چگونه با شکستهایمان کنار بیاییم؟ مهارت پذیرش شکست
قطعا شما هم در طول زندگی خود با این جمله مواجه شدهاید: « شکست، مقدمه پیروزی است»؛اما تا چه اندازه به این جمله باور دارید؟ همه ما در طول زندگی با شکستهای مختلفی روبهرو میشویم. قبول نشدن در رشته مورد علاقه، رد شدن در آزمون استخدامی، از دست دادن عشق زندگی، نرسیدن به اهداف و … از جمله شکستهایی است که در طول زندگی بارها و بارها ممکن است آنها را تجربه کنید.
با مطالعه زندگینامه افراد بزرگ نیز مشاهده خواهید کرد که حتی موفقترین و پولدارترین افراد حال حاضر دنیا نیز بارها در طول مسیر رسیدن به موفقیت، شکستهای مختلفی را تجربه کردهاند. بارها در بزنگاههای زندگی، با شکست مواجه شدهاند. اما تفاوت اصلی این افراد با مردم عادی در این است که آنها پس مواجهه با شکست، ابتدا آن را پذیرفتهاند و سپس درسهای لازم را یاد گرفته و به مسیر خود تا رسیدن به پیروزی ادامه دادهاند.
پذیرش شکست شاید در قالب جملات کلیشهای بسیار ساده به نظر برسد؛ اما در عمل اصلا راحت نیست. بسیاری از افراد، پس از تلاشهای بسیار زیادی که کردهاند، وقتی با شکست مواجه میشوند، کاملا ناامید میشوند و دست از تلاش دوباره برمیدارند. پذیرش شکست یک مهارت بسیار مهم و ضروری در زندگی است که لازم است آن را بیاموزیم و به فرزندان خود آموزش دهیم.
کنار آمدن با شکست، به این معنی است که شما این توانایی را در خود دارید تا پس از مواجهه با شکست، دوباره خود را بازیابی کنید و برای رسیدن به موفقیت، بارها و بارها تلاش کنید. پذیرش شکست این امکان را در زندگی به شما میدهد که دست از تلاش کردن برندارید و برای رسیدن به رویاهایتان ناامید نشوید. قطعا مهارت پذیرش شکست میتواند برای تبدیل شدن به فردی موفق در زندگی به شما کمک کند.
تکنیکهای مختلفی برای پذیرش شکست وجود دارد. پذیرش شکست به یکباره اتفاق نمیافتد و لازم است که این مهارت را به مرور کسب کنید و هر بار از شکست خود تجربه کسب کنید. در این نوشته کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، میخواهیم درباره تکنیک های پذیرش شکست و تقویت مهارت پذیرش شکست صحبت کنیم. اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که در مواجهه با شکست ناامید میشوید و مهارت پذیرفتن شکست را ندارید، توصیه میکنیم که در ادامه این نوشته با ما همراه باشید.
آن دسته از افرادی که بعد از تجربه شکست دچار ناامیدی و گاها حتی افسردگی میشوند، با مراجعه به روانشناس و شرکت در جلسات روان درمانی، میتوانند مهارت پذیرش شکست را در خود تقویت کنند و برای ادامه زندگی، خود را آماده کنند. کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین مرکز مشاوره غرب تهران، امکان برگزاری جلسات روانشناسی و روان درمانی را در محیطی آرام و حرفهای برای شما عزیزان فراهم کرده است. شما میتوانید از طریق لینک زیر، برای شرکت در جلسات روانشناسی، وقت رزرو کنید.
راهکارهای تقویت مهارت پذیرش شکست
برای آن که بتوانید به موفقیت دست پیدا کنید، لازم است که مهارت پذیرش شکست را بدانید و پس از مواجهه با شکست، دوباره برای رسیدن به موفقیت تلاش کنید. در ادامه، راهکارهای تقویت مهارت پذیرش شکست و کنار آمدن با شکست را معرفی میکنیم. امیدواریم که به کمک این راهکارها، بتوانید مهارت پذیرش شکست را در خود تقویت کنید.
شخصی نکردن شکست
وقتی در مسئلهای دچار شکست میشوید، آن مسئله را شخصی نکنید و به شخصیت خود ارتباط ندهید. یکی از مواردی که اغلب آدمها در مواجهه با شکست انجام میدهند، این است که خود را فردی شکست خورده و نالایق میداند. شکست خوردن هیچ ارتباطی به شخصیت شما ندارد؛ بلکه به عملکرد شما وابسته است و ارتباطی با هوش و توانایی شما ندارد. شما فردی با تواناییهای بسیار بالا هستید. میتوانید از شکست خود درس بگیرید و با اصلاح عملکرد خود، خود را برای موفقیت آماده کنید.
