زبان بدن چیست؟ تکنیک ها و نکات مهم زبان بدن - مرکز روانشناسی و روانپزشکی برگ سبز
زبان بدن

زبان بدن چیست؟ تکنیک ها و نکات مهم زبان بدن

زبان بدن یا body language عبارتی است که این روزها زیاد از آن می‌شنویم. به زبان ساده می‌توان گفت، زبان بدن به معنی تفسیر حرکات و حالت‌های قرار‌گیری بدن، به خصوص دست و پا، گفته می‌شود که از طریق آن می‌توانیم به احساسات فرد پی ببریم.

قطعا شما هم در ملاقات با افراد مختلف، به حرکات بدن او توجه کرده‌اید و از این طریق، اضطراب، ناراحتی، خوشی و … را تشخیص داده‌اید. تکان دادن پاها می‌تواند نشانی از استرس و اضطراب باشد؛ از طرف دیگر، اگر کسی هنگام صحبت کردن یا در یک ملاقات دوستانه و مهمانی، به طور مداوم ساعت خود را نگاه کند، احتمالا عجله دارد یا از ملاقات لذت نمی‌برد. تشخیص خنده‌ها و لبخندهای مصنوعی می‌تواند برای بسیاری از ما آسان باشد. همه این‌ها، مثال‌هایی از تفسیر زبان بدن است که ممکن است در گفتگو‌های روزانه و ملاقات با افراد مختلف به آن توجه کنیم.

اگرچه ممکن است در ابتدا اینگونه برداشت شود که مهم‌ترین بخش هر ارتباطی، کلام ما است؛ اما باید بدانید که زبان بدن نیز نقش بسیار پررنگی در ارتباطات ایفا می‌کند. امروزه بسیاری از افراد بزرگ، سیاست‌مداران، تجار و … از زبان بدن برای مذاکرات، ارتباطات و پیش‌برد اهداف خود استفاده می‌کنند.

تفسیر زبان بدن یک تخصص است و نیاز به شناخت دقیق حرکات بدن و تمرین زیاد دارد. جالب است بدانید که امروزه در بسیاری از مذارکرات سیاسی یا تجاری، از یک متخصص تفسیر زبان بدن کمک می‌گیرند تا احساسات و طرف مقابل را بتوانند دقیق‌تر آنالیز کنند و مطابق آن، جلسه را پیش ببرند.

همچنین زبان بدن می‌تواند تاثیر سخن شما را بیشتر کند. معمولا در سه ثانیه اول ملاقات با فردی جدید، این زبان بدن شماست که صحبت می‌کند و می‌تواند تاثیرگذار باشد. از این رو، بسیار مهم است که دانش خود را درباره زبان بدن بالا ببریم و پوزیشن بدن خود را زیر نظر داشته باشیم؛ تا بتوانیم در همان دیدار اول، تاثیرگذار باشیم.

از این رو، امروزه بسیاری از افراد به سراغ یادگیری زبان بدن و تفسیر زبان بدن می‌روند تا از این طریق، هم بتوانند حالت‌های طرف مقابل خود را به‌خوبی تفسیر کنند و هم به حرکات بدن خود توجه داشته باشند و آن را کنترل کنند.

زبان بدن یک دانش کاملا تخصصی است که نیاز است آن را به صورت اصولی یاد بگیرید و از آن استفاده کنید. قطعا با تفسیر چند حرکت ساده، نمی‌توانید به طور دقیق به احساسات طرف مقابل خود پی ببرید و احتمالا برداشت اشتباهی خواهید داشت؛ پس اگر به دنبال آموزش زبان بدن هستید، بهتر است که این کار را به صورت تخصصی دنبال کنید و یاد بگیرید.

در این نوشته از کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین مرکز روانشناسی غرب تهران، قصد داریم درباره زبان بدن، اهمیت زبان بدن و چند تکنیک ساده زبان بدن که می‌تواند در ملاقات‌های روزمره به کمک شما آید، صحبت کنیم. اگر شما هم به موضوع زبان بدن علاقه دارید و می‌خواهید این کار را به صورت حرفه‌ای دنبال کنید و آموزش ببینید، مطالعه ادامه این نوشته می‌تواند به شناخت بهتر زبان بدن به شما عزیزان کمک کند.

