راهکارهایی برای آموزش و یادگیری کودکان مبتلا به اوتیسم
اختلالات طیف اوتیسم یکی از اختلالات نورولوژیکی شایع در بین کودکان است. کودکان مبتلا به اوتسیم، بهگونهای متفاوت با دیگر کودکان رفتار میکنند و نحوه ارتباط گرفتن آنها با محیط اطراف و دوستان، با دیگر کودکان کاملا متفاوت است. کودکان اوتیسمی، در زمینه ارتباط اجتماعی، مهارتهای ارتباطی، رفتاری و … ممکن است کمی ضعیفتر از کودکان دیگر عمل کنند.
یک تصور غلط در مورد کودکان مبتلا به اوتیسم این است که این کودکان از هوش کمتری نسبت به دیگر کودکان برخوردارند؛ اما باید بدانید که این کودکان از هوش بالایی برخوردارند؛ اما به دلیل نگاه متفاوتی که به مسائل دارند، نیاز به آموزش متفاوت نیز دارند.
آموزش و یادگیری کودکان اوتیسمی با سایر کودکان متفاوت است. برای آن که آموزش کودکان مبتلا به اوتیسم بهخوبی انجام شود، لازم است که از شیوههای مخصوص آموزش و یادگیری کودکان مبتلا به اوتیسم استفاده کنید؛ از این رو، لازم است که کودکان مبتلا به اوتیسم، آموزشهای ویژهای دریافت کنند.
روش یادگیری کودکان اوتیسم، با سایر کودکان متفاوت است؛ معمولا مربیان و معلمان کودکان مبتلا به اوتیسم، مهارتهای ویژهای را یاد میگیرند تا بتوانند آموزش کودکان مبتلا به اوتیسم را بهتر رقم بزنند؛ علاوه بر این، والدین کودکان اوتیسمی نیز لازم است که به این نکات توجه داشته باشند. معمولا در جلسات روانشناسی کودک، برخی از این نکات و آموزشها به والدین نیز آموزش داده میشود تا والدین کودک مبتلا به اوتیسم نیز بتوانند ارتباط بهتری با کودک برقرار کنند و بخشی از بار آموزش کودک را به دوش بکشند.
در این نوشته از کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین مرکز مشاوره غرب تهران، میخواهیم درباره نکات مهم و راهکارهای آموزش کودکان مبتلا به اوتیسم صحبت کنیم و موارد مهمی که در برخورد با کودک مبتلا به اوتیسم باید در نظر داشته باشید را بررسی کنیم. اگر شما با کودک مبتلا به اوتیسم در ارتباط هستید، توصیه میکنیم در ادامه این نوشته با ما همراه باشید.
کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، امکان برگزاری جلسات روانشناسی کودک، در محیطی جذاب و زیبا برای کودکان را دارد. متخصصان و روانشناسان کودک ما در کلینیک روانشناسی برگ سبز، تجربه و مهارت کافی در برخورد با کودکان مبتلا به اوتیسم را دارند. شما میتوانید از طریق لینک زیر، برای شرکت در جلسات روانشناسی کودک کلینیک روانشناسی برگ سبز، وقت رزرو کنید.
راهکارهای آموزش کودکان مبتلا به اوتیسم
برای آن که کودکان دچار اوتیسم بتوانند یادگیری بهتر و دقیقتری داشته باشند، لازم است که آموزشهای ويژهای را دریافت کنند. در ادامه برخی از نکات مهم که هنگام آموزش و یادگیری کودکان مبتلا به اوتیسم باید به آن توجه داشته باشید را بررسی میکنیم:
آموزش دیداری
اغلب کودکان مبتلا به اوتیسم، یادگیری دیداری دارند؛ یعنی به کمک تصاویر خیلی بهتر میتوانند یاد بگیرند. پس بهتر است که برای آموزش کودکان اوتیسمی، از ویدیو، فیلم، انیمیشن، تصاویر و … استفاده کنید تا فرآیند یادگیری کودکان مبتلا به اوتیسم بهتر و سریعتر اتفاق افتد.
یادگیری بر اساس علاقه
یکی از نکات بسیار مهمی که در آموزش کودکان مبتلا به اوتیسم باید به ان توجه داشته باشید، این است که از موضوعات مورد علاقه کودک برای آموزش او استفاده کنید. به عنوان مثال، اگر کودک مبتلا به اوتیسم به دایناسورها علاقه ویژهای دارد، سعی کنید در برنامه درسی و یادگیری او، موضوعاتی پیرامون دایناسورها را اضافه کنید. همچنین برای آموزش دروس دیگر نیز میتوانید از عروسک یا کارکتر دایناسور برای جذب بیشتر کودک به یادگیری استفاده کنید.
اوتیسم یا اختلال ASD یکی از اختلالات نورولوژیکی است که در سالهای اولیه زندگی خود را نشان میدهد. کودکان مبتلا به اوتیسم، معمولا در برقرای ارتباط با دیگران دچار مشکل میشوند و ممکن است مغز آنها نتواند در رفتارهای اجتماعی، مهارتهای یادگیری، دوستی و … خوب عمل کند.
