سندرم ایمپاستر؛ دلایل، نشانه‌ها و درمان آن - مرکز روانشناسی و روانپزشکی برگ سبز

سندرم ایمپاستر؛ دلایل، نشانه‌ها و درمان آن

سندرم ایمپاستر، به مجموعه‌ای از نشانه‌ها و علائم گفته می‌شود که باعث می‌شود فرد موفقیت‌های خود را ناشی از خوش‌شانی و عوامل دیگر بداند، نه تلاش و پشتکار خودش. احتمالا شما هم در زندگی خود با افرادی مواجه بوده‌اید که پس از کسب هر موفقیتی، به عنوان مثال ترفیع شغلی، گرفتن نمره خوب، پیدا کردن یک شغل خوب و … این موفقیت را ناشی از خوش شانسی و کمک دیگران می‌دانند و تلاش‌های خود را در این موفقیت بی‌تاثیر می‌شمارند. این دسته از افراد، دچار سندرم ایمپاستر شده‌اند.

افرادی که به سندرم ایمپاستر دچارند، هر موفقیتی که در زندگی کسب می‌کنند را اتفاقی و شانسی تلقی می‌کنند و بر این باورند که خود لیاقت چنین شرایط  و موفقیتی را ندارند و به زودی، نقاب از صورت آن‌ها می‌افتد و دیگران نیز متوجه این موضوع می‌شوند که موفقیت‌ آن‌ها حاصل تلاش و کوششان نیست.

افرادی که دچار سندرم ایمپاستر شده‌اند، از اعتماد به نفس بسیار پایینی برخوردارند و حتی موفقیت‌های بسیار بزرگ خود را کوچک می‌شمارند. چنین افرادی، بسیار کمال‌گرا هستند و حتی زمانی که به موفقیت بزرگی دست پیدا کنند، آن را کوچک می‌شمارند و بر این باورند که همه افراد می‌توانند به آن دست پیدا کنند.

همه ما از موفقیت و موفق بودن لذت می‌بریم و دوست داریم به عنوان یک فرد کامل در شغل، حرفه، تحصیل و زندگی خود معرفی شویم. با این حال، افرادی که دچار سندروم ایمپاستر هستند، برخلاف دستیابی به موفقیت و موقعیتی که در رتبه بالایی قرار دارد، همچنان احساس خوبی نسبت به آن نخواهند داشت و از قرار گرفتن در آن موقعیت معذب می‌شوند.

سندرم ایمپاستر یا سندروم متقلب معمولا به سراغ افراد موفق می‌رود؛ چون هرچقدر که در یک رشته‌ی به‌خصوص تخصص‌تان بیشتر شود، بیشتر نقص‌هایتان را در آن حیطه می‌فهمید. از آن طرف هرچه موفق‌تر باشید، دور و بری‌هایتان هم آدم‌های قابل‌تر و تحسین‌برانگیزتری خواهند بود.

سندروم ایمپاستر می‌تواند تاثیرات منفی زیادی روی زندگی شخصی شما داشته باشد. افرادی که دچار سندروم ایمپاستر با سندروم متقلب می‌شوند، علارغم مستعد بودن، در بسیاری از مواقع از رسیدن به موفقیت و جایگاه‌های بالاتر دوری می‌کنند و خود را مستحق آن نمی‌دانند؛ همین موضوع باعث می‌شود که نتوانند به اندازه توانایی‌هایشان پیشرفت کنند.

سندروم ایمپاستر به شدت می‌تواند روی زندگی کاری فرد، به خصوص در محیط کار و پیشرفت کاری، تاثیرگذار باشد. معمولا افرادی که دچار سندروم ایمپاستر می‌شوند، نمی‌توانند به‌خوبی در محیط کاری خود بدرخشند و ایده‌ها و نوآوری‌های خود را در آن نمایان کنند.

سندروم ایمپاستر از آن دسته عواملی است که می‌تواند زندگی شما را به شدت تحت تاثیر قرار دهد؛ به خصوص اگر به عنوان یک فرد موفق شناخته شوید و پتانسیل‌های زیادی برای پیشرفت داشته باشید. از این رو بسیار مهم است که به فکر درمان و اصلاح آن باشید. خوشبختانه، این موضوع به‌خوبی قابل درمان و قابل کنترل است؛ تنها کافیست که سندروم ایمپاستر را در خود تشخیص دهید و برای درمان سندرم ایمپاستر، هرچه‌ سریع‌تر اقدام کنید.

متاسفانه سندرم ایمپاستر برای بسیاری از افراد ناآشنا است و گروه زیادی از افراد هیچ اطلاعاتی نسبت به آن ندارند. به همین دلیل، در این نوشته از کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، تصمیم گرفتیم تا درباره سندرم ایمپاستر، دلایل و نشانه‌های آن صحبت کنیم و در نهایت، راهکار درمانی مناسب برای درمان سندرم ایمپاستر ارائه دهیم. اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که از موفقیت‌های خود احساس خوشایندی ندارید و آن را با خوش شانسی در ارتباط می‌دانید، پیشنهاد می‌کنیم که در ادامه این نوشته جذاب با ما همراه باشید.

