گفتار درمانی بزرگسالان چگونه است؟
گفتار درمانی بزرگسالان، به درمان اختلالات گفتار بزرگسالان مثل لکنت زبان و ادای صحیح کلمات میپردازد. برخی تصور میکنند که گفتار درمانی تنها مختص به کودکان است؛ اما باید گفت برای آن دسته از بزرگسالانی که در کودکی اختلالات گفتار آنها درمان نشده است یا اخیرا به دلیل مسائلی مثل سکته مغزی دچار اختلال گفتار شدهاند نیز گفتار درمانی انجام میشود.
اختلالات گفتار در هر مرحله از زندگی، تاثیر بسیار زیادی روی اعتماد به نفس افراد دارد. فرد دارای اختلال گفتار توانایی کمتری برای برقراری ارتباط با محیط اطراف دارد؛ از این رو اگر به اختلالات گفتار توجه نشود و در اسرع وقت درمان نشود، فرد مبتلا به اختلال گفتار به انزوا کشیده میشود و ممکن است دچار افسردگی شود.
بهترین زمان برای درمان اختلالات گفتار، دوران کودکی است؛ زیرا کودک در آن سن آمادگی بالاتری برای یادگیری و اصلاح مشکلات گفتار دارد. با این حال ممکن است در دوران کودکی به اختلالات گفتار فرد توجه نشود و این مشکلات تا بزرگسالی نیز همراه فرد باشد. در چنین شرایطی لازم است که برای درمان اختلالات گفتار، به سراغ جلسات گفتار درمانی بزرگسالان برویم.
جلسات گفتار درمانی بزرگسالان کاملا متفاوت با گفتار درمانی کودکان است. تکنیکهایی که در جلسات گفتار درمانی بزرگسالان استفاده میشود، متناسب با نوع اختلال و سن فرد تعیین میشود. برخی از اختلالات گفتار بزرگسالان، مثل لکنت زبان، ریشه در کودکی دارد و در اصل همان اختلالاتی است که در دوران کودکی درمان نشده است و این روزها با قرار گرفتن در محیطهای استرسزا، بیشتر میشود. گروه دیگر از اختلالات گفتار بزرگسالان ممکن است در اثر عارضهای مثل سکته مغزی به وجود آمده باشد.
درمان اختلالات گفتار بسیار ساده است. کافیست که پیگیر جلسات گفتار درمانی بزرگسالان باشید و تمرینهایی را که گفتار درمانگر به شما میدهد، انجام دهید. در این نوشته از برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، میخواهیم درباره گفتار درمانی بزرگسالان و تمرینهای گفتار درمانی بزرگسالان صحبت کنیم. اگر شما هم قصد شرکت در جلسات گفتار درمانی بزرگسالان را دارید، پیشنهاد میکنیم در ادامه با ما همراه باشید.
کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، امکان برگزاری جلسات گفتار درمانی بزرگسالان را در محیطی حرفهای و آرام فراهم کرده است. شما میتوانید جلسات گفتار درمانی بزرگسالان را در این مرکز شروع کنید.
اهمیت گفتار درمانی بزرگسالان
درمان اختلالات گفتار در بزرگسالان از اهمیت ویژهای برخوردار است. زبان و گفتار مهمترین وسیله برقراری ارتباط با محیط اطراف است و افراد مبتلا به اختلالات گفتار، در برقراری ارتباط با دیگران دچار مشکل میشوند؛ این موضوع در بزرگسالی اهمیت بیشتری پیدا میکند، زیرا در این دوران فرد به برقراری تعامل و ارتباط، بیشتر از پیش نیاز پیدا میکند. پیدا کردن کار مناسب، تحصیل در دانشگاه، ازدواج و بسیاری از موارد دیگر میتواند تحت تاثیر اختلالات گفتار قرار بگیرد. علاوه بر این، اختلالات گفتاری که از کودکی همراه با فرد است، باعث دوری او از محیطهای اجتماعی و رو آوردن به انزوا میشود. همین موضوع، خود میتواند پیش زمینه بروز بیماریهای روان دیگر مثل افسردگی شود.
از این رو بسیار مهم است که به سراغ درمان اختلالات گفتار و گفتار درمانی بزرگسالان برویم. لکنت زبان، اختلالات صوت، ادای ضعیف کلمات و تاخیر در زبان و گفتار جزو رایجترین اختلالات گفتار در بزرگسالان است که با مراجعه به گفتار درمانگر و شرکت در جلسات گفتار درمانی بزرگسالان میتوانید به راحتی آن را درمان کنید.
گفتار درمانی کودک شامل هر نوع تکنیک، بازی و تمرین است که به کودک شما برای رفع اختلالات گفتار کمک میکند. جلسات گفتار درمانی به کمک یه درمانگر مجرب و حرفهای در این کار انجام میشود.
اختلالات گفتاری بزرگسالان
در ادامه برخی از شایعترین اختلالات گفتاری بزرگسالان که به کمک گفتار درمانی، درمان میشوند را بررسی میکنیم:
لکنت زبان
لکنت زبان یکی از شایعترین اختلالات گفتار در بین بزرگسالان است. در اغلب موارد، این اختلال از دوران کودکی با فرد همراه است. فرد مبتلا به لکنت زبان، در ادای صحیح کلمات دچار مشکل است و کلمات و حروف را به خوبی نمیتواند بیان کند. در برخی از موارد نیز ممکن است یک حرف را بکشید و نتواند صحبت خود را ادامه دهد.
فرد دارای لکنت زبان معمولا از طرف اطرافیان مسخره میشود. لکنت زبان باعث ایجاد اضطراب در فرد میشود و فرد هنگام صحبت کردن در مقابل دیگران، استرس زیادی را تحمل میکند؛ همین اضطراب و استرس باعث انقباض بیشتر عضلات گفتاری شده و صحبت کردن را سختتر میکند.
برای درمان لکنت زبان در بزرگسالی شما باید به یک گفتار درمانگر بزرگسالان مراجعه کنید. در جلسات گفتار درمانی بزرگسالان، گفتار درمانگر با تمرینهای تنفسی، ادای کلمات و تکنیکهای مختلف، به درمان اختلال لکنت زبان میپردازد.
آپراسکی
آپراسکی یکی دیگر از اختلالات گفتار در بزرگسالان است. فرد مبتلا به آپراسکی، در قسمت عضلات مربوط به تولید صوت و عضلات درگیر هنگام گفتار مشکل دارد و نمیتواند لب، دهان، زبان و سایر عضلات خود را به خوبی حرکت دهد و واضح صحبت نمیکند. در برخی از موار حاد، ممکن است فرد به طور کلی توانایی صحبت کردن خود را از دست بدهد. آپراسکی معمولا بر اثر آسیبهای مغزی مثل سکته مغزی، ضربه سر و تومور مغزی به وجود میآید.
برای درمان آپراسکی نیز نیاز است تا به یک گفتار درمانگر مراجعه کنید. در جلسات گفتار درمانی، درمانگر به دنبال تمرینهایی است تا عضلات مختلف شما را درگیر کند. همانقدر که ورزشکار نیاز به تمرینات بدنی دارد تا عضلات قوی داشته باشد، فرد مبتلا به آپراسکی نیز نیاز است تا عضلات گفتار خود را تقویت کند.
آفازی (زبان پریشی)
آفازی یا زبان پریشی یکی دیگر اختلالات گفتار بزرگسالان است که در اثر آسیب به قسمت چپ مغز به وجود میآید. فرد مبتلا به آفازی هنگام صحبت کردن یا خواندن دچار مشکل میشود و کلمات را اشتباه به کار میبرد؛ به عنوان مثال فرد به جای به کار بردن کلمه «راننده» از کلمه «ماشین» استفاده میکند یا یک کلمه خیالی از خود میسازد.
برای درمان این اختلال نیز شما باید به یک گفتار درمانگر مجرب مراجعه کنید. چندین روش درمانی برای درمان اختلال آفازی وجود دارد که گفتار درمانگر با توجه به شرایط شما، بهترین گزینه را انتخاب خواهد کرد.
تکنیکهای افزایش حافظه برای افراد جوان و میان سال بسیار مناسب است و به شما کمک میکند تا ذهن خود را پرورش دهید و در انجام کارها بهتر عمل کنید. شما میتوانید این تکنیکها را از سن ۲۰ سالگی به بعد به صورت پیوسته انجام دهید و ذهنی خلاقتر با عملکرد بهتر داشته باشید.
تمرینات و تکنیکهای گفتار درمانی بزرگسالان
در گفتار درمانی بزرگسالان نیز همچون کودکان، گفتار درمانگر با دادن تمرینهای مختلف به فرد، سعی در درگیر کردن عضلات گفتاری و درمان اختلالات گفتار دارد. تمرینهایی که برای گفتار درمانی بزرگسالان استفاده میشود، کاملا با تمرینات کودکان متفاوت است. ممکن است این تمرینات را در کلینیک و همراه با گفتار درمانگر انجام دهید یا بنا به توصیه گفتار درمانگر، در خانه نیز تمرینات را ادامه دهید. در ادامه برخی از رایجترین تمرینات گفتار درمانی بزرگسالان را بررسی میکنیم:
حرکت زبان
حرکت زبان یکی از تمرینهایی است که به تقویت عضلات گفتاری شما کمک میکند. در این تمرین لازم است تا زبان خود را بیرون بیاورید، آن را نگه دارید و سپس به داخل ببرید. حرکت زبان داخل دهان و بالا پایین کردن زبان نیز جزو تمریناتی است که به تقویت عضلات گفتاری شما کمک میکند.
بهتر است این تمرین را زیر نظر گفتار درمانگر و با توجه به توضیحات دقیقی که به شما ارائه میدهد انجام دهید. حتما زمانی را در روز برای انجام تمرینات گفتار درمانی اختصاص دهید و در زمان مشخص تمرینات خود را انجام دهید تا هرچه سریعتر نتیجه بگیرید.
لبخند زدن
لبخند زدن و حرکت لبها و دهان نیز یکی دیگر از تمرینهای رایج در گفتار درمانی بزرگسالان است. این تمرین به تقویت عضلات دهان و لبها کمک میکند. برای این کار کافیست که جلوی آینه بایستید و لبخند بزنید. حالتهای مختلف لب و دهان را جلوی آینه تمرین کنید و سعی کنید هربار لبخند خود را عمیقتر کنید.
تکرار حروف
این تمرین برای آن دسته افرادی که دچار اختلال لکنت زبان شدهاند، بسیار مناسب است. برای انجام این تمرین شما باید حروف صامت را در کنار حروف مصوت تکرار کنید. پیشنهاد میشود که با حرفی شروع کنید که در ادای آن بیشتر مشکل دارید. به عنوان مثال؛ حرف «ر» را در کنار حروف مصورت « آ اِ اُ اَ ای» تکرار کنید؛ یعنی « را ، رِ ، رُ ، رَ ، ری».
تکرار جمله
پس از تمرین حروف، نوبت به تکرار جملات میرسد. برای شروع میتوانید بلند خواندن از روی متنهای ساده را تمرین کنید. به عنوان مثال دو جمله کوتاه و ساده را انتخاب کرده و آن را بلند بخوانید و تکرار کنید.