در بسیاری از مواقع، روانشناس می‌تواند به کنترل زبان بدن شما کمک کند. بسیاری از روانشناسان که تخصص در حوزه زبان بدن دارند و دوره‌های مخصوص آموزش زبان بدن را گذرانده‌اند، می‌توانند به شما در تفسیر زبان بدن و همچنین کنترل زبان بدن خود کمک کنند. کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، امکان برگزاری جلسات روانشناسی را برای شما عزیزان فراهم کرده است. شما می‌توانید از طریق لینک زیر جهت کسب اطلاعات بیشتر و همچنین رزرو وقت مشاوره و روانشناسی، اقدام کنید.

زبان بدن چیست؟

در یک تعریف ساده و کلی، می‌توان گفت که زبان بدن به معنی حرکات و حالت‌های بدن‌ شما، به خصوص دست‌ها و پا‌ها، در هنگام صحبت و برخود با دیگران است که می‌تواند حاوی پیام‌ها و اطلاعات بسیار مهمی باشد و احساسات درونی شما را نمایان کند.

زبان بدن، یکی از مهم‌ترین روش‌های ارتباط غیرکلامی ما است و تقریبا همه ما، هنگام صحبت کردن، به صورت غیرارادی یکسری حالات و رفتارهای بدنی خاص از خود بروز می‌دهیم. رفتارهایی مثل حالت قرارگیری دست‌ها و پاها، ارتباط چشمی، تکان بدنی و … همگی شامل زبان بدن غیرارادی ما می‌باشند که می‌توانند اطلاعات مفیدی درباره احساسات ما به طرف مقابلمان انتقال دهد.

معمولا روانشناس‌ها در جلسات مشاوره و روانشناسی، به زبان بدن فرد توجه ویژه‌ای دارند؛ زیرا این حالت‌ها می‌تواند احساسات درونی فرد را آشکار کند و روانشناس می‌تواند از این طریق تشخیص دهد که فرد چه احساسی نسبت به موقعیت و چیزی که درباره آن صحبت می‌کند دارد.

علاوه بر این، زبان بدن در زندگی روزمره نیز به کمک ما می‌آید. معمولا اگر فردی در درون خود یک چالش یا تغییر را تجربه کند، این موضوع به وضوح در زبان بدن او آشکار می‌شود. با کمک زبان بدن می‌توانید استرس، اضطراب، ترس، احترام، دروغگویی، اعتماد به نفس و … را در فرد تشخیص دهید.

به عنوان مثال، فردی که هنگام صحبت کردن با شما، دست‌ها و پاهای بی‌قراری دارد و به طور مداوم آن‌ها را تکان می‌دهد و نمی‌تواند آرام در جای خود بنشیند، احتمالا دچار اضطراب و استرس است. همچنین معمولا افرادی که دروغ می‌گویند، از برقراری ارتباط چشمی خودداری می‌کنند. این‌ها نمونه‌های ساده‌ای از کاربرد زبان بدن در زندگی روزمره است. قطعا زبان بدن و تفسیر زبان بدن، معقوله‌ای بسیار تخصصی‌تر و پیچیده‌تر از مثال‌های بالا است و نیاز به آموزش و تخصص دارد تا بتوانید به طور قطعی، حالات افراد را از زبان بدن آن‌ها تشخیص دهید.

کنترل روی زبان بدن می‌تواند به مدیریت و کنترل احساسات و هیجانات نیز کمک کند. مدیریت و کنترل هیجانات، یکی از مهارت‌های بسیار مهمی است که همه ما باید در زندگی آن را بیاموزیم. یکی از مواردی که در روابط فردی و اجتماعی، به ما احساس امنیت می‌دهد، قابل پیش‌بینی بودن افرادی است که با آن‌ها تعامل داریم. قطعا هیچکس دوست ندارد تا با فردی در ارتباط باشد که به صورت ناگهانی و از روی احساسات و هیجانات آنی، تصمیم می‌گیرد و اقدام می‌کند.