معمولا سندروم ایمپاستر ریشه در تفکرات فرد نسبت به موفقیت و توانایی‌های خود دارد. در بسیاری از موارد نیز این سندروم به دلیل کمبود اعتماد به نفس در فرد به وجود می‌آید. در چنین شرایطی، مراجعه به روانشناس و کمک گرفتن از صحبت‌ها و راهنمایی‌های یک روان درمانگر می‌تواند کمک زیادی به درمان سندرم ایمپاستر کند. کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، امکان برگزاری جلسات روانشناسی را زیر نظر بهترین روانشناسان و متخصصان این حوزه برای شما عزیزان فراهم کرده است. شما می‌توانید برای شرکت در جلسات روانشناسی و روان درمانی در کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، از طریق لینک زیر اقدام کنید.

سندروم ایمپاستر چیست؟

پیش از آن که به سراغ علائم و درمان سندرم ایمپاستر برویم، بهتر است که ابتدا کمی با خود سندروم ایمپاستر یا سندرم تقلب آشنا شویم. سندروم ایمپاستر که با نام سندروم افراد موفق هم شناخته می‌شود، نوعی اختلال روانشناختی است که عموما افراد موفق به آن مبتلا می‌شوند. در این سندرم افراد موفقیت خود را نمی‌پذیرند و آن را به جای آنکه ناشی از توانایی و استعدادشان ببینند، نتیجه شانس و اتفاق می‌دانند!

سندرم ایمپاستر روی موفقیت‌های فرد تمرکز می‌کند و سعی دارد تا این حس را در فرد القا کند که موفقیت‌های او، ناشی از تلاش و پشتکارش نیست؛ بلکه بخت و اقبال و شانس است که طوری چیده شده است تا فرد بتواند به این موفقیت دست پیدا کند؛ از همین رو، فرد هر لحظه نگران آن است که تقلب او لو برود و افراد متوجه شوند که خود او موفقیت چندانی ندارد. به همین دلیل است که به سندرم ایمپاستر، سندرم تقلب نیز گفته می‌شود.

علائم سندرم ایمپاستر چیست؟

سندرم ایمپاستر معمولا خود را با علائم مختلفی نمایان می‌کند. شناخت دقیق علائم ایمپاستر به شما کمک می‌کند تا بتوانید این سندروم را خیلی زود تشخیص دهید و برای درمان آن اقدام کنید. از جمله علائم سندروم ایمپاستر عبارتند از:

  • عزت نفس پایین
  • احساس گناه
  • کمال‌گرایی
  • حساسیت نسبت به انتقاد

کمال گرایی یکی از اختلالات روانشناختی است که متاسفانه بسیاری از افراد آن را به عنوان یک اختلال شناسایی نمی‌کنند و به چشم یک ویژگی مثبت به آن نگاه می‌کنند؛ اما باید گفت که کمال گرایی یکی از اختلالات بسیار مهم است که می‌تواند تاثیر بسیار زیادی روی زندگی فرد داشته باشد.

درمان سندروم ایمپاستر

خوشبختانه سندورم ایمپاستر خیلی سریع قابل درمان است؛ تنها کافیست که آن را درون خود شناسایی کنید و برای درمان هرچه سریع‌تر اقدام کنید. در ادامه، برخی از راهکارهای عملی درمان سندروم ایمپاستر را با هم بررسی می‌کنیم:‌

کمک از مشاور و روانشناس

یکی از اولین اقداماتی که در مواجهه با سندرم ایمپاستر باید انجام دهید، کمک گرفتن از یک روانشناس ماهر و کاربلد است. روانشناس می‌تواند از طریق گفتگو با شما، ریشه‌ها و دلایل به وجود آمدن این سندروم را در شما پیدا کند و سپس برای درمان آن اقدام کند.

یادآوری دستاوردها

معمولا افرادی که دچار سندروم ایمپاستر می‌شوند، دستاوردها و موفقیت‌های خود را کوچک میشمارند یا به طور کلی آن‌ها را فراموش می‌کنند. یادآوری دستاوردها به خودتان این امکان را می‌دهد تا همیشه آن‌ها را به یاد داشته باشید.

صحبت با دوستان درباره آن

با یک فرد قابل اعتماد که می‌دانید در هر شرایطی حقیقت را به شما می‌گوید صحبت کنید. این کار به خوبی به شما کمک می‌کند که نقاط واقعی قوت خودتان را شناسایی کردن و به حقیقی بودن آن پی ببرید.

تقویت اعتماد به نفس

همانطور که بالاتر نیز به آن اشاره کردیم، سندرم ایمپاستر می‌تواند به دلیل کمبود اعتماد به نفس در شما شکل بگیرد. با تقویت اعتماد به نفس خود می‌توانید علائم سندرم ایمپاستر را کاهش دهید.  زمانی که خودتان را یک فرد ارزشمند بدانید موفقیت‌هایتان را هم باور می‌کنید و آن را ناشی از توانایی خود می‌دانید.

همه ما می‌دانیم که اعتماد به نفس نقش بسیار پررنگی در زندگی ما بازی می‌کند و یکی از عوامل موفقیت ماست. بسیاری از افراد بزرگ و مشهور، الگوهای موفقیت و کارآفرینان از اعتماد به نفس بسیار بالایی برخوردارند. اعتماد به نفس یکی از فاکتورهای مهم دستیابی به موفقیت است و این موضوع بر هیچ کسی پوشیده نیست.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا