ترس از ارتفاع یا آکروفوبیا؛ علائم و درمان فوبیای ارتفاع - مرکز روانشناسی و روانپزشکی برگ سبز
ترس از ارتفاع

ترس از ارتفاع یا آکروفوبیا؛ علائم و درمان فوبیای ارتفاع

آکروفوبیا یا ترس از ارتفاع یکی از انواع فوبیا رایج است که این روزها در بسیاری از افراد دیده می‌شود. در دنیای امروز که ساختمان‌های بلند ما را احاطه کرده است، ترس از ارتفاع یا آکروفوبیا می‌تواند تاثیرات روانی و اجتماعی بدی روی ما داشته باشد و در بسیاری از مواقع، ما را با مشکلات جدی روبه‌رو کند؛ تا حدی که برای انجام ساده‌ترین کارهای روزمره خود، مثل عبور از پل هوایی نیز دچار مشکل می‌شویم.

فوبیای ارتفاع باعث می‌شود که فرد از محیط‌های مرتفع دوری کند و زمانی که در ارتفاع قرار می‌گیرد، دچار ترس، اضطراب، استرس و حتی حملات پانیک شود. اگرچه مقداری ترس و اضطراب در برابر ارتفاع امری طبیعی است؛ اما افرادی که دچار فوبیای ارتفاع هستند، عملا نمی‌توانند در ارتفاعات حضور پیدا کنند و این موضوع می‌تواند زندگی این افراد را به شدت تحت تاثیر قرار دهد.

شاید خیلی از افراد، ترس از ارتفاع را محدود به وسایل شهربازی یا بالا رفتن از نردبان بدانند؛ اما در بسیاری از مواقع، فردی که دچار آکروفوبیا شده است، از بالا رفتن از پل هوایی، سوار شدن آسانسورهای شیشه‌ای، حضور در تراس آپارتمان‌های بلند و … نیز اجتناب کند و این موضوع می‌تواند تاثیرات منقی زیادی روی زندگی اجتماعی فرد داشته باشد. گاهی حتی ممکن است فرد یک موقعیت شغلی بسیار مناسب را به خاطر موقعیت قرارگیری در یک برج مرتفع رد کند.

از این رو بسیار مهم است که آکروفوبیا یا ترس از ارتفاع را جدی بگیرید و در صورتی که علائم فوبیای ارتفاع دارید، برای درمان آن هرچه سریع‌تر اقدام کنید. خوشبختانه، درمان ترس از ارتفاع بسیار آسان، سریع و عملی است و معمولا اغلب افرادی که برای درمان آکروفوبیا اقدام کرده‌اند، پاسخ مناسبی از درمان دریافت کرده‌اند و توانسته‌اند بر ترس از ارتفاع خود غلبه کنند.

در این نوشته از وبلاگ کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، درباره ترس از ارتفاع یا همان آکروفوبیا صحبت می‌کنیم و علائم فوبیای ارتفاع را بیان می‌کنیم و بررسی می‌کنیم که ریشه ترس از ارتفاع در چیست و در نهایت، روش های درمان فوبیا ارتفاع را معرفی می‌کنیم. اگر شما یا یکی از نزدیکانتان دچار آکروفوبیا شده است، توصیه می‌کنیم که در ادامه این نوشته با ما همراه باشید.

یکی از بهترین روش های درمان آکروفوبیا، یا هرگونه فوبیای دیگری، مراجعه به روانشناس و شرکت در جلسات روان درمانی است. آکروفوبیا یکی از انواع فوبیا رایج و بسیار مهم است که می‌تواند تاثیرات منفی روی ابعاد مختلف زندگی شما داشته باشد؛ پس چه خوب که برای درمان آن، هرچه سریع‌تر اقدام کنید. کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین مرکز مشاوره غرب تهران، امکان برگزاری جلسات روان درمانی را زیر نظر بهترین متخصصان روانشناسی در محیطی آرام، حرفه‌ای و جذاب را دارد. شما می‌توانید برای شرکت در جلسات روان درمانی، از طریق لینک زیر اقدام کنید.

آکروفوبیا یا فوبیای ارتفاع چیست؟

آکروفوبیا یا ترس از ارتفاع، یکی از انواع فوبیا نسبتا رایج است که در آن، فرد از حضور در ارتفاع، در برخی از موارد حتی فکر کردن به ارتفاع، دچار ترس، اضطراب و استرس بسیار زیاد می‌شود و این ترس و اضطراب را با علائم مختلف فیزیکی و روحی نمایش می‌دهد.

ترس از ارتفاع

افراد مبتلا به آکروفوبیا، از حضور در مکان‌های مرتفع خودداری می‌کنند و در صورت لزوم به حضور در ارتفاع، دچار ترس و اضطراب بسیار زیادی می‌شوند و حالت عادی و نرمال نخواهند داشت. آکروفوبیا اگرچه ممکن است بسیار ساده و جزئی به نظر برسد، اما می‌تواند تاثیرات منفی روی زندگی اجتماعی و حرفه‌ای فرد داشته باشد.

فوبیا انواع مختلفی دارد. ترس از تاریکی، ترس از مکان‌های بسته، ترس از محیط‌های باز، ترس از ارتفاع، ترس از حشرات و … جزو معروف‌ترین فوبیا در جهان هستند؛ اما فوبیا تنها محدود به این موارد نمی‌شود. انواع فوبیا شناخته شده در جهان بسیار گسترده است و برخی از فوبیا در این بین غیرمتعارف و عجیب به نظر می‌رسند.

تفاوت فوبیا ارتفاع و سرگیجه در ارتفاع

در بسیاری از مواقع، افراد فوبیای ارتفاع را با سرگیجه در ارتفاع اشتباه می‌گیرد. اول از همه باید این موضوع را بپذیریم که ترس و اضطراب جزئی از ارتفاع کاملا طبیعی است؛ به طور کلی، وقتی فرد خطر را احساس کند و از ایمنی خود نامطمئن باشد، دچار ترس می‌شود. از آن جایی که بشر از گذشته ارتفاع را عاملی خطرناک می‌دانست، ترس جزئی از ارتفاع کاملا در انسان طبیعی است؛ اما زمانی که این ترس از ارتفاع به قدری زیاد شود که مانع حضور فرد در ارتفاع شود یا زمانی که فرد در ارتفاع قرار می‌گیرد، علائم شدید فیزیکی و روانی داشته باشد، می‌گوییم که فرد دچار فوبیای ارتفاع شده است.

همچنین، برخی از افراد ممکن است با حضور در ارتفاع دچار سرگیجه و حالت تهوع شوند و این موضوع را با فوبیای ارتفاع اشتباه بگیرند. باید گفت که سرگیجه در ارتفاع یک دلیل فیزیولوژیکی دارد و هیچ ارتباطی با آکروفوبیا ندارد. سرگیجه در ارتفاع، به دلیل تفاوت بین سیگنال‌های بینایی و گوش میانی، که وظیفه تعادل را در عهده دارد، است و نباید آن را با فوبیای ارتفاع اشتباه بگیرید.

علائم آکروفوبیا

ترس از ارتفاع می‌تواند با علائم فیزیکی و روانی مختلف همراه باشد. همچنین میزان شدت این علائم در افراد مختلف، متفاوت است و هر فردی این علائم را به نوعی تجربه خواهد کرد. از اصلی‌ترین علائم فوبیای ارتفاع که به تشخیص آکروفوبیا کمک می‌کند، عبارتند از:

  • تعریق زیاد
  • احساس تنگی نفس و بالا رفتن ضربان قلب
  • ایجاد حالت تهوع یا سردرد
  • احساس لرزش در پاها
  • تغییر در زندگی روزمره برای مواجه نشدن با ارتفاع (اجتناب از بالا رفتن از پل هوایی و انتخاب مسیری دورتر)
  • تجربه حملات پانیک در ارتفاع
  • تجربه استرس و اضطراب زیاد هنگام بالا رفتن از پله، حضور در تراس یک برج، عبور از جاده کوهستانی و …
  • داشتن ترس مداوم و فکر کردن به اینکه ممکن است در آینده در ارتفاع گیر کند.

یکی از نشانه‌ های ترس از ارتفاع شدید در افراد، بروز حملات پانیک هنگام قرارگیری در ارتفاع است. اختلال هراس یا حمله پانیک یکی از انواع اختلالات اضطرابی است که بسیاری از افراد درگیر آن می‌شوند. با توجه به تغییر سبک زندگی و افزایش استرس، اضطراب و فشار کاری، این اختلال در بین جوامع در حال گسترش است.

چرا ترس از ارتفاع می‌گیریم؟

ترس از ارتفاع در اغلب موارد به دلیل تجربه‌های گذشته و ترسی که از طرف والدین به کودک القا می‌شود به وجود می‌آید. از جمله دلایلی که افراد دچار ترس از ارتفاع می‌شوند، عبارتند از:

  • افتادن از مکانی با ارتفاع زیاد
  • مشاهده سقوط شخصی از ارتفاع
  • حملات پانیک در هنگام حضور در ارتفاع و نبود کمک‌های اولیه

البته باید این موضوع را نیز در نظر بگیرید که ترس از ارتفاع، مانند فوبیاهای دیگر، ممکن است بی‌دلیل و تنها به دلیل عوامل ژنتیکی یا محیطی نیز در فرد به وجود بیاید.

درمان ترس از ارتفاع

فوبیای ارتفاع می‌تواند تاثیرات منفی روی زندگی روزمره شما داشته باشد؛ پس بهتر است که هرچه سریع‌تر برای درمان آن اقدام کنید. خوشبختانه روش‌های درمانی مختلفی برای درمان فوبیای ارتفاع وجود دارد که در اغلب موارد تاثیر مثبتی روی درمان و کنترل ترس از ارتفاع دارند. از جمله روش‌های درمان فوبیای ارتفاع عبارتند از:

روان درمانی

بهترین و موثرترین روش برای درمان فوبیای ارتفاع، مراجعه به روانشناس و شروع جلسات روان درمانی است. در این جلسات، فرد با روانشناس خود به صورت قدم به قدم و مرحله به مرحله صحبت می‌کند و هردو برای حل مشکل تلاش می‌کنند. ممکن است در این جلسات، روان درمانگر تمرینات مختلفی را نیز به مراجع‌کننده واگذار کند تا از این طریق بتواند فوبیای ارتفاع خود را کنترل کند.

دارو درمانی

دارو درمانی روش متداولی برای درمان فوبیای ارتفاع نیست و در حالت کلی، ما دارویی مخصوص ترس از ارتفاع نداریم. با این حال، در برخی از موارد، روانشناس ممکن است شما را به یک روانپزشک ارجاع دهد و ممکن است برخی از داروها برای کنترل استرس یا کاهش علائم حمله پانیک تجویز کند.

مدیتیشن و ریلکسیشن

انجام تمرینات یوگا، تنفس عمیق، مدیتیشن و … باعث می‌شود که شما اضطراب و استرس خود را بهتر کنترل و مدیریت کنید. این تمرینات در مواجهه با حملات پانیک و استرس و اضطراب ترس از ارتفاع می‌تواند به شما کمک کند.

درمان عملی

یکی از تکنیک‌های درمان فوبیای ارتفاع که از گذشته نیز مورد استفاده قرار می‌گرفت، درمان عملی است. در این روش، سعی می‌شود تا با حضور فرد در معرض ارتفاع و کنترل علائم و اضطراب فوبیا ارتفاع، درمان صورت بگیرد. البته امروزه از تکنولوژی‌های پیشرفته مثل واقعیت مجازی برای شبیه‌سازی ارتفاع و درمان فوبیا ارتفاع استفاده می‌شود که کمک بسیار زیادی به درمان ترس از ارتفاع کرده است.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالا بروید