نگه داشتن مدفوع در کودکان؛ علل، عوارض و درمان - مرکز روانشناسی و روانپزشکی برگ سبز
نگه داشتن مدفوع در کودکان

نگه داشتن مدفوع در کودکان؛ علل، عوارض و درمان

قطعا آموزش توالت رفتن به کودک یکی از چالش‌های اساسی همه والدین به حساب می‌آید. پس از گذشت دو سالگی، بسته به شرایط و روحیات کودک، کم‌کم زمان آن می‌رسد که کودکان برای دفع مدفوع و ادرار، به دستشویی بروند و دیگر از پوشک استفاده نکنند. آموزش این مورد به کودک، همواره با چالش‌های گوناگونی همراه است. یکی از این چالش‌ها که معمولا مدتی پس از آموزش توالت به کودک خود را نمایان می‌کند، نگه داشتن مدفوع در کودکان و ترس کودک از مدفوع کردن است.

معمولا پس از آموزش توالت، کودک برای ادرار کردن در دستشویی مشکلی ندارد و مشکل اصلی، با دفع مدفوع است. برخی از کودکان در این بین ممکن است که با دفع مدفوع دچار مشکل باشند و مدفوع خود را نگه دارند. ترس کودک از مدفوع می‌تواند به دلایل گوناگونی رخ دهد. در برخی از موارد، نگه داشتن مدفوع در کودکان به دلیل مشکلات جسمی مثل یبوست، انسداد روده‌ها و … است؛ به همین دلیل، اولین اقدامی که برای درمان ترس کودک از مدفوع باید انجام دهید، اقداماتی پزشکی و رفع چنین مواردی است.

اگر با رفع مشکلات گوارشی و جسمی کودک، همچنان کودک شما ترس از مدفوع داشت و مدفوع خود را نگه می‌داشت، لازم است که به دنبال دلایل روانی آن باشید. برخی از کودکان به دلیل آن که پیش از این تجربه مدفوع کردن دردناک داشته‌اند و مدفوع کردن برای آن‌ها هم‌معنی با درد و سختی است، ترس از مدفوع کردن دارند و مدفوع خود را نگه می‌دارند.

عوارض نگه داشتن مدفوع در کودکان زیاد است و مشکلات جسمی زیادی را برای کودک شما به وجود می‌آورد؛ از همین رو بسیار مهم است که در چنین شرایطی، خیلی سریع به دنبال درمان ترس کودک از مدفوع باشید و با راهکارهایی علمی و عملی، این مشکل کودک خود را حل کنید.

خوشبختانه امروزه روش‌های گوناگونی برای رفع مشکل نه داشتن مدفوع در کودکان و درمان ترس کودک از مدفوع وجود دارد که به شما کمک می‌کند این مشکل و اختلال کودک خود را خیلی سریع و راحت درمان کنید؛ تنها کافیست که در این مسیر صبور باشید و باصبر و حوصله، به کودک خود کمک کنید تا با این مشکل خود روبه‌رو شود و آن را حل کنید.

روش‌های قدیمی مثل اجبار و تنبیه کودک برای مدفوع کردن دیگر این روزها کارساز نیست. این روش‌ها اصلا اصولی نبوده و نه تنها مشکل کودک شما را حل نمی‌کند، بلکه باعث بدتر شدن مشکل و ترس بیشتر کودک نیز می‌شوند و آثار منفی نیز روی روان کودک شما خواهند گذاشت.

برای حل مشکل نگه داشتن مدفوع در کودکان می‌توانید از روانشناس کودک کمک بگیرید. روانشناس کودک با ارائه راهکارهای به‌خصوصی، به شما کمک می‌کند تا مشکل نگه داشتن مدفوع کودک خود را خیلی راحت و سریع حل کنید؛ پس اگر کودکان دچار این مشکل شده است، توصیه ما به شما این است که حتما با روانشناس او در این مورد صحبت کنید.

با توجه به اطلاعات پایین والدین درباره مشکل نگه داشتن مدفوع در کودکان و ترس کودک از مدفوع، تصمیم گرفتیم که این نوشته از بلاگ کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین مرکز روانشناسی غرب تهران، به موضوع نگه داشتن مدفوع در کودکان و دلایل و درمان ترس کودک از مدفوع اختصاص دهیم. اگر شما هم جزو آن دسته از والدینی هستید که با کودکتان دچار ترس از مدفوع شده است و با این چالش روبه‌رو هستید، توصیه می‌کنیم که در ادامه این نوشته با ما همراه باشید.

ترس کودک از مدفوع و نگه داشتن مدفوع در کودکان یکی از مشکلات رایجی است که پس از آموزش توالت رفتن به کودک، والدین معمولا با آن درگیر می‌شوند. این موضوع می‌تواند تاثیرات زیادی روی سلامت جسمی کودک شما داشته باشد و بسیار مهم است که برای درمان ترس کودک از مدفوع، هرچه سریع‌تر اقدام کنید. روانشناس کودک می‌تواند به شما در حل این مشکل کمک بسیار زیادی کند. کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، امکان برگزاری جلسات روانشناسی کودک را زیر نظر بهترین متخصصان روانشناسی کودک برای شما عزیزان فراهم کرده است. شما می‌توانید برای حل مشکل ترس کودک از مدفوع، همین حالا از روانشناسان کودک ما مشورت بگیرید.