دوری از نور و صدای زیاد
نور و صدای زیاد دو عامل بازدارنده برای آموزش کودکان مبتلا به اوتیسم است. کودکان اوتیسمی، حساسیت بیشتری نسبت به نور و صدای زیاد دارند و خیلی سریع واکنش نشان میدهند. برای آن که کودک مبتلا به اوتیسم هنگام یادگیری و آموزش بتواند تمرکز کافی داشته باشد، از آموزش کودک در محیطهایی که صدا و نور در آنجا زیاد است، خودداری کنید و کودک را به مکانی بهتر و مناسبتر هدایت کنید.
استفاده از تکنولوژی در آموزش
تکنولوژی در دنیای امروز پیشرفت بسیار زیادی داشته است؛ پس بهتر است برای آموزش کودکان مبتلا به اوتیسم نیز از این تکنولوژیها استفاده کنید. با توجه به اینکه یادگیری کودکان مبتلا به اوتیسم از طریق بصری و دیداری است، شما میتوانید از تکنولوژی مثل کامپیوتر استفاده حداکثری در آموزش کودکان مبتلا به اوتیسم داشته باشید تا آموزش و یادگیری را برای کودک مبتلا به اوتیسم، سریعتر و راحتتر کنید. امروزه نرمافزارها و برنامههای زیادی برای آموزش و یادگیری کودکان مبتلا به اوتیسم وجود دارد که یادگیری را برای کودکان بسیار جذابتر میکند.
یکی از سوالات مهم درباره اختلال اوتیسم این است که آیا اوتیسم درمان دارد. این سوال دغدغه ذهنی بسیاری از والدینی است که کودک مبتلا به اختلال اوتیسم دارند. نکته مهمی که در مواجهه با درمان اوتیسم باید در نظر داشته باشید این است که تاکنون هیچ درمان قطعی برای اوتیسم پیدا نشده است. نکتهای که باید در مورد اختلال اوتیسم در نظر داشته باشید این است که اگر این اختلال به موقع تشخیص داده شود و اقدامات لازم جهت درمان آن انجام شود، کودک شما میتواند بهراحتی به زندگی خود ادامه دهد و در اجتماع حضور پیدا کند.
بیان ساده و واضح
کودکان متبلا به اوتیسم، لحنهای غیرمستقیم و آموزشهای طولانیتر را سختتر متوجه میشوند. اگر میخواهید به کودک اوتیسمی چیزی را آموزش دهید، لازم است که از بیان صریح و واضح استفاده کنید؛ همچنین تا حد امکان آموزش را ساده و گام به گام بیان کنید تا کودک بتواند درک بهتری از آن داشته باشد.
داشتن روال عادی و تکراری
کودکان مبتلا به اوتیسم بهسختی میتوانند تغییر در برنامه را بپذیرند و دچار مشکل میشوند. برای آموزش کودکان مبتلا به اوتیسم بهتر است که یک روال ثابت و تکراری داشته باشید و از تغییر روند آموزش خود و همچنین برنامه آموزشی بپرهیزید.
آموزش به کمک موسیقی
آموزش ریتمیک و کمک گرفتن از موسیقی نیز یکی از روشهای بسیار مناسب برای یادگیری کودکان مبتلا به اوتیسم است. موسیقی درمانی کمک زیادی به یادگیری و آموزش کودکان اوتیسمی میکند؛ از این رو، در روند آموزش و درمان کودکان متبلا به اوتسیم، جلسات موسیقی درمانی نیز گنجانده میشود.
موسیقی درمانی یکی از تکنیکهای جدید روانشناسی است که در سالهای اخیر به درمان و بهبود بسیاری از اختلالات کودکان مثل اوتیسم، استرس و اضطراب کودکان، بیش فعالی و … کمک کرده است. جلسات موسیقی درمانی به کمک ساز، آواز خواندن، شنیدن موسیقی، تکرار آوا و حرکاتی از این دست برگزار میشود.
زمان کافی برای آموزش
کودکان مبتلا به اوتیسم، به زمان بیشتری برای پردازش و یادگیری نیاز دارند؛ پس هنگام آموزش کودکان مبتلا به اوتیسم، حتما این نکته را در نظر داشته باشید و وقت بیشتری در اختیار کودک قرار دهید. مفاهیم را خیلی کوتاه به کودک آموزش دهید؛ همچنین با تکرار و تمرین زیادتر، به تثبیت مفاهیم در ذهن کودک کمک کنید.
گفتاردرمانی
برخی از کودکان مبتلا به اوتیسم ممکن است در گفتار و ارتباط کلامی با دیگران دچار مشکل شوند. در چنین شرایطی لازم است که گفتار درمانی و آموزش گفتار را نیز در برنامههای آموزشی کودک بگنجانید. گفتار درمانی این امکان را به کودک میدهد تا بتواند کلمات را بهتر ادا کند و معانی و مفهوم جملات را بهتر متوجه شود؛ در نتیجه میتواند با محیط اطراف و دیگران خیلی بهتر ارتباط برقرار کند.
کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، امکان برگزاری جلسات گفتار درمانی کودکان در محیطی جذاب و پویا و زیر نظر بهترین گفتاردرمانگر کودک را دارد. از طریق لینک زیر میتوانید برای جلسات گفتار درمانی کودک وقت رزرو کنید.