویق و پاداش برای تلاش

برای تربیت فرزند موفق نیاز است تا به او فرهنگ تلاش کردن را آموزش دهید. تلاش یکی از موارد مهم برای رسیدن به موفقیت است. مهم نیست فرزندتان در چه سطحی قرار دارد، برای رسیدن به موفقیت نیاز است تا تلاش کند.

تربیت فرزند موفق

فرزند خود را تشویق به تلاش کردن برای رسیدن به خواسته‌هایش کنید. به او بابت تلاشی که می‌کند پاداش دهید نه هوش و استعدادی که دارد. به عنوان مثال اگر نمره درس ریاضی فرزندتان از ۱۳ به ۱۷ رسید، بابت تلاشی که در این مسیر کرده تا به موفقیت برسید، او را تشویق کنید.

مواجهه با شکست

برای آن که فرزند موفق داشته باشید، باید مهارت پذیرفتن شکست را به او آموزش دهید. کودک شما باید بداند که موفقیت بدون تجربه شکست ممکن نیست. برای تربیت فرزند موفق باید به کودکان آموزش دهید که برای رسیدن به پیروزی، مواجهه با شکست غیرقابل اجتناب است. فرزند شما باید یاد بگیرد که چگونه از شکست‌هایش درس بگیرد و برای رسیدن به موفقیت از آن‌ها استفاده کنند.

تربیت فرزند موفق

یکی از اشتباهات تربیتی والدین این است که مانع شکست خوردن فرزندشان می‌شوند و همیشه با مداخله، به نوعی جلوی این اتفاق را می‌گیرند. اگر فرزند شما در کودکی با شکست‌های کوچک مواجه نشود و نحوه برخورد با شکست را نیاموزد، در بزرگسالی و دنیای واقعی هنگامی که با شکست روبه‌رو می‌شود، ضربه‌ای سخت را تجربه می‌کند.

اگر فرزند شما مهارت‌های مواجهه با شکست را نیاموزد، در آینده ممکن است دچار افسردگی شود. پذیرش شکست و درس گرفتن از آن، یکی از آن مهارت‌هایی است که شما به عنوان والد وظیفه دارید تا به کودکتان آموزش دهید. 

مقایسه کودک ممنوع

یکی از مواردی که در تربیت فرزندتان باید توجه ویژه‌ای به آن داشته باشید، این است که به هیچ عنوان فرزندتان را با سایر کودکان یا خواهر و برادرهایش مقایسه نکنید. مقایسه کودکان با یکدیگر تاثیر منفی روی اعتماد به نفس فرزندتان دارد و در آینده نیز کودکتان برای بدست آوردن هر موفقیتی، خود را با دیگران مقایسه می‌کند.

به جای مقایسه کودک با دیگران، به او این اطمینان را بدهید که هرکس توانایی‌ها و استعدادهای منحصر‌به‌فردی دارد و او را تشویق به پیدا کردن استعدادهایش کنید و در این مسیر او را همراهی و حمایت کنید.

برقراری ارتباط موثر با فرزندان جزو یکی از دغدغه‌ها و نگرانی‌های والدین است. مهم نیست که کودک شما چند سال دارد، شما نیاز دارید تا با او ارتباط عاطفی عمیق و صمیمی برقرار کنید. معمولا کودکان و نوجوانانی که ارتباط بهتری با والدین خود دارند، اعتماد به نفس بالاتری نیز در زندگی خواهند داشت.

آزادی در انتخاب و مسئولیت‌پذیری

برای داشتن فرزند موفق نیاز است تا او تصمیم‌گیری را بیاموزد. برای آن که کودکتان در آینده بتواند مهارت تصمیم‌گیری و حل مسئله داشته باشد، باید در دوران کودکی این موضوع را به او آموزش دهید.

در برخی موارد، متناسب با سن او، از فرزندتان بخواهید که خودش انتخاب کند و تنها او را در این مسیر راهنمایی کنید. به عنوان مثال، در سنین کودکی به جای خرید لباس برای او، از او بخواهید تا از بین چند مدل پیشنهادی، مدل مناسب را انتخاب کند؛ در نوجوانی می‌توانید تصمیم‌گیری درباره پول تو جیبی و عیدی‌ها را به عهده فرزندتان قرار دهید و این اجازه را به او دهید تا مطابق با سلیقه خود درباره عیدی‌ها تصمیم‌گیری کند.

نکته‌ای که مهم‌تر از تصمیم‌گیری است، مسئولیت‌پذیری در قبال تصمیم‌هایی است که فرزندتان می‌گیرد. باید این مهارت را به فرزندتان آموزش دهید تا در قبال تصمیم‌های خود، مسئولیت‌پذیر باشد و هزینه‌ها مشکلات تصمیم‌گیری اشتباه را بپذیرد و در صدد جبران آن باشد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالا بروید