مهارت های لازم برای شروع زندگی مشترک
ازدواج یک تصمیم مهم در زندگی هر فردی به شمار میرود. افراد با دلایل و اهداف گوناگونی تصمیم به ازدواج میگیرند. مهارت های پیش از ازدواج از آن دسته موارد مهمی است که زوجها قبل از ازدواج باید به سراغ آن بروند.
برای شروع یک زندگی مشترک و ازدواج موفق، لازم است که چه زن و چه مرد، مهارتهایی را بیاموزند تا بتوانند در کنار هم یک زندگی شاد و بدون تنش را تجربه کنند. مهارتهایی مثل همدلی، صمیمیت، درک متقابل و … جزو مهمترین و اساسیترین مهارتهایی است که برای داشتن یک زندگی مشترک موفق لازم است.
برای آن که زندگی مشترک موفقی داشته باشید، بهتر است که پیش از ازدواج به سراغ آموزش این مهارتها بروید. شرکت در کارگاههای مهارت های پیش از ازدواج، تا حد زیادی این مهارتها را به شما میآموزد؛ علاوه بر این، جلسات مشاوره پیش از ازدواج نیز به زوجها کمک میکند تا بسیاری از این مهارتها را بیاموزند.
در این نوشته کلینیک برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، میخواهیم برخی از مهارت های لازم برای ازدواج را معرفی کنیم. اگر شما هم قصد ازدواج دارید، پیشنهاد میکنیم که حتما این نوشته را مطالعه کنید.
جلسات مشاوره پیش از ازدواج به شما کمک میکند تا یکدیگر را بهتر بشناسید. معمولا در جلسات مشاوره پیش از ازدواج، خواستهها، توقعها و انتظارات افراد از ورود به زندگی مشترک مشخص میشود. علاوه بر این، در جلسات مشاوره پیش از ازدواج، شما مهارت های اساسی که در زندگی مشترک به تعامل بهتر شما با یکدیگر کمک میکند را نیز میآموزید.
۵ مهارت اساسی برای شروع زندگی مشترک
زن و مرد از نظر فیزیولوژیکی تفاوتهای بسیار زیادی با یکدیگر دارند و نیازهای هر یک بسیار متفاوت است. ریشه بیشتر اختلافات و درگیریها در زندگی مشترک، عدم درک و شناخت این تفاوتها است.
برای آن که زندگی شاد و سرشار از عشقی با یکدیگر داشته باشید، لازم است که هر کدام از شماها مهارتهای خاصی را کسب کنید. این مهارتها و آموزشها به شما کمک میکند تا درک درستی از تفاوتهای یکدیگر داشته باشید و بتوانید در مقابل یکدیگر، بهتر رفتار کنید.
برخی از مهارت های پیش از ازدواج نیز به برقراری ارتباط و تعامل بهتر با همسر کمک میکند. به عنوان مثال، مهارت گوش دادن فعالانه از آن دسته مواردی است که در مورد هر نوع ارتباطی، به خصوص ازدواج، لازم و ضروری است و به شکلگیری ارتباط بهتر و صمیمانهتر کمک میکند.
در ادامه ۵ مهارت ضروری برای شروع زندگی مشترک که هر زوج در آستانه ازدواجی باید آن را داشته باشد، بررسی میکنیم. شما میتوانید این مهارتها را از طریق مطالعه و تمرین کسب کنید. برای آشنایی بهتر با مهارت های ضروری پیش از ازدواج نیز میتوانید در کارگاهها و جلسات مشاوره پیش از ازدواج شرکت کنید.
یک ازدواج موفق دارای ویژگیها و شرایط به خصوصی است. زوجهای موفق میدانند که چگونه با یکدیگر تعامل کنند. در یک ازدواج موفق هر یک از زوجین وظایف به خصوصی را بر عهده دارند و مشکلات زندگی تنها بر دوش یک نفر نیست. در یک ازدواج موفق زوجها از یکدیگر حمایت میکنند و در سختیها و مشکلات کنار یکدیگر میمانند. یک زوج موفق تلاش میکنند تا محیطی آرام و صمیمی برای کنار هم بودن ایجاد کنند.
مهارت حل مشکل
مهارت حل مشکل مهمترین مهارتی است که هر فرد پیش از ازدوج باید آن را داشته باشد؛ منظور ما از مهارت حل مشکل یعنی اگر بر سر موضوعی با همسرتان دچار اختلاف نظر بودید، بتوانید با یکدیگر به مصالحه برسید و آن مشکل را به شکل بالغانه حل کنید. اگر زوجها مهارت حل مشکلات را نداشته باشند، اوضاع رابطه آنها خیلی متشنج خواهد بود و دیگر مجالی برای نمایش سایر مهارت های لازم زندگی مشترک نخواهد بود.
مهارت حل مشکلات یعنی بتوانید در صورت بروز مشکل و اختلاف نظر در زندگی مشترک، موقعیت را به درستی بسنجید که آیا لازم است روی موضع خود پافشاری کنید یا بهتر است در این مورد کوتاه بیایید. بسیاری از ازدواجها به دلیل نداشتن مهارت حل مشکلات، به خصوص در دو سال اولیه زندگی، با شکست روبهرو میشوند.