منظور از ترس کودک از مدفوع چیست؟

ترس کودک از مدفوع یکی از اختلالاتی است که معمولا والدین پس از آموزش توالت به کودک و از پوشک گرفتن کودک با آن روبه‌رو می‌شوند. برخی از کودکان، دچار ترس از مدفوع می‌شوند و مدت طولانی مدفوع خود را نگه می‌دارند. این موضوع می‌تواند روی دستگاه گوارش آن‌ها و سلامت فیزیکیشان تاثیرگذار باشد.

دلایل نگه داشتن مدفوع در کودکان

ترس از مدفوع درکودکان می‌تواند به دلایل گوناگونی رخ دهد. در ادامه برخی از مهم‌ترین دلایلی که باعث نگه داشتن مدفوع در کودکان می‌شود را بررسی می‌کنیم:‌

  • تجربه دفع بزرگ، سفت و خشک که برای کودک دردناک بوده است
  • عدم آمادگی برای توالت رفتن
  • تلاش برای جلب توجه والدین

شب ادراری کودک یکی از مشکلات و دغدغه‌های والدین است که معمولا پس از سنین ۲ سالگی و از پوشک گرفتن بچه و آموزش توالت ممکن است در برخی از کودکان رخ دهد. کودکانی که دچار شب ادراری هستند، روی مثانه و ادرار خود در طول شب کنترلی ندارند و ممکن است که در طول شب، رخت‌خواب خود را خیس کنند.

راهکارهایی موثر برای رفع مشکل نگه داشتن مدفوع در کودکان

خوشبختانه امروزه راهکارهایی موثر و کارآمد برای حل مشکل نگه داشتن مدفوع در کودکان وجود دارد که به کودک شما کمک می‌کند تا ترس از مدفوع خود را کنار بگذارد و دفع راحتی را تجربه کند. در ادامه، برخی از این روش‌ها را با هم بررسی می‌کنیم:

عدم اجبار برای توالت رفتن

یکی از اولین و مهم‌ترین نکاتی که والدین باید به آن توجه داشته باشند، عدم اجبار کودک برای توالت رفتن است. زمانی که کودک همچنان آمادگی توالت رفتن را نداشته باشد، اجبار و اصرار والدین منجر به ایجاد ترس کودک از توالت رفتن و نگه داشتن مدفوع در کودکان می‌شود؛ پس تا زمانی که کودکان به طور کامل آمادگی رفتن به توالت را ندارد، او را مجبور به این کار نکنید.

صبوری والدین

قطعا آموزش توالت رفتن به کودک نیازمند صبر و حوصله‌ی بالایی خواهد بود و شما به عنوان والدین باید در این پروسه همراه کودک خود باشید. سعی کنید که با این موضوع خیلی عادی و متعادل رفتار کنید و نه خیلی استرس و اضطراب داشته باشید و کودکتان را مجبور به رفتن به دستشویی در فواصل کوتاه کنید و نه خیلی غافل باشید تا برای کودکتان مشکل به وجود آید. سعی کنید که در این پروسه همراه کودک باشید و هر زمانی که کودکتان احتیاج داشت، او را به دستشویی ببرید.

وابستگی کودک به مادر، یکی از جمله مشکلات بسیار مهمی است که برخی از مادران با آن سروکار دارند. معمولا کودکان، تا سن دوسالگی، اغلب اوقات خود را در کنار مادر می‌گذرانند و وابستگی شدیدی به مادر پیدا می‌کنند. در صورتی که کودک مادر خود را نبیند و از او دور باشد، دچار اضطراب می‌شود و در جمع‌هایی که مادرش حضور ندارد، بی‌قراری می‌کند. این اضطراب تا حدی طبیعی است و جای نگرانی ندارد.

صحبت کردن به کودک و تشویق کلامی

برای شروع آموزش توالت، سعی کنید که ابتدا به صورت کلامی و همراه با تشویق، برای کودکتان توضیح دهید که او دیگر بزرگ شده است. سعی کنید در کمال آرامش نحوه نشستن روی توالت را برای کودک توضیح دهید و به او اطمینان دهید که آنجا ترس ندارد و بدون نگرانی می‌تواند از آن استفاده کند.

در صورتی که احساس کردید کودکتان از این موضوع ترس دارد، سعی کنید به سوال‌های ذهنی او پاسخ دهید و ترس او را به‌گونه‌ای برطرف کنید. همچنین توجه داشته باشید که به موضوع از دید کودکتان نگاه کنید و متوجه ترس‌های او باشید و او را مسخره یا سرزنش نکنید.

تنظیم رژیم غذایی کودک

یبوست می‌تواند دفع را برای کودک سخت‌تر و دردناک‌تر کند؛ به همین دلیل بسیار مهم است که در این دوران، رژیم غذایی کودک خود را به‌گونه‌ای تنظیم کنید که دچار یبوست نشود و بتواند دفع راحت‌تری را تجربه کند.

جایزه دادن به کودک

یکی از تکنیک‌هایی که به والدین کمک می‌کند تا مشکل نگه داشتن مدفوع در کودکان را حل کند، جایزه دادن به کودک است. می‌توانید برای هر باری که کودکتان در دستشویی مدفوع کرد، جایزه‌ای کوچک در نظر بگیرید و از این طریق او را تشویق کنید.

فوبیای کودک یا فوبی کودک شامل ترس‌های غیرواقعی و غیرمنطقی می‌شود که کودک با آن مواجه است. کودکان برخلاف بزرگسالان نمی‌توانند واقعی بودن یا تخیلی بودن ترس خود را تشخیص دهند؛ همین موضوع باعث می‌شود که فوبیا اثرات منفی بیشتری روی کودکان داشته باشد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالا بروید