چگونه با افسردگی نوجوان برخورد کنیم؟ علائم افسردگی نوجوانان
افسردگی در نوجوانان از آن دسته مسائلی است که والدین را بسیار نگران میکند. نوجوانی سن بسیار حساسی است؛ در این دوره، فرزند شما از دوران کودکی به سمت بزرگسالی حرکت میکند و با چالشهای مختلفی در این مسیر مواجه میشود. بلوغ جنسی و جسمی در این دوره نیز باعث ایجاد چالشها و مشکلات بسیار زیادی میشود؛ پس بسیار مهم است که در این دوران توجه بیشتری به فرزند خود داشته باشیم و او را حمایت کنیم تا احساس نکند در این مسیر تنهاست.
افسردگی در نوجوانان بسیار شایع است. آمارها نشان میدهد که از هر ۵ نوجوان، یک نفر دچار افسردگی در دوران نوجوانی میشود. افسردگی در نوجوانان میتواند روی همه ابعاد زندگی نوجوان شما تاثیر بگذارد و حتی آینده او را تهدید کند؛ از این رو بسیار مهم است که به علائم افسردگی در نوجوانان توجه ویژهای نشان دهید و در صورت مشاهده هر گونه علائمی که میتواند نشاندهنده افسردگی در فرزند شما باشد، به روانشناس مراجعه کنید.
خوشبختانه افسردگی در نوجوانان بهراحتی قابل درمان است. شرکت در جلسات مشاوره و روانشناسی، صحبت با نوجوان خود، شرکت در کلاسهای ورزشی، دریافت حمایت عاطفی، ایجاد محیطی امن و صمیمی در کانون خانواده، معاشرت اجتماعی و … همگی میتوانند به درمان افسردگی نوجوانان کمک کنند.
نوجوانی سن بسیار مهم و حساسی است؛ پس بهتر است با حمایت و حضور در کنار فرزندان خود رد این دوره، به آنها کمک کنید تا این دوران را بهخوبی و با سلامت سپری کنند و در آینده نیز بهتر و موفقتر عمل کنند.
یکی از سوالات رایجی که اغلب پدر و مادرها در مورد افسردگی نوجوانان دارند، این است که افسردگی نوجوان را چگونه از کج خلقیها و افت خلقی در دوران نوجوانی تشخیص دهیم. همانطور که میدانید، دوران بلوغ و نوجوانی به دلیل تغییرات سریع سطح هورمونها در بدن، کج خلقی، گوشهگیری و بیحوصلگی در نوجوان رخ میدهد که کاملا طبیعی است؛ اما افسردگی در نوجوانان فراتر از کج خلقی و بیحوصلگی دوران بلوغ است و نیاز به مداخله و درمان جدی دارد.
در این نوشته از کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین مرکز مشاوره غرب تهران، قصد داریم درباره علائم افسردگی در نوجوانان، درمان افسردگی نوجوانان و کارها و اقداماتی که والدین میتوانند در سنین بلوغ و نوجوانی فرزند خود انجام دهند تا نوجوان در این سن دچار افسردگی نشود، صحبت کنیم. اگر شما هم فرزند نوجوانی دارید که نگران سلامت روان او هستید، مطالعه ادامه این نوشته برای شما میتواند سودمند باشد و به ارتباط بهتر با نوجوان کمک کند.
افسردگی در نوجوانان اختلالی بسیار رایج است که این روزها بسیاری از نوجوانان دچار آن شدهاند. از آن جایی که سن نوجوانی، دوران بسیار حساسی برای هر فردی به حساب میآید و روی آینده او بسیار تاثیرگذار است، مهم است که به علائم افسردگی در نوجوانان در این سن توجه ویژهای داشته باشیم و در صورت مشاهده هرگونه علائم افسردگی، از کمک و تخصص یک روان درمانگر و مشاور حرفهای کودک و نوجوان کمک بگیریم. کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، آماده برگزاری جلسات مشاوره و روانشناسی کودک و نوجوان در محیطی کاملا حرفهای و زیر نظر بهترین متخصصان روانشناسی کودک و نوجوان است. شما میتوانید از طریق لینک زیر، برای شرکت در جلسات روانشناسی نوجوانان وقت رزرو کنید.
