درمان پرخاشگری کودک با نوروفیدبک
پرخاشگری کودک یکی از اختلالات رفتاری کودکان است که اغلب پدرها و مادرها، نگرانیهای زیادی نسبت به آن دارند. کودک پرخاشگر، خیلی سریع عصبانی میشود و معمولا با سایر کودکان و محیط پیرامون خود ناسازگار است. همین موضوع میتواند باعث بروز مشکلات مختلفی برای کودک شود. به عنوان مثال، معمولا کودکان پرخاشگر، تنها میمانند و سایر کودکان حاضر به بازی کردن با آنها نیستند. علاوه بر این، کودک پرخاشگر کمتر مورد قبول جامعه و محیط پیرامون واقع میشود و این کودکان از محیطهای اجتماعی مختلف طرد میشوند.
به همین دلایل، بسیار مهم است که به دنبال یک راهکار عملی و علمی برای کاهش پرخاشگری کودکان باشیم. پرخاشگری کودک تا حدی قابل قبول است و جزو احساسات طبیعی کودک، مثل خشم، غم و ناراحتی به شمار میرود؛ اما زمانی که پرخاشگری کودک غیرقابل کنترل باشد و برای او و اطرافیانش مشکلات مختلفی را به وجود آورد، نیازمند توجه ویژه خواهد بود و باید هرچه سریعتر به دنبال کنترل و مدیریت خشم کودک خود باشید.
خوشبختانه، پرخاشگری کودک خیلی راحت قابل درمان است و امروزه ما روشهای گوناگونی برای درمان پرخاشگری کودکان داریم. روان درمانی و شرکت در جلسات مشاوره و روانشناسی کودک، از اولین اقداماتی است که در جهت کنترل پرخاشگری کودک باید انجام دهید. شرکت در جلسات روانشناسی کودک این امکان را به فرزند شما میدهد تا با راهکارهای کنترل خشم و کنترل احساسات منفی خود آشنا شود و پرخاشگری خود را بهتر مدیریت کند. علاوه بر این، در برخی از موارد خاص نیز ممکن است که روانشناس تشخیص دهد که کودک شما در کنار جلسات روانشناسی، نیاز به روشهای دیگر مثل دارو درمانی یا روشهای نوروتراپی نیز داشته باشد.
یکی از جدیدترین روشهای درمان پرخاشگری کودک که در سالهای اخیر نیز بسیار مورد توجه روانشناسان و نوروتراپیستها قرار گرفته است، درمان پرخاشگری کودک با نوروفیدبک است. نوروفیدبک یکی از روشهای درمان نوروتراپی است که به دلیل بیضرر بودن آن، برای کودکان نیز مناسب است. نوروفیدبک با نتظیم امواج مغزی کوک به حالت نرمال، به فرزند شما کمک میکند تا بتواند پرخاشگری و خشم خود را کنترل کند.
در این نوشته از کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین مرکز روانشناسی غرب تهران، قصد داریم درباره پرخاشگری کودکان و روشهای کنترل و پرخاشگری کودک صحبت کنیم و در انتها، به طور ویژه به بررسی درمان پرخاشگری کودک با نوروفیدبک بپردازیم. اگر کودک شما هم جزو آن دسته از کودکان پرخاشگر است، توصیه میکنیم که در ادامه این نوشته با ما همراه باشید.
درمان پرخاشگری کودک با نوروفیدبک یکی از جدیدترین و بهترین روشهای درمان پرخاشگری کودک است که این روزها بسیار مورد توجه روانشناسان قرار گرفته است. از آن جایی که این روش هیچگونه عارضهای برای کودک شما به همراه نخواهد داشت، میتوانید با خیالی آسوده و بدون نگرانی، آن را به کار بگیرید. کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین مرکز روانشناسی غرب تهران، امکان برگزاری جلسات نوروتراپی و نوروفیدبک را در این مرکز برای شما فراهم کرده است. نوروفیدبک در کلینیک روانشناسی برگ سبز، زیر نظر نوروتراپیست متخصص و با استفاده از جدیدترین دستگاههای نوروفیدبک انجام میشود. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره جلسات نوروفیدبک کودکان در کلینیک روانشناسی برگ سبز و همچنین رزرو وقت نوروفیدبک کودک، روی لینک زیر کلیک کنید.
