روانپزشکی و تفاوت آن با روانشناسی - مرکز روانشناسی و روانپزشکی برگ سبز

روانپزشکی و تفاوت آن با روانشناسی

روانپزشکی شاخه‌ای از علم روان‌درمانی است که متاسفانه بسیاری از افراد آن را با روانشناسی اشتباه می‌گیرند و این دو رشته را یکسان و شبیه به هم می‌دانند؛ در صورتی که روانپزشکی تفاوت‌های بسیار زیادی با روانشناسی دارد.

به دلیل عدم شناخت درست روانپزشکی و تفاوت آن با روانشناسی، در بسیاری از موارد ممکن است که افراد روند درمان اشتباهی را طی کنند. ممکن است حل مشکلی که شما برای آن به روانشناس بالینی مراجعه کرده‌اید، در تخصص و حوزه کاری روانپزشک باشد. از این رو، بسیار مهم است که تفاوت‌های علم روانشناسی با روانپزشکی را بشناسید و با حوزه کاری و روند درمان روانپزشک آشنا باشید.

در این مقاله از سری مقالات کلینیک روانشناسی و روانپزشکی برگ سبز می‌خواهیم به سراغ معرفی شاخه روانپزشکی به عنوان یکی از شاخه‌های مهم علم روان ‌درمانی بپردازیم و تفاوت‌های آن را با روانشناسی بررسی کنیم. اگر شما هم قصد شروع جلسات روان‌ درمانی را دارید، اما نمی‌دانید که مراجعه به یک روانشناس بهتر است یا روانپزشک، پیشنهاد می‌کنیم در ادامه با ما همراه باشید.

کلینیک تخصصی برگ سبز، علاوه بر ارائه خدمات روانشناسی و روان درمانی، امکان برگزاری جلسات روانپزشکی کودک و بزرگسال را نیز فراهم کرده است. شما می‌توانید از طریق لینک زیر برای رزرو وقت روانپزشک در کلینیک روانشناسی غرب تهران اقدام کنید.

روانپزشکی چیست؟

روانپزشکی یکی از شاخه‌های مهم علم روان درمانی و پزشکی به شمار می‌رود که به بررسی رفتار انسان و تشخیص بیماری‌های روانی می‌پردازد. در علم روانپزشکی ما به بررسی بیما‌ری‌های روانی پیچیده‌تر مانند اختلال دو قطبی، جنون، افسردگی حاد، و … می‌پردازیم و به دنبال ارائه راهکار و درمانی برای این بیماری‌ها هستیم؛ همچنین علم روانپزشکی به بررسی رابطه موجود بین بیماری‌های روان و جسم می‌پردازد.

روانپزشک، همانطور که از نام آن پیداست، یک پزشک است. یعنی در ابتدا یک دوره ۷ ساله پزشکی عمومی را گذرانده و سپس در دوره تخصص، به مطالعه روانپزشکی پرداخته‌ است؛ از این رو، او به خوبی عملکرد مغز و روان انسان را می‌شناسد و تاثیر بیماری‌های روان روی جسم را می‌داند. از آن جایی که روانپزشک، یک پزشک متخصص است، در صورت تشخیص و نیاز، اجازه تجویز دارو به بیمار را دارد. معمولا روانپزشک برای درمان و کنترل سریع بیماری‌هایی مثل افسردگی حاد و اسکیزوفرنی به دارو درمانی رو می‌آورد.

روانپزشکی

کلینیک تخصصی روانشناسی و روانپزشکی برگ سبز، امکان برگزاری جلسات روانپزشکی برای کودکان و بزرگسالان را فراهم کرده است. درمانگران حرفه‌ای ما در کلینیک برگ سبز، آماده ارائه خدمت به شما عزیزان هستند.

تفاوت روانپزشک و روانشناس

اگرچه روانپزشک و روانشناس، هردو با هدف درمان بیماران و اختلالات روانی تلاش می‌کنند، اما باید گفت که روانشناسی و روانپزشکی کاملا با یکدگیر متفاوتند و هر یک تخصصی جداگانه به حساب می‌آيد.