از کجا بفهمیم که نوجوان دچار افسردگی شده است؟
یکی از سوالات رایج در مورد افسردگی نوجوانان این است که از کجا بدانیم نوجوانمان دچار افسردگی شده است. در بسیاری از مواقع، علائم افسردگی نوجوانان با کج خلقیها و تغییر رفتار کودک در دوران نوجوانی اشتباه گرفته میشود.
اما باید بدانید که افسردگی نوجوانان با کج خلقیها و تغییرات خلقوخو نوجوان بسیار متفاوت است و میتواند تاثیرات منفی زیادی روی آینده نوجوان شما داشته باشد. در ادامه برخی از نشانه های افسردگی نوجوانان را بررسی میکنیم. این علائم میتواند به شما در جهت تشخیص اولیه افسردگی نوجوانان کمک کند.
ایجاد مشکل در مدرسه و افت تحصیلی ناگهانی
افت تحصیلی ناگهانی یکی از نشانههای اصلی بروز افسردگی در نوجوانان است. اگر نوجوان شما به یکباره دچار افت تحصیلی شد یا از نظر انضباطی در مدرسه دچار مشکل شد، ممکن است دچار افسردگی در دوران نوجوانی شده باشد و بهتر است هرچه سریعتر مداخلات تشخیص افسردگی در نوجوانان و درمان افسردگی نوجوانان را آغاز کنید.
سو مصرف مواد مخدر یا سیگار کشیدن
یکی از نشانه های افسردگی در نوجوانان میتواند تمایل به سیگار کشیدن یا سو مصرف مواد مخدر باشد. نوجوان در این سن سعی میکند که خود را نمایش دهد و توجه افراد را به خود جلب کند، اما در برخی از موارد ممکن است این کار را از طریق رفتارهای اشتباهی مثل کشیدن سیگار یا مصرف مواد مخدر نشان دهد.
عزت نفس پایین
عزت نفس پایین یکی دیگر از نشانه های افسردگی در نوجوانان است. نوجوانانی که دچار افسردگی میشوند، معمولا اعتماد به نفس و عزت نفس پایینی دارند و تواناییهای خود را باور ندارند.
اعتیاد به تلفن هوشمند، شبکههای اجتماعی و بازیها
یکی دیگر از علائم افسردگی نوجوانان، اعتیاد بیش از حد به تلفن همراه و شبکههای اجتماعی است. نوجوانان در این سن میل به گوشهگیری دارند و خود را با تلفن همراه سرگرم میکنند. اگر اعتیاد به تلفن همراه زیاد باشد، به حدی که سایر ابعاد زندگی نوجوان را به طور کلی مختل کند، میتواند باعث بروز یا تشدید علائم افسردگی در نوجوانان شود.
رفتار بیپروا و خشونت
بسیاری از نوجوانان ممکن است که افسردگی خود را با رفتارهای بیپروا نمایش دهند. انجام کارهای خطرناک و ریسکی مثل رانندگی پرخطر، روابط جنسی بیپروا و پرخطر، مصرف نوشیدنیهای الکلی میتواند علائم افسردگی نوجوانان باشد. همچنین، نوجوانانی که دچار افسردگی شدهاند، معمولا رفتارهای خشونتآمیز از خود نشان میدهند و آستانه تحریکپذیری آنها بسیار پایین میآید و کوچکترین چیزی میتواند پرخاش و خشونت نوجوان را به همراه داشته باشد.
افسردگی یکی از متداولترین بیماریهای روانی در عصر حاضر است. مطالعات نشان میدهد که بیش از نیمی از افراد در طول مدت زندگی خود، دورههای افسردگی را تجربه میکنند. افسردگی یکی از اختلالات روان رایج است که میتواند تاثیر بسیار زیادی روی سلامت روان فرد و زندگی نرمال او داشته باشد.
