اهمیت تقسیم وظایف خانه در خانواده - مرکز روانشناسی و روانپزشکی برگ سبز

اهمیت تقسیم وظایف خانه در خانواده

شاید در هیچ دوره‌ای به اندازه امروز، صحبت از تقسیم وظایف خانه به میان نمی‌آمد. در گذشته و جوامع سنتی‌تر، معمولا مرد وظیف انجام کارهای بیرون از خانه را به عهده داشت و زن مسئول انجام تمام وظایف داخل خانه است. اما با گذر زمان و تغییر ساختار خانواده و به‌روز شدن و همچنین مشارکت بیشتر زنان در عرصه‌های اجتماعی و اشتغال زنان، کم‌کم صحبت از تقسیم وظایف خانه به میان آمد.

تقسیم وظایف خانه، اهمیت بسیار بالایی دارد و این امکان را به همه اعضای خانواده می‌دهد تا در کنار هم، تلاش کنند. همچنین تقسیم وظایف خانه باعث می‌شود که تمام بار کارهای خانه و خانه‌داری، که توان و انرژی زیادی را از فرد می‌گیرد، تنها روی دوش مادر و زن خانواده نباشد و خانم خانه هم فرصتی برای خود و پرداختن به علاقه‌مندی‌ها پیدا کند.

اغلب زنان، به خصوص زنان شاغل، زمان زیادی را در هفته به انجام کارهای روزمره خانه مثل آشپزی، مرتب کردن خانه، شستشو، رسیدگی به کودکان و … اختصاص می‌دهند. این موضوع، زمان و انرژی زیادی را از زن می‌گیرد و عملا دیگر فرصتی برای پرداختن به خود و علاقه‌مندی‌هایش نخواهد داشت. همچنین سنگینی کارهای خانه به مرور باعث فرسودگی زن می‌شود و مشکلات روحی و جسمی زیادی را برای خانم خانه به وجود می‌آورد. بسیاری از خانم‌های خانه‌دار، پس از چند سال از زندگی مشترک، دچار روزمرگی می‌شوند و علاقه و انگیزه خود را برای کارهای دیگر از دست می‌دهند؛ همین موضوع می‌تواند به مرور زمینه‌ساز بروز افسردگی در فرد شود. این شرایط برای زنان شاغل به مراتب سخت‌تر و دشوارتر خواهد بود؛ زیرا خانم شاغل باید صبح خود را در محل کار بگذراند و بعد از ظهر را نیز تماما به کارهای خانه مشغول است.

با تقسیم وظایف خانه می‌توانیم بار زیادی را از روی دوش خانم خانه برداریم و این کارها را بین همه اعضای خانواده تقسیم کنیم. همچنین تقسیم وظایف خانه باعث می‌شود که همه اعضای خانواده، حتی کودکان، در انجام وظایف خانه و خانواده مشارکت داشته باشند و باعث همدلی و نزدیکی بیشتر بین اعضای خانواده می‌شود. علاوه بر این، تقسیم وظایف خانه حس مسئولیت‌پذیری را در همه افراد خانواده، به خصوص کودکان، تقویت می‌کند.

متاسفانه همچنان بسیاری از افراد، به خصوص آقایان، در برابر تقسیم وظایف خانه مقاومت می‌کنند و به هیچ عنوان حاضر نیستند که بخشی از کارها و مسئولیت‌های خانه را بر عهده بگیرند. همین موضوع، باعث بروز اختلافات و مشکلات زیادی بین اعضای خانواده و زن و شوهر می‌شود و شاید در ابتدا ساده به نظر برسند، اما ادامه دادن آن باعث می‌شود که تبدیل به یک اختلاف و دعوای بزرگ شوند.

در این نوشته از کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، قصد داریم درباره تقسیم وظایف خانه، تاثیرات آن روی اعضای خانواده و تکنیک‌هایی برای پذیرش تقسیم وظایف خانه بپردازیم. پیشنهاد می‌کنیم که در ادامه این نوشته با ما همراه باشید.

