کنترل گری در رابطه + خطرات رابطه با افراد کنترل گر - مرکز روانشناسی و روانپزشکی برگ سبز
کنترل گری در رابطه + خطرات رابطه با افراد کنترل گر

به احتمال خیلی زیاد شما هم در اطراف خود افرادی را دیده اید که بیش از اندازه شما و یا بقیه را کنترل می کنند. این افراد در واقع شخصیت کنترل گر دارند و می خواهند به هر قیمتی که شده، روی رفتار و نحوه عملکرد سایرین تسلط داشته باشند.

از طرف دیگر، ذات انسان ها به گونه ای است که به دنبال آزادی هستند و به هیچ عنوان دوست ندارند که تحت تسلط و کنترل دیگران باشند. به همین دلیل هم اگر با شخصیت والد کنترل گر و یا همسر کنترل گر در ارتباط هستید، باید اطلاعات کافی درباره آنها به دست بیاورید.

قبل از این که نشانه های شخصیت کنترل گر را در اختیار شما قرار دهیم، خوب است بدانید که ازدواج با شخصیت کنترل گر می تواند بسیار رنج آور و عذاب آور باشد. فرض کنید که شما باید در تمام ساعات شبانه روز، تحت کنترل شخصی باشید و به طور دائم شخصی بایدها و نبایدهای زندگی را برای شما یادآوری می کند. طبیعتا زندگی با چنین شخصی می تواند بسیار دشوار باشد. به همین دلیل هم بهتر است حتما اطلاعات کاملی درباره زنان کنترل گر و یا مردان کنترل گر به دست بیاورید تا بتوانید شریک زندگی خود را بهتر انتخاب کنید و یا حتی اگر همسر شما هم کنترل گر بود، بدانید که باید چگونه با او برخورد کنید.

تعریف کنترل گری چیست؟

بر اساس اطلاعاتی که پیش از این به دست آوردید، به احتمال خیلی زیاد متوجه شدید که شخصیت کنترل‌گر به چه فردی گفته می‌شود. کنترل‌گری به این معنی است که فردی علاقه خیلی زیادی به تسلط و نفوذ روی زندگی دیگران دارد و همیشه دوست دارد روی کارها و عملکرد آنها قدرت داشته باشد.

به عبارت دیگر، شخصیت کنترل‌گر همیشه دوست دارد سایر افراد بر اساس علایق و خواسته‌های او عمل کنند. زیرا فکر می‌کند که نظرات او بهتر از نظرات هر کسی هستند و شریک زندگی و یا فرزندان او باید بر همین اساس رفتار کنند.

شخصیت کنترل‌گر می تواند هر کسی و در هر جایگاهی باشد. ممکن است همسر و یا یکی از والدین شما بیش از اندازه کنترل‌گر باشند. این در حالی است که حتی مدیر، رئیس و یا حتی دوست هم می توانند تیپ شخصیتی کنترل‌گر داشته باشند. فرقی نمی‌کند که کدام یک از افرادی که شما با آنها در ارتباط هستید، اختلال شخصیت کنترل‌گر دارند؛ در هر شرایطی، باید بتوانید خود کنترلی را به آنها یاد بدهید و نشان دهید که خودتان می‌توانید از پس زندگی بر بیایید و نیازی ندارید که آنها روی زندگی شما نفوذ و تسلط داشته باشند.

کنترل گری در رابطه + خطرات رابطه با افراد کنترل گر
کنترل گری در رابطه + خطرات رابطه با افراد کنترل گر

نشانه‌های شخصیت کنترل گر 

نشانه های شخصیت کنترل گر عبارتند از:

ایرادگیری

همسر کنترل گر از هر تصمیمی که شما بگیرید و یا هر فکر و رفتاری داشته باشید ایراد می گیرد در واقع اعتماد به نفس شما را پایین می‌آورد تا شما را مطیع خود کند و مجبور شوید که به حرف هایش گوش کنید.

تلاش برای قطع ارتباط شما با دیگران

از مهم‌ترین نشانه‌های شخصیت کنترل گر، این است که شما را به یک آدم تنها تبدیل کند بنابراین تلاش می‌کند شما را از خانواده و دوستان صمیمی جدا کند.
چرا که آدم تنها به راحتی خلع سلاح می شود و به خواسته های فرد کنترل گر، تن می دهد.

محبت بیش از اندازه

در واقع شخص کنترل گر به خاطر گرفتار کردن تان در یک رابطه و حس کردن تان در محدوده کنترلش به شما محبت می کند.
مثلاً شما را به مقصدتان می رساند، اما در واقع او می خواهد رفت و آمد شما را کنترل کند.

تهدید کردن

زمانی که شما از خواسته های شخص کنترل گر سرپیچی کنید او شما را تهدید می کند و شاید برای شما این امر محسوس نباشد.
مثلاً کم توجهی، کم کردن محبت و یا قطع امتیاز و با توجه کردن به این معیارها می‌توانید مشاهده کنید که او جزو افراد کنترل گر می باشد.
او حتی ممکن است خود را تهدید کند تا رفتار شما را به نفع خود تغییر دهد.

مدیون کردن شما

یکی از نشانه‌های شخصیت کنترل گر این است که با کوچکترین بهانه به شما امتیاز یا هدیه ای میدهد که به او بدهکار و مدیون شوید و با این رفتار در واقع کنترل شما را به دست می گیرد و شما از خواسته های خود صرف نظر می کنید چون مدیون شخص کنترل گر هستید.

شک کردن به شریک زندگی

در واقع شخص کنترلگر این شک کردن و تهمت زدن به شریک زندگی را یک نوع غیرت می داند.
ولی این باعث می شود که همسرش حتی در رفتارهای ساده هم نتواند درست واکنش نشان دهد.
این امر احساس ناخوشایند اضطراب و نا امنی را برایش ایجاد می کند.

ایجاد بحث و جدل

شما اگر حقوقی را بخواهید مطالبه کنید، فرد شخصیت کنترل گر، با ایجاد بحث و دعوا و ایجاد تشنج و وحشت و اضطراب، محیط را طوری فراهم می‌کند که شما راهتان را عوض کنید و از بیان حقوق و یا مطالبات خود پشیمان شوید.

ایجاد عذاب وجدان

از بارزترین نشانه های شخصیت کنترل گر این است که به شما احساس گناه داشتن را تزریق میکند.
وقتی در مقابل شان بایستید طوری رفتار می کنند که خیلی به آنها زجر و شکنجه می دهید تا در شما عذاب وجدان ایجاد کنند.
این کاملاً هوشمندانه بوده تا شما را وادار کنند که به خواسته های آنها تن دهید.

آسیب به خود

شخص کنترل گر برای رسیدن به خواسته هایش شاید سر کار نرود، غذا نخورد واحدهای درسی اش را حذف کند و یا حتی به جایگاه اجتماعی خود صدمه بزند، او می‌داند که شما برایش ارزش قائل هستید و با ایجاد تغییرات می خواهد شما را تسلیم خود کند.

تحقیر و یا مسخره کردن

گاهی اوقات شخص کنترل گر به طور محسوس و مستقیم، نارضایتی خود را نشان نمی دهد، بلکه از ابزارهای آزاردهنده مانند تحقیر کردن و یا مسخره کردن استفاده میکنند.
ممکن است انقدر شما را مسخره کند و یا به شما بخندد که اعتماد به نفس شما را پایین بیاورد و شما را مجبور به اطاعت از خود کند.

تیغ دو لبه

رفتارهای کنترل شده در روابط اجتماعی، کاری، خانوادگی و عاطفی به هر دو طرف آسیب می رساند و این رفتارها هیچ کمکی به بهبود و حفظ روابط مفید نمی کند و برعکس باعث می شود که روابط در سراشیبی سقوط قرار بگیرد و هر دو فرد کنترل گر و کنترل شونده، احساس تنهایی کنند.

اهمیت قائل نشدن به نظر شما

اینکه همسر شما، همیشه یک غذای عالی برای شما درست کند و یا شما را به یک رستوران فوق العاده ببرد ، یک موهبتی والا به شمار میرود بااین حال ، اگر همیشه اوست که بدون درنظرگرفتن و یا مشورت با شما ، گزینه ای برای شما انتخاب میکند ، همسر شما یقینا یک کنترل گر است بعضی اوقات ، این گونه رفتارها و یا قسمتی از آن ، ممکن است برگرفته از فرهنگ همسر شما باشد .هنوز هم جاهای بسیاری با فرهنگ های متعصبانه وجود دارد که معتقدند مرد باید از همسر خود مراقبت کند ؟ اگر این شخصیت کنترل گر همسر ، شما از فرهنگ خاصی نشات میگیرد ، با او صحبت کنید و وقت بگذارید و به او بگویید که این گونه رفتار ها باعث حس عدم رضایت در شما میشود عموما در این گونه موارد ، صحبت کردن ممکن است بتواند به حل مشکل کمک کند ؛ مشکل بزرگتر اینجاست که همسر شما به سادگی صحبت های شما مبنی بر تغییر رفتار نادیده بگیرد که ممکن است به جنجال ختم شود .