علائم افسردگی در نوجوانان
علاوه بر نشانهها و رفتارهایی که در بالا بررسی کردیم، افسردگی نوجوانان با علائم دیگری نیز همراه است که به ما در تشخیص افسردگی نوجوانان کمک میکند. از جمله علائم افسردگی نوجوانان عبارتند از:
- غم و ناامیدی زیاد
- تحریکپذیری
- گوشهگیری و کنارهگیری از جمعهای خانوادگی
- از دست دادن علاقه برای انجام فعالیتهایی که در گذشته آنها را دوست داشت
- تغییر در عادات غذایی و خواب
- عدم اشتیاق و انگیزه
- خستگی و کمبود انرژی
- مشکل در تمرکز
- افکار خودکشی و آسیب به خود
- مشکلات خواب و بی خوابی
- گریههای مکرر
افسردگی تنها مختص به بزرگسالان نیست و کودکان نیز ممکن است همانند بزرگسالان علائم و نشانه های افسردگی را تجربه کنند. نشانه های افسردگی در کودکان با بزرگسالان متفاوت است و ممکن است تنها محدود به گوشهگیری، غم و ناراحتی مداوم نباشد. برخی از کودکان، افسردگی را با پرخاش و تنش نمایان میکنند.
درمان افسردگی نوجوانان
خوشبختانه افسردگی نوجوانان بهراحتی قابل درمان است؛ تنها لازم است که افسردگی نوجوانان را به موقع تشخیص دهید و برای درمان افسردگی نوجوانان هرچه سریعتر اقدام کنید. اگر افسردگی در نوجوانان نادیده گرفته شود و توجهی به آن نشود، این موضوع میتواند روی آینده نوجوان شما بسیار تاثیرگذار باشد و صدمات جبرانناپذیری به نوجوان وارد کند. از جمله اقدامات مهمی که میتوانید برای درمان افسردگی نوجوانان انجام دهید، عبارتند از:
مراجعه به روانشناس و شرکت در جلسات روان درمانی
از مهمترین روشهای درمان افسردگی نوجوانان، مراجعه به روانشناس است. روانشناس کودک و نوجوان میتواند با فرزند شما گفتگو کند و دلایل و علت بروز افسردگی در نوجوان را کشف کند و به شما و نوجوان کمک کند که هرچه سریعتر افسردگی را درمان کنید.
در جلسات مشاوره و روانشناسی نوجوانان، روانشناس میتواند تکنیکها و روشهایی را نیز به نوجوان شما آموزش دهد تا بتواند خیلی بهتر و سریعتر دوره افسردگی را پشت سر بگذارد.
دارو درمانی
در برخی از موارد، لازم است که در کنار شرکت در جلسات روان درمانی، از دارو درمانی نیز کمک بگیرید. برخی از داروها در ایجاد حس خوب و مثبت و کمتر احساس کردن غم و ناراحتی به نوجوان شما کمک میکند و در برخی از موارد، لازم است که نوجوان شما برای درمان افسردگی، از داروهای ضد افسردگی استفاده کند. توجه داشته باشید دارو درمانی حتما باید زیر نظر روانپزشک متخصص اتفاق بیوفتد؛ پس از مصرف هرگونه دارو به صورت خودسرانه و بدون نسخه روانپزشک متخصص، خودداری کنید.
ایجاد ارتباط بهتر با نوجوان
صحبت با نوجوان و درک او، میتواند به درمان افسردگی نوجوانان کمک بسیار زیادی کند. در اغلب موارد، شما به عنوان والدین نوجوان میتوانید کمک بسیار زیادی به حل مشکلات او و ایجاد انگیزه و اعتماد به نفس در نوجوان خود کنید. برای آن که بتوانید نوجوان خود را در گذر از دوران افسردگی کمک کنید، لازم است که ارتباط خوبی با او داشته باشید.
گوش دادن به صحبتهای نوجوان، درک کردن دنیا و احساسات نوجوان، همراهی با نوجوان برای انجام برخی از کارها، جلب اعتماد نوجوان و … از جمله مواردی است که میتواند به ایجاد ارتباط بهتر بین والدین و نوجوانان کمک کند.
برقراری ارتباط موثر با فرزندان جزو یکی از دغدغهها و نگرانیهای والدین است. مهم نیست که کودک شما چند سال دارد، شما نیاز دارید تا با او ارتباط عاطفی عمیق و صمیمی برقرار کنید. معمولا کودکان و نوجوانانی که ارتباط بهتری با والدین خود دارند، اعتماد به نفس بالاتری نیز در زندگی خواهند داشت. برقراری ارتباط با فرزندان شاید در ابتدا سخت و چالش برانگیز به نظر برسد، اما با دانستن اصول آن و رعایت چند قاعده ساده میتوانید این موضوع را تمرین کنید و خانوادهای شادتر و صمیمیتر داشته باشید.
نوروفیدبک
یکی از روشهای مدرن و امروزی برای درمان افسردگی نوجوانان، روش درمانی نوروفیدبک است. نوروفیدبک تاثیر بسیار زیادی روی درمان افسردگی نوجوانان دارد و از آن جایی که این نوع درمان، غیرتهاجمی است و هیچگونه عارضهای برای نوجوان به همراه ندارد، برای درمان افسردگی نوجوانان بسیار مفید است.
توجه داشته باشید که درمان نوروفیدبک را زیر نظر یک نوروتراپیست حرفهای و ماهر انجام دهید تا تاثیرات چشمگیر آن را روی درمان افسردگی نوجوانان خیلی سریع مشاهده کنید.
نوروفیدبک این روزها به یکی از روش های اصلی درمان افسردگی تبدیل شده است و بسیاری از افراد مبتلا به افسردگی، از این روش استفاده میکنند؛ همچنین بسیاری از روانشناسان نیز از نوروفیدبک به عنوان روش درمانی مکمل استفاده میکنند و برای درمان افسردگی، بیمار را به یک نوروتراپیست ارجاع میدهند.
توجه به سلامت جسمی و سبک زندگی نوجوان
در بسیاری از مواقع، سبک زندگی ناسالم میتواند باعث بروز افسردگی یا تشدید علائم افسردگی در نوجوانان شود. در این سن لازم است که سبک زندگی نوجوان و سلامت جسمی او نیز اهمیت دهید. تغذیه مناسب و سالم و دور بودن از مصرف بیش از اندازه تنقلات و فست فود، علاوه بر اینکه روی سلامت جسمی و کنترل وزن نوجوان تاثیرگذار است، باعث شادابی و سلامت روان او نیز میشود.
یکی از نکات مهمی که در این بین باید به آن توجه داشته باشید، ساعت خواب نوجوان است. معمولا در این سن نوجوانان میل دارند که ساعات زیادی از شب را بیدار بمانند و خواب آنها کاهش پیدا میکند. با داشتن یک برنامه خواب منظم برای نوجوان، میتوانید این موضوع را کنترل کنید و هم به سلامت جسمی و هم سلامت روحی نوجوان خود کمک کنید. برخی از نوجوانان نیز در این دوران دچار مشکلات خواب و بیخوابی میشوند که با صحبت با روانشناس میتوانید این مشکلات را حل کنید.
اختلال خواب یکی از انواع رایج اختلالات روان است که افراد زیادی در طول زندگی با آن درگیر هستند. اختلال خواب انواع مختلفی دارد. ممکن است فرد دارای اختلال خواب نتواند به راحتی بخوابد؛ یا برعکس. یعنی فرد بسیار زیاد میخوابد اما باز هم در طول روز احساس کسالت و خستگی میکند.