معمولا در سالهای اولیه زندگی، شناخت افراد نسبت به یکدیگر کم است؛ در طول سالهای اولیه زندگی مشترک، مهارت حل مشکلات به زوجها این امکان را میدهد تا بتوانند بهخوبی از پس مسائل و چالشهای رابطه خود بربیایند. در این سالها زوجها میآموزند که در برخی از موارد باید گذشت داشته باشند و از خواستههای خود بگذرند تا بتوانند رابطه خود را مدیریت کنند؛ اما توجه داشته باشید که این گذشت نباید همواره یک طرفه باشد و هر دو زوج باید برای رابطه تلاش کنند.
مهارت بخشش
یکی دیگر از مهارت های لازم برای ازدواج، مهارت بخشش است. در صورتی که رابطه شما جدی و رسمی نباشد، در صورت بروز خطا و اشتباه در طرف مقابل، میتوانید به راحتی رابطه را ترک کنید؛ اما در مورد ازدواج این گونه نیست. برای آن که زندگی آسودهتر و سرشار از آرامشی داشته باشید، لازم است که این مهارت را در خود پرورش دهید.
در صورتی که شریک زندگی شما دچار خطایی شد و از شما عذرخواهی کرد، بهتر است شما هم او را ببخشید و به این موضوع آگاه باشید که هیچ کس کامل نیست و همه ما در طول زندگی ممکن است دچار اشتباه و خطا شویم.
زوجهایی که مهارت بخشش ضعیفی دارند، با مشکلات زیادی در زندگی مواجه میشوند. معمولا این افراد یکدگیر را به خاطر اشتباهات گذشته سرزنش میکنند و به مرور زمان، رابطه آنها به یک رابطه سمی تبدیل میشود. اگر در رابطه شما بخشش جایی ندارد و مدام در حال سرزنش یکدیگر هستید، بهتر است با یک متخصص و زوج درمانگر در این مورد مشورت کنید و هر دو شما این مهارت را بیاموزید.
کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، آماده برگزاری جلسات زوج درمانی در محیطی امن، آرام و زیر نظر متخصصان حرفهای است. شما میتوانید برای جلسات زوج درمانی، به صورت تکی یا همراه با همسرتان به کلینیک روانشناسی برگ سبز مراجعه کنید.
خلاقیت در زندگی
معمولا پس از مدتی از آغاز زندگی مشترک، شور و هیجان اولیه زندگی جای خود را به روزمرگیها و کارهای تکراری میدهد و شما ممکن است حس کنید که رابطه شما دچار یکنواختی شده است. برای جلوگیری از بروز چنین مشکلاتی، بهتر است که به دنبال ایجاد تنوع در رابطه و زندگی مشترک خود باشید. لزوما نباید به سراغ کارهای بزرگ و پرهزینه بروید؛ بلکه با کمی خلاقیت میتوانید تفریحات ساده و کم هزینهای در زندگی داشته باشید.
تماشای فیلم با یکدیگر، پیاده روی، دوچرخهسواری، بازی کردن، رفتن به پیک نیک و … از جمله موارد سادهای است که میتوانید برای ایجاد تنوع در زندگی مشترک خود داشته باشید. ایجاد اهداف مشترک نیز میتواند به زندگی شما شور و هیجان اضافه کند. به عنوان مثال میتوانید اخر هفتهها را به کوهنوردی اختصاص دهید یا هر دو شروع به آموختن یک زبان جدید کنید.
رشد و توسعه فردی
ازدواج و زندگی مشترک تنها بخشی از زندگی شما را تشکیل میدهد؛ پس همچنان پس از ازدواج نیز باید به فکر رشد و توسعه فردی خود باشید و از ماندن در شرایط ثابت دوری کنید. همه وقت خود را تنها صرف ازدواج و رابطه مشترک نکنید و برای اهداف و کارهای شخصی خود نیز زمانی را اختصاص دهید. در ازدواج سعی کنید که یکدیگر را به سمت رسیدن به اهدافتان سوق دهید و از هم حمایت کنید.
شناخت دوباره یکدیگر
حتما شما هم تا به حال با افرادی مواجه شدهاید که میگویند بعد از ۱۰ سال زندگی مشترک، همسر مشترکشان را نمیشناسند. این موضوع به این دلیل است که افراد در طول سالها زندگی تغییر میکنند. شناخت اول ازدواج کافی نیست. شما نیازمند آن هستید که در طول زندگی مشترک، بارها به شناخت یکدگیر بپردازید.
همسر شما در ۲۶ سالگی با همسرتان در ۴۰ سالگی تفاوتهای بسیار زیادی دارد. یکی از مهارت های ضروری برای ازدواج، شناخت دوباره یکدیگر است. این موضوع به شما کمک میکند که با خصوصیات یکدیگر که در طول سالها زندگی مشترک تغییر میکند، آشنا شوید.