افسردگی بعد از جدایی؛ علائم و درمان آن
پایان یک رابطه و جدایی، قطعا برای همه ما دردناک و ناراحتکننده خواهد بود و تا مدتی پس از این ماجرا، روی زندگی ما تاثیرگذار خواهد بود. احساس خشم، ناراحتی، کینه، اضطراب، دلتنگی و … از جمله احساسات منفی است که همه ما پس از پایان یک رابطه یا طلاق، تجربه میکنیم و کاملا طبیعی است؛ زیرا ما از یک نقطه امن بسیار مهم در زندگی خود خارج شدهایم و این موضوع تاثیرات زیادی روی سلامت روان ما خواهد داشت.
با این حال، بسته به ظرفیت و توان روحی افراد، مدتی پس از پایان رابطه و جدایی، این احساسات منفی به مرور کمرنگ شده و جای خود را به افکار و احساسات امیدوارکننده میدهد. البته، این فرآیند لزوما برای همه افراد به صورت یکسان رخ نخواهد داد و بسته به ظرفیت و ویژگیهای شخصیتی افراد و همچنین نوع و زمان رابطه، میتواند برای برخی خیلی سریع اتفاق افتد و برخی از افراد را نیز تا ماهها درگیر کند.
اگر احساسات منفی پس از پایان رابطه و طلاق، تا مدت طولانی باقی بماند و به جای فروکش کردن و کمشدن، روز به روز بر حجم آنها اضافه شود، احتمالا شما با یک مشکل بسیار جدی روبهرو هستید. افسردگی بعد از جدایی که گاها آن را با اسم افسردگی پس از طلاق نیز میشناسیم، یکی از انواع افسردگی است که پس از پایان یک رابطه عاطفی رخ میدهد و زندگی نرمال فرد را به شدت تحت تاثیر قرار میدهد.
برخلاف احساسات منفی و ناراحتی پس از جدایی، افسردگی بعد از پایان رابطه یک اختلال روان جدی است و نیاز به درمان تخصصی دارد و نباید نادیده گرفته شود. قطعا تجربه طلاق و پایان یک رابطه برای همه ما تلخ خواهد بود؛ با این حال، زندگی همچنان ادامه دارد و باید بتوانیم از این موضوع نیز گذر کنیم. افسردگی بعد از طلاق این اجازه را به ما نمیدهد تا بعد از جدایی و پایان رابطه، به سمت زندگی نرمال و روزمره خود حرکت کنیم؛ از این رو، بسیار مهم است که افسردگی پس از پایان رابطه را خیلی زود تشخیص دهیم و برای درمان افسردگی بعد از جدایی هرچه سریعتر اقدام کنیم.
خوشبختانه روشها و تکنیکهای گوناگونی برای درمان افسردگی پس از طلاق وجود دارد که به شما کمک میکند تا هرچه سریعتر به وضعیت نرمال خود پس از جدایی بازگردید. اولین و مهمترین اقدامی که برای افسردگی پس از جدایی باید انجام دهید، مراجعه به یک روانشناس متخصص و کاربلد است.
از آن جایی که دانش و اطلاعات عمومی نسبت به افسردگی بعد از طلاق و افسردگی بعد از اپایان رابطه بسیار کم است، قصد داریم تا در این نوشته از وبلاگ کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، درباره اختلال افسردگی بعد از طلاق و افسردگی بعد از جدایی صحبت کنیم. اگر شما هم بهتازگی از یک رابطه عاطفی خارج شدید، پیشنهاد میکنیم که در ادامه این نوشته با ما همراه باشید تا بتوانید در حفظ سلامت روان خود تلاش کنید.
اولین و مهمترین قدمی که بعد از مشاهده علائم افسردگی بعد از جدایی باید انجام دهید، مراجعه به یک روانشناس و تراپیست ماهر است. تراپیست میتواند با ارائه راهکارهای مختلف به شما کمک کند تا هرچه سریعتر از این اختلال رها شوید و زندگی بهتر و شادتری را تجربه کنید. کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، امکان برگزاری جلسات روانشناسی را برای شما عزیزان فراهم کرده است. جلسات روانشناسی کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین مرکز مشاوره غرب تهران، در محیطی آرام و کاملا حرفهای و زیر نظر بهترین روانشناسان این حوزه برگزار میشود. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره جلسات مشاوره و روانشناسی کلینیک روانشناسی برگ سبز و همچنین رزرو وقت، روی لینک زیر کلیک کنید.
منظور از افسردگی بعد از جدایی چیست؟
افسردگی بعد از پایان رابطه یا افسردگی بعد از طلاق، به حالتی پس از اتمام یک رابطه و جدایی گفته میشود که در آن فرد، در اندوه و ناراحتی خود باقی میماند و انگیزهای برای ادامه زندگی ندارد.
حس و حال ناراحتی پس از جدایی تا حدی طبیعی است؛ اما اگر مدت زمان آن بیشتر از حد معمول باشد و فرد روزبهروز علائم بیشتری از خود نشان دهد، بسیار خطرناک است و حتی میتواند منجر به مشکلاتی نظیر اعتیاد یا روابط جنسی پرخطر نیز شود. از این رو، بسیار مهم است که به این نوع افسردگی توجه شود و برای درمان آن اقدام کنید.
