اگر متوجه شدیم فرزندمان سیگار می کشد، چه کنیم؟ + رفتار صحیح با نوجوان سیگاری - مرکز روانشناسی و روانپزشکی برگ سبز
نوجوان سیگاری

اگر متوجه شدیم فرزندمان سیگار می کشد، چه کنیم؟ + رفتار صحیح با نوجوان سیگاری

تربیت فرزندان، به خصوص در دوران بلوغ و نوجوانی، با مشکل‌ها و چالش‌های گوناگونی روبه‌رو است که این دوره را هم برای فرزندان و هم برای والدین به یکی از چالش‌برانگیزترین دوره‌های زندگی تبدیل می‌کند.

یکی از مهم‌ترین نگرانی‌های والدین در دوران نوجوانی فرزندانشان، سیگار کشیدن فرزندشان در این دوران است. متاسفانه مدیا، فیلم‌های مختلف، گروه‌های اجتماعی نوجوانان و … این روزها سیگار کشیدن را به‌گونه‌ای زیبا و جذاب نشان می‌دهند و این موضوع باعث جذب گروه‌های مختلف افراد، به خصوص نوجوانان به سمت سیگار و مواد مخدر اینگونه می‌شود.

همانطور که برای هیچکس بیهوده نیس، سیگار عوارض جسمانی و روانی زیادی برای افراد دارد و سیگار کشیدن در دوره نوجوانی می‌تواند تاثیرات جبران‌ناپذیری روی سلامت فرزند شما داشته باشد و او را با مشکلات متعددی روبه‌رو کند.

علاوه بر مشکلات جسمی که سیگار کشیدن برای نوجوانان به وجود می‌آورد، سیگار کشیدن نوجوان و سیگاری شدن فرد در دوران نوجوانی بلوغ، تاثیرات منفی روی روابط اجتماعی فرزند شما نیز خواهد داشت. سیگار کشیدن باعث می‌شود که دوستان فرزندتان از او دوری کنند و گروه‌های اجتماعی سالم او را نپذیرند؛ همین موضوع می‌تواند باعث شود که فرزندتان به سمت گروه‌های اجتماعی ناسالم برود و روی دیگر ابعاد اجتماعی و سلامت روحی او تاثیرگذار باشد.

یکی از سخت‌ترین و دردناک‌ترین صحنه‌های برای هر پدر و مادری این است که فرزند نوجوانش را در حال سیگار کشیدن ببیند یا سیگار و فندک را در بین وسایل او پیدا کند. یکی از سوال‌هایی که برای والدین در چنین مواقعی به وجود می‌آید، این است که چگونه با نوجوان سیگاری رفتار صحیحی داشته باشیم و در چنین شرایطی چه رفتاری باید از خودمان نشان دهیم؟

اگر رفتار خشن و نامناسبی از خودمان نشان دهیم و با نوجوان پرخاش کنیم، با توجه به سن حساسی که در آن قرار دارند، ممکن است که نوجوان به لجبازی رو بیاورد و این کار را بیشتر و شدیدتر ادامه دهد؛ از طرف دیگر، نادیده گرفتن سیگار کشیدن نوجوان و به روی خود نیاوردن نیز نمی‌تواند گزینه مناسبی باشد و نوجوان ممکن است که از شرایط سو استفاده کند. پس رفتار صحیح با نوجوان سیگاری چیست؟

در این نوشته از کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، قصد داریم درباره رفتار صحیح با نوجوان سیگاری صحبت کنیم و بررسی کنیم که در صورت مواجه با سیگار کشیدن فرزندمان، چه رفتاری باید از خودمان نشان دهیم و چگونه با نوجوان سیگاری برخورد کنیم. اگر شما هم جزو آن دسته از والدین دغدغه‌مند هستید که فرزندپروری و تربیت نوجوانان برایتان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، پیشنهاد می‌کنیم که در ادامه این نوشته با ما همراه باشید تا با طرز رفتار صحیح با نوجوان سیگاری آشنا شوید.

تربیت فرزندان در دوره نوجوانی همواره با چالش‌های مختلفی همراه است و می‌تواند باعث ایجاد دغدغه و مشکل برای والدین شود. برای آن که در این دوره بتوانید رابطه خوبی با فرزند نوجوان خود داشته باشید و فرزند نوجوان خود را از خطرات احتمالی دور و آگاه کنید، بهتر است که به سراغ تکنیک‌های فرزندپروری مدرن و علمی بروید. در این مسیر، مشورت گرفتن از صحبت‌های یک روانشناس کودک و نوجوان نیز می‌تواند بسیار تاثیرگذار و کمک‌کننده باشد. کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، امکان برگزاری جلسات مشاوره و روانشناسی کودکان و فرزندپروری را زیر نظر بهترین متخصصان روانشناسی کودک و نوجوان برای شما فراهم کرده است. شما می‌توانید از طریق لینک زیر برای شرکت در جلسات مشاوره و روانشناسی کودک و نوجوان برگ سبز، وفت رزرو کنید.

هنگام مواجه با سیگار کشیدن فرزند نوجوان خود چه رفتاری داشته باشیم؟

مهم نیست که چقدر برای تربیت فرزند خود تلاش کرده‌ باشید، با این حال ممکن است که همچنان رسانه‌ها یا گروه‌های دوستان و دیگر گروه‌های اجتماعی روی فرزند شما تاثیر بگذارند و متاسفانه فرند شما به سمت استعمال دخانیات و سیگار برود؛ در چنین شرایطی رفتار شما بسیار مهم است و می‌توانید با داشتن یک رفتار صحیح و مناسب، فرزند خود را از خطرات کارش آگاه کنید تا دیگر به سمت سیگار نرود.

قطعا مشاهده سیگار در بین وسایل فرزندتان یا دیدن او به هنگام سیگار کشیدن، شما را خیلی آزرده و حتی عصبی خواهد کرد؛ اما با کنترل روی خود و رفتارتان و با داشتن رفتار صحیح با نوجوان سیگاری می‌توانید مانع از بروز اتفاقات ناخوشایند شوید. در ادامه، برخی از نکات و رفتاری که می‌توانید هنگام مواجهه با فرزند سیگاری داشته باشید را با هم بررسی می‌کنیم:

تقویت رابطه بین والدین و نوجوان

اولین و مهم‌ترین نکته‌ای که در مواجهه با سیگار کشیدن فرزندتان باید در نظر داشته باشید، این است که رابطه خود را با فرزندتان تقویت کنید. یکی از اشتباهات والدین در چنین شرایطی این است که با فرزند خود قهر می‌کنند یا رابطه‌ای خشن و غیراصولی با او دارند؛ در صورتی که این رفتارها بیشتر باعث لجبازی نوجوان و ادامه سیگار کشیدن او می‌شود.

سعی کنید در چنین شرایطی رابطه و خوب و مثبتی با فرزند خود برقرار کنید. وقت بیشتری با فرزندتان بگذرانید و از کارها و فعالیت‌هایی که برای فرزندتان جذابیت دارد استفاده کنید و آن‌ها را با هم انجام دهید.

برقراری ارتباط موثر با فرزندان جزو یکی از دغدغه‌ها و نگرانی‌های والدین است. مهم نیست که کودک شما چند سال دارد، شما نیاز دارید تا با او ارتباط عاطفی عمیق و صمیمی برقرار کنید. معمولا کودکان و نوجوانانی که ارتباط بهتری با والدین خود دارند، اعتماد به نفس بالاتری نیز در زندگی خواهند داشت.

درک جذابیت سیگار کشیدن

یکی از اشتباهاتی که والدین در مواجهه با سیگار کشیدن فرزندشان و نوجوان سیگاری انجام می‌دهند این است که شروع می‌کنند به سرزنش فرزندشان و اینکه چرا سیگار کشیدن باید جذاب باشد. توجه داشته باشید که در این سال‌ها، رسانه‌ها تمرکز زیادی روی جذاب نشان دادن سیگار داشته‌اند و از طرف دیگر، سیگار کشیدن می‌تواند باعث پذیرفته شدن نوجوان از طرف گروه خاصی از دوستان باشد. همه این‌ها دلایلی است که باعث می‌شود فرزند نوجوان شما به سمت سیگار کشیده شود.

بهتر است که با نوجوان خود در این موارد صحبت کنید و بگویید که این موضوع را درک می‌کنید که چرا ممکن است به سمت سیگار کشیده شود؛ و از طرف دیگر درباره سرمایه‌گذاری بالای شرکت‌ها روی سیگار کشیدن صحبت کنید و از عوارض آن برای او بگویید. این شیوه گفتگو باعث می‌شود که ارتباط خوبی با فرزند نوجوان خود شکل دهید و این حس را به نوجوان خود القا کنید که شرایط او و دلیل تمایل او به سیگار کشیدن را درک می‌کنید.

صحبت با فرزند درباره سیگار کشیدن

اگر متوجه سیگار کشیدن فرزند خود شده‌اید، حتما راجع به این مسئله با او صحبت کنید. متاسفانه بسیاری از والدین تصور می‌کنند که شفاف صحبت کردن درباره این موضوع باعث می‌شود که روی فرزندشان باز شود و حتی پس از مدتی نه تنها در خفا و پنهانی، بلکه در جلوی روی آن‌ها نیز فرزندشان شروع به سیگار کشیدن کند.

تا زمانی که نسبت به این موضوع بی‌اهمیت باشید و آن را نادیده بگیرد، درست است که ممکن است فرزند نوجوان شما از ترس باخبری شما در مقابل شما سیگار نکشد و آن را پنهان کند، اما به سیگار کشیدن پنهانی ادامه می‌دهد و چه بسا ممکن است که حتی ممکن است پس از مدتی جلوی شما هم سیگار بکشد.