دلایل پرخاشگری کودکان
پرخاشگری کودک میتواند به دلایل مختلفی رخ دهد. معمولا زمانی که کودک با احساس خشم زیادی روبهرو میشود یا کارها مطابق میل او پیش نمیرود، شروع به پرخاشگری میکند. پرخاشگری کودک تا حدی قابل درک و طبیعی است و نیاز به مداخله و درمان ندارد؛ اما زمانی که پرخاشگری کودک از حد طبیعی بیشتر شود، باید خیلی سریع برای درمان پرخاشگری کودک اقدام کنید. از جمله دلایل پرخاشگری کودک عبارت است از:
عوامل ژنتیکی
تحقیقات نشان داده است که ژنتیک میتواند روی پرخاشگری کودک تاثیرگذار باشد و کودکانی که یکی از والدین آنها پرخاشگر است، رفتارهای پرخاشگرانه بیشتری از خود نشان میدهند.
الگوهای خانوادگی ناسالم
یکی از اصلیترین دلایل پرخاشگری کودک، الگوبرداری ناسالم از میحط است. زمانی که کودک در محیط زندگی خود رفتارهای پرخاشگرایانه را مشاهده میکند، از این رفتارها الگوبرداری میکند و آنها را تکرار میکند.
استفاده بیش از حد از تلفن همراه و تماشای زیاد تلویزیون
یکی دیگر از دلایل پرخاشگری کودکان، استفاده بیش از حد از تلفن همراه و بازیهای رایانهای است. کودکانی که ساعات زیادی را جلوی تلویزیون یا در حال استفاده از تلفن همراه میگذرانند، به دلیل خستگی روحی، رفتارهای پرخاشگرانهای از خود نشان میدهند.
خصوصیات فردی کودک
در برخی از موارد، پرخاشگری کودک شامل خصوصیات فردی او میباشد و به دلیل سیگنالهای مغزی او شکل میگیرد؛ در چنین شرایطی، نوروفیدبک میتواند به درمان پرخاشگری کودک کمک کند. همچنین، کودکانی که فقدان حس دلسوزی و عاطفی دارند و مهارتهای ارتباطی ضعیفی دارند، این کمبودها را معمولا با بروز خشم و پرخاش نشان میدهند.
پرخاشگری کودکان از جمله مواردی است که والدین را نگران میکند. کودک از سن یک و نیم سالگی به بعد، میتواند پرخاشگری و عصبانیت خود را با رفتارهایی مثل گاز گرفتن یا کتک زدن دیگران بروز دهد. همچنین پرخاشگری کودک میتواند با رفتارهایی مثل کوبیدن سر خود به میز یا دیوار نمود پیدا کند. پرخاشگری کودک اهمیت بسیار بالایی دارد و باید به آن توجه ویژهای داشته باشید به خیلی زود برای رفع این مشکل کودک اقدام کنید. پرخاشگری در کودکان و ادامه پیدا کردن آن میتواند باعث بروز پرخاشگری در نوجوانی و حتی بزرگسالی شود؛ به قدری که فرد در آینده نتواند خشم خود را کنترل کند.
