اختلال هراس یا حمله پانیک چیست؟ علائم و درمان حمله پانیک
اختلال هراس یا حمله پانیک یکی از انواع اختلالات اضطرابی است که بسیاری از افراد درگیر آن میشوند. با توجه به تغییر سبک زندگی و افزایش استرس، اضطراب و فشار کاری، این اختلال در بین جوامع در حال گسترش است.
متاسفانه بسیاری از افراد همچنان اطلاعی از این اختلال ندارد و عموم مردم آن را با حمله قلبی اشتباه میگیرند و برای درمان به سراغ متخصصان قلب میروند؛ در صورتی که این بیماری کاملا یک اختلال روانشناختی است و درمان را باید از طریق روانشناس و روانپزشک دنبال کنید.
اختلال هراس یا حمله پانیک میتواند زندگی نرمال شما را به شدت تحت تاثیر قرار دهد؛ حمله پانیک میتواند خفیف و کوتاه یا شدید و بسیار طولانی باشد؛ از این رو افراد مبتلا به اختلال هراس به دلیل ترس از این حملات، در اجتماع حضور پیدا نمیکنند و به گوشهگیری رو میآورند؛ همین موضوع باعث بروز اختلالات دیگر مثل افسردگی در فرد میشود.
از این رو بسیار مهم است که برای درمان اختلال هراس هرچه سریعتر اقدام کنید و در صورت مواجهه با حمله پانیک و علائم اضطراب شدید در خود یا اطرافیانتان، به یک مشاور و متخصص روانشناسی مراجعه کنید و درمان را شروع کنید.
اگرچه حمله پنیک و اضطراب در بزرگسالان بیشتر شیوع دارد؛ اما کودکان نیز ممکن است به اختلال هراس مبتلا شوند؛ از این رو نسبت به علائم اضطرابی در کودکتان نیز باید حساس باشید و در صورت مشاهده علائم اختلال هراس بهتر است از یک روانشناس کودک کمک بگیرید.
در این نوشته از کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، میخواهیم به سراغ بررسی اختلال هراس یا حمله پانیک برویم و علائم این اختلال را بررسی کنیم و در نهایت روش های درمان اختلال هراس را معرفی کنیم. اگر شما یا اطرافیانتان دچار اختلال هراس یا پانیک اتک هستید، توصیه میکنیم در ادامه این نوشته با ما همراه باشید.
اختلال هراس یا حمله پانیک یکی از بیماریهای اضطراب رایج در جوامع مدرن و پرتنش است. در این اختلال فرد دچار حملههای عصبی یا پانیک اتک میشود که سلامت او را به شدت تحت تاثیر قرار میدهد. همچنین حمله پانیک باعث میشود که فرد زندگی نرمال خود را از دست بدهد. یکی از روشهای درمانی اولیه که در مواجه با اختلال هراس باید به سراغ آن بروید، مراجعه به روانشناس است. کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، امکان برگزاری جلسات مشاوره و روانشناسی در محیطی حرفهای، آرام، به دور از تنش و زیر نظر بهترین روانشناسان کشور را دارد.
اختلال هراس چیست؟
اختلال هراس یا حمله پانیک یکی از اختلالات اضطرابی است که فرد در آن حملات وحشت ناگهانی را تجربه میکند. فرد مبتلا به حمله پانیک، بدون دلیل مشخصی شروع به ترس و اضطراب ناگهانی میکند.
ترس، واکنش طبیعی بدن در مواجهه با خطر است. هنگامی که شما در برابر عامل خطرناک قرار میگیرد، به صورت طبیعی ضربان قلب شما بالا میرود، خون به سمت دست و پا سرازیر میشود و دچار لرزش میشود. همه اینها به دلیل ایجاد شرایط برای واکنش سریعتر شما اتفاق میافتد و کاملا طبیعی است. فرد متبلا به اختلال هراس یا پانیک اتک، همه علائم بالا را در بدون دلیل و بسیار شدیدتر تجربه میکند.
معمولا افرادی که مبتلا به اختلال هراس هستند، به قدری دچار ترس میشوند و اضطراب زیادی را در لحظه تجربه میکنند که احساس سکته قلبی به آنها دست میدهد و همین موضوع باعث نگرانی و اضطراب بیشتر میشود.
اختلال هراس در هر فردی بهگونهای رخ میدهد. برخی از افراد ممکن است هر روز حملات پانیک را تجربه کنند و حتی روزی دو الی سه مرتبه دچار حمله پانیک شوند؛ در گروه دیگری از افراد این
حملات تنها در مواجهه با عوامل مختلفی مثل فضای بسته، رانندگی، آسانسور، رد شدن از پل و … اتفاق میافتد.
اختلال هراس و حمله پانیک میتواند روی زندگی نرمال و طبیعی افراد تاثیر بگذارد. اغلب افراد مبتلا به اختلال هراس، همیشه بابت بروز حملات پانیک دچار نگرانی هستند و از اینکه در جمع دوستان یا خانواده دچار حمله عصبی شوند، خجالت میکشند؛ همین موضوع باعث میشود که به مرور زمان این افراد از اجتماع دور شوند و در جمع حضور پیدا نکنند. این رفتار، رفته رفته باعث بروز آگورافوبیا در فرد میشود.
آگورافوبیا یکی از انواع فوبیاست که در آن فرد از حضور در جمع هراس دارد. معمولا افرادی که دچار اختلال هراس میشوند، پس از مدتی از حضور در اجتماع خودداری میکنند و دچار آگورافوبیا نیز میشوند. فوبیا یکی دیگر از انواع اختلالات روان است که افراد بسیار زیادی در جهان درگیر آن هستند. در یک تعریف ساده میتوان گفت که فوبیا ترس و هراس غیرمنطقی از پدیدههای مختلف است. فردی که دچار فوبیا میشود، در مواجه با موردی که نسبت به آن فوبیا دارد، به شدت دچار اضطراب و ترس میشود.
علائم اختلال هراس
اختلال هراس در هر فردی به نوع خاص و در موقعیت خاصی خود را نمایان میکند. در برخی از افراد، حملات پانیک بسیار شدید و طولانی مدت اتفاق میافتد و در گروه دیگری از افراد، کوتاه و خفیفتر. در ادامه برخی از رایجترین علائمی که همراه با حمله پانیک خود را نشان میدهند را بررسی میکنیم:
- ضربان قلب بالا
- تعریق زیاد
- لرزش بدن
- احساس خفگی و سختی در تنفس
- احساس سرگیجه
- ترس از بروز ناگهانی مرگ
- ترس از دست دادن کنترل روانی
در بسیاری از مواقع شباهت علائم حمله پانیک به سکته قلبی بسیار زیاد است و فرد تصور میکند که دچار سکته قلبی شده است و به متخصص قلب مراجعه میکند.
درمان اختلال اضطرابی
خوشبختانه امروزه روشهای درمانی زیادی برای درمان و کنترل حمله پانیک وجود دارد و شما با مراجعه به روانشناس و با توجه به شدت حملات، میتوانید یکی از روشها را برای درمان حمله پانیک انتخاب کنید.
روان درمانی
روان درمانی اولین اقدامی است که در برابر مواجهه با حمله پانیک باید انجام دهید. در جلسات روان درمانی، روانشناس، روشها و تکنیکهایی را برای کنترل حملات پانیک به شما آموزش میدهد و از این طریق میتوانید حملات عصبی را بهتر مدیریت کنید تا آسیب کمتری به شما وارد شود. این تکنیکها شامل روشهایی برای کنترل آرامش، تسلط به خود و تکنیکهای تنفسی میباشد. در طول جلسات روان درمانی، شما به مرور این مهارتها را کسب میکنید و توانایی کنترل خود هنگام حمله پانیک را بدست میآورید.
دارو درمانی
یکی دیگر از تکنیکهای درمانی برای درمان اختلال هراس، دارو درمانی است. بسیاری از داروهایی که روی افسردگی تاثیرگذارند و برای درمان افسردگی استفاده میشوند، روی اختلال هراس و بیماریهای اضطرابی نیز میتوانند تاثیرگذار باشند.
برای دارو درمانی حتما باید به یک متخصص روانپزشک مراجعه کنید و روانپزشک پس از بررسی همه علائم شما و آزمایشهای مختلف، داروهای مناسب را برای شما تجویز خواهد کرد. به هیچ عنوان بدون مراجعه به روانپزشک به سراغ دارو درمانی نروید؛ زیرا مصرف داروها بدون تجویز پزشک میتواند برای شما بسیار خطرناک باشد.
نوروتراپی
در مواقعی که شدت حملات پانیک بسیار زیاد باشد، به طوری که زندگی نرمال فرد را به شدت تحت تاثیر قرار دهد، روانشناس شما را به یک نوروتراپیست ارجاع میدهد. روشهای نوروتراپی میتواند به کنترل و کاهش علائم حملات پانیک کمک کند. در روشهای نوروتراپی ما به دنبال ایجاد تغییر در الگوهای مغزی هستیم. در بسیاری از مواقع، حمله پانیک به دلیل اشکال در ساختار مغز و ارسال سیگنالهای مغزی به وجود میآیند. با کمک روشهای نوروتراپی میتوانیم این سیگنالهای مخرب را تغییر دهیم و علائم حمله پانیک را کاهش دهیم.
در نوروتراپی الگوهای مغزی که پیش از این تغییر کرده و باعث بروز چنین اختلالاتی میشوند را تغییر میدهیم. هدف نوروتراپی آموزش مجدد مغز و توسعه مهارتهای جدید است تا عملکرد مغز به حالت عادی و نرمال خود بازگردد.
درمان اختلال هراس تا چه مدت طول میکشد؟
برای درمان کامل اختلال هراس و از بین رفتن کامل علائم لازم است که درمان را بین ۶ ماه تا یک سال ادامه دهید. بسیاری از افراد چند ماه پس از مصرف دارو و کاهش علائم اختلال هراس، به طور ناگهانی و بیموقع دارو را قطع میکنند. باید بدانید که قطع بیموقع دارو باعث برگشت
علائم و تشدید آن میشود. پس بهتر است که دارو درمانی را زیر نظر پزشک ادامه دهید. برای آن که دارو به طور کامل اثر کند، لازم است که بین ۳ الی ۶ ماه، با توجه به نظر پزشک، به طور پیوسته دارو درمانی را دنبال کنید.
علاوه بر دارو درمانی، جلسات مشاوره و روان درمانی نیز باید به طور مرتب ادامه پیدا کند. جلسات مشاوره به شما کمک میکند تا کنترل بهتری روی خود و حملات پانیک داشته باشید و به کاهش علائم اختلال هراس کمک بسیار زیادی میکند.
مراجعه به روانشناس یکی از اصلیترین روشهای درمانی اختلال هراس است. روانشناس به شما کمک میکند تا کنترل بیشتری روی حمله پانیک داشته باشید. کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، آماده برگزاری جلسات روانشناسی در محیطی امن و آرام برای شما عزیزان است.