به محض اینکه نشانه‌های سیگاری شدن نوجوان مثل پیدا کردن فندک و سیگار در بین وسایل او یا بو دادن لباس‌ها و دهان او شدید، با او صحبت کنید و این موضوع را با او مطرح کنید. البته توجه کنید که این صحبت نباید سرزنش و نصیحت نوجوان همراه باشد؛ بلکه سعی کنید بیشتر شنوده باشید و سعی کنید دلایل او برای سیگار کشیدن را متوجه شوید.

خود ارضایی در نوجوانان یکی از دغدغه‌ها و نگرانی‌های والدینی است که فرزند نوجوان دارند. آمار‌ها نشان می‌دهد که بیش از نیمی از نوجوانان، به انجام خود ارضایی اعتراف کرده‌اند و این کار در دوره نوجوانی، امری رایج است. با این حال، همچنان نگرانی‌های زیادی درباره این موضوع وجود دارد و والدین در کنار سایر چالش‌های دوره نوجوانی، درباره خود ارضایی نوجوانان نیز دچار نگرانی و اضطراب می‌شوند. شما به عنوان والدین یک نوجوان، لازم است که نحوه برخورد مناسب با خود ارضایی نوجوانان را بشناسید و بدانید که در چنین مواردی باید چگونه با نوجوان خود برخورد کنید تا در صورتی که از چنین موضوعی مطلع شدید، بتوانید بهترین رفتار و عملکرد را از خود نشان دهید.

از عوارض سیگار صحبت کنید

بعد از این متوجه سیگار کشیدن نوجوان خود شدید، بهتر است که با او از عوارض سیگار صحبت کنید. اینکه سیگار کشیدن می‌تواند چه آسیب‌هایی به ریه و جسم او وارد کند. همچنین از تاثیرات اجتماعی و روانی سیگار نیز با او صحبت کنید. به عنوان مثال، اینکه دهانش همیشه بو میدهد و دندان‌هایش ظاهر زیبای خود را به مرور از دست می‌دهند و کم‌کم جایگاه خود را در بین دوستان و سایر گروه‌های اجتماعی از دست می‌دهد.

توجه داشته باشید که این عوارض تنها مختص به سیگار به شکل سنتی خود نیست؛ بلکه سیگار‌های الکتریکی، قلیان، سیگارهای طعم‌دار و … نیز برخلاف آن چه تصور می‌شود، ضرر و زیان‌های زیادی همراه خود دارند.

داشتن حساب کتاب مالی

قطعا سیگار کشیدن نوجوان باعث می‌شود که خرج‌های مالی او بیشتر شود و حتی ممکن است که نوجوان از شما درخواست پول تو جیبی اضافه کند. سعی کنید به صورت ریاضیاتی و منطقی، با هم حساب کنید که سیگار کشیدن فرزندتان در ماه می‌تواند برای او چقدر خرج بردارد و این پول را می‌تواند خرج کدام دسته از علاقه‌مندی‌های خود کند. همچنین به هیچ عنوان در چنین شرایطی با افزایش پول تو جیبی فرزند خود موافقت نکنید.

یادآوری اعتیاد به سیگار

اغلب افرادی که این روزها سیگاری هستند، به خصوص آن‌هایی که از نوجوانی سیگار کشیدن را شروع کرده‌اند، در ابتدا هیچوقت تصور نمی‌کردند که به سیگار اعتیاد پیدا کنند و سیگار کشیدن را تفریحی شروع کرده‌اند. به نوجوان خود گوشزد کنید که سیگار کشیدن تفریحی وجود ندارد و دیر یا زود به آن اعتیاد پیدا می‌کند.

کمک از افراد متخصص و مشاوره کودک و نوجوان

گاهی اوقات نیز ممکن است علارغم انجام همه مراحل بالا، همچنان نوجوان تمایل به سیگار کشیدن داشته باشد و این رفتار خود را ادامه دهد. در چنین شرایطی، کمک از یک روانشناس متخصص کودک و نوجوان و شرکت نوجوان در جلسات مشاوره می‌تواند این مسیر را بهتر و راحت‌تر کند.

ارتباط با نوجوانان برای بسیاری از والدین سخت است. متاسفانه در اغلب خانواده‌ها، به محض اینکه کودکشان به سنین نوجوانی می‌رسد، ارتباط بین والدین و نوجوان بسیار کم‌ رنگ می‌شود و در بسیاری از موارد نیز به طور کلی ارتباط موثری شکل نمی‌گیرد. در این بین مشاوره خانواده نیز می‌تواند کمک بسیار بزرگی در شکل‌گیری ارتباط موثر با نوجوانان داشته باشد. شما می‌توانید با مراجعه به مشاوره خانواده، مشکلات خود با فرزند نوجوانتان حل کنید. در این جلسات، مشاور خانواده به شما و فرزندتان کمک می‌کند تا ریشه مشکلات و درگیری‌های بین خود را پیدا کنید و سپس با ارائه راهکارهای مفید به شکل‌گیری ارتباط بهتر با نوجوان کمک می‌کند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا