دوستی قبل ازدواج؛ درست یا غلط؟ - مرکز روانشناسی و روانپزشکی برگ سبز
دوستی قبل ازدواج؛ درست یا غلط؟

روابط دوستی قبل از ازدواج، مانند هر مسئله‌ی دیگر، مزایا و معایب مختص به خود را دارد. نمی‌توان به طور ۱۰۰ درصد دوستی قبل از ازدواج را تایید یا کاملا رد کرد؛ بلکه این موضوع به نوع دوستی، مدت زمان آشنایی، شرایط فرهنگی خانواده‌ها، چارچوب‌های اخلاقی و … بستگی دارد و نسخه یکسانی را نمی‌توان برای همه پیچید.

با این حال شناخت مزایا و معایب دوستی قبل از ازدواج، به تصمیم‌گیری بهتر و دقیق‌تر کمک می‌کند. برخی‌ها معتقدند که دوستی قبل از ازدواج منجر به شناخت بیشتر و ازدواج موفق‌تر می‌شود؛‌ در حالی که گروه دیگر کاملا با این نظر مخالفند و باور دارند که روابط دوستی قبل از ازدواج، باعث انتخاب کورکورانه و احساسی می‌شود.

بسیاری از افراد روابط دوستی بین دختر و پسر را تنها در شرایطی می‌پذیرند که هر دو قصد ازدواج داشته باشند و از این فرصت برای آشنایی و شناخت بیشتر استفاده کنند؛‌ با این حال، چیزی که در سطح جامعه در حال رخ دادن است، چنین نیست و بیشتر روابط دوستی قبل از ازدواج، بدون برنامه‌ریزی برای ازدواج شروع می‌شوند.

اثرات دوستی‌ های قبل از ازدواج

بخشی از این ضربه ها مربوط به وابستگی های عاطفی می شود. به عبارت بهتر، شما تصور کنید دختر و پسری تصمیم می گیرند که رابطه ای با هم برقرار کنند، منتها چون قصد ازدواج ندارند، ملاک هایی را که برای ازدواج در ذهن خود ساخته اند نادیده می گیرند، با این توجیح که قرار نیست این رابطه به ازدواج منجر شود. بنابراین با کسانی دوست می شوند که کیفیت اخلاقی و رفتاری پایین تری دارند.

از طرفی این رابطه آغاز می شود و بعد از مدتی این دوستی های قبل از ازدواج دو حالت پیدا می کند؛ یا رابطه به خاطر مشکلاتی که به وجود می آید قطع می شود و در این میان، طرفین ضربه های روحی – عاطفی زیادی خواهند خورد و یا این رابطه مدتی ادامه پیدا می کند تا وابستگی عاطفی شدیدی به وجود می آید و تصمیم می گیرند ازدواج کنند؛ غافل از اینکه این آدم مناسب ازدواج نیست و معیارهای یک ازدواج موفق دراین رابطه وجود ندارد.

نکته دیگر این است که وقتی این گونه روابط براساس حداقل شناخت آغاز می شود، طرفین به مسائلی مانند معیارهای اخلاقی مورد پذیرش شان توجه نمی کنند. برای مثال، دختر یک حدی از رابطه را می پسندد ولی پسر خواسته های بیشتری دارد و یا بالعکس. در این موارد مشاهده می شود طرفین از ترس از دست دادن دوستی و یا به خاطر تهدیدهایی که صورت می گیرد، تسلیم خواسته های طرف مقابل می شوند.

نظریه‌های متناقض در مورد آشنایی‌های قبل از ازدواج

از نظر بسیاری از روانشناسان آشنایی قبل از ازدواج برای شناخت اولیه از هم مفید است اما در مقابل عقیده بسیاری دیگر از محققان این است که دوستی قبل از ازدواج مانع از رسیدن به یک ازدواج موفق است. بنابراین نظرهای متناقضی در این مورد وجود دارد، هنگامی که دو نفر برای اولین بار یکدیگر را ملاقات می‌کنند، جذابیت آنها برای هم توسط احساسی است که از یکدیگر دریافت می‌کنند. معمولاً این احساس نشئت گرفته از ویژگی‌های طرف مقابل است، در واقع شما نیت عمل فرد مقابل یا ذهنیت او را در نگاه اول درک نمی‌کنید و تنها شخصیت ظاهری او را می‌بینید.