در برخی از موارد، موضوع تقسیم وظایف خانه باعث بروز اختلافات بسیار جدی در بین اعضای خانواده، به خصوص زن و شوهر می‌شود که می‌تواند باعث بروز مشکلات جدی‌تر و قهر و دعوا شد. در چنین شرایطی، بهتر است که برای حل چنین مشکلاتی، ابتدا به صورت بالغانه با یکدیگر به گفتگو بپردازید و در صورتی که همچنان بر سر این موضوع اختلاف دارید، از زوج درمانگر کمک بخواهید. جلسات زوج درمانی می‌تواند به شما به درک بهتر تقسیم وظایف خانه و چگونگی تقسیم عادلانه این وظایف کمک کند. کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین مرکز مشاوره غرب تهران، امکان برگزاری جلسات زوج درمانی و خانواده درمانی را زیر نظر بهترین متخصصان و زوج درمانگران دارد. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو وقت جلسات زوج درمانی در کلینیک روانشناسی برگ سبز، می‌توانید از طریق لینک زیر اقدام کنید.

مزایای تقسیم وظایف خانه

تقسم وظایف خانه، علاوه بر اینکه باعث می‌شود تمام مسئولیت‌های خانه روی دوش یک نفر نباشد، مزایای بسیار زیادی به همراه دارد. تحقیقات نشان داده است که پدر و مادرهایی که با هم در انجام وظایف خانه مشارکت دارند، معمولا روابط عاطفی بهتری نیز با یکدیگر دارند؛ همچنین فرزندانی که در خانواده‌هایی بزرگ می‌شوند که در آن وظایف خانه بین پدر و مادر تقسیم شده است، در آینده مسئولیت‌پذیرتر خواهند بود و روابط بهتری با خواهر و برادر خود خواهند داشت. در ادامه درباره برخی از مهم‌ترین مزایای تقسیم وظایف خانه و تاثیرات آن روی اعضای خانواده صحبت می‌کنیم:

افزایش محبت و همدلی

یکی از مهم‌ترین مزایای تقسیم وظایف خانه، افزایش محبت و همدلی بین اعضای خانواده است. وقتی تمام اعضای خانواده در انجام کارهای خانه با یکدیگر مشارکت داشته باشند، به این معنی است که همگی به هم برای داشتن یک خانواده بهتر و شادتر کمک می‌کنند. این موضوع باعث افزایش محبت و همدلی بین اعضای خانواده می‌شود.

احساس ارزشمندی و دوست داشته شدن

زمانی که تمام وظایف خانه به دوش زن باشد، به مرور زن خانه دچار فرسودگی و روزمرگی می‌شود و حتی ممکن است خانم خانه به افسردگی دچار شود. وقتی همه اعضای خانه برای انجام مسئولیت‌های خانه و خانواده با یکدیگر مشارکت داشته باشند، همه فشار کار روی زن خانواده نیست و خانم خانه احساس بهتری خواهد داشت.

کمک به مسئولیت‌پذیری کودکان

زمانی که فرزند شما از همان دوران کودکی، مشاهده کند که پدرش هم در انجام کارهای خانه مشارکت می‌کند و کم‌کم با رسیدن به سنین نوجوانی، خود نیز بخشی از مسئولیت‌های خانه را بر عهده بگیرد، در آینده‌ نیز مسئولیت‌پذیرتر خواهد بود.

تقسیم وظایف خانه، یکی از روش‌های مسئولیت‌پذیر کردن کودکان است. همه ما دوست داریم که کودکان مسئولیت پذیری تربیت کنیم و مسئولیت پذیری کودک، به یکی از دغدغه‌های اصلی والدین تبدیل شده است. قطعا هیچ فرد بالغ و بزرگسالی به یکباره مسئولیت پذیر نمی‌شود و مسئولیت پذیری را باید از همان دوران کودکی تمرین کنیم و آموزش ببینیم؛ پس یکی از نکات مهم در مورد تربیت کودکمان این است که از همان ابتدا، مطابق با سن او، انجام برخی از کارها را به او واگذار کنیم و از او بخواهیم که مسئولیت برخی از شرایط را بر عهده بگیرد.

