۱۰ راهکار برای افزایش روحیه کار تیمی
داشتن روحیه کار تیمی یکی از مهمترین مهارتهای نرم (soft skills) در عصر حاضر به حساب میآید. با کار تیمی شما میتوانید خیلی بهتر و دقیقتر فعالیتها و وظایف خود را انجام دهید. امروزه روحیه کار تیمی یکی از مهمترین فاکتورها برای استخدام به شمار میرود و بسیاری از مدیران منابع انسانی، بیشتر به دنبال فردی هستند که بتواند با سایر اعضای تیم همکاری داشته باشد. علاوه بر مسئله کار و شغل، داشتن روحیه کار تیمی به شما کمک میکند تا در زندگی خود نیز بهتر و موثرتر کارهای خود را انجام دهید.
دیگر دوره انجام فعالیتهای مختلف به تنهایی به سر آمده است و این روزها برای انجام کوچکترین کارها و پروژهها نیز شما نیاز به هم گروهی خواهید داشت. با توجه به پیچیدهتر شدن فعالیتها و کارها، برای آن که بتوانید پروژهای را پیش ببرید، نیازمند آن خواهید بود تا از چند نفر دیگر نیز کمک بگیرید و همگی با هم آن را پیش ببرید.
همچنین روحیه کار تیمی این امکان را به شما میدهد تا بخشی از وظایف خود را به دیگران بسپارید و کارها خیلی سریعتر و راحتتر برای شما انجام شود. به عنوان مثال، خانوادهای که همه اعضای آن روحیه کار تیمی دارند و میتوانند کنار یکدیگر خیلی بهتر و دقیقتر فعالیت کنند، در انجام کارهای خانه نیز خیلی بهتر با یکدیگر مشارکت میکنند.
کار تیمی از جمله مهارتهایی است که نیاز است از همان دوران کودکی به فرزندان خود آموزش دهیم. این روزها، کودکان در مهد کودک و مدرسه برای انجام کار گروهی و همچنین تقویت روحیه کار تیمی آماده میشوند. فعالیتهایی مثل ساخت روزنامه دیواری به صورت گروهی، اجرای تئاتر و سرود برای جشنهای مدرسه، آزمونها و امتحانات گروهی و … همگی از جمله کارها و فعالیتهایی هستند که کودک را برای انجام کار گروهی و تقویت روحیه کار تیمی آماده میکند.
با این حال، اغلب ما در انجام فعالیت گروهی و کار تیمی، ضعیف هستیم و معمولا به صورت انفرادی و تنهایی عملکرد بهتری داریم. از این رو، بسیار مهم است که روحیه کار تیمی را در خود تقویت کنیم تا بتوانیم هم در زمینههای شغلی و هم در زمینههای مختلف زندگی روزمره، عملکرد بهتری از خود نشان دهیم. برخی این تصور را دارند که انجام کار گروهی یا انفرادی، به روحیه آنها بستگی دارد. به عنوان مثال، فرد برای ضعف خود در کار تیمی این بهانه را میآورد که شخصیت درونگرایی دارد و نمیتواند با گروه، خوب کار کند.
باید بدانید که این بهانه به هیچ عنوان پذیرفته نیست. اگرچه ویژگیهای شخصیتی مثل درونگرایی یا برونگرایی میتواند روی ابعاد مختلف زندگی شما تاثیرگذار باشد، اما مهارت کار گروهی و روحیه کار تیمی، چیزی است که شما باید آن را با تمرین و انجام راهکارهای مختلف کسب کنید و به مرور در خود تقویت کنید.
حال این سوال مطرح میشود که چگونه میتوان روحیه کار تیمی را در خود تقویت کرد. خوشبختانه روشهای گوناگونی برای تقویت روحیه کار تیمی وجود دارد که به کمک آنها میتوانید مهارت کار گروهی را در خود پرورش دهید. معمولا سازمانها و مدیران شرکتهای مختلف از این راهکارها استفاده میکنند تا بتوانند تیم خود را بهتر تقویت کنند؛ شما نیز میتوانید با کمک بسیاری از این تکنیکها، روحیه کار تیمی را در خود تقویت کنید.
