ضرورت روانکاوی
ناخودآگاه انسان تاثیر بسیاری زیادی در روند زندگی ما انسانها دارد. برخی از رفتارها، احساسات و عواطف ما ریشه در ناخودآگاه ما دارند و ممکن است ما از آن آگاه نباشیم. گاهی یک تجربه دردناک در گذشته، مشاهده صحنهای در کودکی و … میتواند تاثیرات بسیار زیادی در زندگی حال ما داشته باشد بدون آن که از آن آگاه باشیم.
روانکاوی شاخهای از علم روانشناسی است که به بررسی ناخودآگاه انسان میپردازد.بسیاری از مشکلات و اختلالات ما ممکن است ریشه در ناخودآگاه ما داشته باشد که اگر متوجه این موضوع شویم، میتوانیم بسیاری از اختلالات را حل کنیم. در دنیای پرتنش و پر از استرس امروز، روانکاوی میتواند کمک بسیار بزرگی به شما بکند. اگرچه جلسات روانکاوی میتواند طولانی باشد و شما باید مدت زمان زیادی را صرف این موضوع کنید، اما نتیجه نهایی ارزش آن را خواهد داشت.
متاسفانه دانش عمومی از روانکاوی بسیار پایین است و بسیاری از افراد آن را با روان درمانی و حتی هیپنوتیزم اشتباه میگیرند؛ در صورتی که روانکاوی یکی از مهمترین بخشهای علم روانشناسی است. در این مقاله از سری مقالههای کلینک روانشناسی برگ سبز میخواهیم به سراغ معرفی روانکاوی به عنوان یکی از شاخههای مهم روانشناسی بپردازیم و چگونگی آن را بررسی کنیم و در نهایت به بررسی ضرورت روانکاوی و کمک یک روانکاو در مشکلات مختلف روحی و روانی بپردازیم. اگر شما هم به دنبال یک روانکاو حرفهای و اطلاعاتی درباره روانکاوی هستید، پیشنهاد میکنیم در ادامه با ما همراه باشید.
ما در دپارتمان تخصصی بزرگسال کلینیک مشاوره برگ سبز، آماده ارائه هرگونه خدمات روانکاوی در محیطی امن و آرام و صمیمی به شما عزیزان هستیم. شما میتوانید جلسات روانکاوی خود را از همین امروز در کلینیک تخصصی برگ سبز شروع کنید.
روانکاوی چیست؟
روانکاوی یکی از زیرشاخههای علم روانشناسی به حساب میآید. روانکاوی یکی از روشهای گفتگو محور روانشناسی است که بر اساس نظریههای زیگموند فروید بنا شده است. این روش درمانی، به تاثیر ذهن ناخودآگاه بر افکار، احساسات و رفتارها میپردازد و به طور خاص بررسی میکند که چگونه تجربیات گذشته (به خصوص دوران کودکی) ممکن است روی رفتار و احساسات حال تاثیرگذار باشد. در روانکاوی، روانکاو سعی بر شناخت ناخودآگاه فرد دارد و ریشه بسیاری از اختلالات و مشکلات را در ناخودآگاه جستجو میکند و به وسیله آن کمک به حل موضوع و مشکل میکند.
ناخودآگاه انسان تاثیر بسیار زیادی روی رفتار ما دارد. فروید ناخودآگاه را مخزن خواستهها، افکار و خاطرات توصیف میکند که بالاتر از سطح آگاهی آگاهانه قرار دارد. او معتقد بود که تاثیرات ناخودآگاه میتوند منجر به بروز ناراحتی و اختلالات روانی شود.
در علم روانکاوی ما به دنبال این موضوع هستیم که تجربیات و احساسات سرکوب شده را پیدا کنیم و با آگاهی نسبت به آنها و آگاهسازی ناخودآگاه، اختلالات روانی را درمان کنیم.
روانکاوی جزو یکی از مشکلترین تکنیکهای روانشناسی به شمار میآید و اگر توسط روانکاو متخصص و آگاه به این موضوع انجام نشود، ممکن است مشکلات جبرانناپذیری را به همراه داشته باشد. روانکاوان ما در کلینیک تخصصی برگ سبز، به صورت حرفهای و کاملا تخصصی در محیطی امن جلسات روانکاوی را برگزار میکنند.
تکنیکهای روانکاوی
افرادی که تحت درمان روانکاوی هستند، اغلب حداقل هفتهای یکبار با روانکاو خود ملاقات میکنند و این روند میتواند ماهها و حتی سالها به طول بیانجامد. روانکاوان از تکنیکهای گوناگونی برای شناخت رفتار افراد استفاده میکنند. در ادامه برخی از رایجترین و محبوبترین تکنیکهای روانکاوی را بررسی میکنیم.