تفاوت اصلی روانپزشکی و روانشناسی، در فرآیندی است که برای درمان بیمار استفاده می‌کنند. معمولا روانپزشک از روش‌های درمان دارویی برای درمان بیمار استفاده می‌کند و ممکن است در صورت حاد بودن شرایط، دستور بستری بیمار یا دریافت شوک را بدهد؛ در صورتی که روانشناس به هیچ عنوان اجازه تجویز دارو به بیمار را ندارد و تنها با مشاوره و صحبت و ارائه راهکار به بیمار می‌تواند در جهت درمان او تلاش کند.

در علم روانپزشکی بیشتر به جنبه‌های فیزیولیژیک فرد پرداخته می‌شود و عواملی مثل دوران کودکی، خانواده و … تاثیری در روند درمان ندارد؛ در صورتی که در روانشناسی ما به دنبال یافتن ریشه مشکلات و حل آن از طریق گفتگو با بیمار هستیم.

معمولا برای تشخیص و درمان اختلالات پیچیده‌تر مانند افسردگی حاد، اضطراب، وسواس(OCD)، استرس پس از سانحه(PTSD)، بیش فعالی، اسکیزوفرنی، اختلال دوقطبی، اختلالات شدید خواب و … از روانپزشک کمک گرفته می‌شود. ممکن است در روند درمان چنین اختلالاتی، روانشناس شما را به یک روانپزشک ارجاع دهد، یا برعکس، و شما از کمک و مشاوره هر دو برای درمان استفاده کنید.

جلسات روانپزشکی بسیار کوتاه هستند(حدودا نیم ساعت) و فاصله بین جلسات طولانی است. در صورتی که جلسات روانشناسی و مشاوره بین یک الی دو ساعت به طول می‌انجامد و فاصله بین جلسات کوتاه است. این موضوع به این دلیل است که در جلسات روانپزشکی، روانپزشک به دنبال معاینه بالینی فرد و بررسی علائم و نشانه‌های فیزیکی بیماری است؛ اما در جلسات روانشناسی، مشاور یا تراپیست به دنبال پیدا کردن ریشه مشکلات در گذشته یا حال است و به فرد روش‌های درمانی مختلفی را پیشنهاد می‌کند؛ از این رو به جلسات بیشتر و طولانی‌تری نیاز دارد.

امروزه افراد زیادی برای حل مشکلات و مسائل زندگی روزمره خود به روانشناس مراجعه می‌کنند. بسیاری از افراد بر این باورند که مراجعه به روانشناس می‌تواند کمک بسیار زیادی به حل مشکلات و دوری از استرس کند؛ از این رو، در دنیای پرتنش و پر از استرس امروز، مراجعه به روانشناس می‌تواند گزینه مناسبی برای همه باشد.

مراجعه به روانپزشک یا روانشناس؟

یکی از متداول‌ترین سوال‌هایی که در ابتدای فرآیند درمان برای درمانجویان پیش می‌آيد این است که برای آغاز درمان باید به مشاور مراجعه کرد یا روانپزشک. بسیاری از افراد بدون شروع جلسات روانشناسی مستقیما به سراغ روانپزشک می‌روند و دارو درمانی را آغاز می‌کنند در صورتی که برای حل مشکل خود در ابتدا باید به یک روانشناس مراجعه می‌کردند؛ از این رو بسیار مهم است که حوزه کاری روانشناس و روانپزشک را به درستی بشناسید و بدانید برای هر یک از اختلالات روان به کدام یک باید مراجعه کرد. 

