اختلال مهرطلبی + تشخیص، علائم و درمان
اختلال مهرطلبی یکی از الگوهای رفتاری مخرب در افراد است که میتواند مشکلات زیادی را هم برای خود فرد و هم اطرافیان او به وجود آورد. افرادی که دچار اختلال مهرطلبی هستند، مدام نیاز به تایید و محبت از طرف دیگران دارند. مهرطلبی در واقع تلاش و تقلای فرد برای دوست داشته شدن از سوی افراد است که در نهایت نتیجه معکوس خواهدداشت و باعث تنهایی فرد می شود. مهرطلبی یکی از رایج ترین الگو های رفتاری آسیب زا است که می تواند روان فرد را آزرده و آسیب های جدی به روابط فرد وارد کند.
این افراد، برای اینکه مهر و محبت از طرف اطرافیان خود را جلب کنند، به صورت غیرطبیعی و اغراقشدهای شروع به محبت کردن و عشق ورزیدن میکنند. در ابتدا شاید این موضوع خیلی مهم به نظر نرسد؛ اما پس از مدتی، فرد به دلیل محبت زیاد و عشقی که ورزیده است، درخواستهای نامتعارفی را از طرف مقابل طلب میکند و در صورتی که فرد آنها را نپذیرد، فرد دچار اختلال مهرطلبی به طرز غیرمنطقیای ناراحت شده و تصور میکند که کسی او را دوست ندارد.
اختلال مهرطلبی از دوران کودکی در فرد شکل میگیرد. معمولا کودکانی که محبت بیقید و شرط والدین را نداشتهاند و در دوران کودکی به اندازه کافی مورد عشق و محبت قرار نگرفتهاند، در بزرگسالی دچار اختلال مهرطلبی میشوند و میخواهند به نوعی این کمبود محبت را از طریق دیگران جبران کنند.
فردی که شخصیت مهرطلبی دارد، به طور مداوم نیازمند تایید دیگران و جلب رضایت آنها است و برای رسیدن به این تایید، دست به هرکاری میزند. کمک کردنهای بی حد و حساب، محبتهای بیاندازه و شاید بیدلیل و… از روشهایی هستند که برای جلب رضایت، در افراد مهرطلب بهچشم میخورند و ممکن است که در ازای چنین کارهایی، از افراد سو استفاده عاطفی نیز کنند.
معمولا اغلب ما، شخصیت مهرطلب را نمیشناسیم و رفتارهای او را در ابتدا با کمک کردن و محبت کردن و عشق اشتباه بگیریم. اختلال مهرطلبی با محبت کردن و عشق ورزیدن کاملا متفاوت است. در واقع، فردی که دچار اختلال مهرطلبی شده است، محبت و عشق را نه به خاطر دوست داشتن ما، بلکه به خاطر جلب رضایت و گرفتن تایید از ما انجام میدهد و در ازای آن، ممکن است که توقعات بیجا و غیرمنطقی داشته باشد.
اختلال مهرطلبی، هم برای خود فرد و هم اطرافیان او به شدت آزاردهنده خواهد بود. علاوه بر این، افرادی که دچار اختلال مهرطلبی هستند، بیشتر از سایر افراد در معرض سو استفاده عاطفی، جنسی و … قرار میگیرند و ممکن است که سایر افراد از این نیاز به تایید و محبت آنها سو استفاده کنند.
به همین دلیل، بسیار مهم است که در صورت وجود این اختلال در خود یا اطرافیانمان، خیلی سریع آن را کشف کنیم و برای درمان اختلال مهرطلبی اقدام کنیم. خوشبختانه امروزه اختلال مهرطلبی به کمک روان درمانی خیلی راحت قابل درمان است. روان درمانگر، با دادن اطلاعات و آگاه کردن فرد نسبت به نیاز تایید و جلب محبت از دیگران، سعی میکند تا این رفتار فرد را اصلاح کند و همچنین با اعتماد به نفس پیدا کردن او، نیاز به تایید دیگران را در او از بین ببرد.
در این نوشته از کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، قصد داریم درباره اختلال مهرطلبی و علائم آن صحبت کنیم و در نهایت، یک روش مناسب برای کنار آمدن و درمان اختلال مهرطلبی ارائه کنیم. اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که همواره احساس نیاز به تایید دیگران را در خود دارید و برای جلب رضایت آنها حاضر میشوید که هرکاری را انجام دهید، پیشنهاد میکنیم که در ادامه این نوشته با ما همراه باشید.
بهترین و اولین اقدامی که باید در مواجهه با اختلال مهرطلبی خود یا اطرافیانتان انجام دهید، مراجعه به یک روانشناس حرفهای و کاربلد است تا بتواند به شما کمک کند تا اختلال مهرطلبی را درمان کنید. روانشناس با صحبت کردن با فرد و از طریق پیدا کردن ریشههای اختلال مهرطلبی، میتواند کمک بزرگی به درمان اختلال مهرطلبی و شخصیت مهرطلب کند. کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، امکان برگزاری جلسات مشاوره و روان درمانی را زیر نظر بهترین متخصصان این حوزه برای شما فراهم کرده است. شما میتوانید از طریق لینک زیر برای شرکت در جلسات روان درمانی وقت رزرو کنید.
اختلال مهرطلبی چیست؟
قطعا شما هم در اطرافیانتان با افرادی که زیادی و بیش از حد مهربان تلقی میشوند، برخورد داشتهاید. به عنوان مثال، فردی که حاضر است کلاس خود را کنسل کند و از خواهرزادهاش مراقبت کند؛ در صورتی که جلسه مهمی را از دست میدهد و تمام هفته پیش در حال آماده کردن ارائه کلاس خود بوده است؛ یا فردی که به یک دوست نسبتا دور پول قرض میدهد، در صورتی که تمام ماه متنظر دریافت حقوق خود بوده تا نیازهای خود را بخرد.
معمولا این افراد از طرف دیگران، افرادی خوشقلب، دوستداشتنی و زیادی مهربان تلقی میشوند و برای محبت کردن و جلب رضایت دیگران، حتی حاضر هستند از منافع و نیازهای خود بهراحتی بگذرند.
در نگاه اول، مهرطلبی ممکن است یک ویژگی شخصیتی مثبت به نظر برسد، اما این موضوع به مرور زمان میتواند هم خود فرد را بیش از حد آزار دهد و هم باعث شود که اطرافیانش از او دور شوند؛ زیرا بیش از حد معذب میشوند.
فردی که شخصیت مهرطلبی دارد، تمایل دارد که افراد همیشه از او راضی باشند و برای جلب رضایت دیگران و همچنین تایید گرفتن از آنها، حاضر است که هرگونه از خودگذشتی را از خود نشان دهد. در حالت کلی، انسان همواره تمایل دارد که به دیگران کمک کند؛ اما کمک کردن به دیگران و محبت کردن به آنها به هر قیمتی، میتواند هم برای خود فرد آزار دهنده باشد و هم به مرور اطرافیانش را از او دور کند. همین موضوع باعث میشود که افرادی که شخصیت مهرطلب دارند، علارغم همه تلاشهایی که برای جلب رضایت دیگران میکنند، به مرور تنهاتر شوند و اغلب روابط آنها شکست بخورد.
علائم اختلال مهرطلبی
معمولا افرادی که شخصیت مهرطلب دارند، ویژگیهای مشخصی را از خود نشان میدهد. محبت و لطف بیش از حد، از جمله بارزترین نشانه های اختلال مهرطلبی است. علاوه بر این، رفتارهایی مانند نیاز به تایید دیگران نیز از علائم اختلال مهرطلبی به شمار میرود. در ادامه، برخی از مهمترین علائم اختلال مهرطلبی را با هم بررسی میکنیم:
عذرخواهی بیش از حد
افرادی که شخصیت مهرطلب دارند، بیش از حد و بیدلیل از افراد عذرخواهی میکنند؛ زیرا نگران این موضوع هستند که کوچکترین رفتار آنها باعث ناراحتی و نگرانی فرد مقابل شود و محبت او را از دست بدهند.
مشکل در نه گفتن
یکی از علائم اختلال مهرطلبی، مشکل در نه گفتن است. افرادی که شخصیت مهرطلب دارند، نه گفتن به خواستههای دیگران برایشان دشوار است و همواره میخواهند خواستههای آنها را اجرا کنند و در این مسیر، حتی از نیازها و منافع خود نیز میگذرند.
