همه چیز در مورد کار درمانی ذهنی کودکان - مرکز روانشناسی و روانپزشکی برگ سبز
کار درمانی ذهنی کودکان

همه چیز در مورد کار درمانی ذهنی کودکان

کار درمانی ذهنی شاخه‌ای از کار درمانی است که به تقویت ارتباط بین ذهن و جسم کمک می‌کند. کار درمانی ذهنی برای آن دسته از کودکانی که دچار اختلالات روان و رشد حرکتی و فکری هستند، بسیار مناسب است.

در هر سنی، از کودک انتظار می‌رود که حرکات و رفتار مشخصی داشته باشد. به عنوان مثال از آغاز یک سالگی کودک، کم کم انتظار داریم که کودک شروع به صحبت کردن کند. هر گونه اختلال در حرکات و رفتار کودک، به رشد مغزی او بستگی دارد.

در کار درمانی ذهنی ما به کمک تمرین‌ها، آموزش‌ها و تکنیک‌های مختلف مثل اتاق تاریک، به دنبال این هستیم که آموزش‌های رفتاری و اجتماعی لازم را به کودک بدهیم تا این تاخیر در رشد را به حداقل برسانیم.

کار درمانی ذهنی به کودک شما کمک می‌کند تا زندگی نرمال و معمولی را همچون سایر کودکان هم سن خود داشته باشد و مهارت‌های لازم برای داشتن یک زندگی نرمال را کسب کند. این مهارت‌ها می‌تواند به رشد اجتماعی و مستقل شدن کودک شما کمک کند.

در این مقاله کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، می‌خواهیم به سراغ معرفی کار درمانی ذهنی کودک و تکنیک‌ها و تمرین‌هایی که در جلسات کار درمانی ذهنی کودک انجام می‌شود، برویم و در نهایت بررسی کنیم که جلسات کار درمانی ذهنی کودک برای چه کودکانی مناسب و سودمند خواهد بود.

اگر کودک شما هم دچار یکی از اختلالات روان یا رشد ذهنی است و می‌خواهید با شرکت در جلسات کار درمانی ذهنی به رشد بهتر و داشتن زندگی نرمال او کمک کنید، پیشنهاد می‌کنیم در ادامه این نوشته با ما همراه باشید تا با روند جلسات کاردرمانی ذهنی کودکان و مزیت و ویژگی‌های آن آشنا شوید.

کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، جلسات کاردرمانی ذهنی کودکان را زیر نظر روانشناس متخصص کودک و متخصص کار درمانی ذهنی برگزار می‌کند. ما در کلینیک روانشناسی برگ سبز، محیطی امن و آرام به همراه تجهیزات کامل و امکانات تخصصی را برای برگزاری جلسات کار درمانی ذهنی کودکان در نظر گرفته‌ایم. شما می‌توانید همین حالا برای شرکت در جلسات کار درمانی ذهنی کلینیک روانشناسی برگ سبز اقدام کنید.

کار درمانی ذهنی چیست؟

هدف کاردرمانی ذهنی، کاهش فاصله بین سن رشدی و سن تقویمی کودک است؛ همانطور که پیش‌تر به آن اشاره کردیم، در برخی از موارد ممکن است ذهن و مغز کودک مطابق با استانداردهای تعیین‌ شده تکامل پیدا نکند. بسیاری از کودکان که دچار اختلالات خاص در دوران کودکی می‌شوند، چنین کاهش سرعت یا توقف رشد ذهنی را تجربه می‌کنند.

کار درمانی ذهنی کودکان

ما در کار درمانی ذهنی، به دنبال روش‌ها و تکنیک‌هایی هستیم که آموزش‌های لازم برای داشتن یک زندگی نرمال و مستقل را به کودکان بدهیم. جلسات کار درمانی ذهنی کودکان، زیر نظر یک درمانگر متخصص صورت می‌پذیرد. درمانگر با در نظر گرفتن رابطه بین ذهن و جسم، ذهن و حرکت، ذهن و گفتار و ذهن و یادگیری، برنامه منسجمی را با توجه به نوع اختلال کودک، در نظر می‌گیرد.

چه کودکانی نیاز به جلسات کار درمانی ذهنی کودک دارند؟

کار درمانی ذهنی برای آن دسته از کودکانی که دچار تاخیر در رشد ذهنی و حرکتی شده‌اند بسیار مناسب است. این کودکان ممکن است به دلایل مختلف، مانند هم سالان خود رشد پیدا نکرده باشند. جلسات کار درمانی ذهنی این امکان را به کودک شما می‌دهد تا آموزش‌های لازم را فراگیرد و به رشد و تقویت ذهن کودک شما کمک بسیار زیادی می‌کند. معمولا کودکان با اختلالات زیر برای کاهش فاصله بین سن رشدی و سن تقویمی، لازم است در جلسات کار درمانی ذهنی شرکت کنند:

  • کودکانی با اختلالات فراگیر رشد نظیر اوتیسم، سندروم آسپرگر، سندروم رت و …
  • کودکان با اختلال نقص توجه و بیش فعالی
  • کودکان با اختلالات یادگیری
  • کودکان دارای مشکلات حافظه
  • کودکانی که دچار آسیب در قسمت مخچه شده‌اند
  • کودکان مبتلا به اختلالات وسواسی
  • کودکان مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر و افسردگی
  • کودکان متبلا به مشکلات رفتاری مثل پرخاشگری و لجبازی
  • کودکان دچار مشکلات ذهنی و کم‌توانی ذهنی
  • کودکان مبتلا به فوبیا و ترس شدید
  • کودکان مبتلا به سندروم‌های ژنتیکی مثل سندروم داون
  • کودکان دچار مشکل در برقراری ارتباط با دیگران

موارد بالا تنها نمونه‌های رایج برای مراجعه و شروع جلسات کار درمانی ذهنی کودکان است. در حالت کلی می‌توان گفت که کودکانی که دچار هرگونه تاخیر رشدی هستند، می‌توانند با کمک جلسات کار درمانی ذهنی، عوارض این اختلال را کمتر کرده و زندگی نرمالی را در پیش بگیرند. برای شروع جلسات کار درمانی ذهنی کودکان بهتر است ابتدا به روانشناس کودک مراجعه کرده و مطابق با نظر و برنامه او، جلسات کار درمانی ذهنی را شروع کنید.

بیش فعالی یا اختلال ADHD یکی از شایع‌ترین اختلالات عصبی در بین کودکان است. اگرچه این اختلال ممکن است در بزرگسالان نیز مشاهده شود، اما رواج و شیوع علائم آن در کودکی متداول‌تر است. متاسفانه بسیاری از افراد تصور درستی از اختلال بیش فعالی کودکان ندارند و معمولا به هر کودکی که تحرک و شیطنت بیشتری داشته باشد، برچسب بیش فعالی می‌زنند.

مزایای شرکت در جلسات کار درمانی ذهنی کودکان

کار درمانی ذهنی کودک مزایای زیادی را برای فرزند شما به همراه دارد. در جلسات کار درمانی ذهنی کودک، که زیر نظر یک متخصص روانشناسی و کاردرمانگر کودک صورت می‌گیرد، بسته به نوع اختلال و مهارت‌های کودک شما، مهارت‌های لازم به وسیله تکنیک‌های به‌روز، به کودک شما آموزش داده می‌شود.

یکپارچه سازی حسی

تمام فعالیت‌هایی که ما انجام می‌دهیم، تلفیقی از حس‌های ما از اطراف است. در مورد کودکانی که با تاخیر در رشد مواجه هستند، این احساسات به صورت یکپارچه عمل نمی‌کنند؛ از همین رو کودک در انجام بسیاری از کارها دچار مشکل می‌شود. جلسات کار درمانی ذهنی کودکان این امکان را به کودک شما می‌دهد تا رابطه بهتری بین جسم و ذهن خود برقرار کند. این یکپارچه سازی حسی به کودک این امکان را می‌دهد تا کارهای ظریف مثل نقاشی کشیدن، بستن دکمه‌های لباس، پریدن و … را بهتر انجام دهد.

بهبود عملکرد حرکت و هماهنگی بین جسم و ذهن

کودکانی که دچار تاخیر در رشد می‌شوند، معمولا هماهنگی بین دست و مغز برایشان سخت است. این کودکان بسیاری از کارهای روزمره خود مثل غذا خوردن، بستن بند کفش یا در مراحل پیشرفته‌تر فعالیت‌هایی مثل راه رفتن را نیز نمی‌توانند به خوبی انجام دهند. برای جبران این تاخیر در رشد، لازم است که با کمک تکنیک‌های ویژه، به هماهنگی بین جسم و ذهن کودک کمک کرد.

در جلسات کار درمانی ذهنی کودکان، کودک شما می‌تواند این مهارت‌ها را در محیطی امن و زیر نظر کاردرمانگر حرفه‌ای و روانشناس کودک، آموزش ببیند و در زندگی روزمره از آن‌ها استفاده کند.

بهبود تمرکز و بهبود عملکرد حافظه

کار درمانی ذهنی کودکان به تقویت مغز و حافظه کودک می‌پردازد. معمولا مشکلات و اختلالاتی که به دلیل آسیب به مغز یا عملکرد نادرست مغز صورت می‌گیرد، در جلسات کار درمانی ذهنی بهبود پیدا می‌کنند.