درمان پرخاشگری کودک
خوشبختانه پرخاشگری کودکان از آن دسته مواردی است که خیلی سریع و راحت قابل درمان و کنترل است؛ تنها کافیست که دلیل و ریشههای پرخاشگری کودک را شناسایی کنیم و از طریق آن، به دنبال درمان پرخاشگری کودک باشیم. در ادامه، برخی از روش های درمان پرخاشگری کودکان را با هم بررسی میکنیم:
روان درمانی
اولین اقدامی که برای درمان پرخاشگری کودک باید انجام دهید، کمک گرفتن و مشورت کردن با یک روانشناس کودک است. روانشناس کودک میتواند در پیدا کردن ریشههای پرخاشگری کودک به شما کمک کند؛ همچنین در جلسات روانشناسی کودک، روانشناس با صحبت کردن با فرزند شما سعی میکند که راهکارهای کنترل خشم و کاهش پرخاشگری را به او آموزش دهد.
معمولا پس از گذشت چند هفته از شروع روان درمانی و جلسات مشاوره روانشناسی کودک، کودک میتواند روی رفتارهای پرخاشگرایانه خود کنترل داشته باشد و بهبود پیدا کند.
خشم و عصبانیت اگرچه یکی از احساسات طبیعی انسان است؛ اما اگر به درستی بروز پیدا نکند و بهخوبی کنترل نشود، میتواند باعث بروز فاجعه و بسیاری از مشکلات دیگر شوند. بسیاری از افراد در حال حاضر به دلیل کنترل نکردن خشم پشت میلههای زندان و برخی نیز منتظر حکم قصاص هستند؛ از این رو بسیار مهم است که مهارتهای کنترل خشم را بیاموزیم و یاد بگیریم که با این احساس خود بهدرستی برخورد کنیم.
دارو درمانی
در برخی از شرایط و با توجه به نظر روانپزشک، برای درمان پرخاشگری کودک لازم است که داروهای خاصی را زیر نظر متخصص روانپزشک کودکان مصرف کنید. معمولا داروهایی که برای درمان پرخاشگری کودک استفاده میشود، شامل داروهایی میباشد که به آرامسازی کودک و همچنین کنترل اضطراب او کمک میکند. توجه داشته باشید که دارو درمانی حتما باید با نظارت یک روانپزشک صورت بگیرد و تحت هیچ شرایطی شروع به مصرف سربه خود داروها برای فرزند خود نکنید.
نوروفیدبک
یکی از جدیدترین و بهترین روشهای درمان پرخاشگری کودکان که امروزه مورد استقبال بسیاری از روانشناسان و خانوادهها قرار گرفته است، درمان پرخاشگری کودک با نوروفیدبک است. یکی از عوامل اصلی پرخاشگری های ممتد و تکرار شدنی، میتواند عوامل عصب-شناختی همچون نارسایی هایی در عملکرد مطلوب مغز باشد.
از آنجایی که «کنترل تکانه» با فعل و انفعالات عصبی در مغز ارتباط دارد، اگر فردی در نواحی بخصوصی از مغز خود بویژه مناطق فرونتال (قشر پیشانی) دارای نارسایی ها و کم کاری هایی در تولید فرکانس های مثبت مغزی باشد، ممکن تجربه حملات خشونت و پرخاشگری بیشتری داشته باشد.
از همین رو، نوروفیدبک میتواند به کنترل و نرمال کردن فرکانسهای مغزی در قشر پیشانی کمک کند و از این طریق میتوان پرخاشگری کودک را درمان کرد. در درمان نوروفیدبک، ما سعی میکنیم تا مغز را دوباره آموزش دهیم و با کمک خود مغز، سیگنالهای مغزی را تنظیم کنیم و به حالت نرمال دربیاوریم. برای درمان پرخاشگری کودک با نوروفیدبک، ابتدا لازم است که یک نقشه مغزی از کودک تهیه شود و سپس مطابق آن، جلسات نوروفیدبک تنظیم شود.
نوروفیدبک یکی از روشهای درمانی نوروتراپی است که برای درمان بسیاری از اختلالات روانی مثل بیش فعالی، افسردگی حاد، اختلالات خواب، وسواس فکری و … به کار میرود. در این تکنیک درمانی نوین، ما به دنبال آموزش دوباره مغز توسط خود مغز هستیم تا مغز بتواند امواجی که منتشر میکند را دوباره اصلاح کند.