انتخاب بین روانپزشک و روانشناس کاملا به موضوع و مشکلی که برای آن مراجعه می‌کنید بستگی دارد. اگر دچار استرس، مشکلات خانوادگی، مشکلات محیط مدرسه، ترس، ناراحتی و افسردگی، مشکلات رابطه و مسائل و مشکلاتی از این دست هستید، معمولا مراجعه به روانشناس می‌تواند تا میزان قابل توجهی به حل مشکل شما کمک کند و در صورت نیاز به دارو درمانی، روانشناس شما را به یک روانپزشک معرفی می‌کند.

اگر مشکل و مسائل شما جدی‌تر است و با مواردی همچون شنیدن یا دیدن چیزهایی که وجود ندارند، افکار خشونت آمیز نسبت به دیگران، افکار خودکشی، افسردگی حاد و مشکلاتی از این دست مواجه هستید، در ابتدا باید به یک روانپزشک مراجعه کنید تا او بتواند به سرعت و با کمک دارو درمانی از بروز عوارض جدی‌تر مثل صدمه به خود یا دیگران جلوگیری کند. ممکن است روانپزشک در ادامه فرآیند درمان، مراجعه به روانشناس را نیز تجویز کند.

اگر برای مسائل خاص‌ و مشخصی مثل مشاوره پیش از ازدواج، زوج درمانی، گفتار درمانی و … نیاز به مراجعه به درمانگر دارید، بهتر است از روانشناس و مشاور متخصص در آن حوزه خاص کمک بخواهید. به عنوان مثال، برخی از روانشناسان بالینی، تجربه بیشتری در مشاوره پیش از ازدواج و زوج درمانی دارند و به صورت تخصصی‌ این کار را انجام می‌دهند. در چنین مواردی مراجعه به روانشناس متخصص در آن حوزه می‌تواند بسیار اثربخش باشد. 

یکی از مزیت‌های مراجعه به یک کلینیک تخصصی روانشناسی و روانپزشکی نسبت به درمانگاه‌ها و مطب‌های شخصی، انتخاب درمانگر مناسب است. اگر برای شروع جلسات درمان خود به یک کلینیک تخصصی روانشناسی و روانپزشکی مراجعه کنید، در همان ابتدای کار شما را در انتخاب درمانگر مناسب و روند درمان راهنمایی خواهند کرد و با توجه به مشکل شما، یک روانشناس متخصص یا روانپزشک مجرب را برای شما انتخاب می‌کنند.

در کلینیک تخصصی مشاوره برگ سبز، در همان مراجعه اول پس از مشورت با شما و طرح مشکل، روند درمان شما مشخص می‌شود و ما شما را به درمانگر متخصص مناسب ارجاع می‌دهیم. این کار از شروع روند درمانی اشتباه جلوگیری می‌کند و شما از همان ابتدا، درمان مورد نیاز خود را دریافت خواهید کرد.

در نهایت باید گفت که اگرچه روانشناسی و روانپزشکی دو تخصص کاملا متفاوتند؛ اما هر دو هدف یکسانی را دنبال می‌کنند و به دنبال سلامت روان افراد هستند. روانپزشک و روانشناس هر دو به بیمار کمک می‌کنند تا زندگی سالم‌تر و شادتری را دنبال کند؛ اما روش درمانی که هر کدام به‌کار می‌گیرند متفاوت است. روانپزشک در اغلب موارد به دنبال درمان سریع و لحظه‌ای است و از دارو درمانی کمک می‌گیرد؛ در صورتی روانشناس به دنبال کشف علل اصلی ایجاد مشکل و حل آن است.

افسردگی حاد یکی از آن مواردی است که معمولا در کنار مراجعه به روانشناس، از یک روانپزشک نیز کمک گرفته می‌شود و مشاوره در کنار دارو درمانی به بیمار کمک می‌کند تا بهتر شود. افسردگی یکی از رایج‌ترین بیماری‌های روانی عصر حاضر است که بسیاری از افراد درگیر آن هستند. شناخت علائم و نشانه های افسردگی کمک می‌کند تا این بیماری را به سرعت تشخیص داده و برای درمان آن اقدام کنید. 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا