طلاق عاطفی چیست؟ - مرکز روانشناسی و روانپزشکی برگ سبز
طلاق عاطفی

طلاق عاطفی چیست؟

طلاق عاطفی یکی از معضلات بزرگ در ازدواج‌های امروزی به شمار می‌رود. اگرچه آمار طلاق در کشور ما روز به روز در حال افزایش است، اما این تمام ماجرا نیست. هر روز به آمار زوج‌هایی که دچار طلاق عاطفی می‌شوند نیز افزوده می‌شود.

طلاق عاطفی در ازدواج زمانی رخ می‌دهد که یکی از طرفین رابطه، یا هر دو طرف، از نظر احساسی میلی به دیگری ندارد و ازدواج و رابطه عاطفی، اگرچه همچنان روی کاغذ پاربرجاست، اما در دنیای واقعی دیگر حس عاطفی‌ای میان زوجین وجود ندارد.

طلاق عاطفی می‌تواند مقدمه طلاق رسمی باشد؛ اما در برخی از موارد نیز زوج‌ها به دلایل مذهبی، مالی، شرایط اجتماعی، وضعیت کودکان و … تا سال‌ها اقدام به طلاق رسمی نمی‌کنند و در کنار یکدیگر با همان شرایط طلاق عاطفی زندگی می‌کنند.

طلاق عاطفی همیشه به معنی طلاق رسمی نخواهد بود. در برخی از موارد با کمک زوج درمانگر و مشاور خانواده می‌توان عوامل بروز طلاق عاطفی را شناسایی کرد و در صدد رفع و جبران آن درآمد. بسیاری از زوج‌ها پس از طلاق عاطفی، فرصتی دوباره به یکدیگر می‌دهند تا رابطه خود را بازیابی کنند. در این مسیر، مشورت با مشاور خانواده و زوج درمانگر، می‌تواند کمک زیادی کند. 

در این مقاله قصد داریم تا درباره طلاق عاطفی، علت بروز آن، صدماتی که وارد می‌کند و روش‌هایی برای حل آن صحبت کنیم. اگر شما هم در رابطه‌ای قرار دارید که احساس می‌کنید علاقه و اشتیاق شما نسبت به شریک زندگیتان کم شده است، احتمالا در صدد بروز طلاق عاطفی قرار دارید. پیشنهاد می‌کنیم در ادامه این نوشته با ما همراه باشید.

طلاق عاطفی یکی از اصلی‌ترین مشکلات در بین زوج‌هاست که تاثیر زیادی روی زندگی همه اعضای خانواده از جمله کودکان دارد. با کمک یک زوج درمانگر می‌توانید در صورت بروز طلاق عاطفی در مورد ادامه زندگی یا طلاق رسمی تصمیم‌گیری کنید و عوارض منفی آن را روی زندگی خود و فرزندانتان کاهش دهید.

طلاق عاطفی چیست؟

طلاق عاطفی، لفظی است که به زوج‌هایی که رابطه ضعیفی با یکدیگر دارند، گفته می‌شود. رابطه ضعیف بین زن و شوهر باعث سردی در روابط روحی، جسمی، عاطفی و حتی کلامی آن‌ها می‌شود و پس از مدتی زوج خود را در یک رابطه بی‌مهر و بی‌علاقه می‌بینند.

زوج‌هایی که دچار طلاق عاطفی شده‌اند، هیچ احساسی نسبت به یکدیگر ندارند و تنها از روی عادت در کنار یکدگیر زندگی می‌کنند و هر کدام در خلوت خود، برنامه مشخصی، بدون در نظر گرفتن طرف مقابل، برای خود دارند.

زوج‌هایی که دچار طلاق عاطفی می‌شوند، به ندرت با یکدیگر صحبت می‌کنند یا احساسات خود را برای یکدیگر بیان می‌کنند. در بسیاری از مواقع بین زوج‌هایی که دچار طلاق عاطفی شده‌اند، حتی مشاجره و بحث نیز شکل نمی‌گیرد و آن‌ها در کنار هم مثل یک هم‌خانه زندگی می‌کنند.

امروزه طلاق عاطفی به یک معضل اجتماعی تبدیل شده‌ است. اگرچه آمار دقیقی از میزان طلاق عاطفی مشخص نیست، اما می‌توان برآورد کرد که تعداد آن از طلاق‌های رسمی که رخ می‌دهند نیز بیشتر است.

اصلی‌ترین دلایل بروز طلاق عاطفی در زوج‌ها

عوامل مختلفی باعث سردی زوج‌ها و بروز طلاق عاطفی در آن‌ها می‌شود. در برخی از موارد این اتفاق تدریجی رخ می‌دهد و فرد پس از ۱۰ سال زندگی مشترک به این نتیجه می‌رسد که دیگر علاقه‌ای به همسر خود ندارد. در برخی از موارد نیز این موضوع به یکباره و یک شبه اتفاق می‌افتد و اتفاقاتی باعث سردی زوج‌ها می‌شود. در ادامه برخی از اصلی‌ترین دلایل طلاق عاطفی در زن و شوهرها را بررسی می‌کنیم:

تغییرات تدریجی زوج‌ها

یکی از اصلی‌ترین دلایل بروز طلاق عاطفی در زوج‌ها، تغییرات تدریجی آن‌هاست. حتما شما هم با زوج‌هایی برخورد داشته‌اید که بعد از ۲۰ سال زندگی مشترک، تصمیم به طلاق و جدایی می‌گیرند و اعلام می‌کنند که دیگر یکدیگر را نمی‌شناسند.

شما ممکن است در ابتدای رابطه و ازدواج علایق مشترکی داشته باشید. به عنوان مثال هر دو به شعر علاقه‌مند باشید و وقت زیادی را صرف دیدن فیلم‌ با یکدیگر کنید. اما به مرور، شریک زندگیتان به سراغ دیگر علایق خود می‌رود و دیگر زمان مفیدی را با یکدیگر نمی‌گذرانید.

آن قدر تفریحات و علایق شما از یکدیگر فاصله می‌گیرد که دیگر کار مشترکی با هم انجام نمی‌دهید و موضوع مشترکی برای صحبت و وقت گذراندن پیدا نمی‌کنید. در چنین شرایطی است که یک روز صبح از خواب بیدار می‌شوید و از خود می‌پرسید، این غریبه همان کسی است که روزی دوستش داشتم.

برای جلوگیری از بروز چنین مشکلاتی باید همواره و در طول رابطه، دنبال راهکارها و علایق مشترک باشید و در کنار رسیدگی به علایق فردی، وقتی هم برای علایق مشترک خود داشته باشید و اوقات باکیفیتی را در کنار یکدیگر بگذرانید.

خیانت یکی از زوج‌ها

خیانت یکی دیگر از عواملی است که منجر به طلاق عاطفی در زوج‌ها می‌شود. معمولا زندگی زوج بعد از خیانت به شدت تحت تاثیر این موضوع قرار می‌گیرد. بعد از خیانت شریک زندگیتان، احساسات شما نسبت به او به طور کلی تغییر می‌کند و آسیب روحی که به شما وارد می‌شود، باعث رابطه سرد بین شما می‌شود. 

طلاق عاطفی

در بسیاری از مواقع نیز، پس از خیانت افراد با مشکلات اعتماد به یکدیگر مواجه می‌شوند. در چنین شرایطی افراد یا در حال شک و تردید نسبت به یکدیگر هستند یا به دنبال کنترل کردن رفتارها و روابط یکدیگرند. همین موضوع باعث به وجود آمدن یک فضای سمی در خانواده می‌شود که ادامه زندگی را سخت و گاها غیرممکن می‌کند. پیشنهاد می‌شود که اگر تصمیم به ادامه زندگی پس از خیانت همسر دارید، برای جلوگیری از بروز چنین مشکلاتی، حتما با یک زوج درمانگر نیز مشورت کنید. 

ما در مرکز مشاوره برگ سبز، جلسات مشاوره زوج درمانی را در محیطی کاملا امن و آرام برگزار می‌کنیم و شما می‌توانید در این فضا به حل مشکلات رابطه خود بپردازید. درمانگران ما در مرکز مشاوره برگ سبز در جلسات زوج درمانی همراه شما خواهند بود.

عدم وجود صمیمیت

صمیمیت بین زن و شوهر یکی از ویژگی‌های ازدواج موفق است. صمیمیت بین زوج‌ها تنها مربوط به موضوعات جنسی نیست. زمانی که شما در مورد روز خود با یکدیگر صحبت نمی‌کنید، زمانی هیچ گونه ارتباط عاطفی و تماسی با یکدیگر ندارید، زمانی که حال یکدیگر را نمی‌پرسید از ناراحتی‌ها و مشکلات هم آگاه نیستید، زمانی که دیگر آرزوها و هدف‌های مشترک ندارید، شما دچار فقدان صمیمیت در رابطه شده‌اید.

اگر این موضوع ادامه پیدا کند، رابطه شما روز به روز سردتر از گذشته شده و به مرور زمان دچار طلاق عاطفی می‌شوید. برای جلوگیری از بروز چنین مشکلاتی بهتر است در همان ابتدا که حس کردید از یکدیگر فاصله می‌گیرد، از یک مشاور خانواده و زوج درمانگر مشورت بخواهید و مسائل رابطه خود را در همان مراحل ابتدایی حل کنید.

یک ازدواج موفق دارای ویژگی‌ها و شرایط به خصوصی است. زوج‌های موفق می‌دانند که چگونه با یکدیگر تعامل کنند. در یک ازدواج موفق هر یک از زوجین وظایف به خصوصی را بر عهده دارند و مشکلات زندگی تنها بر دوش یک نفر نیست. در یک ازدواج موفق زوج‌ها از یکدیگر حمایت می‌کنند و در سختی‌ها و مشکلات کنار یکدیگر می‌مانند. یک زوج موفق تلاش می‌کنند تا محیطی آرام و صمیمی برای کنار هم بودن ایجاد کنند.

طلاق عاطفی

فراموشی خود

یکی دیگر از عوامل بروز طلاق عاطفی، فراموشی خود و علایقتان در طول رابطه است. حتی موارد ساده نیز می‌تواند بسیار مهم و حائز اهمیت باشد. به عنوان مثال فرض کنید که چون شریک زندگی شما علاقه‌ای به ماهی ندارد، شما سال‌ها خود را از خوردن ماهی محروم کرده‌اید. زمانی که آخر هفته‌ها تنها به علایق و تفریحات او بپردازید یا به خاطر او از خانواده یا دوستانتان دور شوید،خود واقعیتان را گم می‌کنید. 

همین فراموشی خود باعث می‌شود که بعد‌ها به خود نگاهی بیاندازید و دیگر حتی خود را نشناسید و آرزوها، علایق و رویاهایتان را به یاد نیاورید. همین موضوع باعث می‌شود که نسبت به شریک زندگی خود حس بدی داشته باشید و او را مقصر تمام این کارها بدانید و رابطه شما رو به سردی می‌رود و به مرور زمان طلاق عاطفی شکل می‌گیرد. 

یکی از مواردی که در ازدواج یا هر نوع رابطه عاطفی دیگری باید به یاد داشته باشید، این است که هرگز خود و علایقتان را فراموش نکنید. تمام وقت و انرژی خود را صرف رابطه نکنید و زمانی را برای رسیدگی به علایق و اهداف خود در نظر بگیرید. 

راهکارهایی برای طلاق عاطفی

طلاق عاطفی معمولا به صورت تدریجی رخ می‌دهد و تنها یک عامل را نمی‌توان در آن دخیل دانست. معمولا در طی سال‌ها زندگی مشترک، عوامل مختلفی در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند که باعث رابطه سرد زن و شوهر می‌شوند و در نهایت این سردی و عدم صمیمیت به نقطه‌ای می‌رسد که زوجین دیگر علاقه و اشتیاقی برای کنار هم بودن ندارند و تنها به دلایلی مثل فرهنگ، مشکلات مالی، فرزندان، خانواده‌ها و … به زندگی در کنار یکدیگر ادامه می‌دهند و طلاق رسمی نمی‌گیرند.

یکی از موارد قابل توجه برای جلوگیری از طلاق عاطفی در زوجین، توجه به مشکلات رابطه است. طلاق عاطفی معمولا زمانی رخ می‌دهد که مشکلات رابطه نادیده گرفته می‌شوند و زن و شوهر زمانی را به حل اختلافات خود اختصاص نمی‌دهند. همین موضوع باعث می‌شود که پس از مدتی، زوجین ناراحتی‌های سرکوب شده نسبت به یکدیگر داشته باشند و این موضوع باعث سردی رابطه آن‌ها و به مرور طلاق عاطفی شود.

سکس تراپی

بهتر است در صورت مواجهه با هرگونه اختلافی بین خود و همسرتان، در همان موقع در صدد حل آن باشید و آن را نادیده نگیرید. اگر خود و همسرتان توانایی حل آن مشکل را ندارید، بهتر است از زوج درمانگر یا مشاور خانواده کمک بخواهید.

شرکت در جلسات زوج درمانی می‌تواند بسیاری از اختلافات و مشاجرات بین زن و شوهر را حل کند و مانع از سردی و عدم صمیمیت در رابطه آن‌ها شود که خود به عنوان اصلی‌ترین دلیل طلاق عاطفی در زوجین شناخته می‌شود.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالا بروید