نه گفتن یکی از مهارتها و تواناییهای مهم در زندگی است که همه ما باید آن را بلد باشیم؛ متاسفانه به دلیل تربیت اشتباه در کودکی و نداشتن تجربه کافی، خجالتی بودن و بسیاری از دلایل دیگر، خیلی از ما توانایی و مهارت نه گفتن نداریم و برای آن که درخواستی را رد کنید، دچار مشکلی میشویم. همین ناتوانی در نه گفتن باعث میشود که خیلی از مواقع مسئولیتهایی را بپذیریم که برای ما مشکل است یا کارهایی را انجام دهیم که برای سلامت ما مضر است.
تلاش بیش از حد برای خوشحال کردن دیگران
افراد مهرطلب معمولا عادت دارند برای شادی دیگران از خود گذشتگی زیادی نشان دهند. حتی این افراد برای راضی و شاد نگه داشتن دیگران به راحتی از اهداف خود و دست می کشند و حاضرند برنامه خود را تغییر دهند.
تلاش برای جلب رضایت دیگران
افراد مهرطلب، همواره نیازمند تایید دیگران هستند و برای جلب رضایت دیگران تلاش میکنند. معمولا این افراد از اعتماد به نفس پایینی برخوردارند و تنها در صورتی از خودشان راضی میشوند که دیگران از آنها راضی باشند.
اعتماد به نفس فاکتوری ذاتی نیست؛ قطعا عوامل زیادی مثل محیط، جامعه، خانواده، تصورات شخصی و … روی اعتماد به نفس فرد تاثیرگذار است و میتواند باعث کاهش یا افزایش اعتماد به نفس شد؛ خوشبختانه روشها و تکنیکهای وجود دارد که شما میتوانید به کمک آنها اعتماد به نفس خود را افزایش دهید.
درمان اختلال مهرطلبی
اختلال مهرطلبی اگرچه در ابتدا با ظاهری خوب خود را نشان میدهد، اما به مرور زمان عوارض زیادی را برای فرد به همراه خواهد داشت و لازم است که به فکر درمان آن باشد. بهترین و مناسبترین شیوه درمان اختلال مهرطلبی، کمک گرفتن از یک روانشناس باتجربه و ماهر است. روانشناس میتواند به شما کمک کند تا اعتماد به نفس خود را بالا ببرد و تمایل همیشگی خود را برای جلب رضایت دیگران کنار بگذارید.
رفتار درمانی یکی از متدهای درمان اختلال مهرطلبی است. رفتار درمانی شناختی که به عنوان درمان رفتاری شناختی نیز شناخته میشود، یکی از جدیدترین و کارآمدترین متدهای روانشناسی است که توانسته است انقلابی در عرصه روانشناسی و روان درمانی به وجود آورد. امروزه بسیاری از روانشناسان بزرگ و مطرح دنیا، از رفتار درمانی شناختی برای درمان بسیاری از اختلالات مثل اختلال اضطراب، افسردگی و … استفاده میکنند و این روش توانسته است بهخوبی اثرات خود را نمایان کند.
مقابله با اختلال مهرطلبی
بهترین و مهمترین اقدامی که برای درمان اختلال مهرطلبی و مقابله با شخصیت مهرطلب میتوانید انجام دهید، شروع جلسات روان درمانی است. با این حال، برخی از تمرینها نیز در کنار جلسات میتواند به درمان اختلال مهرطلبی کمک کند. برای مقابله با اختلال مهرطلبی بهتر است که این موارد را تمرین کنید:
- نه گفتن را تمرین کنید و برای تصمیم خود مصمم باشید.
- برای خود ارزش قائل شوید و زمانی را به خود اختصاص دهید.
- به خاطر داشته باشید شما مسئول رفتار و احساسات دیگران نیستید.
- لازم نیست همیشه آدم خوب و نجات دهنده ای باشید گاهی می توانید در مقابل خواسته دیگران نه بگویید.
- بر هیجانات خود کنترل داشته باشید و احساسات نادرست را مدیریت و اصلاح نمایید.
- برای رسیدن به خواسته های خود برنامه ریزی کنید. اجازه ندهید خواسته های دیگران شما را از کاری که می خواهید انجام دهید باز دارد.
- سعی کنید در بحث های مختلف مشارکت نمایید و با اعتماد به نفس نظرات و عقاید خود را بیان کنید. به خاطر داشته باشید حتی اگی کسی شما را تایید نکند این به معنای اشتباه بودن عقاید شما نیست و برای این موضوع نیاز به تایید دیگران ندارید.