اضطراب پنهان یا اضطراب خاموش؛ دلایل، علائم و درمان
اضطراب پنهان یا اضطراب خاموش، یکی از اختلالات روان است که متاسفانه در عصر حاضر و با توجه به مشکلات و گرفتاریهای زندگی مدرن، در بین جوامع مختلف و بزرگسالان در حال افزایش است. تجربه اضطراب و استرس در برخی از شرایط موقعیتها کاملا طبیعی است و یک واکنش طبیعی بدن و روان به شرایط موجود است.
اما برخی اوقات ممکن است که این استرس و اضطراب بدون دلیل و غیرقابل کنترل در شما نمود پیدا کند؛ تا حدی که شما را از انجام فعالیتهای روزانهتان باز دارد. در چنین شرایطی، استرس و اضطراب نیاز به درمان حرفهای دارد و شما باید از مشاوره روانشناس و در برخی از موارد نیز داروهای مناسب، برای درمان اختلال اضطرابی و اضطراب پنهان استفاده کنید.
متاسفانه، شناخت افراد نسبت به اختلال اضطرابی و اضطراب خاموش، علارغم گسترش این اختلال در بین بزرگسالان، بسیار پایین است. معمولا این افراد متوجه مشکل و اختلالی که دارند نیستند و تصور میکنند که اضطراب خاموش و احساس ناخوشایندی که روزانه تجربه میکنند، مهم نیست.
باید بدانید که اگر اضطراب خاموش به موقع بررسی و درمان نشود، میتواند مشکلات جسمی و روحی و روانی مختلفی را برای شما به وجود آورد؛ تا حدی که شما را از انجام فعالیتهای روزمره و زندگی نرمال باز بدارد. از این رو، بسیار مهم است که در صورت مشاهده علائم اضطراب خاموش در خود، خیلی سریع برای درمان اضطراب پنهان اقدام کنید و کمک حرفهای بگیرید.
یکی از مهمترین و اولین اقداماتی که در برابر اضطراب خاموش باید انجام دهید، مراجعه به یک روانشناس و روان درمانگر مجرب و حرفهای است. روانشناس با مصاحبه و صحبت با شما و همچنین در صورت نیاز انجام تستهای مختلف و گرفتن نقشه مغزی، میتواند اختلال اضطرابی و اضطراب خاموش را به صورت قطعی تشخیص دهد و سپس برنامه درمانی مناسبی را برای درمان اضطراب پنهان تدوین کند. این برنامه درمانی در اغلب موارد شامل جلسات روان درمانی و تراپی است و روانشناس با صحبت کردن با شما سعی میکند تا ریشههای اضطراب خاموش را در شما پیدا کند. همچنین در صورت نیاز، ممکن است برای دارو درمانی یا درمان نوروتراپی، شما را به روانپزشک و نوروتراپیست ارجاع دهد.
با توجه به آگاهی پایین افراد نسبت به اختلال اضطرابی و اضطراب پنهان، ما در این نوشته از کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین مرکز روانشناسی غرب تهران، تصمیم گرفتیم تا درباره اضطراب پنهان، دلایل به وجود آمدن آن و همچنین درمان اضطراب پنهان صحبت کنیم. اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که احساس اضطراب و نگرانی همیشگی دارید، توصیه میکنیم که در ادامه این نوشته با ما همراه باشید تا با علائم اضطراب پنهان و همچنین روش های درمان اضطراب خاموش آشنا شوید.
همانطور که گفتیم، اولین اقدام برای درمان اضطراب پنهان، کمک گرفتن از یک مشاور و روانشناس حرفهای و باتجربه است. کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین مرکز روانشناسی غرب تهران، امکان برگزاری جلسات مشاوره و روان درمانی را در محیطی آرام و حرفهای برای شما عزیزان فراهم کرده است. شما میتوانید از طریق لینک زیر، برای مشاوره و روانشناسی در کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین مرکز مشاوره غرب تهران، وقت رزرو کنید.
اضطراب پنهان یا اضطراب خاموش چیست؟
اضطراب و دلنگرانی، یکی از احساسات طبیعی ماست که در شرایط مختلف ممکن است دچار آن شویم. معمولا، در اغلب موارد، دلیل اضطراب ما مشخص است و با برطرف شدن علت آن، اضطراب نیز بهخودی خود از بین میرود؛ اما زمانی که بدون دلیل قطعی و مشخص، دچار اضطراب شدید شویم و این اضطراب مدت طولانی همراه ما باشد، احتمالا دچار اضطراب پنهان یا اضطراب خاموش شدهایم.
