تاثیر کمال گرایی والدین بر آینده فرزندان - مرکز روانشناسی و روانپزشکی برگ سبز
تاثیر کمال گرایی والدین بر آینده فرزندان

تاثیر کمال گرایی والدین بر آینده فرزندان

کمال گرایی والدین موضوعی است که علاوه بر تاثیری که در زندگی خودشان دارد، روی زندگی و آینده فرزندان نیز تاثیر می‌گذارد. والدین کمال گرا، علاوه بر اینکه خود را در خطر قرار می‌دهند، تاثیرات منفی بسیار زیادی نیز روی زندگی و آینده فرزندان خود دارند.

والدین کمال گرا معمولا به دنبال دستیابی به آرزوها و خواسته‌های کودکی خود از طریق فرزندان هستند و ممکن است فرزندان خود را برای دستیابی به خواسته‌های گذشته خود بیش از هر موقع دیگری تحت فشار قرار دهند. معمولا والدین کمال گرا، انتظار موفقیت‌ و بهترین بودن را از فرزندان خود دارند.

کودکانی که والدین کمال گرا دارند، بیشتر تحت آسیب‌های روانی مثل افسردگی و اضطراب قرار می‌گیرند و به احتمال زیاد، در آینده نیز خود دچار کمال گرایی می‌شوند. کمال گرایی والدین شانس داشتن یک زندگی لذت‌بخش و کودکانه را از فرزندان می‌گیرد و کودک از همان دوران کودکی باید به دنبال تلاش بیش از حد و بهترین بودن باشد.

برخلاف آن چه که تصور می‌شود، کودکانی که والدین کمال گرا دارند، معمولا جزو موفق‌ترین افراد دیده نمی‌شوند و در دوران بزرگسالی با مشکلات زیادی روبه‌رو خواهند بود. در بسیاری از مواقع، تاثیر منفی کمال گرایی والدین در آینده فرزندان به قدری زیاد است که فرزندشان در دوران بزرگسالی با انواع مشکلات مثل اعتیاد یا اختلالات روانی مثل کمال گرایی، افسردگی حاد، اضطراب، افکار خودکشی و … روبه‌رو خواهد شد.

از این رو بسیار مهم است که اگر کمال گرا هستیم، در وهله اول به دنبال درمان هرچه سریع‌تر باشیم و در ثانی، نحوه رفتار ما با کودکانمان به گونه‌ای نباشد که این کمال گرایی را به آن‌ها نیز منتقل کنید؛ زیرا که از این طریق، ناخواسته به کودک خود آسیب می‌رسانیم.

در این نوشته کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، می‌خواهیم به سراغ تاثیر کمال گرایی والدین بر آینده فرزندان برویم و تاثیرات مخربی که کمال گرایی والدین می‌تواند روی زندگی فرزندان داشته باشد را بررسی کنیم. اگر سلامت روان فرزندتان برایتان اهمیت دارد، پیشنهاد می‌کنیم در ادامه این نوشته با ما همراه باشید.

کمال گرایی، یکی از اختلالات روانی است که متاسفانه بسیاری از افراد از آن به عنوان ویژگی مثبت یاد می‌کنند. کمال گرایی، علاوه بر اینکه زندگی شما را تحت تاثیر قرار می‌دهد، روی زندگی اطرافیانتان نیز تاثیرگذار است. برای درمان کمال گرایی بهتر است که هرچه سریع‌تر به یک روانشناس بالینی یا مشاور مراجعه کنید. کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، آماده برگزاری جلسات روانشناسی و روان درمانی برای درمان کمال گرایی است. همین حالا می‌توانید از طریق لینک زیر، وقت رزرو کنید.

کمال گرایی چیست؟

کمال گرایی یکی از اختلالات روانی نسبتا رایج در دنیای امروز است. افراد مبتلا به کمال گرایی، خود را با استانداردهای بسیار بالایی می‌سنجند و در هر کاری باید بهترین باشند. این افراد انرژی بسیار زیادی را صرف عالی و بهترین بودن می‌کنند و در نهایت نیز از نتیجه کار راضی نیستند.

افراد کمال گرا تا زمانی که مطمئن نشوند در کاری بهترین هستند، اقدام به انجام کار نمی‌کنند؛ از این رو این افراد در انجام بسیاری از کارها تعلل می‌کنند و در بسیاری از مواقع، به دلیل ترس از شکست و بهترین نبودن، اصلا کاری را شروع نمی‌کنند.

اگرچه ممکن است بسیاری از افراد، از کمال گرایی به عنوان یک ویژگی مثبت یاد کنند، اما باید بدانید که برخلاف ظاهر تلاش‌گر و موفقی که اغلب افراد کمال گرا دارند، در باطن با بسیاری از مشکلات از جمله افسردگی دست‌ و پنجه نرم می‌کنند و از زندگی خود راضی نیستند.

علائم کمال گرایی

کمال گرایی در هر فردی ممکن است در زمینه‌ای خاص خود را بیشتر نشان دهد. به عنوان مثال، ممکن است فرد در زمینه تحصیلی کمال گرا باشد و برای بهترین بودن در کلاس و گرفتن بالاترین نمره، تلاش مضاعف کند و استرس و اضطراب زیادی داشته باشد؛ از طرف دیگر، شخص دیگری کمال گرایی خود را با وسواس نظم نمایش دهد و همواره سعی داشته باشد که محیط، وسایل و حتی کارها با نظم بیش‌ از اندازه و غیرواقعی انجام شود.

از این رو نام بردن از علائم مشخصی به عنوان علائم کمال گرایی کار منطقی نخواهد بود؛ زیرا کمال گرایی در هر فردی به‌گونه‌ای خاص خود را نمایش می‌دهد. با این حال، برخی از رفتارها و علائم هستند که در بین افراد کمال گرا بسیار مشخص و رایج هستند و مشاهده این علائم در فرد را می‌توان به عنوان زنگ خطری برای ابتلا به کمال گرایی در نظر گرفت. در ادامه برخی از رایج‌ ترین علائم کمال گرایی را بررسی می‌کنیم:

  • احساس شکست در هرکاری که برای آن تلاش می‌کنید
  • تعویق کارها به دلیل ترس از شکست
  • عدم شروع کار جدید به دلیل ترس از کامل نبودن
  • آرامش نداشتن
  • عدم توانایی در اشتراک احساسات خود با دیگران
  • کنترل روابط شخصی خود با دیگران
  • وسواس شدید برای اجرای قوانین بدون در نظر گرفتن هیچ استثنایی
  • انتظارات غیرواقعی از خود و دیگران
  • عیب‌یابی و انتقاد بیش از حد
  • عدم پذیرش تعریف و تمجید دیگران
  • عدم شادی و رضایت برای موفقیت‌ها
  • نیاز به تایید کارها از طرف اشخاص خاص

کمال گرایی از آن دسته اختلالاتی است که زندگی شما را به شدت تحت تاثیر قرار می‌دهد و مانع موفقیت شما می‌شود؛ پس بهتر است در صورت مشاهده علائم، هرچه سریع‌تر برای درمان اقدام کنید؛ همچنین با انجام برخی از تکنیک‌ها در کنار جلسات روان درمانی، می‌توانید بر کمال گرایی غلبه کنید.

آیا شما یک والد کمال گرا هستید؟

کمال گرایی تنها روی زندگی شما تاثیرگذار نیست و زندگی اطرافیانتان را نیز به شدت تحت تاثیر قرار می‌دهد؛‌ از خانواده و فرزندان گرفته تا همکلاسی‌ها و همکاران. در این بین، فرزندتان بیشتر از هر شخص دیگری تحت تاثیر کمال گرایی شما قرار خواهد گرفت. والدین کمال گرا معمولا در مواجهه با فرزندشان نیز کمال گرا هستند و علاوه بر این که بیش از اندازه تلاش می‌کنند تا پدر یا مادر خوب، کامل و کافی برای فرزندشان باشند، در بسیاری از موارد فشار بیش از حدی نیز به کودک خود وارد می‌کنند تا فرزندشان نیز همواره بهترین باشد. در ادامه برخی از علائم رایج که نشان می‌دهد شما یک والد کمال گرا هستید را بررسی می‌کنیم:‌

  • وقتی کودکتان موفق نمی‌شود، خود را سرزنش می‌کنید
  • همواره در حال مقایسه خود با والدین دیگر هستید
  • همواره به دنبال این هستید که والد بهتری باشید
  • از فرزندتان انتظار بیش از اندازه دارید
  • نمی‌توانید این انتظار را داشته باشید که فرزندتان اشتباه کند
طرحواره درمانی
  • روی تمام کارهای فرزندتان نظارت دارید تا بی‌عیب و نقص انجام دهد
  • اشتباهات فرزندتان را خیلی سریع بازگو می‌کنید تا آن‌ها را اصلاح کند
  • برای موفقیت فرزندتان، او را بیش از اندازه تشویق می‌کنید
  • اگر کودکتان اشتباهی انجام دهد، او را بیش از اندازه سرزنش می‌کنید
  • کودکتان را برای دستیابی به رویاهای خودتان تحت فشار قرار می‌دهید
  • همه فعالیت‌های روزمره کودک را بیش از اندازه جدی می‌گیرید

کمال گرایی به هیچ عنوان ویژگی مثبتی نیست و نباید آن را با تلاش منطقی اشتباه بگیرد. کمال گرایی تاثیرات منفی روی زندگی شما و اطرافیانتان دارد و می‌تواند باعث صدمات جدی روحی و جسمی شود. از همین رو بسیار مهم است که خیلی سریع برای درمان کمال گرایی اقدام کنید.

تاثیرات منفی کمال گرایی والدین روی زندگی کودک

کمال گرایی شما به عنوان والد، تاثیرات منفی بسیار زیادی روی زندگی کودک شما دارد؛ این آسیب‌ها تا سال‌ها بعد و حتی در دوران بزرگسالی نیز با کودک همراه می‌شوند. والدین کمال گرا انتظارات بیش از اندازه‌ای از کودکان خود دارند. همین موضوع باعث می‌شود که کودک برای دستیابی به آن حد از استانداردها و خشنود کردن والدین خود، دست به کارهای نامعقول بزند.

والدین کمال گرا

به عنوان مثال، والدینی را تصور کنید که از کودکشان انتظار دارند که همیشه بهترین و بالاترین نمره را در امتحانات کسب کند. این موضوع فشار بیش از حدی را به کودک شما وارد می‌کند و ممکن است کودک برای رسیدن به این درجه از عالی بودن، یعنی کسب بهترین نمره، دست به انجام کارهایی مثل تقلب بزند.

همچنین کمال گرایی شما باعث می‌شود که فرزندتان به هیچ عنوان شکست را در زندگی

نپذیرد؛ در اصل شما با رفتار کمال گرایانه خود در حال تربیت یک فرزند کمال گرا هستید. به عنوان مثال، زمانی که شما انتظار دارید که فرزندتان در مسابقات ورزشی بهترین باشد و به بالاترین جایگاه دست پیدا کند، در صورتی که فرزندتان با شکسن مواجه شود و نتواند مقام اول را کسب کند، بعد از اولین شکست به طور کلی ورزش را کنار خواهد گذاشت و دوباره تلاش نمی‌کند.

یکی دیگر از تاثیرات منفی کمال گرایی روی زندگی فرزندان، تهدید سلامت روان آن‌هاست. کمال گرایی روی سلامت روان شما و فرزندتان بسیار تاثیرگذار است. کمال گرایی روحیه شاد فرزندتان را از بین می‌برد و همواره کودک فشار زیادی را تحمل می‌کند تا بهترین باشد. این موضوع می‌تواند باعث بروز اختلالات دیگر مثل اضطراب و افسردگی در کودک شما شود.

کمال گرایی تنها مختص به بزرگسالان نیست و کودکان نیز ممکن است دچار کمال گرایی شوند. معمولا کودکانی که والدین کمال گرایی دارند، شانس ابتلا به کمال گرایی در آن‌ها بیشتر است؛ از این رو باید حساسیت و توجه بیشتری روی این موضوع داشته باشید. در صورت مشاهده هرگونه علائم کمال گرایی در کودکتان، بهتر است هرچه سریع‌تر به یک مشاور و روانشناس کودک مراجعه کنید. شروع درمان کمال گرایی در دوران کودکی باعث می‌شود که تاثیرگذاری روش‌های درمان کمال گرایی بیشتر باشد و اثرات مخرب کمال گرایی روی زندگی فرزندتان کمتر می‌شود. همین حالا می‌توانید از طریق لینک زیر، جلسات روانشناسی کودک را در کلینیک روانشناسی برگ سبز زیر نظر بهترین روانشناسان کودک آغاز کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالا بروید