تجزیه و تحلیل رویا
از نظر فروید، تجزیه و تحیل رویا یکی از مهمترین تکنیکهای روانکاوی به شمار میرود. او اغلب از رویاها به عنوان جاده باشکوه به سمت ناخودآگاه یاد میکرد. روانکاو ممکن است از تعبیر خواب برای درک عملکرد ناخودآگاه شما استفاده کند.
ارتباط آزاد
ارتباط آزاد یا تداعی آزاد یکی از تکنیکهای بسیار مرسوم در روانکاوی است. در این روش روانکاو سعی میکند که فرد را تشویق به اشتراک گذاشتن آزادانه افکار خود کند. در خلال این موضوع، فرد میتواند خاطراتی را به یاد آورد یا موضوعی را به روانشناس اطلاع دهد.
در این روش ممکن است روانکاو کلماتی مثل کودکی، مادر، خانواده، ترس و … به مراجع کننده بگوید و از او بخواهد که اولین کلمه یا موضوعی که با شنیدن این کلمات به یاد میآورد را به زبان آورد در جریان این مکالمات بین روانکاو و مراجعه کننده، ممکن است بخشی از خاطرات سرکوب شده نمایان شود. البته در برخی از موارد ممکن است که فرد نسبت به یادآوری و بیان خاطرات مقاوت کند که در چنین شرایطی این روش پاسخگو نخواهد بود و روانکاو باید تکنیک دیگری را انتخاب کند.
انتقال
در این تکنیک، روانکاو از فرد میخواهد که او را به جای شخص دیگری مثل پدر یا مادر از دست رفته تصور کند. سپس فرد با او ارتباط برقرار کند و صحبت کند. این تکنیک به روانکاو کمک میکند تا نحوه ارتباط و تعامل فرد با دیگران را ارزیابی کند.
روانکاو با توجه به روند درمان و شخصیت فرد ممکن است یک یا چندین تکنیک روانکاوی را برای بررسی ناخودآگاه مراجع خود استفاده کند. نکتهای که باید به آن توجه کنید این است که تکنیکهای روانکاوی نیاز به صرف زمان زیادی دارد و معمولا در کوتاه مدت جواب نمیدهند. از آن جایی که بیشتر جلسات روانکاوی به صحبت روانکاو و فرد میگذرد، برخی آن را به عنوان یکی از روشهای گفتگو محور میشناسند.
روانکاوی به درمان چه مشکلاتی میتواند کمک کند؟
درمان روانکاوی برای اختلالات و مشکلات مختلفی میتواند سودمند باشد. برخی از متداولترین شرایط روانی که روانکاوی میتواند به آن کمک کند، عبارتند از:
- اضطراب
- افسردگی
- مشکلات احساسی یا ضربه روحی شدید
- مشکلات هویتی
- مسائل مربوط به عزت نفس
- خودنمایی و خودشیفتگی
- اختلالات روانتنی
- مسائل مربوط به رابطه
- رفتار خود تخریبی و آسیب به خود
- مشکلات جنسی
مزایای روانکاوی
روانکاوی یکی از تکنیکهای روانشناسی است که تاثیر زیادی روی درمان بسیاری از بیماریها و اختلالات روان دارد. این روش مزیتهای زیادی را به دنبال دارد که در ادامه برخی از آنها را بررسی میکنیم.
تمرکز بر احساسات
روانکاوی ناخودآگاه انسان را بررسی میکند و احساسات بخش مهمی از ناخودآگاه است که در روانکاوی بسیار هوشمندانه و زیرکانه بررسی میشود. روانکاو طیف وسیعی از احساساتی را که بیمار تجربه میکند را مورد بررسی قرار میدهد.
جلوگیری از اجتناب
افراد معمولا از بیان احساسات و موقعیتهایی که برایشان ناراحت کننده است دوری میکنند. در مشاوره و روانشناسی معمولا این احساسات و خاطرات بیان نمیشوند و روانشناس نمیتواند به آن بخش از خاطرات و احساسات فرد دسترسی داشته باشد؛ اما در روانکاوی، روانکاو سعی بر ورود به ناخودآگاه فرد دارد و به مراجعه کننده کمک میکند تا احساسات و خاطرات ناراحت کننده را بیان کند و دلیل این اجتناب و دوری را پیدا کند.
