راهکارهای افزایش حافظه
داشتن یک حافظه خوب و قوی برای موفقیت ضروری است. حافظه قوی و ذهنی فعالتر، سرعت یادگیری شما را بالا میبرد. افزایش حافظه این امکان را به شما میدهد تا از مغز خود بیشتر کار بکشید و همین موضوع باعث بالا رفتن خلاقیت شما و بهبود عملکرد شما در کارهای مختلف میشود.
چه دانشجو باشید و بخواهید مطالب و نکتههای آموزشی را سریعتر یاد بگیرید، یا یک شغل معمولی داشته باشید و بخواهید در آن پیشرفت کنید، راهکارهای افزایش حافظه به کمک شما میآید. همانقدر که برای تقویت عضلات نیاز به ورزش کردن دارید، برای تقویت مغز و حافظه نیز نیاز است تا تمرینهای به خصوصی را انجام دهید.
تونایی مغز در به خاطر سپردن موارد مختلف خارقالعاده است. در حالت کلی میتوان گفت که مغز انسان این توانایی را دارد تا اطلاعات مختلف را به ذهن بسپارد و در مواقع مورد نیاز یادآوری کند. هرچه سن فرد بیشتر میشود، عملکرد مغز در این قسمت کاهش مییابد؛ به حدی که ممکن است فرد در سنین میانسالی و پیری دچار آلزایمر شود.
با انجام تمرینات افزایش حافظه میتوانید عملکرد مغز خود را بهبود بخشید و از بروز آلزایمر در سنین پیری جلوگیری کنید. با افزایش سن و دوری از درس و دانشگاه، در اغلب موارد عملکرد مغز بسیار افت پیدا میکند، زیرا افراد به سراغ یادگیری موارد جدید نمیروند. در چنین شرایطی توصیه میشود تا با انجام راهکارهای افزایش حافظه، مغز خود را ورزش دهید و آن را تقویت کنید.
انجام فعالیت های تقویت حافظه بعد از ۳۰ سالگی میتواند تا میزان قابل توجهی، ریسک ابتلا به آلزایمر را کاهش دهد. در ادامه چند راهکار ساده و موثر برای افزایش حافظه را معرفی میکنیم. با انجام این چند تمرین ساده میتوانید مغز خود را پروش دهید و عملکرد خود در انجام کارها را بالا ببرید. اگر شما هم به دنبال تقویت حافظه خود هستید، پیشنهاد میکنیم در ادامه این نوشته با ما همراه باشید.
حافظه ضعیف یکی از نشانههای اختلال یادگیری در کودکان و نوجوانان است. تکنیکهای افزایش حافظه میتواند به درمان و بهبود اختلال یادگاری کودکان نیز کمک کند. در جلسات مشاوره، روان درمانگر بسیاری از این تکنیکها را به شما آموزش میدهد.
عملکرد حافظه
قبل از آن که به سراغ معرفی تکنیک های افزایش حافظه برویم؛ بهتر است تا با عملکرد مغز و حافظه هنگام یادگیری و به خاطر سپردن موارد مختلف آشنا شویم. در حالت کلی میتوان گفت که عملکرد یادگیری و به حافظه سپردن از سه بخش اصلی تشکیل شده است:
حافظه حسی
اولین مرحله ورود اطلاعات به مغز از طریق حافظه حسی اتفاق میافتد. در این مرحله ما به کمک حواس پنجگانه خود اطلاعات مختلف را وارد مغز میکنیم. تصویری که میبینیم، صدایی که میشویم یا بویی که احساس میکنیم همگی اطلاعاتی است که از طریق حواس پنجگانه وارد حافظه حسی ما میشود.
تمامی اطلاعاتی که از طریق حافظه حسی وارد مغز میشود، مدت زمانی زیادی باقی نمیماند و مغز به راحتی از کنار آن عبور میکند. به عنوان مثال هنگام راه رفتن در خیابان ممکن است تابلوهای تبلیغاتی زیادی ببینید؛ اما به همه آنها توجه نمیکنید. برای آن که این اطلاعات را در مغز ثبت کنید، لازم است تا آن را وارد حافظه کوتاه مدت کنید.
حافظه کوتاه مدت
اگر به اطلاعاتی که از طریق حافظه حسی دریافت میکنیم، کمی توجه و دقت کنیم؛ این اطلاعات وارد حافظه کوتاه مدت ما میشوند. همانطور که از نام آن پیداست، این حافظه اطلاعات را مدت زمان زیادی حفظ نمیکند و تنها ۲۰ الی ۳۰ ثانیه آن را به خاطر میسپارد و اگر به اطلاعات دقت نکنیم یا آنها را تکرار نکنیم؛ اطلاعات از حافظه کوتاه مدت نیز پاک میشود.
