فواید موسیقی درمانی کودک
موسیقی درمانی یکی از تکنیکهای جدید روانشناسی است که در سالهای اخیر به درمان و بهبود بسیاری از اختلالات کودکان مثل اوتیسم، استرس و اضطراب کودکان، بیش فعالی و … کمک کرده است. جلسات موسیقی درمانی به کمک ساز، آواز خواندن، شنیدن موسیقی، تکرار آوا و حرکاتی از این دست برگزار میشود.
موسیقی درمانی تاثیر بسیار زیادی روی درمان بسیاری از اختلالات کودکان دارند. از آن جایی که جلسات موسیقی درمانی، بسیار شاد و همراه با بازی تشکیل میشود، برای کودکان جذاب بوده و کودکان با میل و اشتیاق بیشتری در آن شرکت میکنند.
تکنیکهای موسیقی درمانی با توجه به سن کودک و نوع اختلال آن متفاوت است و یک درمانگر که در زمینه موسیقی درمانی نیز آموزشهای لازم را دیده است، کودک را در این جلسات همراهی کرده و با یکدیگر به نواختن موسیقی و آواز خواندن میپردازند.
متاسفانه موسیقی درمانی در ایران همچنان برای بسیاری از افراد ناشناخته است و توجه زیادی به عنوان یک روش درمانی به آن نمیشود و بسیاری از افراد آن را با کلاسهای موسیقی کودکان اشتباه میگیرند. در این مقاله از سری مقالات کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، میخواهیم به سراغ بررسی موسیقی درمانی کودک و فواید موسیقی درمانی برای کودکان بپردازیم. اگر شما یا کودکان قصد شرکت در جلسات موسیقی درمانی کودک را دارید، پیشنهاد میکنیم در ادامه با ما همراه باشید.
موسیقی درمانی کودک ترکیبی از موزیک و بازیهای مطابق با سن، آواز و تعاملات است. در فرایند موسیقی درمانی کودک، با کمک کلمات و جملات موسیقایی، بازیهای ریتمیک، دست زدنها و استفاده فردی یا گروهی از اسباب بازی میتوان به پیشرفت کودک در درمان اختلالات روانشناختی کمک کرد.
موسیقی درمانی کودک چیست؟
موسیقی درمانی یکی از تکنیکهای جدید روانشناسی است که در کنار سایر تکنیکها مثل مشاوره، به درمان کمک میکند. اگرچه موسیقی درمانی به تنهایی به عنوان یک درمان مستقل شناخته نمیشود، اما در بسیاری از اختلالات کودک مثل اوتیسم، افسردگی، اضطراب و … به عنوان درمان مکمل شناخته میشود.
موسیقی درمانی میتواند به درمان و بهبود بسیاری از اختلالات کودکان کمک کند. در جلسات موسیقی درمانی، کودک به همراه درمانگر خود شروع به آواز خواندن، ساز زدن، ساخت موسیقی و تکرار آوا میکنند.
تحقیقات نشان داده است که موسیقی میتواند تاثیر بسیار زیادی روی سلامت روحی افراد و سیگنالهای ارسالی از طرف مغز شود. در موسیقی درمانی ما بیشتر به دنبال تغییر روحیه کودکان، تشویق کودک به دوری از انزوا، حرکت و تحرک کودک هستیم.
بازی درمانی یکی از تکنیکهای روانشناسی است که در آن روانشناس کودک و بازی درمانگر به کودک کمک میکند تا احساسات و عواطف خود را از طریق بازی نمایش دهد و درمانگر از این طریق میتواند به کودک راهکارهایی برای حل و کنار آمدن با مشکل ارائه دهد.
فواید موسیقی درمانی کودک
موسیقی درمانی فواید زیادی برای کودکان و بزرگسالان دارد. به کمک موسیقی درمانی میتوانید عوارض بسیاری از بیماریها و اختلالات روحی کودک را کاهش دهید و روند درمان کودک را سریعتر پیش ببرید. در ادامه برخی از مهمترین فواید موسیقی درمانی را بیان میکنیم:
- فعال کردن مناطقی از مغز مثل حافظه
- برقراری ارتباط اجتماعی بهتر
- کاهش ضربان قلب و فشار خون
- کاهش استرس و اضطراب
- ترشح هورمون آندروفین
- کاهش و تسکین درد
- ایجاد هماهنگی بین حرکات و مغز کودک
- بهبود اختلالات یادگیری
- افزایش اعتماد به نفس کودک
موسیقی درمانی روشی است برای برخی اهداف درمانی با کمک موسیقی که میتواند مواردی از جمله تقویت و ساماندهی سلامت روحی و جسمی افراد را به دنبال داشته باشد. موسیقی درمانی در واقع شاخهای از هنر درمانی است که برای بهبود وضعیت بیمارانی با طیف وسیعی از اختلالات ذهنی و جسمی مورد استفاده قرار میگیرد.
موسیقی درمانی کودک به درمان چه اختلالاتی کمک میکند؟
همانطور که گفتیم، موسیقی درمانی به عنوان تکنیک درمانی مکمل برای درمان بسیاری از اختلالات روحی و فیزیکی کودکان بهکار میرود. موسیقی درمانی به کودک کمک میکند تا بین حرکات خود هماهنگی ایجاد کند. در ادامه برخی از مهمترین اختلالات که به کمک موسیقی درمانی بهبود پیدا میکنند را بررسی میکنیم:
اختلال اوتیسم کودکان
یکی از کاربردهای رایج موسیقی درمانی، کمک به بهبود کودکان دارای اختلالات طیف اوتیسم است. موسیقی درمانی به تقویت مهارتهای شنیداری و حرکتی کودکان دارای اختلال اوتیسم کمک میکند. در این جلسات موسیقی درمانی، درمانگر یک ریتم ساده را به وسیله یکی از سازهای موسیقی ساده مثل تنبک، بلز و … مینوازد و از کودک میخواهد که آن ریتم را تکرار کند. این حرکت باعث بهبود و تقویت مهارتهای شنیداری کودک میشود و تمرکز کودک را بالا میبرد.
از طرف دیگر، موسیقی درمانی به کودکان دارای اختلال اوتیسم کمک میکند تا با محیط اطراف خود ارتباط بهتری برقرار کنند و دچار انزوا و تنهایی نشوند. از آن جایی که جلسات موسیقی درمانی کودک به همراه بازی صورت میگیرد، کودک اشتیاق زیادی برای شرکت در آن خواهد داشت.
افسردگی و اضطراب در کودکان
یکی دیگر از اختلالات روانشناختی کودک که موسیقی درمانی کمک زیادی به بهبود آن میکند، افسردگی و اضطراب کودکان است. تحقیقات نشان داده است که پخش و نواختن موسیقی تاثیرات مثبتی روی بدن انسان دارد. موسیقی درمانی به کودکان کمک میکند تا استرس و اضطراب آنها کمتر شود.
همچنین با شرکت در جلسات موسیقی درمانی، روحیه کودک بهتر میشود و کمکم با اجتماع و سایر دوستان خود ارتباط بهتری برقرار میکند و این موضوع کمک بسیار زیادی به درمان افسردگی کودک میکند؛ البته باید توجه داشته باشید که جلسات مشاوره نیز در کنار موسیقی درمانی باید ادامه داشته باشد.
افسردگی تنها مختص به بزرگسالان نیست و کودکان نیز ممکن است همانند بزرگسالان علائم و نشانه های افسردگی را تجربه کنند. نشانه های افسردگی در کودکان با بزرگسالان متفاوت است و ممکن است تنها محدود به گوشهگیری، غم و ناراحتی مداوم نباشد. برخی از کودکان، افسردگی را با پرخاش و تنش نمایان میکنند.