اضطراب پنهان روی جنبههای مختلف زندگی ما تاثیرگذار است و زندگیمان را از جهت مختلفی تحت تاثیر قرار میدهد. اضطراب پنهان میتواند تا حدی زیاد باشد که ما را از انجام فعالیتهای روزانه خود، مثل سرکار رفتن، شرکت در کلاس، نظافت، خواب، معاشرت با دوستان و … دور کند؛ از این رو بسیار مهم است که خیلی زود برای درمان آن اقدام کنیم.
اضطراب فراگیر نوع دیگری از اختلالات روان است که میتواند زندگی نرمال و عادی فرد را به شدت تحت تاثیر قرار دهد. همه ما به نوعی در موقعیتهای حساس، اضطراب را تجربه میکنیم؛ قبل از امتحان، هنگام شنیدن اخبار ناگوار، هنگام رد شدن ماشین با سرعت زیاد و … اما همه این اضطرابها طبیعی شناخته میشوند و به نوعی واکنش طبیعی بدن ما نسبت به موقعیتهای خطرناک و حساس هستند. اضطراب فراگیر، به عنوان یک اختلال شناخته میشود و با اظطرابهای معمولی تفاوت بسیار زیادی دارد. فرد مبتلا به اضطراب فراگیر به طور غیرطبیعی و پیوسته، بابت موضوعات مختلف دچار نگرانی و اضطراب میشود.
علت اضطراب پنهان
تاکنون علت مشخصی برای اضطراب پنهان کشف نشده است؛ اما بسیاری از روانشناسان و روانپزشکان آن را نتیجه تکرار یک موقعیت استرسزا میدانند. زمانی که شما به طور مرتب در یک موقعیت استرسزا قرار داشته باشید، این اضطراب در آینده و سایر موقعیتها نیز با شما همراه میشود و مغز شما در حالت دفاعی قرار میگیرد.
همچنین تجربه تروما و چیزهایی که تروما را یاد شما میاندازد نیز میتواند باعث ایجاد اضطراب خاموش در فرد شود. معمولا افرادی که در یک موقعیت استرسزا قرار گرفتهاند و تروما را تجربه کردهاند، پس از حادثه نیز، با چیزهای سادهای که یادآور آن خاطره برای آنهاست، دچار استرس و اضطراب میشوند.
تروما یا ضربه روحی، یکی از اختلالات روانشناسی است که معمولا افراد پس از حادثهای خاص مثل تصادف یا بلایای طبیعی یا مشکلات شدید زندگی تجربه میکنند. معمولا تروما در شرایطی به وجود میآید که فرد استرس و تنش زیادی را بابت موضوعی خاص تجربه کند. تروما میتواند تاثیر بسیار زیادی روی سلامت روان و زندگی شخصی فرد بگذارد.
نشانه های اضطراب پنهان
خوشبختانه اضطراب پنهان خود را با نشانههای مشخص و دقیقی نمایان میکند و به ما کمک میکند تا خیلی سریعتر این اختلال را در خود کشف کنیم و برای درمان آن اقدام کنیم. از جمله علائم اضطراب خاموش عبارتند از:
استرس و اضطراب بدون دلیل
یکی از نشانه های اولیه اضطراب پنهان، استرس و نگرانی بدون دلیل است؛ فردی که دچار اضطراب خاموش میشود، نمیداند دقیقا به چه دلیل استرس و اضطراب را تجربه میکند. استرس و اضطراب زمان امتحانات برای یک دانشجو و دانشآموز کاملا طبیعی است و دلیل آن مشخص است؛ اما زمانی که شما دچار اضطراب و استرس هستید، اما دلیلی برای آن پیدا نمیکنید، احتمالا دچار استرس و اضطراب پنهان هستید.
استرس صبحگاهی
یکی دیگر از نشانه های اضطراب پنهان، استرس صبحگاهی است. مهم نیست که چه ساعتی از روز از خواب بیدار میشودید؛ همین که چشمان خود را باز میکنید اضطراب به سراغ شما میآید. همین علت باعث میشود که نتوانید بهخوبی به فعالیتهای روزمره خود برسید.
مشکل در خواب
معمولا افرادی که دچار اضطراب پنهان هستند، سختتر به خواب میروند. ممکن است که فرد ساعتها در تخت بماند و از این پهلو به آن پهلو شود و نتواند بخوابد و حتی زمانی که به خواب میرود نیز وارد فاز عمیق خواب نمیشود و خیلی زود از خواب میپرد.