برای آن که بتوانیم اطلاعات ورودی را برای مدت زمان بیشتری ثبت کنیم، نیاز است تا آن را از حافظه کوتاه مدت، وارد حافظه بلند مدت خود کنیم. این کار با توجه و دقت بیشتر روی اطلاعات دریافتی و تکرار و تمرکز روی موارد آموخته شده انجام میشود.
حافظه بلند مدت
حافظه بلند مدت دقیقا همان بخشی است که اطلاعات را در ذهن ذخیره میکند و بعدها میتوانیم آن را به خاطر بیاوریم. وقتی صحبت از تکینک های افزایش حافظه به میان میآید، منظور ما حافظه بلند مدت است. برای ورود اطلاعات به حافظه بلند مدت، نیاز است تا اطلاعات حافظه کوتاه مدت را تکرار کنیم. توجه و تمرکز روی اطلاعات دریافتی اولیه، باعث ورود اطلاعات به حافظه بلند مدت ما میشود.
تمرکز یکی از عوامل موثر در انجام بهتر هر کاری است. برای آن که بتوانید کار خود را به دقت و به نحو احسن انجام دهید، نیاز است که هنگام انجام آن، تمرکز کافی روی آن کار داشته باشید و حواس شما پرت نشود.
راهکارهای افزایش حافظه
با چند تکنیک ساده میتوانید حافظه بلند مدت خود را تقویت کنید و در یادگیری خیلی سریعتر و خلاقتر عمل کنید. تکنیکهای افزایش حافظه برای افراد جوان و میان سال بسیار مناسب است و به شما کمک میکند تا ذهن خود را پرورش دهید و در انجام کارها بهتر عمل کنید. شما میتوانید این تکنیکها را از سن ۲۰ سالگی به بعد به صورت پیوسته انجام دهید و ذهنی خلاقتر با عملکرد بهتر داشته باشید.
کار کشیدن از حافظه
همانطور که برای تقویت عضلات و داشتن هیکلی ورزیده نیاز به تمرینهای ورزشی است، برای تقویت حافظه و بهبود عملکرد مغز نیز نیاز است تا مغز خود را ورزش دهید. یکی از کارهایی که به افزایش حافظه کمک میکند، کار کشیدن از حافظه است.
دنیای امروز به گونهای شده است که کمتر نیاز است تا چیزی را حفظ کنیم و تمامی اطلاعات مورد نیازمان را میتوانیم روی تلفن همراه با خود داشته باشیم؛ این موضوع به این معناست که دیگر خبری از حفظ کردن شماره تلفنها، برنامهها و … نیست. از همین رو، امروزه ما کمتر از بخش حافظه خود کار میکشیم. برای تقویت حافظه میتوانید با حفظ کردن و کار کشیدن از حافظه شروع کنید.
سعی کنید به جای یادداشت کردن کوچکترین موارد، آنها را به خاطر بسپارید. پس میتوانید به جای نوشتن برنامههای روزانه و آلارم گذاشتن برای آن، آن را به حافظه خود بسپارید و سعی کنید اینگونه کارها را پیش ببرید. حفظ کردن شعر یا حفظ کردن شماره تلفنها نیز میتواند به تقویت حافظه شما کمک کند.
یادگیری مهارت جدید
یادگیری مهارت جدید باعث شکلگیری مسیرهای عصبی جدید در مغز میشود و عملکرد مغز را بهبود میبخشد. شما میتوانید با یادگیری یک مهارت جدید، مسیرهای عصبی جدیدی در مغز خود ایجاد کنید؛ این موضوع به افزایش حافظه و بهبود عملکرد مغز کمک بسیار زیادی میکند.
میتوانید آموزش یک ساز جدید را در برنامه کاری خود قرار دهید یا به سراغ یادگیری یک زبان جدید بروید و مغزتان را از این طریق به چالش بکشید. سعی کنید به سراغ یادگیری مواردی بروید که نیاز به هماهنگی بیشتری بین بدن و مغز دارد. به عنوان مثال نواختن ساز جدید باعث میشود که هماهنگی دست و مغز شما تقویت شود. یادگیری ورزشهایی مثل یوگا نیز میتواند چنین تاثیری روی مغز داشته باشد.