در این نوشته از کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین مرکز روانشناسی غرب تهران، قصد داریم درباره راهکارهای تقویت روحیه کار تیمی صحبت کنیم و برخی از این راهکارها را معرفی کنیم. اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که در انجام کار گروهی مشکل دارید و میخواهید مهارت کار تیمی را در خود تقویت کنید، مطالعه ادامه این نوشته میتواند کمک زیادی در این مسیر به شما کند.
کار گروهی و روحیه کار تیمی یکی از مهمترین مهارتهای زندگی به شمار میرود که میتواند روی جنبههای مختلف زندگی شما تاثیربگذارد. انسان یک موجود اجتماعی است و تا زمانی که نتوانید در اجتماع و کنار سایر افراد به فعالیت و کار بپردازید، زندگی برای شما سختتر خواهد بود؛ از این رو بسیار مهم است که این مهارت را در خود تقویت کنید. در بسیاری از مواقع، به خصوص شرایطی که ارتباط گرفتن با دیگران و انجام کار تیمی برای فرد بسیار دشوار و غیرممکن باشد، جلسات روانشناسی و مشاوره میتواند به فرد کمک کند تا این مهارت را در خود تقویت کند. کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک رواشناسی غرب تهران، امکان برگزاری جلسات مشاوره را زیر نظر بهترین روانشناسان برای شما عزیزان فراهم کرده است. شما میتوانید از طریق لینک زیر، برای شرکت در جلسات روانشناسی در کلینیک مشاوره برگ سبز، بهترین مرکز روانشناسی غرب تهران، وقت رزرو کنید.
راهکارهایی برای تقویت روحیه کار تیمی
حال که با اهمیت کار تیمی در عصر حاضر آشنا شدهاید، بهتر است که به سراغ روشها و راهکارهایی که به شما کمک میکند تا این مهارت را در خود تقویت کنید و بتوانید در کار گروهی بهتر عمل کنید، بپردازیم. در ادامه برخی از مهمترین راهکارهای برای تقویت روحیه کار تیمی را بررسی میکنیم. این راهکارها هم میتواند برای شما مفید باشد و هم بهکارگیری آنها در سازمانتان، میتوانید خیلی بهتر و سریعتر پروژهها و اهداف خود را پیش ببرید.
۱. انتخاب رهبر
اولین و مهمترین قدمی که در انجام کار تیمی باید در نظر داشته باشید، انتخاب یک رهبر یا سرگروه است. از آن جایی که هنگام انجام کار گروهی، لازم است که چندین نفر با هم مشارکت داشته باشند، برای آن که هماهنگی بین این افراد بهتر و دقیقتر اتفاق افتد، لازم است که یک نفر روی کار همه نظارت داشته باشد و بتواند مسئولیتهای هرکس را به طور دقیق مشخص کند و اولویتبندیها را تعیین کند. اگر حس میکنید که در گروه نمیتوانید بهخوبی عمل کنید، ممکن است که رهبر مناسبی نداشته باشید تا شرح وظایف دقیقی به شما اعلام کند.
۲. شراکت به جای رقابت
یکی از اشتباهات متداولی که افراد در انجام کار گروهی با آن مواجه میشوند، رقیب پنداشتن هم گروهیهاست. شما باید بدانید که هم گروهی شما رقیب شما نیست؛ بلکه شما در رسیدن به هدفی مشترک با هم شریک هستید و باید در این مسیر به یکدیگر کمک کنید. متاسفانه در بسیاری از گروهها یا سازمانها، به دلیل رقابت اشتباه و بیجایی که بین افراد تیم شکل گرفته است، این مسئله نادیده گرفته میشود و میتواند به کل تیم ضربه بزند. همچنین در زندگی روزمره، آن دسته از والدینی که به اشتباه بین فرزندان خود رقابت ایجاد میکنند، معمولا شاهد کار تیمی خوبی نیز بین فرزندانشان نخواهند بود.