یکی از مشکلاتی که ممکن است وجود داشته باشد ممکن است شما در نگاه اول، شیفته ظاهر، دارایی یا کلمات عاشقانه و دلچسبی که از طرف مقابل می‌شنوید، شوید. در واقع مشکل این است که شما وقت نمی‌گذارید تا با فراتر از آنچه که می‌بینید و می‌شنوید مواجه شوید و به حقیقت شخصیت طرف مقابل پی ببرید. زمانی متوجه تفاوت‌ها و واقعیت‌ها می‌شوید که وارد رابطه شده‌اید و می‌بینید که همه چیز با آنچه که فکر می‌کردید متفاوت است.

آشنایی قبل از ازدواج تضمینی برای شروع زندگی مشترک است؟

آشنایی برای ازدواج ضروری است، اما همیشه این آشنایی به ازدواج ختم نمی‌شود، این به هدف هر دو طرف از آشنایی بستگی دارد. آیا هر دو شما به قصد آشنایی برای ازدواج با یکدیگر در ارتباط هستید یا این تنها ایده و فکر شما است. حتی اگر هر دو به قصد آشنایی وارد یک رابطه شده‌اید، باز هم تضمینی برای این وجود ندارد که دوستی به ازدواج ختم شود.

آشنایی از مراحل مختلفی تشکیل شده است که در آن معیارهای فردی و معیارهای انتخاب همسر بررسی می‌شود، نظر خانواده نیز در این میان اهمیت دارد. این احتمال وجود دارد که در هر یک از این مراحل آشنایی، یک نفر از تصمیم خود منصرف شود و متوجه شود که در انتخابش اشتباه کرده است. به دلیل آنکه در دوستی تعهدی برای ادامه رابطه وجود ندارد، همیشه ریسک سوءاستفاده و آسیب به یکی از طرفین رابطه وجود دارد.

مزایای دوستی قبل از ازدواج

دوستی قبل از ازدواج مزایای هایی دارد که اگر بخوبی رعایت شود می تواند منجر به ازدواج آگاهانه و پایدارتری شود. باید توجه داشت که برای انتخاب همسر نیاز به شناخت و کسب اطلاعات از دختر یا پسر هستیم. یکی از راه های کسب اطلاعات و افزایش شناخت همین دوستی پیش از ازدواج است. قاعدتا اگر دوستی ها با مدیریت رفتارهای عاطفی و دلبستکی باشد می تواند منجر به شناخت بیشتر نسب ویژگی های شخصیتی طرف مورد نظر برای ازدواج میشود. در این دوستی ها باید بدانیم که هدف از این دوران چیست؟ چه انتظاراتی باید از طرف مقابل داشته باشم؟ چه توقعاتی از ما باید داشته باشند؟ در این دوران چه وظایفی بر دوش ما است؟ 

اگر بتوانیم پاسخ این پرسش ها واضح و روشن بدهیم، می توانیم امیدوارم باشیم که دوران دوستی خوبی را می توانیم سپری کنیم. چرا که ندانستن وظایف و انتظارات متناسب با نقش و موقعیت همیشه منجر به ابهام در جایگاه ما در یک رابطه میشود. همیشه ابهام  در یک رابطه انتظارات و وظایف نامتناسب تولید می کند که نتیجه جز افزایش تنش و استرس ارتباطی ندارد. در ادامه این مقاله با همدیگر بخشی از فواید یکه ممکن است این دوستی ها داشته باشد، بررسی میکنیم.

آشنایی با خلق‌ و خوی جنس مخالف

یکی از مهم‌ترین مزایا دوستی قبل از ازدواج، آشنایی با خلق‌ و خوی جنس مخالف است. دوستی قبل از ازدواج فرصتی است که تا روحیات جنس مخالف را بهتر بشناسید. زنان و مردان از نظر روانشناختی روحیه کاملا متفاوتی دارند. به عنوان مثال، معمولا زنان ابراز علاقه خود را به صورت زبانی بیان می‌کنند؛ در صورتی که اغلب مردها ترجیه می‌دهند که این موضوع را در عمل نشان دهند.

رابطه دوستی قبل از ازدواج باعث می‌شود که شما با چنین تفاوت‌هایی بین زن و مرد آشنا شوید و روحیات یکدیگر را بهتر درک کنید؛‌ این موضوع باعث می‌شود که با مشکلاتی از قبیل در ازدواج نیز کمتر روبه‌رو شوید و در صورت بروز مشکل بتوانید به‌خوبی یکدیگر را درک کنید و به هم کمک کنید.

تقویت و توسعه مهارت های ارتباطی

تقویت مهارت های ارتباطی و توسعه ی آنها، یکی از توانمندی هایی است که امکان موفقیت ها در زمینه های گوناگون از جمله مسائل عاطفی و خانوادگی را تضمین می کند. یکی از فضاهایی که ما می توانیم این مهارت را تمریت کنیم، در زمینه روابط دوستانه با جنس موافق و مخالف است. در واقع باید به کلمه «مهارت» باید توجه ویژه ای کنید. کلمه مهارت دلالت بر این دارد که پس از آموزش و اکتساب مهارت ارتباطی نیاز است که این مهارت ها بارها و بارها تمرین شوند تا در وجود و رفتار ما نهادینه شوند. شاید از خود بپرسید حالا این مهارت های ارتباطی چیست که اینقدر اهمیت دارد؟! هرگونه مهارت یا توانایی که کمک بکند ما راحتر و مؤثرتر با دیگران ارتباط برقرار کنیم. تعدادی از مهارت های ارتباطی به شرح زیر است:

  • گوش دادن فعال
  • همدلی کردن
  • ابراز احساسات
  • انتقادگری مثبت
  • مهارت مذاکره
  • مهارت حل مسئله
  • مهارت تنظیم هیجان
  • مهارت کنترل خشم

انتخاب همسری مناسب

دوستی قبل از ازدواج این امکان را در اختیار شما قرار می‌دهد تا طرف مقابل خود را بهتر بشناسید. رابطه دوستی قبل از ازدواج فرصت مناسبی است تا شناخت کافی از همسر خود داشته باشید. اگر از این فرصت به‌خوبی استفاده کنید، می‌توانید تا حد قابل توجهی با نیازها، خواسته‌ها، تفکرات، اولویت‌ها، خط قرمز‌ها و … طرف مقابل خود آشنا شوید و اگر این نیازها و خواسته‌ها با نیازها و خواسته‌های شما همسو بود، دست به ازدواج بزنید؛‌ در غیراینصورت رابطه را ترک کنید.

دوستی قبل از ازدواج به شما کمک می‌کند تا متوجه شوید که آیا همسر مناسبی برای یکدیگر خواهید بود یا خیر. پاسخ به این سوال، پیش از آن که ازدواج صورت بگیرد، می‌تواند تا میزان قابل توجهی آمار طلاق را کاهش دهد. اگر دوستی قبل از ازدواج با جلسات مشاوره پیش از ازدواج نیز همراه باشد، این شناخت کامل‌تر و دقیق‌تر شده و به انتخاب همسر مناسب و زندگی‌ مشترک شاد و موفق کمک می‌کند.