راهکارهایی برای تقسیم وظایف خانه

یکی از پرسش‌های بسیار مهمی که در این بین مطرح است، این است که چگونه وظایف خانه را بین اعضای خانواده تقسیم کنیم. معمولا در ابتدا، سایر اعضای خانواده به خصوص آقایان، در برابر تقسیم وظایف خانه و بر عهده گرفتن بخشی از مسئولیت‌های خانه مقاومت می‌کنند. اما با کمی صحبت و گفتگو و استفاده از راهکارهایی که در ادامه بیان می‌کنیم، می‌توانید همه اعضای خانواده را برای پذیرش بخشی از مسئولیت‌های خانه قانع کنید.

گفتگو کردن

اولین و مهم‌ترین اقدامی که در این رابطه باید انجام دهید، گفتگو با همه اعضای خانواده است. یک زمانی را تعیین کنید که همه شما کنار یکدیگر باشید و در جلسه، درباره اهمیت تقسیم وظایف خانه و چرایی این تصمیم صحبت کنید. در این جلسه می‌توانید مشخص کنید که هر کس با توجه به علاقه‌مندی‌ها و مهارت‌هایی که دارد، کدام بخش از مسئولیت‌های خانه را بر عهده بگیرد.

تعیین وظایف هر شخص به صورت شفاف

نکته بعدی که درباره تقسیم وظایف خانه بین اعضای خانواده باید در نظر داشته باشید، این است که مسئولیت‌های هر کس به صورت دقیق و شفاف تعیین شود. در اینصورت،  هر یک از اعضای خانواده می‌داند که دقیقا چه کارهایی را در چه زمانی باید انجام دهد و مطابق آن، برنامه‌ریزی می‌کند.

کار نکردن به جای یکدیگر

یکی از اشتباهاتی که والدین در مورد تقسیم وظایف خانه انجام می‌دهند، این است که زمانی که می‌بینند فرزندشان یا همسرشان، کاری را که بر عهده دارد، انجام نمی‌دهد به جای او شروع به انجام آن کار می‌کنند. این موضوع باعث می‌شود که فرزندان احساس کنند که حتی اگر مسئولیتشان را انجام ندهند، در نهایت کارها انجام خواهد شد و هیچ تلاشی برای آن نمی‌کنند. 

اگر احساس می‌کنید که فرزندتان از عهده کاری بر نمی‌آید و به کمک نیاز دارد، چند بار او را همراهی کنید و به او آموزش دهید؛ اما هرگز وظایف دیگران را به صورت کامل و بدون همکاری خودشان انجام ندهید.

کمک از مشاور

شرکت در جلسات خانواده درمانی و کمک از یک مشاور حرفه‌ای باعث می‌شود که اعضای خانواده خیلی بهتر و راحت‌تر وظایف خود در خانه را متوجه شوند. مشاور می‌تواند اعضای خانواده را قانع کند تا هر کدام وظایف خود را به‌خوبی انجام دهند و تقسیم وظایف خانه به بهترین شکل ممکن اتفاق افتد.

شرکت در جلسات خانواده درمانی باعث می‌شود که اعضای خانواده با اهمیت تقسیم وظایف خانه آشنا شوند و خیلی بهتر در انجام وظایف خانه مشارکت کنند. خانواده درمانی یکی از تکینک‌های روانشناسی است که به بررسی مشکلات و مسائل خانوادگی و روابط بین اعضای خانواده می‌پردازد. در اغلب موارد، مشکلات یکی از اعضای خانواده می‌تواند روی تمامی اعضای خانواده تاثیر بگذارد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا