مولتی تسک بودن خوب است یا سینگل تسک بودن؟
مولتی تسک بودن یا مولتی تسکینگ، به معنی انجام چندین کار در کنار یکدیگر است. اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که میتوانید همزمان چندین کار یا پروژه را با هم هندل کنید، احتمالا شما هم جزو افراد مولتی تسک هستید؛ از طرف دیگر، سینگل تسک بودن در مقابل مولتی تسک بودن قرار میگیرد. سینگل تسک به این معنی است که شما در لحظه میتوانید تنها روی یک کار و پروژه تمرکز کنید و تا زمانی که آن کار تمام نشود، به سراغ کار جدید نمیروید.
مولیتی تسکینگ یا سینگل تسکینگ یکی از ویژگیهای شخصیتی هر فرد است؛ حتما شما هم افرادی را دیدهاید که میتوانند همزمان چندین کار را انجام دهند. منشی دکتری را تصور کنید که همزمان در حال پاسخدادن به مراجعین، جواب دادن تلفن، توجه به صحبتهای پزشک و رزرو وقت آنلاین برای مراجع است. قطعا این منشی ویژگی شخصیتی مولتی تسک بودن را دارد که میتواند همزمان چندین کار را انجام دهد. از طرف دیگر، مهندسی را در نظر بگیرید که در هر لحظه تنها میتواند روی یک پروژه کار کند و تا زمانی که پروژه فعلی تمام نشده باشد، پروژه بعدی را شروع نمیکند. ویژگی شخصیتی این فرد، سینگل تسک بودن است و او نمیتواند همزمان روی چند کار متفاوت تمرکز کند و تمام تمرکز خود را روی موضوعی مشخص قرار میدهد.
مولتی تسکینگ و سینگل تسکینگ دو ویژگی شخصیتی متفاوت است که از هر فردی به فرد دیگر تغییر میکند. با شناخت این ویژگیها شما میتوانید تواناییهای خود برای شغلهای مختلف را شناسایی کنید. معمولا با تستهای شخصیتی مختلف میتوانید متوجه این موضوع شوید. با این حال، سوالی که همیشه مطرح است این است که مولتی تسک بودن بهتر است یا سینگل تسک بودن؟
برخی باور دارند که در دنیایی که سرعت حرف اول را میزد و همه چیز با سرعت بسیار زیادی در حال تغییر است، مولتی تسک بودن گزینه بهتری است و فردی که توانایی انجام چندین کار به صورت همزمان را داشته باشد، موفقتر خواهد بود؛ اما گروه دیگری از افراد بر این باورند که هنگامی که چندین کار را همزمان انجام میدهیم، هیچ کدام از کارها بهخوبی انجام نخواهند شد و کیفیت لازم را نیز نخواهند داشت؛ از طرف دیگر، چون تمرکز کافی برای انجام آن نداریم، مدت زمان خیلی بیشتری طول خواهد کشید؛ پس بهتر است که به جای تمرکز روی چندین کار مختلف به صورت همزمان، هربار یکی از آنها را با کیفیت بالا انجام دهیم و بعد به سراغ دیگری برویم.
در این نوشته از کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین مرکز مشاوره غرب تهران، میخواهیم به سراغ معرفی مولتی تسکینگ و سینگل تسکینگ برویم و مزایا و معایب هر کدام را بررسی کنیم و در نهایت به این پرسش پاسخ دهیم که مولتی تسک بودن بهتر است یا سینگل تسک بودن. اگر شما هم به دنبال پاسخ این سوال هستید، در ادامه این نوشته با ما همراه باشید.
مولتی تسکینگ و سینگل تسکینگ دو ویژگی شخصیتی متفاوت است که هر فردی یکی از آنها را دارد. برای آن که متوجه شوید شما مولتی تسک هستید یا سینگل تسک، لازم است که تستهای مختلف روانشناسی و شخصیت شناسی را انجام دهید. برای آن که اعتبار تستهای روانشناسی بالا باشد، بهتر است که برای انجام آن به سراغ افراد حرفهای مثل روانسنج بروید تا تستها را با دقت بیشتری انجام دهید. مرکز مشاوره برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، امکان برگزاری انواع آزمونهای روانشناسی و شخصیت شناسی را زیر نظر بهترین روانسنجها و متخصصان روانسنجی دارد. شما میتوانید از طریق لینک زیر برای رزرو وقت روانسنجی در کلینیک برگ سبز اقدام کنید.
منظور از مولتی تسک بودن چیست؟
در یک تعریف کلی و ساده میتوان گفت که منظور از مولتی تسک بودن این است که شما بتوانید چندین کار متفاوت را به صورت همزمان انجام دهید. به عنوان مثال، این توانایی را داشته باشید که همزمان هم به پادکست مورد علاقتان گوش دهید و هم آشپزی کنید.
مثلا در حین صحبت با تلفن، برای همکارانتان ایمیل نیز ارسال کنید. در حالت کلی، توانایی این که شما بتوانید چندین کار و پروژه را با هم و به طور همزمان هندل کنید، مولتی تسکینگ (multi tasking) نامیده میشود.
مزایا مولتی تسکینگ
مولتی تسکینگ مزایای زیادی را به همراه دارد؛ به خصوص در دنیای امروز که سرعت تغییرات بسیار بالا است، مولتی تسکینگ یکی از ویژگیهای مثبت برای بسیاری از مشاغل شناخته میشود. از جمله مزایای مولتی تسک بودن عبارتند از:
- افزایش تولید و خدمات
- صرفهجویی در زمان و هزینهها
- امکان فکر کردن خارج از چهارچوب
- حفظ پویایی
معایب مولتی تسک بودن
مولتی تسکینگ در کنار مزایای که دارد، اما معایبی را نیز به همراه دارد. بسیاری از دانشمندان باور دارند که مولی تسک بودن یک ویژگی مثبت نیست و معایب آن بسیار بیشتر و تاثیرگذارتر از مزایای آن است؛ از این رو توصیه میکنند که به سراغ سینگل تسک بودن بروید. در ادامه برخی از معایب مولتی تسکینگ را بررسی میکنیم:
- مولتی تسک بودن باعث کاهش تمرکز میشود؛ زیرا شما در لحظه باید روی چند موضوع مختلف تمرکز کنید.
- مولتی تسک بودن باعث زوال عقل زودرس میشود؛ زیرا اینکه چندین فعالیت را به صورت همزمان انجام دهید، به مرور باعث خستگی مغزتان میشود.
- مولتی تسک بودن باعث افزایش استرس میشود.
- مولتی تسک بودن مانع از انجام «کار عمیق» میشود.
مولتی تسک بودن باعث میشود که به مرور زمان تمرکز خود را از دست بدهید و نتواند روی مسائل مختلف تمرکز و توجه کافی داشته باشید؛ اما جای نگرانی نیست. با چند تمرین و تکنیک ساده میتوانید تمرکز خود را دوباره بالا ببرید. تمرکز یکی از عوامل موثر در انجام بهتر هر کاری است. برای آن که بتوانید کار خود را به دقت و به نحو احسن انجام دهید، نیاز است که هنگام انجام آن، تمرکز کافی روی آن کار داشته باشید و حواس شما پرت نشود.
منظور از سینگل تسک بودن چیست؟
سینگل تسک بودن دقیقا نقطه مقابل مولتی تسک است. افراد سینگل تسک تنها میتوانند در لحظه، روی یک کار مشخص تمرکز کنند و در صورتی که چندین کار را به صورت همزمان انجام دهند، تمرکز خود را به طور کلی از دست میدهند و نمیتوانند هیچ کدام از کارها را انجام دهند و به اتمام برسانند.
مزایای سینگل تسکینگ
سینگل تسک بودن مزایای زیادی را برای فرد به همراه دارد که در ادامه به بیان برخی از مهمترین آنها میپردازیم:
- حفظ انرژی و توان
- افزایش تعهد نسبت به کاری که انجام میدهید.
- نظم بیشتر و دقت بالاتر هنگام انجام فعالیتها
- بهبود و افزایش تمرکز
معایب سینگل تسک بودن
مهمترین عیب سینگل تسک بودن این است که شما توانایی هندل کردن چندین پروژه با یکدیگر را ندارید؛ اما این توانایی برای انجام بسیاری از کارها لازم است. بسیاری از شرکتها و کمپانیهای بزرگ، موقع استخدام افراد به دنبال فردی با توانایی مولتی تسکینگ است که افراد سینگل تسک این فرصتها را از دست میدهند.