بیش فعالی کودکان
موسیقی درمانی به افزایش تمرکز کودکان دارای اختلال بیش فعالی کمک میکند. از آن جایی که در جلسات موسیقی درمانی، هماهنگی بین دست و مغز کودک تقویت میشود و کودک تلاش به تقلید شنیدههای خود دارند، تمرکز کودک نیز بالا میرود. موسیقی درمانی میتواند به درمان و بهبود اختلال یادگیری در کودکان بیش فعال کمک کند.
اختلالات گفتار
یکی دیگر از کاربردهای موسیقی درمانی، کمک به درمان اختلالات گفتار کودک است. برای این کار جلسات موسیقی درمانی با گفتار درمانی ترکیب میشود و در کنار تمرینات گفتار درمانی، موسیقی نیز وارد روند درمان میشود. در این جلسات کودک و گفتار درمان شروع به ساز زدن و آواز خواندن و تکرار آواهای مختلف میکنند و این کار به بهبود اختلال گفتار کودک کمک میکند.
گفتار درمانی کودک شامل هر نوع تکنیک، بازی و تمرین است که به کودک شما برای رفع اختلالات گفتار کمک میکند. جلسات گفتار درمانی به کمک یک درمانگر مجرب و حرفهای در این کار انجام میشود و گفتار درمانگر با کمک تکنیکهای مختلف و بازی، به دنبال حل اختلالات گفتار کودک است.
کمک به بهبود روحیه کودکان مبتلا به سرطان
یکی دیگر از کاربردهای موسیقی درمانی که در بسیاری از کشورها نیز استفاده میشود، کمک به بهود روحیه و تسکین دردهای کودکان مبتلا به سرطان است. از آن جایی که کودک مبتلا به سرطان مدت زیادی را در بیمارستان میگذراند و تحت درمانهای بسیار سخت قرار میگیرد، احتمال ابتلا به افسردگی در این کودکان بسیار بالاست.
موسیقی درمانی به بهبود روحیه کودکان مبتلا به سرطان کمک میکند. در بسیاری از بیمارستانها، گروههای موسیقی به همراه درمانگر در کنار کودکان مبتلا به سرطان حضور پیدا میکنند و با ساز زدن و آواز خواندن سعی در بهبود روحیه کودکان دارند. از طرف دیگر، از آن جایی که موسیقی باعث ترشح هورمون آندروفین در بدن میشود، موسیقی درمانی میتوان به تسکین دردهای ناشی از سرطان این کودکان نیز کمک کند.
کمک به روند درمان نوزادان نارس
تحقیقات نشان داده است که موسیقی میتواند تاثیر بسیار زیادی روی روند بهبودی نوزادان نارس و زود متولد شده داشته باشد؛ از این رو برخی از تکنیکهای موسیقی درمانی برای این نوزادان اجرا میشود.
موسیقی درمانی کودک در کلینیک روانشناسی برگ سبز
موسیقی درمانی یکی از تکنیکهای جدید روانشناسی به شمار میرود و متاسفانه بسیاری از افراد هنوز با آن آشنا نیستند و در بسیاری از موارد، موسیقی درمانی کودک با آموزش موسیقی کودکان اشتباه گرفته میشود.
کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، امکان برگزاری جلسات موسیقی درمانی کودک در محیطی کاملا آرام، امن و حرفهای را فراهم کرده است. در اتاق موسیقی درمانی کلینیک روانشناسی برگ سبز، کلیه امکانات و ابزار مربوط به موسیقی درمانی فراهم شده است و کودکان شما میتوانند در محیطی کاملا حرفهای، جلسات موسیقی درمانی را تجربه کنند.
موسیقی درمانگر کودک، علاوه بر شناخت کامل روانشناسی کودکان و علوم رفتاری، نیاز به گذراندن دورههای مخصوص موسیقی درمانی کودک و شناخت تکنیکهای موسیقی درمانی نیز دارد. در کشور ما افرادی که هم فارغ التحصیل رشتههای مرتبط با روان درمانی کودکان باشند و هم دورههای موسیقی درمانی را گذرانده باشند، انگشت شمار هستند که کلینیک برگ سبز مفتخر است که در تیم موسیقی درمانی کودک خود از چنین افرادی بهره میبرد.