گلوسوفوبیا (ترس از صحبت در جمع) و درمان آن
گلوسوفوبیا یا ترس از صحبت در جمع، که گاها به اسم ترس از سخنرانی نیز شناخته میشود، یکی از انواع فوبیای اجتماعی به شمار میرود که زندگی حرفهای و شغلی افراد بسیاری از تحت تاثیر قرار داده است.
این موضوع که صحبت کردن در جمع و سخنرانی برای گروه و تعداد زیادی از افراد میتواند چالشبرانگیز و اضطرابآور باشد، بر هیچ کسی پوشیده نیست. اغلب ما وقتی میخواهیم در یک جلسه کاری در مقابل همکارانمان صحبت کنیم یا یک سخنرانی مهم را برای تعداد زیادی از افراد انجام دهید، مقداری از اضطراب و استرس را تجربه میکنیم که کاملا طبیعی است و در بسیاری از مواقع نیز به ما کمک میکند تا سخنرانی را بهتر انجام دهیم.
در این بین اما افرادی هستند که ترس و فوبیا از صحبت کردن در جمع و سخنرانی دارند؛ این ترس و اضطراب به قدری زیاد است که میتواند کاملا مانع از سخنرانی یا صحبت کردن او در جمع شود و به عنوان فوبیای صحبت در جمع یا فوبیای سخنرانی شناخته میشود.
افرادی که دچار گلوسوفوبیا میباشند، نمیتوانند در جمعها و گروهها صحبت کنند یا در زمانی که نیازمند یک ارائه درسی یا صحبت در یک جلسه کاری هستند، استرس و اضطراب زیادی را تجربه میکنند. این استرس و اضطراب مانع از این میشود که فرد در سخنرانی شرکت کند؛ یا اگر بنا به هر دلیلی مجبور به انجام آن سخنرانی باشد، عملکرد خوبی از خود نشان نمیدهد و با صدای لرزان و آرام صحبت میکند.
گلوسوفوبیا میتواند تاثیرات منفی زیادی روی زندگی فردی و حرفهای فرد داشته باشد. افرادی که دچار گلوسوفوبیا میباشند، در پوزیشنهای کاری که نیاز به پرزنتیشن و ارائه دارد، خوب عمل نمیکنند و ممکن است که کار خود را، علارغم داشتن استعداد بالا، از دست بدهند. همچنین نوجوانانی که دچار گلوسوفبیا هستند، معمولا در فعالیتهای گروهی کلاسی که نیازمند ارائه و سخنرانی در کلاس است، خوب عمل نمیکنند. از همین رو، بسیار مهم است که با ترس از صحبت در جمع و ترس از سخنرانی، مقابله کنیم و هرچه سریعتر به فکر یک چاره و راه حل برای آن باشیم.
با توجه به اهمیت گلوسوفوبیا و تاثیرات منفی که روی زندگی افراد دارد، در این نوشته از کلینیک روانشناسی برگ سبز تصمیم گرفتهایم که درباره این فوبیا صحبت کنیم و علائم گلوسوفوبیا را مورد بررسی قرار دهیم و در ادامه نیز راهکارهایی مناسب برای درمان گلوسوفوبیا و غلبه بر ترس از صحبت در جمع ارائه دهیم. اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که هنگام صحبت کردن در جمع ترس و اضطراب زیادی را تجربه میکنند و از سخنرانی کردن میترسند، پیشنهاد میکنیم که در ادامه این نوشته جذاب با ما همراه باشید.
گلوسوفوبیا یکی از انواع فوبیایهای اجتماعی است که در آن فرد هنگام صحبت در جمع ترس و اضطراب زیادی را تجربه میکند. در صورتی که گلوسوفوبیا بسیار شدید باشد و تاثیرات منفی زیادی روی زندگی فرد داشته باشد، بهتر است که هرچه سریعتر برای درمان آن اقدام جدی انجام دهید. معمولا شرکت در جلسات روان درمانی میتواند به درمان این فوبیا کمک زیادی کند. کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، امکان برگزاری جلسات روان درمانی را برای شما عزیزان فراهم کرده است. شما میتوانید از طریق لینک زیر برای شرکت در جلسات روان درمانی و درمان فوبیا اقدام کنید.
گلوسوفوبیا چیست؟
گلوسوفوبیا یا ترس از صحبت جمع، یکی از انواع فوبیای اجتماعی است که در آن فرد نمیتواند در مقابل جمع بهخوبی صحبت و سخنرانی کند و ترس و اضطراب زیادی را تجربه میکند؛ به قدری که روی عملکرد او تاثیر میگذارد و باعث لرزش صدا، تعریق، آرام صحبت کردن و … میشود.
معمولا افرادی که دچار گلوسوفوبیا هستند، از سخنرانی کردن در مقابل جمع یا ارائه و پرزنتیشن در مقابل تعداد زیادی از افراد خودداری میکنند و سعی میکنند تا حد امکان خود را در چنین موقعیتها و شرایطی قرار ندهند و به نوعی از زیر آن در میروند و اگر به هر دلیلی مجبور به این کار شوند، استرس و اضطراب زیادی را تجربه میکنند؛ تا حدی که ممکن است حتی باعث از حال رفتن یا ترس ناگهانی و ترک صحنه هنگام سخنرانی و اجرا شود.
فوبیای اجتماعی که به اسم اختلال اضطراب اجتماعی نیز شناخته میشود، یکی از انواع رایج فوبیا است که در کودکان و نوجوانان نیز زیاد دیده میشود. همانطور که از نام آن مشخص است، فردی که دچار فوبیای اجتماعی شده است، با قرار گرفتن در حضور دیگران و موقعیتهایی که لازم است در مقابل دیگر اجرا داشته باشد، مانند سخنرانی یا ارائه یک گزارش درسی، دچار اضطراب و ترس شدید میشود. این اضطراب فراوان، گاها با علائم فیزیکی و جسمی مثل بالا رفتن ضربان قلب، حالت تهوع یا لرزش بدن و حمله پانیک نیز خود را نشان میدهد.
علائم گلوسوفوبیا یا ترس از سخنرانی
افرادی که ترس از صحبت در جمع دارند، معمولا علائم فیزیکی و رفتاری مختلفی را در موقعیتهایی که مجبور به صحبت و سخنرانی میشوند نشان میدهند؛ از جمله علائم ترس از صحبت در جمع عبارتند از:
- تعریق؛ به خصوص تعریق کف دست
- افزایش ضربان قلب
- خشکی دهان
- دشواری در تنفس
- حالت تهوع و معده درد
- سردرد
- تنش عضلانی
- احساس وحشت هنگام صحبت در جمع
- اضطراب شدید از فکر صحبت کردن در جمع
- خودداری از حضور در موقعیتهایی که ممکن است فرد مجبور به سخنرانی و صحبت کردن در جمع باشد
فوبیا یکی دیگر از انواع اختلالات روان است که افراد بسیار زیادی در جهان درگیر آن هستند. در یک تعریف ساده میتوان گفت که فوبیا ترس و هراس غیرمنطقی از پدیدههای مختلف است. فردی که دچار فوبیا میشود، در مواجه با موردی که نسبت به آن فوبیا دارد، به شدت دچار اضطراب و ترس میشود.
درمان گلوسوفوبیا
خوشبختانه ترس از صحبت کردن در جمع بهراحتی قابل درمان است و نیازمند آن است که شما برخی از تکنیکها را یاد بگیرید و قبل از سخنرانی خود به کار ببرید. کمک گرفتن از درمانگر و شرکت در جلسات مشاوره و روانشناسی میتواند کمک زیادی به درمان گلوسوفوبیا کند. معمولا روانشناسان برای درمان ترس از سخنرانی از روش درمان شناختی- رفتاری (CBT) استفاده میکنند.
در این روش، روانشناس و درمانگر با شبیهسازی موقعیتهای صحبت در جمع و سخنرانی، سعی میکند که به مرور تکنیکهای مختلفی مثل تکنیکهای آرامسازی، مدیتیشن، کنترل اضطراب و استرس و … را به فرد آموزش میدهد.
رفتار درمانی شناختی که به عنوان درمان رفتاری شناختی نیز شناخته میشود، یکی از جدیدترین و کارآمدترین متدهای روانشناسی است که توانسته است انقلابی در عرصه روانشناسی و روان درمانی به وجود آورد. امروزه بسیاری از روانشناسان بزرگ و مطرح دنیا، از رفتار درمانی شناختی برای درمان بسیاری از اختلالات مثل اختلال اضطراب، افسردگی و … استفاده میکنند و این روش توانسته است بهخوبی اثرات خود را نمایان کند.
تکنیکهای غلبه بر ترس از سخنرانی
برای آن که بر گلوسوفوبیا خود غلبه کنید، نیازمند تمرین و بهکارگیری تکنیکهای مختلف هستید. این تکنیکها به شما کمک میکند که برای سخنرانی آماده باشید و اضطراب و ترس از صحبت در جمع را کاهش دهید و بتوانید کنترل کنید. در ادامه، برخی از مهمترین تکنیکها که به غلبه بر ترس از صحبت در جمع کمک میکند را با هم مرور میکنیم:
آمادگی و تمرین برای سخنرانی
اگر قرار است برای جمعی سخنرانی کنید یا موضوعی را ارائه دهید، برای کاهش ترس و اضطراب و همچنین ارائه بهتر، لازم است که برای این کار آماده باشید. پیش از انجام سخنرانی، متن و مواردی را که قرار است در سخنرانی خود ارائه دهید را آماده کنید و چندین بار آن را تمرین کنید. همچنین میتوانید برای کاهش اضطراب و شبیهسازی موقعیت، جلوی دوستان یا اعضای خانواده خود که راحتتر هستید، یکبار آن را تمرین کنید.
همچنین میتوانید برای کاهش اضطراب و استرس خود، قبل از سخنرانی یکبار محل سخنرانی خود را مشاهده کنید تا با محیط و صحنه آشنا باشید. همچنین اطلاع از تجهیزات و شرایط سالن سخنرانی میتواند در کاهش اضطراب و استرس شما و آمادگی بیشتر و ارائه بهتر کمک بسیار زیادی کند.
نترسیدن از سکوت
از سکوت کردن هنگام سخنرانی خود نترسید. حتی بهترین و بزرگترین سخنرانان هم ممکن است که هنگام سخنرانی خود بخشی را فراموش کنند یا رشته کلام از دست آنها خارج شود. پس اگر احیانا در هنگام سخنرانی بخشی را فراموش کردید یا متوجه اشتباه شدهاید، دست و پای خود را گم نکنید و از سکوت کردن نترسید. میتوانید چند ثانیه سکوت کنید و با تمرکز بیشتری سخنرانی خود را ادامه دهید.
مدیتیشن و روشهای آرامسازی
افرادی که دچار گلوسوفبیا هستند، قبل از سخنرانی استرس و اضطراب زیادی را تجربه میکنند. با یادگیری روشهای آرامسازی خود و کنترل استرس و اضطراب میتوانید سخنرانی خود را خیلی بهتر مدیریت کنید. همچنین مدیتیشن قبل از سخنرانی و صحبت از جمع میتواند کمک زیادی برای غلبه بر ترس از صحبت کردن در جمع به شما کند.
مدیتیشن یکی از روشهایی است که به کاهش و از بین بردن استرس و اضطراب کمک میکند. اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که استرس و اضطراب زیادی دارند، بدون شک مدیتیشن یکی از روشهای موثر در کاهش استرس برای شما خواهد بود.
تمرکز بر محتوا؛ نه مخاطب
ممکن است که در میان سخنرانی متوجه واکنشهای منفی از سمت مخاطبان خود شوید؛ به عنوان مثال، جایی که انتظار داشتهاید تماشاگران بخندند یا متعجب شوند، همچنین واکنشهایی را دریافت نکردهاید؛ یا در وسط سخنرانی شما، برخی از مخاطبان سالن را ترک کنند. این موضوع میتواند اضطراب شما را حین سخنرانی بالا ببرد و باعث شود نتوانید ادامه سخنرانی را بهخوبی مدیریت کنید. بهتر است که در هنگام سخنرانی یا صحبت در جمع، روی محتوای کلام خود تمرکز داشته باشید، نه واکنش مخاطبان.