محاسبه ذهنی
یکی از تکنیک های افزایش حافظه که از گذشته مورد استقبال بسیاری از افراد بوده است، محاسبه ذهنی مسائل ریاضی است. محاسبات ذهنی به شما کمک میکند تا از مغز خود کار بکشید و آن را وادار به واکنش کنید. برای انجام این کار لازم نیست مسائل سخت مثلثات یا انتگرال را به صورت ذهنی حساب کنید؛ بلکه محاسبه ذهنی چند ضرب و تقسیم ساده که در زندگی روزمره با آن مواجه هستید نیز میتواند کمک زیادی به افزایش حافظه کند.
افزایش روابط اجتماعی
جالب است بدانید که تحقیقات نشان داده است که روابط اجتماعی و تعامل با دیگران، تاثیر زیادی روی افزایش حافظه دارد. گوشهگیری از اجتماع و دوری از دیگران باعث میشود که فرد دچار انواع بیماریهای روحی مثل افسردگی شود. همین موضوع میتواند روی قدرت حافظه او نیز تاثیرگذار باشد.
صحبت کردن با دیگران باعث میشود که موضوعات مختلف را به یاد بیاورید، از منطق خود استفاده کنید و ارتباطات حسی خود را تقویت کنید. همه اینها باعث میشود تا مغز شما فعالیت انجام دهد و از حالت سکون خارج شود. اگر والدین سالمند در خانه دارید، پیشنهاد میکنیم که شرایطی را فراهم کنید تا روزانه بتوانند با افراد خانواده یا سایر دوستان و همسالان خود ارتباط برقرار کنند. این ارتباط علاوه بر اینکه تاثیر زیادی در روحیه سالمند دارد، از بروز بیماریها و اختلالات روحی مثل افسردگی نیز جلوگیری میکند.
افسردگی یکی از متداولترین بیماریهای روانی در عصر حاضر است. مطالعات نشان میدهد که بیش از نیمی از افراد در طول مدت زندگی خود، دورههای افسردگی را تجربه میکنند. افسردگی یکی از اختلالات روان رایج است که میتواند تاثیر بسیار زیادی روی سلامت روان فرد و زندگی نرمال او داشته باشد.
بازی افزایش حافظه
برخی از بازیها و فعالیتها مثل حل جدول سودوکو، شطرنج، بازی با کلمات و اعداد، چیستان و معما و … روی تقویت مغز و افزایش حافظه تاثیرگذار است. حال که شرایط زندگی ما به گونهای است که نیازی به حفظ کردن و به خاطر سپردن بسیاری از موارد نداریم، چه بهتر که بازیهای افزایش حافظه را جایگزین آن کنیم. با مراجعه به سایت brainhq.com میتوانید بسیاری از بازیهای افزایش حافظه را به صورت آنلاین انجام دهید.
ورزش کردن
مغز سالم در بدن سالم است. این جمله بیان میکند که برای داشتن ذهن بهتر، شما نیاز به ورزش کردن دارید. تحقیقات نشان میدهد که ورزشهای فیزیکی علاوه بر اینکه روی جسم ما تاثیر میگذارد، تاثیر بسیار زیادی نیز روی مغز و عملکرد حافظه دارد.
انجام ورزش نیز باعث به وجود آمدن مسیرهای عصبی جدید در مغز میشود. انجام فعالیتهای ورزشی روزانه، حداقل ۲۰ دقیقه در روز، میتواند به افزایش حافظه شما کمک کند. اگر تاکنون به صورت روزانه ورزش نمیکردید، میتوانید برای شروع به سراغ اپلیکیشنهای ورزشی بروید و تمرینهای ساده را در خانه انجام دهید.
تکنیکهای نوروتراپی نیز به افزایش حافظه و درمان اختلالات یادگیری کمک میکند. در نوروتراپی ما به دنبال تغییر سیگنالهای ارسالی از طرف مغز هستیم. در بسیاری از موارد با اصلاح سیگنالهای مغزی، مغز تواناییهایی خود برای یادگیری و به خاطر سپردن موضوعات را دوباره بدست میآورد.
تغذیه سالم
داشتن تغذیه سالم نیز روی عملکرد مغز بسیار تاثیرگذار است. این موضوع به خصوص در سنین رشد میتواند روی قدرت حافظه تاثیرگذار باشد. یکی از موارد مهم و تاثیرگذار برای داشتن تغذیه سالم، خوردن صبحانه است. اگر میخواهید در انجام فعالیتهای مدرسه و یادگیری موفق باشید، صبحانه را فراموش نکند.
علاوه بر صبحانه، داشتن عادت غذایی سالم و استفاده از همه گروههای غذایی به تقویت حافظه کمک میکند. خوردن شکلات تلخ نیز برای تقویت حافظه توصیه میشود؛ اگر قصد انجام فعالیتهای پیچیده ذهنی را دارید، قبل از شروع کار کمی شکلات تلخ بخورید.