حفظ سلامت روان در دوران کرونا - مرکز روانشناسی و روانپزشکی برگ سبز

حفظ سلامت روان در دوران کرونا

شیوع ویروس کرونا یک تغییر اساسی در سال‌های پایانی این قرن بود و زندگی افراد در سراسر دنیا را دچار تغییر و دگرگونی کرد. کرونا تاثیر زیادی روی سبک زندگی افراد در سراسر جهان داشت و تبعات آن تا سال‌ها پس از پایان کرونا نیز ادامه خواهد داشت.

شیوع ویروس کرونا علاوه بر تاثیراتی که روی سلامت جسمی و فیزیکی ما داشت، سلامت روان خانواده‌ها، به خصوص کودکان و نوجوانان، را به شدت تحت تاثیر قرار داده است و پیامد‌های منفی برای سلامت روان افراد به دنبال داشته است؛ در بسیاری از کشورهای اروپایی، مصرف قرص‌های ضدافسردگی در دوران پاندمی کرونا، چند برابر شده است. از این رو بسیار مهم است که در این دوران، توجه ویژه‌ای نسبت به سلامت روان افراد در خانه داشته باشیم.

از آن جایی که در دوران کرونا، معمولا اعضای خانواده بیشتر وقت خود را در خانه و کنار یکدیگر می‌گذرانند و ارتباط با سایر افراد و دوستان به شدت محدود می‌شود، لازم است که محیط خانه محیطی سرشار از آرامش برای اعضای خانواده باشد. در چنین شرایطی، سلامت روان در خانه بیشتر از هر زمان دیگری اهمیت پیدا می‌کند.

نحوه تعامل اعضای خانواده با یکدیگر، تفریحات مشترک و انجام کارهای گروهی، تقسیم وظایف، حفظ ارتباط سالم با دیگران، کنترل استرس و اضطراب کودکان و … از جمله مواردی است که در دوران کرونا و قرنطینه خانگی باید بیشتر از هر زمان دیگری به آن توجه داشته باشید تا بتوانید سلامت روان خود و اعضای خانواده را بهبود بخشید.

در ادامه چند توصیه برای حفظ سلامت روان اعضای خانواده در دوران کرونا را بررسی می‌کنیم و راهکارهایی ساده برای گذراندن بهتر این دوران به خانواده‌ها پیشنهاد می‌دهیم. اگر شما هم حس می‌کنید که در دوران پاندمی کرونا، محیط خانه شما متشنج شده است و نیاز دارید تا جو خانه و خانواده را آرام کنید، پیشنهاد می‌کنیم در ادامه این نوشته با ما همراه باشید.

سلامت روان نیز به اندازه سلامت جسم مهم است. متاسفانه اهمیت به سلامت روان در کشور ما رواج ندارد و بسیاری از خانواده‌ها نسبت به آن بی‌اهمیت هستند. مراجعه به روانشناس در شرایطی مثل پاندمی کرونا می‌تواند برای همه مفید باشد و کمک بسیار زیادی به شما خواهد کرد. کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، آماده برگزاری جلسات روانشناسی در محیطی کاملا امن و آرام و زیر نظر بهترین روانشناسان بالینی است.

اضطراب طبیعی

طبیعی است که در دوران پاندمی کرونا شما به طور مکرر استرس و اضطراب داشته باشید. این موضوع به خصوص زمانی که ویروس کرونا به تازگی همه‌گیر شده بود خیلی بیشتر مشاهده می‌شد؛ زیرا اطلاعات افراد نسبت به این ویروس در آن زمان بسیار کمتر بود.

اگر نسبت به شنیدن اخبار متفاوت، تعطیل شدن مدارس و دانشگاه‌ها، دورکاری و حتی بیکاری استرس و اضطراب دارید، توجه داشته باشید که این اضطراب تا میزان قابل توجهی طبیعی است. استرس یکی از واکنش‌های دفاعی بدن در برابر خطر است؛ پس اگر در چنین شرایطی استرس به سراغ شما آمد، جای نگرانی نیست و تنها می‌توانید با کمک روش‌هایی مثل تنفس عمیق، یوگا و … تا حدی آن را کنترل کنید.

کودکان در برابر استرس و اضطراب بسیار ضعیف‌تر عمل می‌کنند؛ پس چه خوب است که در این دوران توجه ویژه‌ای به کودکان داشته باشیم و آن‌ها را در معرض اخبار تلخ و استرس‌زا قرار ندهیم. سعی کنید در این دوران کودک یا نوجوان را با فعالیت‌های مختلف سرگرم کنید تا کمتر استرس و اضطراب به سراغ او بیاید.