۳. اعتماد بین اعضای گروه
یکی از ضرورتهای انجام کار تیمی، اعتماد داشتن به یکدیگر، به خصوص اعتماد به رهبر است. زمانی که نتوانید به هم تیمیهای خود اعتماد کنید، قطعا انجام کار گروهی نیز برای شما دشوار است و میخواهید همه بخشهای پروژه را خودتان بررسی کنید و معمولا به کار دیگر اعضای تیم اعتماد نخواهید کرد. برای آن که کار تیمی را در خود تقویت کنید، لازم است که ابتدا به اعضای تیم خود اعتماد داشته باشید و باور داشته باشید که همگی برای یک هدف مشترک فعالیت میکنید.
۴. نظم و برنامهریزی
برای آن که بتوانید در گروه بهخوبی فعالیت کنید و اهداف تیم را دنبال کنید، شما نیاز به نظم و برنامهریزی دقیقی دارید. از آن جایی که در فعالیت گروهی همه کارها به یکدیگر وابستهاند، پس بینظمی در کار یک شخص، میتواند اشکالات زیادی را در کار کل اعضای گروه به وجود بیاورد. پس بسیار مهم است که برنامهریزی دقیقی داشته باشید و بتوانید زمان خود را مدیریت کنید. تکنیکهای مدیریت زمان یکی دیگر از آن مهارتهایی است که اگر میخواهید کار تیمی خوبی انجام دهید، لازم است که در خود تقویت کنید. همچنین تهیه لیست انجام کارها (to do list) هم برای گروه و هم برای شخص خودتان میتواند کمک زیادی به پیشبرد اهداف گروه کند.
مدیریت زمان از آن دسته مهارتهای بسیار مهم زندگی است که لازم است همه ما آن را یاد بگیریم و با تکنیک های مدیریت زمان آشنا باشیم. مدیریت زمان به ما این امکان را میدهد تا برای وقت خود برنامه ریزی دقیقی داشته باشیم و بتوانیم از وقتمان بهترین و مفیدترین استفاده را ببریم. وقتی به زندگی افراد موفق نگاهی میاندازیم، متوجه میشویم که تمام آنها از یک فرمول اعجابانگیز و یکسان برای رسیدن به موفقیت استفاده کردهاند. مدیریت زمان به شما این امکان را میدهد تا از زمان خود بهترین استفاده را ببرید و به همه کارهای خود برسید.
۵. شور و اشتیاق
وقتی اعضای تیم با شور و اشتیاق کنار یکدیگر باشند، همه تیم از هم انرژی میگیرند و کارها خیلی بهتر از قبل پیش میرود. شور و اشتیاق باعث میشود که اعضای تیم از هم انگیزه بگیرند و همه کنار هم برای دستیابی به اهداف تلاش کنند. برای آن که شور و اشتیاق را به تیم خود بازگردانید، میتوانید برای موفقیتهای کوچک و بزرگ تیم دور هم جشن بگیرید. این کار تاثیر بسیار زیادی روی تقویت روحیه کار تیمی خواهد داشت و اعضای تیم را به یکدیگر نزدیکتر میکند.
۶. صحبت در مورد نقاط ضعف و قوت
یکی دیگر از تکنیکهایی که به تقویت روحیه کار تیمی شما کمک میکند، گرفتن بازخورد از رهبر تیم و هم تیمیهاست. برای آن که بدانید در انجام کار تیمی تا چه اندازه موفق بودهاید، بهتر است که هر از گاهی از همتیمیهای خود بخواهید که به صورت صادقانه درباره بازخورد شما نظر دهند. این نظر هم باید شامل نقاط قوت باشد و هم نقاط ضعف شما تا بتوانید در آینده آن را بهتر کنید. همچنین زمانی که تاثیر کار خود در تیم را مشاهده کنید، انگیزه شما برای ادامه همکاری با تیم بیشتر خواهد شد.
