انواع تیپ شخصیتی بر اساس تست MBTI
وقتی صحبت از تیپ شخصیتی و شخصیت افراد به میان میآید، یکی از معروفترین و متداولترین تستهای روانشناسی که به کار گرفته میشود، تست MBTI است. بر اساس تست شخصیت شناسی MBTI، افراد به ۱۶ شخصیت متفاوت تقسیم میشود. هر کدام از این شخصیتها، ویژگیها و نقاط قوت مخصوص به خود را دارند.
MBTI یکی از معروفترین آزمونهای شخصیت شناسی است که مورد استفاده بسیاری از روانشناسان قرار میگیرد. در این تست شخصیت شناسی، با توجه به سوالات مختلفی که از افراد پرسیده میشود، یکی از ۱۶ تیپ شخصیتی را به آنها نسبت میدهد.
پرسشنامه آزمون شخصیت MBTI، بر اساس نظریه تیپهای شخصیتی کارل یونگ طراحی شده است. . این سوالات عموما شخصیت افراد را بر اساس مقیاس درونگرا و برونگرا بودن، حسی یا شهودی بودن، متفکر یا احساسی بودن و قضاوت کننده یا درک کننده بودن میسنجد.
با شناخت تیپ شخصیتی، فرد میتواند ویژگیهای شخصیتی خود مثل علایق، نقاط قوت و نقاط ضعف خود را بشناسد و بر اساس آن ترجیحات شغلی خود را پیدا کند. همچنین شناخت تیپ شخصیتی این امکان را به شما میدهد تا افراد سازگار و ناسازگار با تیپ شخصیتی خود را پیدا کنید.
در این مقاله میخواهیم به معرفی تست شخصیت شناسی MBTI و انواع تیپ شخصیتی بر اساس این تست بپردازیم. اگر شما هم قصد شناخت تیپ شخصیتی و شخصیت خود را دارید، پیشنهاد میکنیم در ادامه این نوشته با ما همراه باشید.
شناخت تیپ شخصیتی این امکان را به شما میدهد تا با علایق و سلیقهها، ترجیحات شغلی، نقاط ضعف و نقاط قدرت و همچنین افراد سازگار و ناسازگار با خود را بشناسید. شناخت تیپ شخصیتی، به خودشناسی شما کمک میکند و با کمک آن میتوانید بهتر روابط و مشکلات خود را مدیریت کنید. یکی از اولین اقداماتی که پس از مراجعه به روانشناس انجام میشود، انجام تست خودشناسی MBTI است. این تست به شما و روانشناس شما کمک میکند تا بهتر با شخصیت خود آشنا شوید.
تاریخچه تست MBTI
تست شخصیت شناسی MBTI، اولین بار در سال ۱۹۴۰ توسط دو روانشناس مایرز و بریگز، ابداع شد. مایزر و بریگز هر دو شیفته نظریه تیپهای روانشناسی یونگ بودند. آنها متوجه شده بودند که تیپ شخصیتی هر فرد، در انتخاب شغل، ازدواج، موفقیت و … او تاثیرگذار است؛ پس مایرز و بریگز به این فکر افتادند تا بر اساس نظریه تیپهای روانشناسی یونگ، تست شخصیت شناسی را طراحی کنند تا به کمک آن بتوانند تیپ شخصیتی افراد را شناسایی کنند.
مایزر و بریگز در سال ۱۹۴۰، اولین آزمون شخصیت شناسی را بر اساس نظریه یونگ طراحی کردند. این آزمون تا دو دهه بعد توسعه یافت و در نهایت به شکل امروزی آن، یعنی آزمون MBTI در آمد. بر اساس آزمون شخصیت شناسی MBTI، افراد به ۱۶ تیپ شخصیتی دستهبندی میشوند و هر دسته ویژگیهای مختص به خود را دارند.
شاخصهای آزمون شخصیت شناسی MBTI
در تست MBTI، سوالات مختلفی از افراد پرسیده میشود. هر کدام از سوالات یکی از شاخصهای آزمون شخصیت شناسی MBTI را میسنجد و در نهایت با توجه به پاسخ مراجعه کننده، تیپ شخصیتی او مشخص میشود.
نکتهای که در مواجهه با آزمون شخصیت شناسی MBTI باید به آن توجه کنید این است که هیچ کدام از شخصیتهای این آزمون نسبت به دیگری برتری ندارند. تست شخصیت شناسی MBTI با هدف شناخت بهتر افراد نسبت به خود طراحی شده است و هیچ گونه اختلال روانشناختی را تشخیص نمیدهد.