سلامت روان

مشغول نگه داشتن ذهن

یکی دیگر از راهکارهایی که به حفظ سلامت روان در دوران کرونا کمک می‌کند، مشغول نگه داشتن ذهن است. سعی کنید زمان خود را با فعالیت‌هایی که به آن علاقه دارید پر کنید تا فرصت برای اندیشیدن به موضوعات ناراحت‌کننده نداشته باشید. از آن جایی که در این دوران همه اعضای خانواده کنار هم جمع هستند، بهتر است که به انجام فعالیت‌های گروهی و خانوادگی بپردازید. بازی‌های فکری، تماشای سریال، صحبت با یکدیگر، مطالعه کتاب و … از جمله فعالیت‌هایی است که می‌توانید در دوران کرونا کنار یکدیگر انجام دهید.

در این مورد نیز باید به کودکان و نوجوانان بیش از همه توجه داشته باشید. از آن جایی که کودک در دوران پاندمی کرونا نمی‌تواند مانند سابق به مهد کودک یا پارک بروند، نیاز دارند که انرژی درونی خود را تخلیه کنند. اگرچه در خانه‌های آپارتمانی، امروزه این امکان فراهم نیست، اما می‌توانید با انجام فعالیت‌های سرگرم‌کننده دیگر، این دوران را خیلی بهتر و لذت‌بخش‌تر پشت سر بگذارید.

ارتباط با دوستان و آشنایان

یکی دیگر از پیامد‌های منفی کرونا در جهان، محدود کردن ارتباط افراد با یکدیگر است. در دوران کرونا مدارس و دانشگاه‌ها بسته است و دانش‌آموزان و دانشجویان در خانه تحصیل می‌کنند. همچنین بسیاری از افراد به محیط کار نمی‌روند و در خانه دورکاری می‌کنند. 

فاصله‌گذاری اجتماعی نیز باعث شده است که دیگر مانند سابق نتوانیم با دوستان و اطرافیانمان ارتباط داشته باشیم. این موضوع رفته‌رفته باعث انزوا و در بسیاری از مواقع نیز باعث بروز افسردگی می‌شود.

برای حفظ سلامت روان در دوران کرونا سعی کنید که به شیوه‌های مختلف، ارتباط خود را با دوستان و اطرافیانتان حفظ کنید. تلفن زدن و تماس تصویری یا هر روش دیگری که باعث حفظ ارتباط و صحبت کردن شما با دوستانتان می‌شود، می‌تواند گزینه مناسبی باشد. همچنین می‌توانید با رعایت پروتکل‌های بهداشتی، هر از گاهی یکدیگر را در محیط باز ملاقات کنید.

البته توجه داشته باشید که این موضوع باعث نشود کودک و نوجوان شما بیش از اندازه به تلفن همراه خود وابسته شود. یکی دیگر از پیامدهای منفی کرونا، اعتیاد نوجوانان به تلفن همراه است. از آن جایی که تلفن همراه، تبلت، لپ‌تاپ و … در این دوران اهمیت بیشتری پیدا کرده است و فرزند شما با کمک این دستگاه‌ها در کلاس حضور پیدا می‌کند، ممکن است که اعتیاد به استفاده از آن نیز بسیار بیشتر شود. از این رو بهتر است که ساعت مشخصی برای استفاده از این وسایل برای کودکتان تعیین کنید و استفاده از ابزارها را محدود کنید.

از آن جایی که در دوران پاندمی کرونا، ارتباط فیزیکی افراد با یکدیگر بسیار کاهش پیدا کرده است، ممکن است بعد از کرونا نیز حضور در مکان‌های شلوغ و مملو از آدم برای فرد سخت باشد و باعث ایجاد فوبیا شود. یکی از مشکلات عمده‌ای که کرونا و قرنطینه عمومی برای ما ایجاد کرده است، ترس از حضور در مکان‌های شلوغ است. ترس از حضور در مکان‌های شلوغ یا آگورافوبیا یکی از انواع فوبیا است که در آن فرد از حضور در مکان‌های عمومی و نسبتا شلوغ وحشت دارد و دچار اضطراب می‌شود.

انجام فعالیت‌های مورد علاقه

یکی دیگر از مواردی که به حفظ سلامت روان در دوران کرونا کمک می‌کند، انجام فعالیت‌های مورد علاقه است. در این دوران قطعا شما زمان بیشتری برای خود دارید و می‌توانید این زمان را به انجام کارهای مورد علاقه‌تان که تاکنون فرصت آن را نداشته‌اید اختصاص دهید. مطالعه کتاب، فیلم دیدن، یادگیری زبان جدید و … از جمله کارهایی است که در این دوران می‌توانید برای خود انجام دهید و روی خود تمرکز کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالا بروید