سرکوب احساسات؛ کاری که نباید کنید! - مرکز روانشناسی و روانپزشکی برگ سبز

سرکوب احساسات؛ کاری که نباید کنید!

سرکوب احساسات و پنهان کردن احساسات، از آن دسته مواردی است که می‌تواند تاثیرات منفی زیادی روی سلامت روان و حتی جسم شما به جا بگذارد. مهارت ابراز احساسات، بسیار مهم است و در صورتی که شما نتوانید احساسات خود را، چه احساسات منفی و چه احساسات مثبت، به درستی بیان کنید و احساسات خود را سرکوب کنید، این احساسات از درون به شما آسیب خواهند رساند.

بسیاری از روانشناسان، سرکوب احساسات را به یک غده سرطانی تشبیه می‌کنند. هرچه احساسات خود را بیشتر سرکوب کنید و درون خودتان نگه دارید، این غده سرطانی روبه‌روز بزرگتر شده و در نهایت، شما را از پا در می‌آورد.

متاسفانه اغلب ما در دوران کودکی به درستی آموزش ندیدیم و یاد نگرفته‌ایم که چگونه احساسات خود را بیان کنیم. علاوه بر این، در برخی از فرهنگ‌ها، ابراز احساسات به عنوان یک هنجارشکنی تلقی می‌شود و از افراد انتظار می‌رود که احساسات خود را به صورت شدید بروز ندهند و آن را سرکوب کنند. به عنوان مثال، بلند خندیدن در جمع و ذوق نشان دادن همچنان در بسیاری از خانواده‌ها به عنوان یک رفتار نامناسب شناخته می‌شود.

همه این عوامل در کنار یکدیگر باعث شده است که بسیاری از ما دچار سرکوب احساسات شویم و نتوانیم در موقعیت‌های مختلف، احساسات خود را به‌خوبی بروز دهیم. حتی احساسات منفی مثل خشم، عصبانیت، ناراحتی و … نیز نیاز دارند که بروز پیدا کنند. وقتی صحبت از بروز احساسات منفی مثل خشم به میان می‌آید، ممکن است که تصور شما به این سمت رود که بخواهیم خشم و عصبانیت خود را با کارهایی مثل ضربه زدن به طرف مقابل یا خشونت ابراز کنید؛ اما این تصور کاملا غلط است.

اگرچه احساسات منفی هم نیاز به ابراز دارند و نباید آن‌ها را سرکوب کنیم، اما منظورمان از ابراز احساسات منفی، دست بردن به خشونت نیست؛ بلکه همه ما باید یاد بگیریم تا در شرایط خشم و عصبانیت خود را کنترل کنیم و احساسات منفی خود را نیز به شیوه‌ای مناسب مثل انتقاد یا صحبت کردن بیان کنیم تا به خود و اطرافیانمان آسیب نرسانیم.

حتما برای شما هم گاهی پیش آمده که تمایل به جنگیدن و پرخاش کردن داشته یا حالت پرتنش در جسم و روح خود احساس کرده‌‌اید، اما علتش را نمی‌دانستید. همه اینها علائم پنهانی احساساتی است که در وجودمان نهفته شده است.

در این نوشته از کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، قصد داریم درباره معایب سرکوب احساسات صحبت کنیم و علائم سرکوب احساسات را بررسی کنیم و در نهایت، راهکارهایی برای تخلیه احساسات سرکوب شده بیان کنیم. اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که نمی‌توانند احساسات خود را به‌راحتی بیان کنند و دچار سرکوب احساسات هستید، توصیه می‌کنیم که در ادامه این نوشته جذاب و دوست‌داشتنی با ما همراه باشید تا راهکارهای جلوگیری از سرکوب احساسات و تخلیه احساسات سرکوب شده را بیاموزید.

