روانسنجی چیست؟ چگونه انجام میشود؟
روانسنجی یکی از شاخههای روانشناسی است که در آن پدیدههای روانی و روانشناختی را به صورت کیفی (عددی) و قابل اندازهگیری بیان میکنیم. روانسنجی اگرچه تاریخچهای قدیمی در علم روانشناسی دارد، اما در سالهای اخیر توجه بسیار زیادی به آن شده است و بسیاری از شرکتها و کمپانیهای بزرگ برای استخدام نیروی کار از آن استفاده میکنند.
روانسنجی رشتهای است که به دنبال کمی کردن و ارزیابی روان افراد است. با کمک تستهای روانسنجی میتوانیم درباره ویژگیهای شخصیتی افراد تصمیمگیری کنیم. امروزه از تست های روانسنجی در بسیاری از کشورها به عنوان یک منبع مهم برای شناخت تواناییها و قابلیتهای افراد استفاده میکنند.
در این مقاله از برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، میخواهیم به سراغ روانسنجی و بررسی انواع تستهای آن برویم و در نهایت کاربردهای روانسنجی در دنیای امروز را بررسی کنیم. اگر شما هم قصد شرکت در جلسات روانسنجی را دارید، پیشنهاد میکنیم در ادامه این نوشته با ما همراه باشید.
علم روانسنجی کمک میکند که احساس، ادراک، یادگیری، حافظه، هوش و شخصیت افراد از طریق آزمونهایی که اعتبار و روایی بالایی دارند، قابل ارزیابی باشد. بسیاری از افراد بعد از انجام این تستهای ارزیابی به دنبال حل نقاط ضعف خود و تقویت نقاط قوت خود میروند.
روانسنجی چیست؟
روانسنجی یکی از شاخههای مهم علم روانشناسی است که به مطالعه کمی و اندازهگیری پدیدههای روانی و روانشناختی فرد میپردازد. روانسنجی توسط طیف وسیعی از آزمونها و تستهای معتبر روانشناسی انجام میشود. این آزمونها عموما به دنبال سنجش دانش، تواناییها، مهارتها، پیشرفت تحصیلی و ویژگیهای شخصیتی فرد هستند و با توجه به نیاز و اختلال روانشناختی فرد، مورد بررسی قرار میگیرند.
روانسنج کیست؟
تستهای روانسنجی توسط یک فرد متخصص در زمینه روانسنجی انجام میشود. روانسنج، فرد متخصصی است که علاوه بر دانش عمومی روانشناسی، دوره تحصیلات تکمیلی را در زمینه روانسنجی گذرانده است و با تحلیل آماری و علوم رفتاری نیز آشنایی دارد.
تستهای روانشناسی باید توسط یک روانسنج متخصص انجام شود و انجام تست روانشناسی در حضور روانشناس بالینی، اعتبار لازم را ندارد. معمولا روانشناسان و مشاوران بالینی، پس از صحبت با مراجع در جلسات اول، در صورت نیاز به انجام تستهای روانشناسی، او را به یک روانسنج متخصص ارجاع میدهند و پس از انجام تست، روانسنج جواب تست و ارزیابی آن را به مشاور یا روانشناس بالینی ارائه میدهد.
انواع تست روانسنجی
آزمونهای روانسنجی که در فرآیند انتخاب رشته، استخدام افراد، ازدواج و … انجام میشوند، در حالت کلی به سه دسته تقسیم میشوند:
صلاحیت و شایستگی
آزمونهای صلاحیت و شایستگی این کمک را به شما میکنند تا متوجه شوید که آیا برای وظایف شغلی یا تحصیلی خود آماده هستید و میتوانید از پس این وظایف به خوبی بر بیایید. آزمونهای استعداد برای سنجش میزان مهارت و تواناییهای شما در انجام کار به خصوصی طراحی شدهاند.
به عنوان مثال، یکی از آزمونهای روانسنجی معروف که در فرآیند استخدام افراد انجام میشود، توانایی فرد در مواجه با استرس و کنترل اضطراب را مورد بررسی قرار میدهد.
