ترس از شکست و ۷ راهکار برای غلبه بر آن
ترس از شکست یکی از موانع بزرگ رسیدن به موفقیت است. بسیاری از افراد تنها به دلیل ترسی که از شکست خوردن و موفق نشدن دارند، هیچگاه اقدام به انجام کاری نمیکنند و انجام کارها را به تعویق میاندازند.
همین موضوع باعث میشود که این دسته از افراد، از ترس شکست خوردن، برای موفقیت خود تلاش نکنند. معمولا افرادی که دیدگاه صفر و یکی نسبت به کارها دارند، دچار ترس از شکست میشوند. برای این دسته از افراد، یا موفقیت معنی دارد یا شکست. این دسته از افراد، شکست را پایان کار خود میدانند؛ در صورتی که شکست میتواند به منزله پیروزی در آینده باشد. معمولا افراد از شکستهای خود درس میگیرند و در آینده آنها را جبران میکنند.
ترس از شکست یک وضعیت روحی و روانی است که باعث میشود فرد موقعیتهای بسیار مهمی را در زندگی از دست بدهد. معمولا افرادی که دچار ترس از شکست میشوند، راههای تازه و نو را امتحان نمیکنند و به همان روشهای پیشین خود پایبند میمانند؛ طبیعی است که این افراد در زندگی خود تجربههای جدید و تازهای بدست نمیآورند و هیچگاه پیشرفت نمیکنند. به عبارت دیگر، افرادی که دچار ترس از شکست میشوند، در منطقه امن خود باقی میمانند و هیچگاه جرئت خارج شدن از آن را پیدا نمیکنند.
دنیای پیشرفته امروز، که تغییرات در آن با سرعت بسیار بالایی رخ میدهد، نیازمند افرادی است که ریسکپذیر باشند و حاضر به امتحان کردن راه و روشهای نو باشند. وقتی میخواهید چیز جدیدی را امتحان کنید، طبیعی است که در ابتدای کار ترس داشته باشید. این ترس به افزایش تمرکز بسیاری از افراد کمک میکند؛ اما اگر ترس شما از حد معمول بیشتر باشد و جلوی انجام آن کار را بگیرد و شما تنها به دلیل ترس از شکست در آینده، اقدام به انجام کار نکنید، این ترس دیگر طبیعی نیست و احتمالا شما دچار فوبیا شدهاید.
ترس از شکست یا آتیچیفوبیا یکی از فوبیاهای مطرح در دنیاست که بسیاری از افراد دچار آن هستند. آتیچیوفوبیا سطوح مختلفی دارد و در آخرین سطح آن، فرد به دلیل ترس از شکست هیچ اقدامی نمیکند و همواره استرس و اضطراب شرایط و امتحان کردن کارهای جدید را دارد. آتیچیفوبیا مانع موفقیت افراد و دستیابی آنها به خواستههای خود میشود و نیاز است که به آن توجه کنید و خیلی سریع برای درمان آن اقدام کنید.
در این نوشته از کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، میخواهیم درباره ترس از شکست یا آتیچیفوبیا صحبت کنیم و علائم آن را بررسی کنیم و در نهایت راهکارهایی برای غلبه بر ترس از شکست ارائه دهیم که به کمک آنها بتوانید آتیچیفوبیا را کنترل کنید. اگر شما هم برای انجام کارهای جدید همواره دچار ترس میشوید، پیشنهاد میکنیم در ادامه این نوشته با ما همراه باشید.
کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، امکان برگزاری جلسات مشاوره و روانشناسی زیر نظر بهترین متخصصان روانشناسی بزرگسالان را دارد. اگر شما هم دچار آتیچیفوبیا یا انواع دیگر فوبیا هستید، میتوانید با روانشناسان ما مشورت کنید و برای درمان قدام کنید.
ترس از شکست چیست؟
این طبیعی است که شما از شکست خوردن ناراحت شوید و در ابتدا شروع کار جدید، نگران شکست خوردن باشید؛ اما زمانی که این نگرانی و اضطراب مانع شما از انجام آن کار شود یا ترس از شکست آن قدر زیاد باشد که اضطراب و استرس همراه با آن عملکرد کار شما را مختل کند و کیفیت کار شما را کاهش دهد، میتوان گفت که شما دچار ترس از شکست شدهاید.
شکست یکی از قدمهای رسیدن به پیروزی است. قطعا شما هم موفقیت افراد بزرگ در طول تاریخ را مشاهده کردهاید؛ اما چیزی که معمولا رسانه و کتابهای تاریخی به ما نمیگویند، تعداد دفعاتی است که قبل از رسیدن به این پیروزی بزرگ، فرد شکست خورده است.
افراد موفق قبل از اینکه به موفقیت برسند، بارها در طول مسیر شکست را تجربه کردهاند. میتوان گفت که شکست خوردن انکار ناپذیر است؛ اما چیزی که در این بین باید به آن توجه داشته باشید، یاد گرفتن و درس گرفتن از شکستها است.
آتیچیفوبیا یا ترس شدید (فوبیا) از شکست
ترس از شکست برای انجام کار خاص را اغلب افراد تجربه میکنند؛ اما ترس غیرمنطقی و شدید از مواجهه با شکست، به عنوان فوبیا شناخته میشود. آتیچیفوبیا به ترس بیدلیل و بسیار زیاد از شکست گفته میشود؛ ترسی که حتی اجازه شروع انجام کار و تلاش برای آن را از فرد میگیرد.
همه ما ممکن است آتیچیفوبیا را تجربه کنیم؛ اما این نوع از فوبیا سطوح مختلفی دارد. ترس از شکست میتواند با اضطراب و اختلال خلقی نیز همراه باشد و کیفیت زندگی فرد را به شدت تحت تاثیر قرار میدهد.
آتیچیفوبیا یا ترس غیرمنطقی از شکست میتواند ناشی از یک اتفاق در گذشته فرد باشد. این اتفاق آسیبزا باعث شده است که فرد نسبت به تواناییهای خود شک داشته باشد و معتقد است که برای امتحان کردن چیزهای جدید به اندازه کافی خوب نیست. آتیچیفوبیا شدید فرد را در ناحیه امن (safe zone) خود نگه میدارد و مانع از حرکت رو به جلو فرد در زندگی میشود.
آتیچیفوبیا یکی از انواع فوبیا است که روی زندگی فرد تاثیرگذار است. فوبیا یکی دیگر از انواع اختلالات روان است که افراد بسیار زیادی در جهان درگیر آن هستند. در یک تعریف ساده میتوان گفت که فوبیا ترس و هراس غیرمنطقی از پدیدههای مختلف است. فردی که دچار فوبیا میشود، در مواجه با موردی که نسبت به آن فوبیا دارد، به شدت دچار اضطراب و ترس میشود.
چگونه با ترس از شکست مقابله کنیم؟
برای رسیدن به موفقیت نیاز است که با ترس از شکست مقابله کنید؛ در غیر اینصورت، این اختلال همیشه مانع از موفقیت شما میشود و بسیاری از موقعیتهای خوب زندگی را از دست خواهید داد. در ادامه برخی از تکنیکهایی که به غلبه بر ترس از شکست کمک میکند را معرفی میکنیم:
۱. آمادگی برای شکست
اولین اقدامی که برای مقابله با ترس از شکست انجام دهید، پذیرش و آمادگی برای شکست است. شما باید این موضوع را بپذیرید که شکست ممکن است برای همه رخ دهد؛ مهم این است که همه تلاش خود را به کار گیرید و از شکست خود درس بگیرید.
۲. عدم بزرگنمایی شکست
یکی از اشکالاتی که در سطح جامعه ما دیده میشود، بزرگنمایی شکست است. نباید شکست را به عنوان ضعف شخصیتی در افراد دید. بسیاری از افراد، شکست را یک نقطه ضعف و نکته منفی در کارنامه خود میبینند. باید توجه داشته باشید که هر موفقیتی به دنبال شکستهای فراوان رخ داده است و مهم این است که از شکست خود درس بگیرید.
۳. عدم انتظار موفقیت دائمی
هیچ فردی در زندگی همیشه موفق نیست. افراد در مقاطعی از زندگی با چالشهای مختلفی روبهرو میشوند که روی موفقیت آنها تاثیر میگذارد؛ پس انتظار موفقیت دائمی از خود نداشته باشید.
یکی از عواملی که باعث ایجاد ترس از شکست میشود، کمالگرایی است. معمولا افرادی که دچار مشکل کمالگرایی هستند یا کودکانی که والدین کمالگرا دارند، دچار ترس از شکست میشوند. کمال گرایی والدین موضوعی است که علاوه بر تاثیری که در زندگی خودشان دارد، روی زندگی و آینده فرزندان نیز تاثیر میگذارد. والدین کمال گرا، علاوه بر اینکه خود را در خطر قرار میدهند، تاثیرات منفی بسیار زیادی نیز روی زندگی و آینده فرزندان خود دارند.
۴. شکست؛ مقدمه پیروزی
به این موضوع آگاه باشید که شکست مقدمه پیروزی است؛ نه پایان راه پیروزی. همه افراد موفق در طول تاریخ، بارها شکست را تجربه کردهاند و از شکستهای خود درس گرفتهاند.
۵. باور به خود
از شکست ناامید نشوید و نگذارید شکستها باعث از بین رفتن اعتماد به نفس شما شود. از شکستها به عنوان فرصتی برای تقویت استقامت و حل مشکلات خود استفاده کنید. با حفظ روحیه و اعتماد به نفس خود، ادامه دهید و مطمئن باشید که در آینده حتما به موفقیت میرسید.
۶. شناسایی عامل ترس
در حالت کلی، تجربههای جدید و تلاش برای موفقیت نباید برای شما باعث ایجاد ترس شود؛ پس اگر از شکست میترسید، به دنبال عامل آن باشید. عوامل ترس خود را پیدا کنید. در برخی از موارد ممکن است تمسخر افراد دیگر، سرزنش دیگران و … باعث ترس شما شود. برای غلبه بر ترس از شکست ابتدا باید عوامل ترستان را پیدا کنید.
۷. رویارویی با ترس
در نهایت، برای غلبه بر ترس از شکست لازم است که با ترس خود مواجه شوید. نگذارید که ترس از شکست جلوی شما را بگیرد. روشها و راهکارهای جدید را به صورت منطقی امتحان کنید و در صورتی که با شکست مواجه شدید، خود را نبازید و برای ادامه راه تلاش کنید.