خودشناسی بیشتر در ارتباط با جنس مخالف

خودشناسی و بینش پیدا کردن در مورد رابطه با جنس مخالف، یکی دیگر از فواید دوستی قبل ازدواج است. در این دوره زمانی و در برخورد مستقیم با جنس مخالف، میزان تاب آوری، همدلی کردن، درک متقابل خود را در برابر دیگری متوجه می شویم. این برخورد بی واسطه باعث می شود ما بیشتر خود را بشناسیم که به چه میزان دارای مهارت ارتباطی در ارتباط با جنس مخالف هستیم. همچنین در این دوران می توانید انتظارت خود در ارتباط با جنس مخالف را مورد بازبینی قرار دهید و در صورت نیاز تغییر و اصلاح کنند.

معایب دوستی قبل از ازدواج

دوستی قبل از ازدواج، در کنار تمام مزایایی که دارد، یکسری معایب نیز دارد که می‌تواند باعث انتخاب غلط و اشتباه در مورد ازدواج شود. در ادامه برخی از مهم‌ترین معایب دوستی قبل از ازدواج را بیام می‌کنیم:

دخیل بودن احساسات در انتخاب

یکی از اصلی‌ترین معایب دوستی پیش از ازدواج، دخیل بودن احساسات در انتخاب است. هنگامی که شما در یک رابطه عاطفی با شخصی قرار داشته باشید، دوست داشتن مانع از دیدن نقص‌ها و تفاوت‌ها می‌شود و این موضوع منجر به انتخاب غلط می‌شود.

دوستی قبل از ازدواج باعث شکل‌گیری علاقه و وابستگی بین زوج‌ها می‌شود. این علاقه و وابستگی روی انتخاب منطقی آن‌ها تاثیر می‌گذارد و باعث می‌شود که افراد نتوانند انتخابی درست و بر پایه مشاهدات داشته باشند.

به عنوان مثال، افراد ابتدای رابطه برای راضی نگه داشتن یکدیگر تلاش و از خود گذشتگی زیادی می‌کنند و ممکن است برخی از خواسته‌های خود را نادیده بگیرند؛ اما انجام این کار در زندگی مشترک و طولانی مدت عملا غیرممکن است؛ پس این دسته از افراد، بعدها که وارد زندگی مشترک می‌شوند، تازه متوجه تفاوت‌های یکدیگر می‌شوند و زندگی در کنار هم برای آن‌ها سخت می‌شود.

شکست عاطفی

همه روابط پیش از ازدواج به ازدواج ختم نمی‌شود. در این بین ممکن است که رابطه دوستی قبل از آن که به ازدواج برسد، به دلایل مختلف برهم بخورد. چنین اتفاقی ضربه روحی شدیدی به دو طرف رابطه وارد می‌کند؛ به خصوص اگر وابستگی و علاقه شدیدی در رابطه جریان داشته باشد. این ضربه روحی به سلامت روان افراد آسیب می‌رساند و ممکن است فرد را تا مدت‌ها درگیر خود کند.

ایجاد وابستگی عاطفی شدید

یکی از پیامدهایی قطعی یک رابطه دوستانه ایجاد حس دلبستگی و وابستگی است. این احساسات باعث می شود دختر و پسر نفوذ بیشتری در زندگی هم بکنند و از در انجام کارهای مختلف وابسته ی همدیگر شود. این وابستگی باعث ایجاد ترس شدید در مورد از دست دادن طرف مقابل می شود. قاعدتا وجود این ترس و وابستگی عاطفی رابطه را اضطراب زا و بیمارگون می کند. از رابطه ی که محوریت اصلی اضطراب و ترس است نمی توان انتظار رفتار معقول، توجه به معیارهای ازدواج و انتخاب همسر و هوشیاری نسبت به ویژگی های و رفتارهای منفی طرف مقابل داشت. وابستگی عاطفی از جمله دلایل ازدواج های ناموفق بخاطر نادیده گرفتن رفتارها و صفات منفی دختر یا پسر است.

عدم توجه به تفاوت انتظارات ارتباطی پس از ازدواج و در زمان دوستی

تفاوت نقشی و انتطاراتی پس از ازدواج، یکی از نکاتی که معمولا دختران و پسران به آن بی توجه و یا شاید ناآگاه باشند. در قبل از ازدواج و در روابط دوستانه انتظارات رابطه بیشتر بر محور محبت کردن،  تفریح کردن و در جاهایی حمایت های اجتماعی از یکدیگر انجام دادن است. ولی بعد از ازدواج داستان بصورت کلی متفاوت است چون ازدواج تنها جنبه عاطفی ندارد. ازدواج جنبه اقتصادی، حقوقی، خانوادگی، اجتماعی و فرهنگی دارد. در همه این جنبه ها یکسری مسئولیت ها و وظایفی برای دختر و پسر ایجاد می شود که قاعدتا در اوایل زندگی فشاز زا و اضطراب برانگیز هستند. بنابریان پس از جاری شدن حکم عقد دختر و پسر نقش زن و شوهری را می پذیرند. این نقش ها مسئولیت های ویژه ی خود را دارندکه قاعدتا انرژی بر، استرس زا و زمانبر است.   این عدم توجه به تفاوت نقش ها و انتظارات بعد از ازدواج باعث می شود زوجین جوان آمادگی لازم را برای قبول این نقش ها کسب نکنند و در ادامه ی زندگی دچار مشکل شوند.

مقایسه دوران دوستی قبل از ازدواج با بعد از ازدواج

مقایسه ی دوران دوستی قبل از ازدواج  با دوران بعد از ازدواج بسیار اشتباه  و خطا است. این مقایسه معمولا منجر به سرخوردگی و ایجاد هیجان منفی بین زن و شوهر می شود. یکی از مشکلات و تنش هایی که زوجین جوان پس از ازدواج دارند این است که همیشه زندگی بعد از عروسی خود را با دوران دوستی مقایسه می کنند و می گویند «آن دوران بیشتر به ما خوش می گذشت و رابطه خیلی بهتر بود. در آن دوران همسرم بیشتر به من توجه می کرد و حالا که خرش از پل گذشته به من کم توجهی می کند». این مقایسه معمولا ناشی از ناآگاهی با نقش ها و مسئولیت های زن و شوهری است. بطور معمول پس از ازدواج مسئولیت دختر و پسر بیشتر می شود که این امر باعث نگرانی و گاه استرس می شود. بخاطر همین است که حتما کیفیت رابطه عاطفی در دوران دوستی با زندگی بعد از ازدواج متفاوت است و کمتر به آن توجه می شود. باید توجه داشت که هر دوران را متناسب با شرایط مقتضیات همان دوران سنجید و با دوران دیگری مقایسه نکرد.

رابطه قبل از ازدواج چگونه باید باشد؟

یکی از سوالاتی که دختران و پسران جوان دارند، این است که آیا می‌توان بدون ارتباط به شناخت کافی و جامعی در مورد همسر آینده رسید؟ آیا با وجود اینکه همه دختران و پسران در حال حاضر روابط دوستی را تجربه می کنند و این روابط بسیار عادی شده است باز هم شما به پیامدهای منفی آن اعتقاد دارید؟از نظر شما قبل از ازدواج روابط چگونه باید باشد؟

چنانچه مایلید که ده نکته روابط عاطفی قبل از ازدواج برای شناخت طرف مقابلتان به کار ببرید، حتماً به این نکته توجه کنید که این شناخت باید با نظارت خانواده ها و اجازه آنها باشد. چرا؟ زیرا بسیاری از مشکلات، زمانی خود را بروز می دهند که خانواده ها با هم ارتباط برقرار می کنند. همچنین به دلیل رسمیت این نوع رابطه ها، احتمال خطای آن بسیار کمتر می‌شود.

رابطه قبل از ازدواج اگر به دور از هرگونه حواشی و صرفاً برای شما به طرف مقابل باشد، بسیار رابطه پسندیده و درستی است. در صحبت‌ های مراجعین همیشه این موضوع وجود دارد که ما در ابتدا قصدمان همین شناخت بود اما متاسفانه پس از برقراری ارتباط مسیرها تغییر پیدا کرد و به همین دلیل  آسیب های آینده را به خوبی نشان داد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالا بروید