رفتار با شخصیت کنترل گر 

زندگی و ارتباط با افراد کنترل گر در هر جایگاهی که هستند، بسیار دشوار است و سلامتی روان شما را تهدید می‌کند. بنابراین بهتر است تکنیک‌های مواجهه و رفتار با این افراد را بشناسید و به کمک آن‌ها از سلامت ذهن خودتان محافظت کنید. در برابر این افراد، نکات زیر را به کار بگیرید:

 

حدومرز مشخصی برای خودتان و دیگران تعریف کنید

افرادی با شخصیت کنترل گر عموما سراغ کسانی می‌روند که حدومرزی در روابط خود ندارند، اعتمادبه‌نفس آن‌ها بسیار پایین است و به همین دلیل به هر خواسته‌ای از سمت آن‌ها تن می‌دهند.

 

آرامش خودتان را حفظ کنید

یکی از اهدافی که یک فرد با شخصیت کنترل گر آن را دنبال می‌کند، ایجاد مشاجره و عصبانی کردن شماست. او پس از آنکه شما را عصبانی کرد از این عصبانیت به ضرر شما استفاده می‌کند. بنابراین در مواجهه با شرایط دعوا و مشاجره، به هر طریقی آرامشتان را حفظ کرده و از محیط دور شوید.

 

کمک گرفتن از مشاور متخصص

یکی از بهترین راه‌های مواجهه و رفتار با افراد کنترل گر کمک گرفتن و مشورت با یک روانشناس و مشاور متخصص است. اهمیت این کار در جایی مشخص می‌شود که شما با کمک فرد آگاهی که از ریزه‌کاری‌های این شخصیت آگاه است، شیوه رفتار و مقابله با او را می‌آموزید.

آسیب‌ و خطرات رابطه با افراد کنترل گر

رابطه با افراد کنترل گر می‌تواند به طور قابل توجهی به سلامت روان و رفاه شریک عاطفی آنها آسیب برساند. برخی از بارزترین آسیب‌ها و خطرات این نوع روابط عبارتند از:

کاهش عزت نفس و اعتماد به نفس

رابطه با یک فرد کنترل گر می‌تواند به کاهش عزت نفس و اعتماد به نفس شما منجر شود. زمانی که شما به طور مداوم تحت فشار و کنترل فرد دیگری قرار می‌گیرید، احساس می‌کنید که نمی‌توانید تصمیمات خود را بگیرید یا مستقل عمل کنید، که می‌تواند به تضعیف اعتماد به نفس شما منجر شود.

افسردگی و مشکلات سلامت روانی

روابط با افراد کنترل گر می‌تواند منجر به افزایش سطح استرس، اضطراب و افسردگی شما شود. زمانی که شما مداوماً در یک محیط کنترل شده و پر از فشار زندگی می‌کنید، این امر می‌تواند به تخریب سلامت روانی شما منجر شود و باعث شدیدتر شدن مشکلات روانی موجود در شما شود.

احساس خفگی و محدودیت در رابطه

روابط با افراد کنترل گر ممکن است شما را درون یک فضای محدود و محدود کننده قرار دهند. این احساس از خفگی و محدودیت می‌تواند باعث شود که شما احساس کنید که از طریق روابط خود، قادر به رشد و توسعه نیستید.

از دست رفتن استقلال و فردیت

رابطه با یک کنترل گر می‌تواند منجر به از دست رفتن استقلال و فردیت شما شود. زمانی که شما در یک رابطه کنترلی هستید، اغلب نمی‌توانید تصمیمات خود را بگیرید و مستقل عمل کنید، که می‌تواند به از دست رفتن هویت و فردیت شما منجر شود.

بروز تنش و درگیری در رابطه

روابط با افراد کنترل گر ممکن است منجر به بروز تنش و درگیری مداوم در رابطه شما شود. اختلافات مداوم در مورد کنترل و تصمیمات می‌تواند منجر به تعارضات مداوم و کاهش کیفیت رابطه شما باشد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالا بروید