شاخص درونگرا (I) و برونگرا (E)
اولین شاخصی که در تست شخصیت شناسی MBTI سنجیده میشود، درونگرا یا برونگرا بودن فرد است. افراد برونگرا، تمایل زیادی به دنیای بیرون دارند. این گونه افراد عموما روابط اجتماعی بالاتری دارند و از حضور در جمع انرژی میگیرند؛ در مقابل، افراد درونگرا تمایل به دنیای درونی خود دارند و تفکر محور هستند. افراد درونگرا از تعاملات اجتماعی عمیق لذت میبرند و از گذراندن وقت با خود و تنهایی، انرژی میگیرند.
شاخص حسی (S) و شهودی (N)
دومین شاخصی که در تست MBTI ارزیابی میشود، چگونگی گردآوری اطلاعات از محیط اطراف است. افراد حسی، به آن چیزی که با کمک حواس پنجگانه خود حس میکنند، اعتماد دارند و عموما از این طریق به گردآوری اطلاعات میپردازند؛ در مقابل، افراد شهودی، به الگوها و روندها توجه دارند.
شاخص متفکر (T) و احساسی (F)
این شاخص به بررسی چگونگی تصمیمگیری افراد میپردازد. بر اساس این شاخص، افراد متفکر از منطق و استدلال خود برای تصمیمگیری استفاده میکنند و بر دادهها و واقعیتهای عینی تمرکز دارند؛ در مقابل، افراد احساسی از برای تصمیمگیری بر احساسات خود تمرکز دارند.
شاخص قضاوت کننده (J) و ادراک کننده (P)
آخرین شاخص در آزمون شخصیت شناسی MBTI، شاخص قضاوت کننده- ادراک کننده است. این شاخص عموما در کنار دیگر شاخصها معنی پیدا میکند. این شاخص بیانگر نحوه برخورد افراد با دنیای خارج است. افراد قضاوت کننده، ساختار و تصمیمات راسخ را ترجیح میدهند؛ در مقابل، افراد درک کننده، با دید بازتر و منعطفتر تصمیم میگیرند.
داشتن یک حافظه خوب و قوی برای موفقیت ضروری است. حافظه قوی و ذهنی فعالتر، سرعت یادگیری شما را بالا میبرد. افزایش حافظه این امکان را به شما میدهد تا از مغز خود بیشتر کار بکشید و همین موضوع باعث بالا رفتن خلاقیت شما و بهبود عملکرد شما در کارهای مختلف میشود.
انواع تیپ شخصیتی بر اساس تست MBTI
بر اساس تست MBTI، افراد به ۱۶ تیپ شخصیتی متفاوت تقسیم بندی میشوند و هر تیپ شخصیتی با یک کلمه چهار حرفی مشخص میشود. تیپ شخصیتی مختلف بر اساس تست MBTI عبارتند از:
- ISTJ بازرس
- ISTP سازنده و خالق
- ISFJ محافظ
- ISFP هنرمند
- INFJ مدافع
- INFP واسطه
- INTJ معمار
- INTP متفکر
- ESTP متقاعد کننده
- ESTJ مدیر
- ESFP مجری
- ESFJ مراقب
- ENFP قهرمان
- ENFJ بخشنده
- ENTP بحث کننده
- ENTJ فرمانده
برای انجام تست شخصیت شناسی MBTI یا هر تست روانشناسی دیگر، نیاز است که به سراغ جلسات روانسنجی بروید. کلینیک مشاوره برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، امکان برگزاری جلسات روانسنجی زیر نظر متخصصان این حوزه را برای شما فراهم کرده است.
استفاده از تست شخصیت شناسی MBTI در دنیای امروز
تست شخصیت شناسی MBTI یکی از تستهای شخصیت شناسی پرکاربرد در دنیای امروز است. راحتی انجام این تست باعث شده است که این تست شخصیت شناسی MBTI تا این اندازه طرفدار پیدا کند.
نکته مهمی که در مواجهه با تست شخصیت شناسی MBTI باید در نظر بگیرید این است که این تست تنها برای شناخت شما نسبت به شخصیت خود و ویژگیهای شخصیتی شما طراحی شده است و این تست به هیچ عنوان نمیتواند به عنوان یک تست مرجع برای تشخیص اختلالات روان استفاده شود.
نمونههای آنلاین و پرسشنامههای مختلفی از این تست را میتوانید در اینترنت پیدا کنید؛ اما توجه داشته باشید که هیچ کدام از این پرسشنامهها کامل نیست و اطلاعات دقیقی به شما ارائه نمیدهد. برای انجام تست شخصیت شناسی MBTI باید به شخصی مراجعه کنید که آموزشهای لازم برای انجام این تست را دیده باشد.
اگرچه بهتر است برای انجام تست شخصیت شناسی MBTI یا هر تست روانشناسی دیگر، به سراغ جلسات روانسنجی بروید اما کلینیک مشاوره برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، این امکان را فراهم کرده است که از طریق دکمه زیر تست MBTI را به صورت آنلاین انجام دهید.