مشاوره افت تحصیلی دانش آموز و ایجاد انگیزه درسی
افت تحصیلی کودک از جمله دلایلی است که میتواند باعث نگرانی والدین و معلمهای کودک شود. از گذشته تا کنون، افت تحصیلی کودک به یکی از اصلیترین چالشهای دوران مدرسه تبدیل شده بود و پس از دوران همهگیری کرونا و نبود شرایط مناسب برای آموزش و آموزش مجازی، بسیاری از کودکان دچار افت تحصیلی شدهاند و انگیزه کافی برای تحصیل و درسخواندن ندارد. از همین رو، نگرانی والدین روز به روز بیشتر میشود و نیازمند است که فکری به حال این موضوع کرد.
اما دقیقا با افت تحصیلی کودک چه میتوان کرد؟ چگونه با افت تحصیلی کودک و نمرات ضعیف او برخورد کنیم؟ بهترین شیوه برای برخورد با کودکی که دچار افت تحصیلی شده است چیست؟ پاسخ به این سوالات میتواند تا میزان قابل توجهی دغدغهها و نگرانیهای والدین را در مورد افت تحصیلی کودک کاهش دهد.
در این نوشته از کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین مرکز مشاوره تحصیلی غرب تهران، قصد داریم درباره افت تحصیلی کودکان و عوامل تاثیرگذار روی آن صحبت کنیم و در نهایت راهکارهایی برای مقابله با افت تحصیلی کودک و همچنین رفع و جبران افت تحصیلی کودک ارائه کنیم. اگر شما هم جزو آن دسته از والدین دغدغهمند هستید که نگران افت تحصیلی کودک هستند، پیشنهاد میکنیم که در ادامه این نوشته جذاب با ما همراه باشید تا با جدیدترین، بهروزترین و عملیترین روشها برای مقابله با افت تحصیلی کودک آشنا شوید.
افت تحصیلی کودکان به یک یاز چالشها و دغدغههای بسیاری از والدین تبدیل شده است. در چنین شرایطی، کمک گرفتن از یک مشاور تحصیلی میتواند تاثیر زیادی در رشد و یادگیری تحصیلی کودک شما داشته باشد. کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشاسی غرب تهران، امکان برگزاری جلسات مشاوره تحصیلی و مشاوره افت تحصیلی کودکان را برای کودک و والدین فراهم کرده است. شما میتوانید از طریق لینک زیر برای شرکت در جلسات مشاوره افت تحصیلی در کلینیک روانشناسی برگ سبز، وقت رزرو کنید.
چه زمانی میگوییم کودک دچار افت تحصیلی شده است؟
پیش از آن که به سراغ مشاوره افت تحصیلی کودک برویم، بهتر است که ابتدا منظور خود را از افت تحصیلی بیان کنیم. لزوما هر زمانی که کودک نمرههای نسبتا پایینی گرفت، نمیتوان گفت که کودک دچار افت تحصیلی شده است.
وقتی صحبت از افت تحصیلی کودک به میان میآید، منظور ما کاهش شدید نمرات یک یا چند درس کودک به طور ناگهانی است. اگر کودک شما پیش از این به عنوان یک کودک نمونه و پرتلاش در درس شناخته میشد و نمرات قابل قبول و عالی میگرفت، اما به یکباره دچار بیانظباطی در مسائل درسی و تحصیلی شده است و معمولا تکالیف خود را انجام نمیدهد و نمرات او افت شدید داشته اشت، احتمالا کودک شما دچار افت تحصیلی شده است.
معمولا افت تحصیلی کودکان نشانهای از وجود مشکلات روحی و روانی برای کودک یا مشکلات مختلف در دل خانواده است. معمولا کودکانی که دچار افسردگی میشوند، یک تروما را تجربه میکنند یا مشکلات خانوادگی مثل دعوا یا جدایی والدین را تجربه میکنند، بیشتر دچار افت تحصیلی ناگهانی میشوند. همچنین افت تحصیلی میتواند ناشی از آزار و اذیت جسمی یا روحی کودک باشد؛ از این رو بسیار مهم است که پدر و مادر روی مسائل تحصلی فرزند خود نظارت داشته باشند و در صورت مشاهده افت تحصیلی، به فکر راه حل و همچنین دلیل آن باشند.
چه دلایلی برای افت تحصیلی کودک وجود دارد؟
وقتی با افت تحصیلی کودک مواجه میشویم، بسیار مهم است که دلیل آن را پیدا کنیم. متاسفانه بسیاری از والدین در چنین شرایطی اصلا رفتار درستی با کودک ندارند و به جای آن که به کودک کمک کنند تا افت تحصیلی خود را جبران کند و به دنبال دلیل اصلی افت تحصیلی کودک باشند، شروع به سرزنش کردن کودک میکنند.
اولین و مهمترین اقدامی که در مواجهه با افت تحصیلی کودک باید انجام دهید، پیدا کردن دلیل افت تحصیلی کودک است. در ادامه برخی از مهمترین و عمدهترین دلایل افت تحصصیلی کودک را با هم بررسی میکنیم:
مشکل در توجه و تمرکز
یکی از دلایل افت تحصیلی کودک، مشکل در توجه و تمرکز است. کاهش تمرکز میتواند باعث شود که کودک نتواند بهخوبی روی مطالب درسی خود متمرکز شود. اگر کودک به یکباره در شرایط شلوغ قرار گرفت که نتواند تمرکز کند، ممکن است که دچار افت تحصیلی شود. از طرف دیگر، کودکانی که مبتلا به اختلال ADHD هستند، تمرکز کردن برای آنها سختتر است و ممکن است در دوران تحصیل خود، افت تحصیلی را تجربه کنند.
تمرکز یکی از عوامل موثر در انجام بهتر هر کاری است. برای آن که بتوانید کار خود را به دقت و به نحو احسن انجام دهید، نیاز است که هنگام انجام آن، تمرکز کافی روی آن کار داشته باشید و حواس شما پرت نشود.
عدم حمایت کودک
یکی دیگر از دلایل اصلی افت تحصیلی کودک، عدم حمایت و تشویق کودک است. تشویق و حمایت والدین قطعا مهمترین انگیزه کودک برای تحصیل و درس خواندن است. در خانوادههایی که به تحصیلات کودک اهمیت داده نمیشود و محیط مناسبی را برای درس خواندن در اختیار کودک قرار نمیدهند، احتمالا کودک دچار افت تحصیلی میشود.
اختلال یادگیری کودک
گاهی اوقات، افت تحصیلی کودک میتواند ناشی از اختلال یادگیری باشد و نیازمند بررسی تخصصیتر و دقیقتر است. برخی از اختلالات یادگیری مثل اختلالات گفتاری یا نوشتاری، اختلال یادگیری ریاضی و … میتواند باعث افت تحصیلی کودک شما شود. در چنین شرایطی، بهترین اقدامی که میتوانید انجام دهید، درمان اختلال یادگیری کودک و همچنین کمک گرفتن از معلمان و مربیان است تا بتوانید افت تحصیلی کودک را جبران کنید.
اختلال یادگیری باعث افت تحصیلی کودک میشود. اختلال یادگیری یکی از رایجترین اختلالات روانشناختی بین کودکان و نوجوانان است و طیف وسیعی از اختلالات را شامل میشود. میتوان گفت که کودکانی که مبتلا به اختلال یادگیری هستند، مسیرهای عصبی مغزی متفاوتی با سایر کودکان دارند؛ از این رو، این دسته از کودکان نیاز به آموزشهای ویژه دارند و نمیتوانند همانند سایر کودکان در کلاس درس مسائل مختلف را بیاموزند.
رفع افت تحصیلی کودک
قطعا پس از شناسایی دلیل افت تحصیلی کودک، اولین قدم رفع افت تحصیلی کودک و به دنبال یک راهکار اصولی گشتن برای آن است. در ادامه، برخی از راهکارهایی که میتواند در مقابله با افت تحصیلی کودک به کمک کند را بیان میکنیم:
شناسایی مشکل
اولین اقدام برای رفع مشکل افت تحصیلی کودک، پیدا کردن دلیل و شناسایی مشکل افت تحصیلی کودک است؛ از این طریق میتوانید خیلی راحتتر و سریعتر به دنبال رفع مشکل افت تحصیلی کودک باشید.
کمک گرفتن از مشاوره تحصیلی
کمک گرفتن از یک مشاوره تحصیلی نیز میتواند کمک بسیار زیادی به رفع و مقابله با افت تحصیلی کودک کند. مشاوره تحصیلی میتواند با برنامهریزی دقیق و ارائه تکنیکهای مختلف به فرزند شما، به او کمک زیادی برای مقابله با افت تحصیلی کند.
برنامه ریزی دقیق
یکی دیگر از مواردی که به رفع افت تحصیلی کودک کمک میکند، برنامه ریزی دقیق و اصولی است. برنامه ریزی روزمره باید شامل زمان انجام دادن تکالیف مدرسه و با هم غذا خوردن، بدون استفاده از گوشی موبایل باشد. هرچند رعایت منظم چنین برنامه ای می تواند دشوار باشد، اگر نمره های کودک کم شده است، والدین باید برنامه روزمره فرزندشان را تحت کنترل بگیرند و قوانینی را برای استفاده از تلفن، بازهای ویدئویی و … تعریف کنند. بنابراین عامل هایی را که باعث پرت شدن حواس کودک می شود، مانند تلفن، بازی ویدئویی، ورزش و دوستان را تا زمان موفقیتش در مدرسه از او دور کنید.
مدیریت زمان از آن دسته مهارتهای بسیار مهم زندگی است که لازم است همه ما آن را یاد بگیریم و با تکنیک های مدیریت زمان آشنا باشیم. مدیریت زمان به ما این امکان را میدهد تا برای وقت خود برنامه ریزی دقیقی داشته باشیم و بتوانیم از وقتمان بهترین و مفیدترین استفاده را ببریم. وقتی به زندگی افراد موفق نگاهی میاندازیم، متوجه میشویم که تمام آنها از یک فرمول اعجابانگیز و یکسان برای رسیدن به موفقیت استفاده کردهاند. مدیریت زمان به شما این امکان را میدهد تا از زمان خود بهترین استفاده را ببرید و به همه کارهای خود برسید.