الگوهای تکرار شونده را شناسایی میکند
برخی از افراد ممکن است رفتارها و الگوهای تکرار شوندهای از خود نشان بدهند که ممکن است نسبت به آن آگاه و یا ناآگاه باشند. به عنوان مثال فردی که به اذیت و آزار خود میپردازد ممکن است از دلیل انجام آن آگاه باشد اما نتواند جلوی آن را بگیرد؛ از طرفی ممکن است عدهای نسبت به این روند تکرار شونده ناآگاه باشند و به صورت ناخودآگاه آن را انجام دهند. روانکاوی به افراد کمک میکند تا این الگوها و نحوه تاثیر آن روی زندگی خود و دیگران را شناسایی کنند و همین آگاهی به درمان کمک میکند.
کشف اتفاقات و تجربیات گذشته
سایر روشهای درمانی روانشناسی بیشتر بر روی اتفاقاتی که در حال حاضر وقوع پیدا میکند تمرکز دارند و به تاثیر این افکار را بر عملکرد فعلی فرد بررسی میکنند؛ اما روانکاوی به افراد کمک میکند تا گذشته خود را کشف کنند و متوجه تاثیر اتفاقات گذشته در رفتار فعلی خود شوند. این موضوع به افراد کمک میکند تا با تجربیات گذشته خود کنار بیایند و آنها را شناسایی کنند.
بررسی روابط بین فردی
در روانکاوی، افراد قادر به کشف روابط خود با دیگران چه در گذشته و چه در حال هستند. این روند به بیمار کمک میکند تا مشکلات و خشم درونی خود نسبت به اطرافیان را شناسایی کند و ریشه آن را در گذشته بررسی کند. همین موضوع به فرد کمک میکند تا رابطه فعلی خود را با افراد بازیابی کند.
تداعی آزاد
برخلاف سایر تکنیکهای درمانی که ساختارمند و هدفمند طراحی میشوند و بر روی موضوعی خاص تمرکز دارند، روانکاوی این امکان را به فرد میدهد تا آزادانه در مورد احساسات، ترسها، خواستهها و … صحبت کند و در خلال این صحبتها روانکاو میتواند ناخودآگاه فرد را شناسایی کند.
اثربخشی روانکاوی
بسیاری از افراد روانکاوی را روشی موثر برای درمان اختلالات نمیشناسند و بر این باورند که تکنیکهای روانکاوی تاثیری در درمان بیمار ندارند؛ اگرچه اثربخشی روانکاوی به عوامل زیادی مثل مهارت روانکاو، همکاری فرد و توانایی مقابله او با تجربیات و احساسات محرک و استرسزا دارد، اما تحقیقات نشان میدهد که در اغلب موارد روانکاوی برای درمان موثر واقع شده و شامل اثرات کوتاه مدت و بلند مدت است.
بررسیها نشان میدهد که اغلب افرادی که تحت درمان طولانی مدت روانکاوی قرار گرفتهاند، علائم و آسیبهای روانی آنها تا میزان قابل توجهی کاهش یافته است. همچنین افرادی که تحت درمان روانکاوی بلند مدت قرار میگیرند، تا مدت زمان بسیار زیادی پس از بهبودی نیز تاثیرات آن را به همراه خواهند داشت.
مواردی که باید درباره روانکاوی در نظر داشته باشید
مانند سایر روشهای درمانی، روانکاوی نیز ممکن است معایبی را به همراه داشته باشد. نکتهای که باید در نظر داشته باشید این است که روانکاوی یک درمان طولانی مدت است و شما نیازمند جلسات درمانی زیادی هستید؛ پس با آگاهی از این موضوع روانکاوی را شروع کنید تا در طول درمان، به ناگهان جلسات را ترک و کنسل نکنید. بسته به توصیه روانکاو و بودجهای که برای این کار در نظر دارید، جلسات روانکاوی شما میتواند یک تا دو جلسه در هفته و به مدت چندین ماه یا حتی یکسال نیز به طول بیانجامد.
نکتهای دیگر که درباره روانکاوی باید در نظر داشته باشید این است که روانکاوی میتواند یک فرآیند شدید احساسی باشد. در طول جلسات درمانی، روانکاو سعی میکند تا با ورود به ناخودآگاه شما و یادآوری احساسات و خاطراتی که برای شما میتواند ناخوشایند باشد، شما را به چالش بکشد.
این روند میتواند برای شما کمی دردناک و ناراحت کننده باشد و مکانیسمهای دفاعی شما را فعال کرده و در برخی موارد موجب خشم شود؛ اما توجه داشته باشید که شناخت و درک ناخودآگاه میتواند به رفتار فعلی شما و روند درمان تاثیرگذار باشد.
در کلینیک مشاوره تخصصی برگ سبز، روانکاوان حرفهای ما در محیطی کاملا آرام و امن آماده برگزاری جلسات روانکاوی هستند.