سرکوب احساسات از آن دسته مواردی است که می‌تواند باعث بروز انواع بیماری‌های روحی و روانی در فرد شود. به عنوان مثال، سرکوب خشم و عدم برخورد درست با آن، می‌تواند به مرور زمان باعث بروز افسردگی در شما شود. همچنین عدم ابراز درست احساسات در مقابل دیگر، می‌تواند باعث کمبود اعتماد به نفس فرد شود. از این رو بسیار مهم است که مهارت ابراز احساسات را بیاموزید و روش‌های تخلیه احساسات سرکوب شده خود را یاد بگیرید. مراجعه به روانشناس و شرکت در جلسات روان درمانی، می‌تواد کمک بسیار بزرگی در این زمینه به شما کند. روانشاس به شما کمک می‌کند تا ریشه سرکوب احساسات خود را پیدا کنید و سپس با کمک راهکارها و تمرین‌هایی که به شما می‌دهد، به مرور زمان شما را برای ابراز احساسات و تخلیه احساسات سرکوب شده خود آماده می‌کند. کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، امکان برگزاری جلسات روانشناسی و روان درمانی را زیر نظر بهترین متخصصان روانشناسی برای شما عزیزان فراهم کرده است. اگر در بروز احساسات خود دچار مشکل هستید و جزو آن دسته از افرادی هستید که احساساتشان را سرکوب می‌کنند، توصیه می‌کنیم که برای حل این مشکل، همین حالا با روانشناسان مجرب مجموعه ما مشورت کنید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و همچنین رزرو وقت روانشناس در کلینیک روانشناسی برگ سبز، روی لینک زیر کلیک کنید.

ریشه سرکوب احساسات

یکی از سوال‌های اساسی که در این بین مطرح می‌شود، این است که ریشه سرکوب احساسات چیست؟ به چه دلیل ممکن است که ما به صورت آگاهانه یا ناخودآگاه تصمیم بگیریم که احساسات خود را بروز ندهیم و آن را سرکوب کنیم؟

همانطور که پیش از این نیز به آن اشاره کردیم، محیط زندگی و خانواده، بیشترین تاثیر را روی بروز یا سرکوب احساسات ما دارند. معمولا افرادی که در فرهنگ و جوامعی زندگی و رشد می‌کنند که بروز احساسات در آن جا شایسته نیست، از همان دوران کودکی می‌آموزند که احساسات خود را بیان نکنند و آن را درون خود سرکوب کنند.

همچنین خانواده نیز می‌تواند روی بروز و سرکوب احساسات کودکان، بسیار تاثیرگذار باشد. کودکانی که در خانواده‌های سخت‌گیر بزرگ می‌شوند که به آن‌ها اجازه بروز احساسات داده نمی‌شود، در نوجوانی و بزرگسالی نیز با مشکل سرکوب احساسات روبه‌رو هستند. به عنوان مثال، کودکانی که با هربار گریه کردن، از سمت خانواده مورد تمسخر واقع شده‌اند و اعضای خانواده به آن‌ها لقب ضعیف داده‌اند، در بزرگسالی نیز توانایی ابراز احساساتی مثل غم و ناراحتی را ندارند و این دسته از احساسات خود را سرکوب می‌کنند.

ابراز احساسات یکی از مهارت‌های مهم زندگی به شمار می‌رود که همه ما باید آن را در طول زندگی خود تمرین کنیم. قطعا برای شما هم در طول زندگی پیش آمده است که به خاطر ناراحت نکردن دوستان یا خانواده در موقعیتی مشخص، از بیان احساسات خود، خودداری کرده‌اید و همین موضوع باعث شده است که احساس منفی نسبت به خود پیدا کنید.

علائم سرکوب احساسات

سرکوب احساسات معمولا با نشانه‌های خاصی همراه است و این نشانه‌ها به شما کمک می‌کند تا به این مشکل خود پی ببرید. در ادامه، برخی از رایج‌ترین علائم سرکوب احساسات را با هم بررسی می‌کنیم‌:‌

  • حالت پرخاشگری مداوم
  • مشکل در خندیدن و بروز احساسات شادی
  • کنترلگری بیش از حد و عیب‌جویی
  • استرس و اضطراب مداوم
  • مشکل در ابراز علاقه به همسر، فرزند، دوستان و …

تخلیه احساسات سرکوب شده

خوشبختانه روش‌های بسیار ساده و گوناگونی برای تمرین بروز احساسات وجود دارد و شما می‌توانید به کمک این روش‌ها، احساسات سرکوب شده خود را تخلیه کنید. تنها کافست که برای مدتی، ابراز احساسات را تمرین کنید و کم‌کم خواهید دید که خیلی راحت می‌توانید احساسات خود را بروز دهید و دیگر نیازی به سرکوب آن‌ها نیست. در ادامه، برخی از روش‌های ساده و کارآمد برای تخلیه احساسات سرکوب شده را با هم بررسی می‌کنیم:

خودشناسی و شناخت احساسات

اولین قدمی که برای تخلیه احساسات سرکوب شده و ابراز احساسات باید انجام دهید، شناخت دقیق احساسات است. تا زمانی که شما تعریف و شناخت دقیقی از احساسات خود نداشته باشید، طبیعتا نمی‌توانید آن را به‌خوبی بروز دهید و در بروز احساساتتان دچار مشکل می‌شوید. خودشناسی می‌تواند کمک بزرگی در این رابطه به شما کند. افرادی شناخت بهتری نسبت به خود دارند، خیلی راحت‌تر با احساساتشان مواجه می‌شوند و راه حل بهتری برای بروز آن پیدا می‌کنند.