شناختی
آزمونهای روانسنجی شناختی، میزان توانایی شما در استدلال، ریاضیات و هوش کلامی را مورد ارزیابی قرار میدهد. معروفترین آزمون روانسنجی شناختی، تست هوش (IQ) است. این آزمونّها عموما برای سنجش و بررسی میزان یادگیری شما طراحی میشوند.
شخصیت
تستهای شخصیت در روانسنجی این امکان را به شما میدهد تا با انگیزهها، تنظیمات عاطفی و تیپ شخصیتی خود آشنا شوید. معمولا تستهای شخصیت شناسی ابعاد مختلف روان و شخصیت فرد مثل درونگرایی یا برونگرایی، عاطفی یا منطقی بودن و … را میسنجند.
تست های روانشناسی دسته مشخصی از تستها هستند که سالها روی طراحی و تحلیل آنها کار شده است. طراحی سوالات تست های روانشناسی به گونهای هدفمند انجام شده است و شما با پاسخ دادن به هر سوال، بخشی از ویژگیها و شخصیت خود را نمایش میدهید.
از تست روانسنجی در چه مواردی استفاده میشود؟
تستهای روانسنجی امروزه طرفداران بسیار زیادی دارد و افراد بیشتر از گذشته به اهمیت روانسنجی و این تستها پی بردهاند. امروزه شرکتهای بسیار زیادی، برای استخدام افراد مختلف از تستهای روانسنجی استفاده میکنند تا میزان آمادگی و مهارتهای بالقوه فرد را برای موقعیت شغلی بسنجند.
بسیاری از افراد از تستهای روانسنجی شخصیت، برای شناخت بهتر شخصیت خود و نقاط ضعف و قوت استفاده میکنند تا خودآگاهی بهتری نسبت به خود داشته باشند و نقاط قوت خود را تقویت کنند و به دنبال اصلاح نقاط ضعف خود باشند.
تستهای روانسنجی یکی از ابزارهای فوقالعاده در جلسات مشاوره پیش از ازدواج به شمار میرود. به کمک تستهای روانسنجی، هر یک از طرفین میتوانند اطلاعات دقیقتری نسبت به خود و دیگری پیدا کنند؛ همچنین تستهای روانسنجی در جلسات مشاوره پیش از ازدواج این امکان را به طرفین میدهد تا شناخت بهتری نسبت به ویژگیهای شخصیتی و انتظارات یکدیگر پیدا کنند.
یکی از کاربردهای مهم تست روانسنجی در جلسات مشاوره پیش از ازدواج است. شما با شرکت در جلسات مشاوره پیش از ازدواج و انجام تست های روانسنجی مرتبط به شخصیت خود و انتظاراتتان از زندگی آینده، میتوانید تا میزان قابل توجهی در مورد خود و شریک زندگی آیندتان اطلاعات مفید کسب کنید.
جلسات روانسنجی به چه صورت برگزار میشود؟
کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، امکان برگزاری جلسات روانسنجی زیر نظر متخصصان این حوزه را برای شما فراهم کرده است. عموما مراجعه مستقیم به روانسج صورت نمیگیرد. در کلینیک روانشناسی برگ سبز، در جلسات ابتدایی مراجعه به مشاوران و روانشناسان، در صورت تشخیص و صلاحدید مشاور، آزمونهای روانسنجی به شما پیشنهاد میشود.
برای انجام این تستها، نیاز است تا به روانسنج مراجعه کنید. انجام تستهای روانشناسی در حضور روانسنج این امکان را برای شما فراهم میکند تا در صورت بروز هرگونه ابهام درباره نحوه انجام تست و سوالات، بتوانید از روانسنج سوال بپرسید.
نتایج و ارزیابی نهایی تستهای روانسنجی در کلینیک مشاوره برگ سبز، به صورت مستقیم در اختیار مشاور بالینی شما قرار خواهد گرفت و مشاور و روانسنج هردو، این تستها را ارزیابی میکنند.