پذیرش شکست به عنوان راهنما
بسیاری از افراد، به دلیل ترس از شکست، هیچگاه از نقطه امن زندگی خود خارج نمیشوند و برای رسیدن به اهداف خود تلاش نمیکنند؛ در صورتی که شکست میتواند به عنوان یک راهنما برای شما عمل کند و نقاط ضعف و اشکالات شما را به نمایش درآورد تا بتوانید با اصلاح آنها، به پیروزی نزدیکتر شوید.
ترس از شکست یکی از موانع بزرگ رسیدن به موفقیت است. بسیاری از افراد تنها به دلیل ترسی که از شکست خوردن و موفق نشدن دارند، هیچگاه اقدام به انجام کاری نمیکنند و انجام کارها را به تعویق میاندازند. همین موضوع باعث میشود که این دسته از افراد، از ترس شکست خوردن، برای موفقیت خود تلاش نکنند. معمولا افرادی که دیدگاه صفر و یکی نسبت به کارها دارند، دچار ترس از شکست میشوند. برای این دسته از افراد، یا موفقیت معنی دارد یا شکست. این دسته از افراد، شکست را پایان کار خود میدانند؛ در صورتی که شکست میتواند به منزله پیروزی در آینده باشد. معمولا افراد از شکستهای خود درس میگیرند و در آینده آنها را جبران میکنند.
بزرگنمایی نکردن شکست
بسیاری از افراد، وقتی با شکست مواجه میشوند، آن را بسیار بزرگ و غیرقابل جبران تصور میکنند. شما باید شکست خود را بپذیرید و به آن به عنوان یکی از مراحل رسیدن به موفقیت نگاه کنید که هر فردی در زندگی آن را تجربه خواهد کرد. از این طریق، خیلی راحتتر میتوانید به مهارت پذیرش شکست دست پیدا کنید و از شکستهای خود درس بگیرید.
شناخت علل شکست
مهارت پذیرش شکست این امکان را به شما میدهد تا علتهای شکست خود را شناسایی کنید و در مراحل بعدی، آن را اصلاح کنید. هیچ وقت به شکست به عنوان نقطه پایان نگاه نکنید؛ بلکه شکست را مقدمهای برای پیروزی و بهبود عملکرد خود بدانید.
پذیرش تلاشهای خود
برای آن که به پذیرش شکست برسید، لازم است که تلاشهایی را که در مسیر انجام دادهاید بپذیرید و این باور را داشته باشید که شما حداکثر توان و انرژی خود را صرف این کار کردهاید؛ با این حال به شکست رسیدهاید که هیچ عیبی ندارد. میتوانید دوباره انرژی خود را بازیابی کنید و با اصلاح عملکرد خود، اینبار خیلی بهتر تلاش کنید و موفق شوید.
مقایسه نکردن خود با دیگران
برای آن که بتوانید راحتتر با شکستهایتان کنار بیایید، به هیچ عنوان نباید خود را با دیگران مقایسه کنید. قطعا شما امروز، از دیروز و هفته گذشته بسیار جلوتر هستید و شکست شما به عنوان یک تجربه ارزشمند در کارنامهتان ثبت شده است؛ با این حال، دست از مقایسه خود با دیگران بردارید و تنها خود را با گذشته خود مقایسه کنید.
به جای مقایسه خود با دیگران، تمرکز خود را روی اهداف خود بگذارید و تنها خود را با گذشته خود مقایسه کنید. این کار، به شما این فرصت را خواهد تا بتوانید به صورت متمرکز روی اهداف خود کار کنید. تمرکز یکی از عوامل موثر در انجام بهتر هر کاری است. برای آن که بتوانید کار خود را به دقت و به نحو احسن انجام دهید، نیاز است که هنگام انجام آن، تمرکز کافی روی آن کار داشته باشید و حواس شما پرت نشود.
پذیرش عوامل غیرقابل کنترل
شما باید درک کنید که همه عوامل تحت کنترل شما نخواهد بود و در هر پروژهای، عواملی وجود دارند که از کنترل شما خارج هستند و دقیقا همان عوامل میتوانند باعث شکست شما شوند. به جای تمرکز روی عوامل غیرقابل کنترل، که کاری برای آن نمیتوانید انجام دهید، روی عواملی تمرکز کنید که میتوانید آنها را کنترل کنید و به موفقیت برسید. در صورتی که در مسیر نیز با شکست مواجه شدهاید، دوباره تلاش میکنید و اینبار قطعا به موفقیت خواهید رسید.
مولتی تسکینگ و سینگل تسکینگ دو ویژگی شخصیتی متفاوت است که از هر فردی به فرد دیگر تغییر میکند. با شناخت این ویژگیها شما میتوانید تواناییهای خود برای شغلهای مختلف را شناسایی کنید. معمولا با تستهای شخصیتی مختلف میتوانید متوجه این موضوع شوید. با این حال، سوالی که همیشه مطرح است این است که مولتی تسک بودن بهتر است یا سینگل تسک بودن؟