افسردگی بعد از جدایی، میتواند کاملا موقتی باشد و حدودا پس از ۶ ماه به طور کلی از بین برود؛ با این حال، برای حفظ سلامت روان و همچنین داشتن زندگی بهتر و دوری از خطرات افسردگی، بهتر است که در طول این مدت نیز به آن توجه داشته باشید و برای درمان آن تلاش کنید.
افسردگی از آن دسته بیماریهای روان است که اگر زود متوجه آن شوید، میتوانید به راحتی آن را کنترل و درمان کنید و به زندگی نرمال بازگردید و اگر هم آن را نادیده بگیرید، به قدری میتواند پیشرفت کند که زندگی عادی شما را به طور کلی مختل کند.
علائم افسردگی بعد از جدایی
علائم افسردگی پس از جدایی، بسیار به علائم افسردگی ماجور شباهت دارد. معمولا فرد، پس از اتمام یک رابطه، احساس ناراحتی و غم و اندوه دارد. این میزان ناراحتی، میتواند با توجه به شخصیت و روحیات هر فردی، متفاوت باشد. با توجه به این موضوع، تشخیص افسردگی پس از جدایی کمی سخت میشود و فرد در اغلب موارد نمیداند که آیا احساساتش طبیعی است و جزو فرآیند گذر از رابطه است یا به سمت افسردگی میرود. از این رو، بسیار مهم است که در صورتی که تصور میکنید کنترل احساسات از دست شما خارج شده است، هرچه سریعتر برای تشخیص قطعی، به یک روانشناس مجرب مراجعه کنید. از جمله علائم افسردگی پس از جدایی عبارتند از:
- احساس ناامیدی و درماندگی
- افزایش یا کاهش وزن؛ تغییر در اشتها
- کم یا زیاد خوابیدن
- ازدستدادنِ علایق و لذت
- احساس بیارزشبودن
- احساس غم، پوچی یا بیارزشی
- خستگی و کمبود انرژی
- سستی و بی حالی
نوروفیدبک این روزها به یکی از روش های اصلی درمان افسردگی تبدیل شده است و بسیاری از افراد مبتلا به افسردگی، از این روش استفاده میکنند؛ همچنین بسیاری از روانشناسان نیز از نوروفیدبک به عنوان روش درمانی مکمل استفاده میکنند و برای درمان افسردگی، بیمار را به یک نوروتراپیست ارجاع میدهند.
راهکارهای غلبه بر افسردگی بعد از جدایی
افسردگی بعد از جدایی، معمولا موقتی است و تقریبا ۶ ماه بعد، به طور خود به خود از بین میرود. با این حال، برای آن که در این مدت بتوانید این دوره افسردگی را بهتر پشت سر بگذارید و سلامت روان شما تهدید نشود، میتوانید با انجام برخی از فعالیتها و به کار گرفتن روشهای مختلف، زمان بهتری را سپری کنید. در ادامه این نوشته، برخی از راهکارهای غلبه بر افسردگی بعد از طلاق را با هم بررسی میکنیم.
البته توجه داشته باشید، همانطور پیش از این نیز به آن اشاره کردیم، در صورتی که احساس میکنید افسردگی بعد از پایان رابطه، برای شما طولانیتر و شدیدتر است، بهتر است که حتما به یک روانشناس متخصص مراجعه کنید و از کمکهای حرفهای او بهره ببرید.
مشغول نگه داشتن
یکی از نکات مهم برای درمان افسردگی بعد از جدایی، مشغول نگه داشتن خود است. احتمالا پس از طلاق یا اتمام رابطه، بسیار وسوسه میشوید که خود را در خانه حبس کنید و از نقطه امن خود بیرون نیایید؛ اما بهتر است که بر این احساس غلبه کنید و سعی کنید خود را مشغول نگه دارید. به کار و فعالیتهای روزمره خود برسید و همچنین فعالیتهای جدید و تازه را شروع کنید.
پیادهروی و استفاده از فضای آزاد
قدرت هوای تازه و آزاد را دست کم نگیرید. سعی کنید که هر روز از خانه بیرون بروید و پیادهروی کنید. این کار، علاوه بر ترشح هورمون اندروفین و سروتونین، باعث شادابی بیشتر شما نیز میشود. همچنین شما را از نقطه امن خود، یعنی خانه، دور میکند و از گوشهگیری و افسردگی جلوگیری میکند.
ورزش کردن
ورزش کردن یکی از مواردی است که به شما کمک میکند خیلی بهتر دوران بعد از طلاق و جدایی را سپری کنید. ورزش کردن باعث ترشح هورمون اندروفین در بدن میشود که موجب افزایش انرژی و بهبود خلق و خو است. پس سعی کنید روزانه زمانی را به ورزش اختصاص دهید.
معاشرت با دوستان
طبیعی است که پس از تجربه طلاق و اتمام رابطه عاطفی، شما تمایل به گوشهگیری و خانه نشستن داشته باشید؛ با این حال، برای درمان افسردگی بعد از جدایی، بسیار مهم است که معاشرت با دوستان خود را شروع کنید و زمان خود را در کنار دوستان و خانواده بگذرانید.
مراجعه به روانشناس
در نهایت، بهترین و کارآمدترین کاری که در جهت درمان افسردگی بعد از جدایی، به خصوص زمانی که علائم شدید دارید و دوره افسردگی شما طولانی شده است، این است که از یک مشاور و روانشناس حرفهای کمک بگیرید. مشاور میتواند با ارائه راهکارهای موثر و همچنین جلسات تراپی، به شما در غلبه بر افسردگی بعد از پایان رابطه کمک کند.