درمان اختلال اضطراب پنهان
خوشبختانه، درمان اضطراب پنهان بسیار آسان است و شما میتوانید بهراحتی این اختلال را در خود درمان کنید؛ پس توصیه میکنیم تا در مراحل اولیه و شروع اختلال اضطراب پنهان به سراغ درمان بروید تا اثرات سو این اختلال روی زندگی شما به حداقل ممکن برسد. در ادامه، برخی از تکنیکها و روشهایی را به کنترل و درمان اختلال اضطراب پنهان کمک میکند را با هم بررسی میکنیم:
روان درمانی
یکی از اولین و مهمترین اقداماتی که در مورد اضطراب پنهان باید انجام دهید، مراجعه به روانشناس و روان درمانگر است. روانشناس میتواند به شما در تشخیص و کنترل اضطراب پنهان کمک کند تا بتوانید ریشههای اضطراب خود را پیدا کنید. همچنین، روان درمانگر، با ارائه راهکارهای مختلف میتواند به شما این امکان را دهد تا در موقعیتهای مختلف، اضطراب خود را کنترل کنید. در صورت نیاز و در موارد خاص نیز ممکن است که شما را به نورتراپیست برای شروع درمان نوروفیدبک ارجاع دهد.
دارو درمانی
مصرف برخی از داروها روی کنترل اضطراب تاثیر فوقالعادهای دارد. در مواردی که فرد اضطراب شدید را تجربه میکند، روانشناس او را به یک روانپزشک ماهر برای شروع دارو درمانی ارجاع میدهد. توجه داشته باشید که دارو درمانی برای کنترل اضطراب پنهان حتما باید زیر نظر یک روانپزشک متخصص انجام شود و از مصرف خودسرانه داروها جدا خودداری کنید.
سبک زندگی سالم و ورزش کردن
یکی از کارهایی که میتوانید برای کنترل اضطراب پنهان خود انجام دهید، رو آوردن به سبک زندگی سالم است. ورزش کردن، خواب کافی، مصرف غذاهای سالم و طبیعی و … از جمله مواردی است که میتواند به کاهش اضطراب و همچنین بهبود سلامت جسمی شما کمک کند. پس بهتر است که در کنار سایر روشهای درمان اضطراب خاموش مثل روان درمانی و دارو درمانی، سبک زندگی خود را نیز اصلاح کنید.
برنامهریزی و مدیریت زمان
یکی دیگر از مواردی که به درمان اضطراب پنهان و کاهش اضطراب روزمره شما کمک میکند، برنامهریزی و مدیریت زمان است. درصد زیادی از اضطرابهای روزانه ما به دلیل عقب ماندن از کارها و برنامههایمان است. با داشتن یک برنامهریزی خوب و دقیق و مدیریت زمان، میتوانیم تا حد زیادی اضطراب خود را کنترل کنیم.
مدیریت زمان از آن دسته مهارتهای بسیار مهم زندگی است که لازم است همه ما آن را یاد بگیریم و با تکنیک های مدیریت زمان آشنا باشیم. مدیریت زمان به ما این امکان را میدهد تا برای وقت خود برنامه ریزی دقیقی داشته باشیم و بتوانیم از وقتمان بهترین و مفیدترین استفاده را ببریم. وقتی به زندگی افراد موفق نگاهی میاندازیم، متوجه میشویم که تمام آنها از یک فرمول اعجابانگیز و یکسان برای رسیدن به موفقیت استفاده کردهاند. مدیریت زمان به شما این امکان را میدهد تا از زمان خود بهترین استفاده را ببرید و به همه کارهای خود برسید.
دوری از وسایل الکترونیکی قبل از خواب
در عصر حاضر، ما به طور مداوم در حال بمباران خبری هستیم. تکنولوژی به ما این امکان را میدهد تا در سریعترین زمان ممکن به جدیدترین اخبار دست پیدا کنیم. قطعا این موضوع، در کنار مزایای مختلفی که دارد، معایبی را نیز برای زندگی ما به دنبال دارد. ذهن ما توانایی پردازش و پرداختن به این حجم از اخبار، به خصوص اخبار منفی و استرسزا، را ندارد. پس بهتر است که برای دوری از اضطراب پنهان و همچنین خواب بهتر در شب، چند ساعت قبل از خواب از وسایل الکترونیکی دور باشیم و اخبار را دنبال نکنیم.
مدیتیشن و مراقبه
یکی از مواردی که به کنترل اضطراب خاموش کمک میکند، انجام مدیتیشن به صورت روزانه است. مدیتیشن به شما کمک میکند تا احساسات منفی و اضطراب را از خود دور کنید و با تمرکز بیشتری بتوانید به کارهای روزانه خود رسیدگی کنید.