تکنیک های زبان بدن

حال که با زبان بدن و اهمیت آن هنگام ارتباطات آشنا شده‌اید، نوبت به آن رسیده است که چند تکنیک زبان بدن که در ارتباطات روزمره به کار ما می‌آیند را یاد بگیریم و تمرین کنیم. در ادامه برخی از مهم‌ترین تکنیک های زبان بدن را مورد بررسی قرار می‌دهیم:

زبان بدن

زبان بدن هنگام دست دادن

دست دادن افراد با یکدیگر، یکی از مهم‌ترین تکنیک‌ های زبان بدن است که در ارتباطات روزمره، چه ارتباطات کاری و چه حتی ارتباطات دوستانه، به کار گرفته می‌شود. هنگام دست دادن، اگر شانه‌های خود را به سمت بالا بکشید و برای دست دادن پیش‌قدم شوید و محکم دست او را بفشارید، همچنین هنگام دست دادن در چشم‌های طرف مقابل نگاه کنید، این پیام را به 

او القا می‌کنید که شما از ارتباط با او خرسند هستید؛ همچنین اگر هنگام دست دادن، شل دست بدهید و در صورت او نگاه نکنید، این پیام را القا می‌کنید که از این ارتباط راضی نیستید.

زبان بدن و حرکت پا

نوع نشتن و حرکت پا نیز یکی از مهم‌ترین بخش‌های زبان بدن است. اگر در یک جلسه کاری مهم یا سر کلاس نشسته‌اید، باید به زبان بدن خود توجه داشته باشید؛ زیرا نحوه نشستن شما می‌تواند به طرف مقابل نشان دهد که این جلسه برای شما اهمیت دارد یا خیر.

 

اگر روی صندلی لم دهید، نشان‌دهنده این است که به صحبت‌های طرف مقابل خود هیچ توجهی ندارید. برعکس، اگر روی صندلی صاف بنشینید و کمی صورت خود را به جلو ببرید، این پیام را القا می‌کنید که به جلسه و صحبت‌های طرف مقابل توجه دارید. همچنین بهتر است که هر از گاهی به جلو خم شوید و دستانتان را زیر شانه قرار دهید تا نشان دهید به صحبت‌های او فکر می‌کنید.

زبان بدن و حالات چهره

زبان بدن صورت نیز بخش مهمی از ارتباط غیرکلامی و زبان بدن را تشکیل می‌دهد که می‌تواند اطلاعات مفیدی را در اختیار شما قرار دهد. به عنوان مثال، معمولا فردی که مضطرب است، شروع به کندن پوست لب خود می‌کند و از این طریق اضطراب خود را بروز می‌دهد. افرادی که خوشحال هستند،  معمولا لبخند به لب دارند و این حس را با حالت چشمان خود بروز می‌دهند. برای پی بردن به حالات درونی افراد، به زبان بدن چهره آن‌ها نیز توجه داشته باشید.

زبان بدن و طرز ایستادن

طرز ایستادن شما هنگامی که با کسی در حالت ایستاده در حال گفتگو هستید، بسیار مهم است؛‌ از این رو باید به زبان بدن خود در حالت ایستاده نیز توجه داشته باشید. به عنوان مثال، وقتی در حال رفتن به محل کار هستید و در راهرو یکی از همسایه‌ها را می‌بینید و با او به گفتگو می‌پردازید، اگر عجله دارید و می‌خواهید او متوجه این موضوع شود، می‌توانید به ساعت 

خود نگاه کنید و یا هر از گاهی پشت سر خود را نگاه کنید تا از این طریق به او بفهمانید که کسی منتظر شماست. برعکس، اگر از معاشرت با او لذت می‌برید، می‌تواید با گوش دادن به او و تایید با حرکات سر، او را به ادامه گفتگو دعوت کنید.

اگر صحبت‌های یک نفر شما را خسته کرده است و حرف‌های او را تایید نمی‌کنید، قرار دادن دست‌ها روی کمر می‌تواند این حس را به او القا کند. البته باید توجه داشته باشید که هر موقعیت خاصی، زبان بدن مختص به خود را دارد. قطعا ایستادن در حالتی که دست‌ها روی کمر است، اصلا مناسب یک جلسه کاری مهم نیست. پس پیش از آن که زبان بدن خود را انتخاب کنید، حتما محیط و شرایطی که در آن قرار دارید را نیز زیر نظر بگیرید.

شناخت زبان بدن به ما این امکان را می‌دهد که تا در موقعیت‌هایی که لازم است، خشم خود را کنترل و پنهان کنیم. کنترل خشم جزو یکی از مهارت‌های اساسی است که همه ما باید در زندگی بیاموزیم. امروزه در بسیاری از کشورهای توسعه یافته، این مهارت را در دوران کودکی و در مدارس به کودکان آموزش می‌دهند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالا بروید