مشکل در تمرکز و حافظه ضعیف نیز جزو این دسته از اختلالات می‌باشد. جلسات کار درمانی ذهنی به بهبود عملکرد حافظه و بهبود توانایی‌های کودک برای تمرکز کمک می‌کند؛ از این رو شرکت در جلسات کار درمانی ذهنی کودک برای آن دسته از کودکانی که به اختلال بیش فعالی و نقص توجه مبتلا هستند، بسیار مناسب است.

بهبود مهارت‌های نوشتن و اختلالات یادگیری

کار درمانی ذهنی کودک به بهبود نوشتن کودک شما نیز کمک می‌کند. نوشتن فرآیند پیچیده‌ای است و نیازمد هماهنگی بین ذهن و دست است. جلسات کار درمانی ذهنی کودک این امکان را به کودک شما می‌دهد تا هماهنگی بهتری بین عملکرد ذهن و دست برقرار کند و مهارت‌های نوشتن او بهبود پیدا کند.

علاوه بر مهارت نوشتن، یکی از اصلی‌ترین مزایای کار درمانی ذهنی کودکان، بهبود اختلالات یادگیری کودک است. اغلب اختلالات یادگیری به دلیل تاخیر در رشد ذهنی کودک اتفاق می‌افتد که جلسات کار درمانی ذهنی، به بهبود آن کمک می‌کند. کاردرمانگر با توجه به وضعیت کودک شما می‌تواند از تکنیک‌های مناسب برای آموزش مهارت‌های مختلف به کودکتان استفاده کند.

اختلالات یادگیری یکی از رایج‌ترین اختلالات در بین کودکان و نوجوانان است که معمولا با ورود به مدرسه خود را نمایش می‌دهد. این اختلال طیف گسترده و متنوعی از اختلالات اعم از اختلالات گفتار، مشکل در یادگیری دروسی مثل ریاضی، مشکل در نوشتن، مشکلات زبانی و ساختار جمله، مشکلات شنوایی و تحلیل صحبت‌ها، مشکلات پردازش تصویری و … را شامل می‌شود.

بهبود اعتماد به نفس کودک

معمولا کودکانی که دچار اختلالات ذهنی یا اختلال در رشد مغز می‌شوند، به دلیل تفاوت با سایر کودکان، دچار مشکل در اعتماد به نفس می‌شوند. شرکت در جلسات کار درمانی ذهنی کودک، علاوه بر این که مهارت‌های کودک شما را برای داشتن یک زندگی عادی و نرمال بالا می‌برد، باعث افزایش اعتماد به نفس او برای حضور در جامعه و محیط‌های اجتماعی می‌شود و تعامل کودک با محیط اطراف را افزایش می‌دهد.

اعتماد به نفس تاثیر زیادی در سلامت روان و روحیه کودکان دارد. کودکان با اعتماد به نفس بالا، در بزرگسالی نیز بهتر و موفق‌تر عمل می‌کنند. کودک با اعتماد به نفس، در اجتماع و حضور دیگران نیز بهتر ظاهر می‌شود و عملکرد بهتری از خود نشان می‌دهد.

تکینک های کار درمانی ذهنی کودکان

در جلسات کار درمانی کودکان، درمانگر با توجه به مشکل و اختلال کودک شما، تکنیک‌ های کار درمانی ذهنی مناسب را برای کودکتان انتخاب می‌کند و روند جلسات با کمک این تکنیک‌ها و آموزش‌ها مشخص می‌شود. کار درمانی ذهنی کودکان امری کاملا تخصصی است و باید زیر نظر یک متخصص و کار درمانگر کودک صورت پذیرد؛ با این حال، تمرین و آموزش کودک در خانه نیز می‌تواند بسیار سودمند باشد و به درمان سریع‌تر کمک کند.

معمولا کار درمانگر علاوه بر تکنیک‌ها و تمرین‌هایی که در جلسات کار درمانی به کودک می‌دهد، از والدین می‌خواهد که برخی از تمرین‌های ساده را نیز در خانه انجام دهند. در ادامه برخی از تمرین های کار درمانی ذهنی که در خانه می‌توانید انجام دهید را معرفی می‌کنیم:

بازی تقویت حافظه

این دسته از بازی‌ها معمولا در جلسات بازی درمانی نیز استفاده می‌شوند. بازی تقویت حافظه به بالا بردن تمرکز و افزایش حافظه کودک شما کمک می‌کند. شما می‌توانید این بازی‌ها را به‌راحتی و به کمک ابزار ساده مثل فلش کارت و توپ در خانه انجام دهید.