مولتی تسک یا سریال تسک بودن؟
همانطور که تاکنون باید متوجه آن شده باشید، مولتی تسک بودن باعث میشود که شما همزمان روی چند کار تمرکز کنید و در نهایت نتوانید هیچ کدام را با کیفیت مناسب و در زمان مناسب ارائه دهید. مولتی تسک بودن در اغلب موارد نیز باعث بالا رفتن استرس و اضطراب شما میشود و برای سلامت روان شما مناسب نیست؛ اما چرا بسیاری از افراد از مولتی تسک بودن به عنوان یک ویژگی مثبت یاد میکنند؟
در این جا با مفهوم تازهای روبهرو هستیم. در اصل این سریال تسک بودن (serial task) بودن است که ویژگیای مثبت در فرد تلقی میشود و با مفهومی که شما از مولتی تسک بودن در ذهن دارید کاملا متفاوت است. سریال تسک بودن یعنی شما چندین کار متفاوت را بتوانید انجام دهید؛ اما نه همزمان؛ بلکه هر کار را در زمان و بازه مشخصی انجام دهید.
سریال تسک یعنی انتقال سریع از یک فعالیت به یک فعالیت دیگر. این ویژگی باعث میشود که شما توانایی بر عهده گرفتن چندین وظیفه مختلف را داشته باشید و بتوانید بین فعالیتهای مختلفی که باید انجام دهید، خیلی سریع انتقال پیدا کنید و خود را با شرایط تازه وقف دهید.
به عنوان مثال، در یک روز شلوغ کاری لازم است که هم روی پروژه جدید خود کار کنید، هم قرارداد تازه ببندید و هم با همکاران خود جلسه داشته باشید و در نهایت هم لازم است برای دوست خود کادو تولد سفارش دهید. این که شما بتوانید تمامی این فعالیتها را در یک روز هندل کنید و زمان مناسبی برای هر کدام در نظر بگیرید و از یک فعالیت به سراغ فعالیت دیگر بروید و مغز شما برای همه آنها آمادگی داشته باشد و خیلی سریع خود را با اوضاع جدید وقف دهد، ویژگی مثبتی است که به آن سریال تسکینگ گفته میشود.
برخی از شغلها نیاز به مهارت سریال تسکینگ دارند و برای برخی دیگر از کارها لازم است که یک سینگل تسک باشید. امروزه بسیاری از کمپانیهای بزرگ، برای استخدام کارمندان خود از تستهای روانشناسی و شخصیتشناسی استفاده میکنند تا از این طریق بتوانند فرد مناسب برای پوزیشن کاری خود را انتخاب کنند. تست روانشناسی این امکان را به شما میدهد، تا بر اساس پاسخ دادن به سوالات مشخص، بخشی از شخصیت، استعدادها و مهارتهای شما شناسایی شود.
مزایای سریال تسک بودن
سریال تسک بودن که بسیاری از افراد از آن به عنوان «چند کاری بودن با سرعت آهسته» یاد میکنند، مزایای زیادی را به همراه دارد. سریال تسکینگ این امکان را به شما میدهد تا بتوانید همزمان روی چندین پروژه مختلف کار کنید؛ بدون آن که تمرکز شما کاهش پیدا کند. در سریال تسک بودن، شما پس از آن که از یک کاری به سراغ کار دیگر میرود، در آن لحظه تمرکز و انرژی خود را تنها روی یک کار مشخص متمرکز میکنید و به دیگر کارها فکر نمیکنید؛ این موضوع مزایای زیادی را به همراه خواهد داشت که در ادامه برخی از مهمترین آنها را با هم بررسی میکنیم:
خارج از چهارچوب فکر کردن
وقتی چندین کار و پروژه را در کنار یکدیگر پیش ببرید، همین موضوع باعث میشود که بتوانید در هر مسئله خارج از چارچوب فکر کنید و با ایدههای جدید و خلاقیت بیشتر، بتوانید هر کدام از پروژهها را پیش ببرید. این موضوع به خصوص در زمینه انجام پروژههای کاری کمک زیادی به شما میکند.
تاثیر کارها روی یکدیگر
محققان ثابت کردهاند که اگر شما بتوانید در انجام یک کاری موفق باشید، این موضوع روی موفقیت شما برای انجام کارهای دیگر نیز تاثیر میگذارد. پس سعی کنید همه تمرکز خود را روی یک موضوع به خصوص نگذارید؛ از این رو به بسیاری از دانشجویان توصیه میشود که علاوه بر رشته و حوزه تخصصی خود، یک حوزه دیگر را نیز برای فعالیت انتخاب کنند و سعی کنند این دو را در کنار یکدیگر پیش ببرند.
آزاد کردن ذهن
سریال تسک بودن باعث میشود که هرگاه در انجام پروژه یا کاری به مشکل و بنبست خوردید، بتوانید آن را رها کنید و به سراغ پروژه دیگری برید؛ این موضوع باعث میشود که کمی ذهن شما آزاد شود و هنگامی که دوباره روی پروژه برگردید، با دید بازتری بتوانید آن را انجام دهید.