۷. برقراری ارتباط موثر با اعضای گروه
قطعا هیچ کار گروهی خوب پیش نمیرود، زمانی که اعضای تیم نتوانند با یکدیگر ارتباط خوبی داشته باشند. برای آن که روحیه کار تیمی را در خود تقویت کنید و بتوانید در قالب تیم خوب عمل کنید، لازم است که با اعضای تیم ارتباط موثر و خوبی داشته باشید.
احترام، ارزش قائل شدن برای کار یکدیگر و همکاری با هم از جمله شرایطی است که در برقراری ارتباط با هم تیمی خود باید رعایت کنید. این موضوع، نه تنها به تقویت روحیه کار تیمی شما کمک میکند، بلکه باعث میشود که سلامت روان خود و همتیمیهایتان در محیط کار نیز حفظ شود.
داشتن ارتباط موثر با یکدیگر یکی از جمله موارد مهم برای حفظ سلامت روان در محیط کار است. سلامت روان در محیط کار یکی از مفاهیم بسیار مهمی است که در دنیای امروز اهمیت ویژهای پیدا کرده است. از آن جایی که ما بیشتر زمانمان در روز را در محیط کار و اداره میگذرانیم، سلامت روان در محیط کار اهمیت بسیار زیادی دارد.
۸. مشخص کردن هدف
همانطور که پیشتر نیز به آن اشاره کردیم، رهبر وظیفه دارد که هدف تیم و همچنین وظایف هر یک از اعضای تیم است. تا زمانی که هدفی مشخص و قابل اندازهگیری برای کار تیمی خود نداشته باشید، نمیتوانید انتظار یک کار تیمی موفق داشته باشید. اعضای تیم برای آنکه روحیه کار تیمی داشته باشند، لازم است که اهداف تیم و همچنین اهداف شخصی خود را بشناسند و در هر مرحله بدانند که تا چه میزان به این اهداف دست پیدا کردهاند.
۹. مکتوب کردن وظایف
یکی از وظایف مهم رهبر تیم، این است که وظایف هر یک از اعضای تیم را مشخص کند؛ چه خوب است که این وظایف به صورت مکتوب به هر کدام از اعضای تیم ارائه شود. این روش به ظاهر ساده، میتواند تاثیر بسیار زیادی روی هر یک از اعضای تیم داشته باشد و باعث شود که کار تیمی خیلی بهتر و دقیقتر پیش برود.
۱۰. فرصت ارائه و بروز به همه
معمولا افرادی که دارای روحیه برونگرایی هستند، خیلی سریعتر و راحتتر میتوانند خود را با گروه و تیم وقف دهند و در جمعها صحبت کنند و کارهای خود را بیان کنند؛ اما این نباید به این معنی باشد که افراد دیگر فرصتی برای ارائه خود نداشته باشند. برای تقویت روحیه کار تیمی، باید شرایطی را در تیم خود ایجاد کنید که همه فرصت ارائه داشته باشند و به افرادی که خجالتی هستند و اعتماد به نفس پایینتری دارند، کمک کنید تا کمکم بر ترس خود غلبه کرده و در جمع به صحبت و گفتگو بپردازند.
اعتماد به نفس پایین یکی دلایلی است که افراد حاضر به انجام کار گروهی نمیشوند و روحیه کار تیمی ضعیفی دارند؛ زیرا فرد نمیتواند بهخوبی در گروه خود را نشان دهد و به معاشرت و گفتگو با سایر اعضای تیم بپردازد. همه ما میدانیم که اعتماد به نفس نقش بسیار پررنگی در زندگی ما بازی میکند و یکی از عوامل موفقیت ماست. بسیاری از افراد بزرگ و مشهور، الگوهای موفقیت و کارآفرینان از اعتماد به نفس بسیار بالایی برخوردارند. اعتماد به نفس یکی از فاکتورهای مهم دستیابی به موفقیت است و این موضوع بر هیچ کسی پوشیده نیست.