خودآگاهی به دانش و شناخت فرد از خود گفته می‌شود؛ در خودآگاهی ما سعی می‌کنیم که همه جنبه‌های شخصیتی خود، شامل احساسات، اعتقادات، نقاط ضعف و قوت را شناسایی کنیم و با نگاهی واقع‌گرایانه با آن روبه‌رو شویم.

دوست داشتن خود و پذیرش احساسات

پس از آن که شناخت نسبتا دقیقی بر احساسات خود پیدا کرده‌اید، مرحله بعدی تخلیه احساسات سرکوب شده این است که احساسات خود را بپذیرید و خود را همانگونه که هستید دوست بدارید. پذیرش احساسات این امکان را به شما می‌دهد تا راحت‌تر بتوانید آن را بروز دهید. ما معمولا احساسات منفی خود را سخت‌تر و دیرتر می‌پذیریم و ترجیه می‌دهیم احساساتی مثل غم و ناراحتی را بروز ندهیم. زمانی که خود را دوست داشته باشیم، همه احساساتمان برایمان ارزشمند است و می‌توانید خیلی بهتر آن‌ها را بروز دهیم و از سرکوب احساسات خودداری کنیم.

دنبال کردن علائق

دنبال کردن علائق، به خصوص علائق هنری، یکی از روش‌های بروز احساسات و جلوگیری از سرکوب احساسات است. اگر به موسیقی علاقه دارید و گوش دادن به موسیقی شما را آرام می‌کند، زمانی از روز را به این کار اختصاص دهید یا اگر می‌توانید احساسات درونی خود را با نقاشی آشکار کنید، از این طریق آن‌ها را بروز دهید. 

هنردرمانی این روزها به یکی از جذاب‌ترین شاخه‌های روانشناسی تبدیل شده است که از طریق آن سعی می‌شود که افراد بتوانند احساسات درونی خود را بروز دهند و با دنبال کردن یک شاخه هنری، احساساس رضایت درونی و اعتماد به نفس خود را پرورش دهند.

تلاش برای ابراز احساسات

اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که همواره احساسات خود را سرکوب می‌کنند، برای حل این مشکل بهتر است که کم‌کم سعی کنید احساسات خود را ابراز کنید. برای شروع، بهتر است که قدم‌های کوچک بردارید؛ به عنوان مثال، تلاش کنید تا به اعضای خانواده یا همسر خود ابراز علاقه کنید و این کار را از طریق گفتن کلمات و جملاتی مثل «دوستت دارم» یا «شما برای من خیلی ارزشمند هستید» انجام دهید. 

چنین تمرین‌های ساده‌ای، می‌تواند به مرور زمان به شما کمک کند تا احساسات خود راحت‌تر بیان کنید. همچنین برای این کار، می‌توانید از روانشناس و تراپیست خود نیز کمک بگیرید.

مدیریت و کنترل هیجانات، یکی از مهارت‌های بسیار مهمی است که همه ما باید در زندگی آن را بیاموزیم. یکی از مواردی که در روابط فردی و اجتماعی، به ما احساس امنیت می‌دهد، قابل پیش‌بینی بودن افرادی است که با آن‌ها تعامل داریم. قطعا هیچکس دوست ندارد تا با فردی در ارتباط باشد که به صورت ناگهانی و از روی احساسات و هیجانات آنی، تصمیم می‌گیرد و اقدام می‌کند.

بهبود معاشرت

معمولا افرادی که احساسات خود را سرکوب می‌کنند، از جمع دوستان و خانواده نیز دور می‌شوند و معاشرت‌ آن‌ها بسیار محدود می‌شود. برای تخلیه احساسات سرکوب شده، سعی کنید که کم‌کم روابط اجتماعی خود را گسترش دهید و معاشرت‌ خود را با دوستان و اعضای خانواده بیشتر کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالا بروید