حمام بردن کودک بر عهده کیست؟ + چه کسی کودک را حمام کند؟
سوالات زیادی مبنی بر اینکه چه کسی باید کودک را به حمام ببرد؟ تا چند سالگی لازم است والدین همراه کودک به حمام بروند؟ از چه سنی به بعد، کودکان میتوانند به طور مستقل تنهایی به حمام بروند؟ و والدین باید چه نکاتی درباره حمام رفتن با کودک خود را رعایت کنند؟و… همواره معضلی بزرگ برای والدین بوده است. در این مقاله قصد داریم با بررسی این موارد، پاسخی درست و منطقی در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.
حمام بردن کودک، در ظاهر موضوعی کاملا پیش پا افتاده و ساده است، اما اشتباه نکنید؛ حمام بردن کودکان در عین سادگی، باید با احتیاط کامل صورت بگیرد. تا سن ۶ سالگی کودک باید به همراه والدین خود (بهتر است با والد هم جنس) به حمام برود. البته تا زمانی که کودک شما به درک کافی از جنسیت خود نرسیده است، ایرادی ندارد که با والد غیر همجنس خود به حمام برود. توجه داشته باشید که پوشش والدین در حین حمام کودک، موردی بسیار مهم است که باید رعایت شود. منظور از پوشش، پوشاندن نواحی خصوصی بدن است.
حمام بردن کودک باید تا چه سنی ادامه داشته باشد؟
کودکان تا سه سالگی، آگاهی نسبت به جنسیت و مسائل جنسی ندارند. پس در مواقع ضروری میتوانند با والد غیر همجنس به حمام بروند. بعد از ۳ سالگی، کودکان دید کلیای نسبت به جنسیت خود و دیگران پیدا میکنند. بهتر است برای خاموش کردن شعله کنجکاوی در کودکان، به صورت ساده و قابل فهم این مسئله را برای کودک خود شرح دهید. همچنین میتوانید به صورت مرحلهای، شستن بدن و موهارا به کودک آموزش دهید. این امر سبب استقلال کودک شده و بعد از آموزش کافی وصحیح، میتواند به تنهایی به حمام برود.
نحوه حمام بردن کودک در سنین مختلف
حمام بردن کودک در سنین مختلف، اصول و نکات مختص به خود را دارد که شما والدین عزیز باید به این نکات توجه کافی را داشته باشید. در ادامه به نحوه حمام بردن کودک در سنین مختلف میپردازیم.
از نوزادی تا سه سالگی
برای حمام بردن کودک از نوزادی تا ۳ سالگی باید به این نکات توجه داشته باشید. مادر یا پدر میتوانند کودک خود را به حمام ببرند. بهتر است حتی در این سنین والدی که کودک را به حمام برده، پوشش مناسبی داشته باشد و اندام خصوصیاش را بپوشاند. این امر در سنین بسیار پایین موجب میشود کودک زودتر به درک این برسد که نباید هیچکس، حتی پدر و مادرش اندام خصوصیاش را ببینند. همینطور لازم است در نظر داشته باشید که اگر کودکان دو یا سه ساله دارید و هردو را باهم به حمام میبرید؛ پوشش پایینتنه حفظ شود.
شما باید با عنوان والدین در این سن، باید آموزشهای لازم را شروع کنید تا در سنین بالاتر دچار مشکل نشوید. به کودکان توضیح دهید که هیچ کس حتی پدر و مادر حق دیدن یا دست زدن به اندام خصوصیشان را ندارد. سعی کنید به گونهای این موضوع را برای کودک جا بیاندازید تا در آینده ار خطرات احتمالی جلوگیری شود
سن سه تا شش سالگی
حمام بردن کودک در سنین مختلف، باید با دقت و اصول انجام شود. با افزایش سن کودک و قرار گرفتن او رنج سنی سه الی شش سالگی، بهتر است کودکان فقط با والد همجنس خود به حمام بروند و بدن برهنه والد غیر همجنس خود را مشاهده نکنند.پس بهتر است که در این رده سنی وظیفه حمام بردن کودک بر عهده والد همجنسشان باشد. در موارد ضروری و خاص اگر مادر مجبور است پسر خود را به حمام ببرد، بهتر است تا پوششی کامل داشته باشد. مشاهده بدن برهنه مادر در سنین سه تا شش سالگی میتواند یکی از موارد تحریک در سنین نوجوانی و سن بلوغ باشد و اثرات مخربی برجا بگذارد.
سن شش سالگی به بعد
پس از سن شش سالگی، دیگر کودکان نباید با والد خود به حمام بروند. پس بهتر است تا قبل از شش سالگی آموزش حمام رفتن را به کودکان خود داده باشید تا بتوانند بدون نظارت دائم شما، استحمام کنند. این کار سبب حس استقلال در کودکان میشود. شما میتوانید هرازگاهی با اجازه گرفتن از کودک خود، بر روند استحمامش نظارت کنید.
حمام بردن کودک با کدام یک از والدین بهتر است؟
همانطور که گفته شد، در سنین پایین حمام بردن کودک و تعویض لباس در حضور فرزندان اشکالی ندارد، اما بهتر است انجام نشود. در سنین بالاتر نگرانیهایی در این زمینه وجود دارد به این دلیل است که حس کنجکاوی کودکان تحریک میشود. بهتر است با کمک روانشناسان کودک، این مسئله را طوری به کودک خود توضیح دهید که هم متوجه تفاوت جنس مونث و مذکر شود و هم از کنجکاویهای بیش از حد جلوگیری شود.
ممکن است در فرهنگهای مختلف حمام بردن کودک به شکلهای متفاوتی صورت بگیرد، اما بر اساس توصیه مشاوران و روانشناسان کودک و خانواده، بهتر است والد همجنس وظایف استحمام کودک را بعهده بگیرد تا کودک به استقلال برسد.
حمام رفتن کودک با خواهر یا برادر
اگر فرزند بزرگتر شما، حمام بردن کودک را بر عهده میگیرد، برای جلوگیری از رفتارهای نادرست و سوتفاهمهای جنسی، بهتر است خودتان مسئولیت حمام بردن کودک را بعهده بگیرید یا نظارت کامل بر روند حمام فرزندانتان داشته باشید و آنها را باهم تنها نگذارید.
حمام بردن کودک در فصل سرما
1. حمام دادن به کودک در فصل سرما باید با دقت و محبت انجام شود تا او حس خوبی داشته باشد.
2. حرارت آب حمام باید مناسب باشد، نه خیلی گرم و نه خیلی سرد. بهتر است از ترمومتر آب استفاده کنید تا مطمئن شوید که دمای آب مناسب است.
3. پس از حمام، باید کودک را خوب خشک کرده و لباس گرم و خشک بپوشانید تا از سرمازدگی جلوگیری شود.
4. در فصل سرما، بهتر است حمام کودک را در ساعاتی از روز انجام دهید که اتاق گرم باشد و بعد از حمام، اتاق را خوب بگرمانید.
5. اگر کودک شروع به سرفه یا علائم سرماخوردگی نشان دهد، حمام دادن به او را به تعویق بیندازید تا بدنش بهبود پیدا کند.
6. هنگام حمام دادن، از محصولات آلودگیزا و تحریککننده مانند صابونهای تند یا حاوی مواد شیمیایی استفاده نکنید. بهتر است از محصولات طبیعی و ملایم استفاده کنید.
7. در صورتی که کودک دارای پوست خشک یا حساس است، پس از حمام از یک لوسیون مرطوبکننده و مناسب برای پوست حساس استفاده کنید.
در نهایت، حمام دادن به کودک در فصل سرما یک فرصت عالی برای ایجاد ارتباط نزدیک و لذتبخش با او است. از این زمان برای بازی و صحبت کردن با کودک خود لذت ببرید.
نکات پایانی حمام بردن کودک
- در محیط حمام از اسباب بازیها و وسایل مورد علاقه کودک استفاده کنید تا اینکار برای او جذابیت بیشتری داشته باشد.
- در داخل حمام میتوانید فضایی دوستانه را برای کودک ایجاد کنید و برای او شعرهای کودکانه بخوانید.
- به هیچ عنوان کودک را در حمام تنها نگذارید و اگر مجبور به ترک حمام هستید؛ او را نیز با حوله پوشانده و بیرون بیاورید.
- حمام کودکان را به خصوص در دوران بچگی سریعا به پایان برسانید. 5 تا 10 دقیقه شستشو برای آنها کافی است.
- قبل از اینکه بند ناف فرزند بیفتد، از خیس کردن آن خودداری کنید.