شما می‌توانید تعدادی توپ رنگی را مطابق با الگوی خاص جلوی کودک بچینید و از او بخواهید که به توپ‌ها دقت کند. سپس توپ‌ها را به هم ریخته و از کودک خود بخواهید که آن‌ها را دوباره مطابق با الگوی قبلی بچیند.

همچنین می‌توانید با کمک فلش کارت‌های مختلف، به عنوان مثال فلش کارت حیوانات این بازی را برای تقویت حافظه کودکتان انجام دهید. اسم چند حیوان را با صدای رسا بخوانید. سپس فلش کارت‌های حیوانات را در مقابل کودک قرار داده و از او بخواهید حیواناتی را که نام بردید، از بین آن‌ها انتخاب کند.

بازی هماهنگی چشم و دست

این دسته از بازی‌ها برای هماهنگی بیشتر بین ذهن و جسم انجام می‌شوند. این بازی‌ها مهارت‌های حرکتی کودک را افزایش می‌دهد. اگر کودک شما در انجام کارهای ظریف و دستی مثل بستن دکمه‌ها یا ساخت کاردستی و خمیربازی دچار مشکل است، این بازی‌ها به او کمک می‌کند.

ساختن پازل یکی از بازی‌هایی است که به هماهنگی چشم و دست کودک کمک می‌کند. شما می‌توانید انواع پازل‌های ساده، مطابق با سن کودکتان را تهیه کرده و از او بخواهید قطعات پازل را در جای درست قرار دهد.

می‌توانید درون ظرفی مقداری حبوبات یا آجیل‌های مختلف بریزید و کاملا با هم مخلوط کنید. حال از کودک خود بخواهید نوع خاصی از حبوبات را از بین آن‌ها جدا کند و در ظرف به خصوصی قرار دهد. این تمرین به هماهنگی بیشتر چشم و دست کودک کمک می‌کند.

بازی تقویت تمرکز

این دسته از بازی‌ها به افزایش تمرکز و توجه کودک شما کمک می‌کند و بازی کردن آن حتی برای کودکانی که دچار هیچگونه اختلالی نیستند نیز پیشنهاد می‌شود. شما می‌توانید شکل‌های ناقصی را روی کاغذ بکشید و از کودک بخواهید آن را کامل کند. به عنوان مثال آدمکی بدون چشم یا تصویر یک موش بدون دم را روی کاغذ بکیشید و از کودکتان بخواهید جز ناقص آن را رسم کند.

یکی از بازی‌های ساده‌ای که به تقویت تمرکز کودک کمک می‌کند، کشیدن تصویر اشکال هندس مختلف روی پشت کودک است. شما می‌توانید با انگشت اشکال هندسی ساده مثل مربع و دایره را روی پشت کودک بکشید و از او بخواهید تشخیص دهد که چه شکلی را رسم کرده‌اید.

تمرکز یکی از عوامل موثر در انجام بهتر هر کاری است. برای آن که بتوانید کار خود را به دقت و به نحو احسن انجام دهید، نیاز است که هنگام انجام آن، تمرکز کافی روی آن کار داشته باشید و حواس شما پرت نشود.

کار درمانی ذهنی کودکان در کلینیک روانشناسی برگ سبز

کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، آماده برگزاری جلسات کار درمانی ذهنی کودک زیر نظر متخصصان کار درمانی کودک است. ما در کلینیک روانشناسی برگ سبز، جلسات کار درمانی ذهنی کودک را در محیطی امن، آرام و مجهز برگزار می‌کنیم. درمانگران ما در کلینیک روانشناسی برگ سبز، از جدید‌ترین متد‌های دنیا برای برگزاری جلسات کار درمانی ذهنی کودکان استفاده می‌کنند.

کار درمانی ذهنی کودکان

کلینیک مشاوره برگ سبز، تجهیزات و لوازم بازی کامل و مناسبی را برای برگزاری جلسات کار درمانی ذهنی کودکان در اختیار دارد. متخصصان ما با توجه به نوع اختلال کودک شما، از روش‌ها و تکنیک‌های مناسب برای جلسات کار درمانی ذهنی کودک استفاده می‌کنند و بازی‌های متناسب با سن کودک را برای تقویت حافظه، تقویت تمرکز، بالا بردن یادگیری کودک و ایجاد تعادل بین ذهن و جسم کودک انجام می‌دهند.

شما می‌توانید همین حالا برای شرکت در جلسات کار درمانی ذهنی کودک خود در کلینیک روانشناسی برگ سبز وقت بگیرید. از طریق لینک زیر می‌توانید برای رزرو وقت کار درمانی ذهنی کودکان اقدام کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا