دیسگرافیا یا اختلال نوشتن در کودکان، علل، علائم و درمان
دیسگرافیا یا اختلال نوشتن، یکی از انواع اختلال یادگیری در کودک است که کودک در آن در نوشتن کلمات دچار مشکل میشود. این اختلال به شبکه عصبی و مغز کودک مرتبط است و به دلیل عملکرد نامناسب بخشی از مغز که مسئول نوشتن و یادگیری نوشتن است، به وجود میآید.
اختلال دیسگرافیا معمولا در کودکان مشاهده میشود؛ با این حال آسیب و ضربه به مغز در بزرگسالی نیز میتواند باعث اختلال دیسگرافیا در بزرگسالان شود. با توجه به این که کودک خواندن و نوشتن را برای اولین بار در سنین مدرسه میآموزد، این اختلال در این دوران قابل تشخیص است؛ از همین رو بسیار مهم است که مربیان مهد و معلمانی که با کودکان سر و کار دارند، اطلاعات خوبی از این اختلال و علائم آن داشته باشند تا در صورت مشاهده علائم بتوانند خیلی زود این اختلال را تشخیص دهند و برای درمان آن اقدام کنند.
خوشبختانه این روزها اختلال دیسگرافیا درمان دارد و شما میتوانید با مراجعه به روانشناس کودک برای درمان اختلال دیسگرافیا اقدام کنید. درمان دیسگرافیا معمولا شامل جلسات کار درمانی ذهنی و تمرینهای مختلف برای درمان میباشد. یکی از جدیدترین و موثرترین روش های درمان دیسگرافیا یا اختلال نوشتن که این روزها مورد استفاده قرار میگیرد، درمان اختلال نوشتن با کمک روشهای نوروتراپی و نوروفیدبک است. در این روش سعی میکنیم تا آن بخش از مغز کودک که با کمبود فعالیت یا فعالیت بیشتر باعث ایجاد اختلال دیسگرافیا شده است را دوباره تنظیم کنیم و به حالت اولیه در بیاوریم.
اختلال دیسگرافیا در صورتی که درمان نشود، میتواند روی تحصیل و آینده کودک تاثیر منفی بگذارد؛ از این رو بسیار مهم است که والدین و مربیان در سالهای ابتدایی مدرسه به این اختلال توجه ویژه داشته باشند و در صورت مشاهده علائم اختلال دیسگرافیا، هرچه سریعتر برای درمان اقدام کنند.
در این نوشته از کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، قصد داریم درباره اختلال نوشتن در کودک، علائم اختلال نوشتن و همچنین روش های درمان اختلال نوشتن صحبت کنیم. اگر شما جزو والدین دغدغهمند هستید یا جزو آن دسته از افرادی هستید که با کودکان زیاد سر و کار دارند، پیشنهاد میکنیم که در ادامه این نوشته با ما همراه باشید و تا با دیسگرافیا و علائم اختلال نوشتن آشنا شوید.
دیسگرافیا یکی از انواع اختلالات یادگیری است که معمولا در سنین کودکی خود را نمایان میکند. این روزها، یکی از بهترین روشهای درمان اختلالات یادگیری، از جمله دیسگرافیا و اختلال نوشتن، درمان نوروتراپی است. در این روش سعی میشود تا به کمک برنامه و دستگاههای مخصوص و تحلیل سیگنالهای مغزی، روی مغز تاثیر بگذاریم و بتوانیم سیگنالهای مغزی را دوباره تنظیم کنیم. نوروفیدبک یک روش کاملا تخصصی و حرفهای برای درمان دیسگرافیا به شمار میرود که لازم است حتما زیر نظر یه نوروتراپیست حرفهای و متخصص نوروفیدبک انجام شود. کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، امکان برگزاری جلسات نوروفیدبک را زیر نظر بهترین متخصص نوروتراپی و همچنین با کمک بهترین و جدیدترین تجهیزات نوروفیدبک برای شما عزیزان فراهم کرده است. شما میتوانید از طریق لینک زیر برای شرکت در جلسات نوروفیدبک کودکان وقت رزرو کنید.
دیسگرافیا یا اختلال نوشتن چیست؟
دیسگرافیا یا اختلال نوشتن یکی از انواع اختلالات یادگیری است که همانطور که از نام آن مشخص است، باعث ایجاد مشکل در نوشتن میشود. کودکانی که دچار اختلال دیسگرافیا میشوند، در نوشتن کلمات دچار مشکل هستند.
ممکن است که کودک دیکته صحیح کلمات را نتواند یاد بگیرد یا کلمات را به صورت درهم یا آینهای بنویسد. همچنین معمولا کودکانی که دچار اختلال نوشتن هستند، در استفاده از واژگان درست هنگام نوشتن نامه یا متن نیز دچار مشکل میشوند و نمیدانند که چه واژهای را به کار ببرند.
اختلال یادگیری یکی از رایجترین اختلالات روانشناختی بین کودکان و نوجوانان است و طیف وسیعی از اختلالات را شامل میشود. کودک مبتلا به اختلال یادگیری در یادگیری مهارتی خاص دچار مشکل میشود و دنیا را با دید متفاوتی میبیند. میتوان گفت که کودکانی که مبتلا به اختلال یادگیری هستند، مسیرهای عصبی مغزی متفاوتی با سایر کودکان دارند؛ از این رو، این دسته از کودکان نیاز به آموزشهای ویژه دارند و نمیتوانند همانند سایر کودکان در کلاس درس مسائل مختلف را بیاموزند.
علائم اختلال دیسگرافیا
اولین علائم و نشانه های دیسگرافیا خود را در سنین کودکی و از همان ابتدای یادگیری نوشتن نشان میدهد. در ادامه برخی از شایعترین و رایجترین علائم اختلال دیسگرافیا را با هم بررسی میکنیم:
- املای غلط و نوشتن با حروف بزرگ
- ترکیبی خط شکسته و چاپی
- اندازه و فاصله نامناسب کلمات
- مشکل در کپی کردن کلمات
- نوشتن آهسته یا به سختی
- مشکل در تجسم کردن کلمات قبل از نوشتن آنها
- وضعیت غیرمعمول بدن یا دست در هنگام نوشتن
- محکم نگه داشتن خودکار یا مداد و در نتیجه گرفتگی دست
- نگاه کردن به دست در حین نوشتن
- گفتن کلمات با صدای بلند در هنگام نوشتن
- حذف حروف و کلمات از جملات
تشخیص اختلال یادگیری در کودکان اگر در سنین پایین مثل پیش دبستانی و سالهای اول ابتدایی اتفاق بیافتند، بسیار سودمند خواهد بود. در چنین سنی، آموزش کودک در مرحله ابتدایی قرار دارد و با تشخیص زودهنگام و کنترل و درمان این اختلالات، میتوان فرآیند آموزشی و یادگیری کودکان را تسریع کرد.
درمان دیسگرافیا
خوشبختانه اختلال نوشتن در صورت تشخیص زودهنگام و به موقع، خیلی سریع و راحت درمان میشود و کودک میتواند مثل سایر کودکان، به یادگیری و نوشتن بپردازد. روشهای گوناگونی برای درمان اختلال دیسگرافیا وجود دارد که در ادامه آنها را بررسی میکنیم:
مشاوره و روانشناس کودک
برای آن که اختلال دیسگرافیا به صورت قطعی تشخیص داده شود، بهتر است که ابتدا کودک را نزد روانشناس کودک ببرید. روانشناس با توجه به رفتارهای کودک و سوالاتی که از میپرسد و بررسی نحوه نوشتن کودک و سابقه او در کلاس درس، میتواند به طور قطعی اختلالات یادگیری و اختلال نوشتن را تشخیص دهد و با توجه به نوع اختلال و سطح آن، برنامه درمانی مناسبی برای کودک تنظیم کند و روند بهبود کودک را مورد بررسی قرار دهد.
کار درمانی ذهنی
کار درمانی ذهنی باعث بهبود ارتباط بین دستها و مغز کودک میشود. در برخی از کودکان اختلال نوشتن به دلیل اختلال در حرکت دستها و انگشتان و عدم کنترل دست و حرکات ظریف هنگام نوشتن به وجود میآید. تمرینهای کاردرمانگر در این مرحله به کودک میدهد به او کمک میکند تا بتواند راحتتر و بهتر بنویسد.
بازی درمانی
در برخی از موارد، یکسری تمرینهای حرکتی و مهارتهای کنترلی در قالب بازی درمانی به کودک ارائه میشود تا عضلات دست کودک تقویت شود و همچنین ارتباط بهتری بین مغز و حرکات کودک برقرار شود. این بازیها میتواند شامل بازی با خاک رس و تقویت انگشتان، خمیر بازی و ساختن شکلهای مختلف با خمیر و ساخت حروف الفبا با خمیر بازی، رسم خطوط مختلف و منحنیدار برای تمرین نوشتن، اتصال پازل و … باشد. تمام این تمرینها در قالب بازی به کودک کمک میکند تا هم شکل کلمات را بهتر بیاموزد و هم دستهای کودک را تقویت میکند.
بازی درمانی یکی از تکنیکهای روانشناسی است که در آن روانشناس کودک و بازی درمانگر به کودک کمک میکند تا احساسات و عواطف خود را از طریق بازی نمایش دهد و درمانگر از این طریق میتواند به کودک راهکارهایی برای حل و کنار آمدن با مشکل ارائه دهد.
نوروفیدبک
یکی از بهترین روشهایی که این روزها برای درمان اختلالات یادگیری و اختلال نوشتن در کودک مورد استفاده قرار میگیرد، روش نوروفیدبک است. در این روش که با کمک دستگاه نوروفیدبک انجام میشود، ما سعی میکنیم تا امواج مغزی را مورد بررسی قرار دهیم و در صورت وجود هرگونه اختلال در این امواج، به صورت ناخودآگاه و همراه با آموزش، دوباره آنها را تنظیم کنیم.
نوروفیدبک یکی از روشهای درمانی نوروتراپی است که برای درمان بسیاری از اختلالات روانی مثل بیش فعالی، افسردگی حاد، اختلالات خواب، وسواس فکری و … به کار میرود. در این تکنیک درمانی نوین، ما به دنبال آموزش دوباره مغز توسط خود مغز هستیم تا مغز بتواند امواجی که منتشر میکند را دوباره اصلاح کند.