اثرات مخرب کمال گرایی بر زندگی
کمال گرایی یکی از ویژگیهای شخصیتی مخرب است که تاثیرات منفی زیادی روز زندگی افراد دارد. افراد کمال گرا، استاندارهای بسیار بالا و غیرواقعی برای زندگی خود دارند و در صورتی که به آن استانداردها دست پیدا نکنند، از خود راضی و خوشنود نخواهند بود.
اگرچه بسیاری از افراد از کمال گرایی به عنوان ویژگی شخصیتی مثبت یاد میکنند، اما باید بدانید که کمال گرایی اثرات مخرب بسیار زیادی روی زندگی شما و اطرافیانتان خواهد داشت. افراد کمال گرا، پیوسته انرژی زیادی را صرف دستیابی به اهداف غیرواقعی خود میکنند؛ همین موضوع باعث میشود که افراد کمال گرا دچار مشکلات و اختلالات روان زیادی مثل افسردگی و اضطراب شوند.
در این نوشته از کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، میخواهیم به کمال گرایی، نشانهّهای کمال گرایی و اثرات مخرب کمال گرایی روی زندگی افراد بپردازیم. اگر شما هم در زندگی دچار کمال گرایی شدهاید، پیشنهاد میکنیم در ادامه این نوشته با ما همراه باشید.
کمال گرایی یکی از اختلالات روان است که در زندگی پر از تنش و رقابت این روزها، بسیار گسترش پیدا کرده است. کمال گرایی تاثیرات منفی زیادی روز ابعاد مختلف زندگی شما دارد و بهتر است در دوران نوجوانی و جوانی به فکر درمان آن باشید تا تاثیرات منفی آن را در زندگی خود کاهش دهید. یکی از بهترین روش های درمان کمال گرایی، مراجعه به روانشناس و شرکت در جلسات روانشناسی و روان درمانی است. کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، آماده برگزاری جلسات روان درمانی بزرگسالان زیر نظر بهترین روانشناسان و درمانگران میباشد. شما میتوانید همین حالا برای رزرو وقت روانشناسی بزرگسالان از طریق لینک زیر اقدام کنید.
کمال گرایی چیست؟
کمال گرایی یکی از اختلالات روان است که این روزها در حال گسترش بین افراد جوامع مختلف است. فرد مبتلا به کمال گرایی، استانداردهای بسیار بالا و غیرواقعی برای موفقیت و انجام کارها دارد و تنها در صورتی راضی و خشنود میشود که به این استانداردها دست پیدا کند.
شاید در ابتدا کمال گرایی مثبت و سازنده به نظر برسد، اما باید بدانید که کمال گرایی اثرات بسیار مخرب و منفی روی زندگی شما دارد. فرد مبتلا به کمال گرایی ممکن است از ترس شکست و دست پیدا نکردن به استانداردها، کار را هرگز شروع نکند؛ همچنین این افراد انرژی زیادی را صرف انجام کارها و رسیدن به موفقیت مطلوب میکنند؛ از این رو در اغلب موارد دچار مشکلات روحی دیگر مثل افسردگی و اضطراب فراگیر میشوند.
کمال گرایی یکی از نقصهای رفتاری است که باعث میشود افراد انرژی زیادی را صرف رسیدن به اهداف غیرواقعی کنند. کمال گرایی روی جنبههای مختلف زندگی فرد تاثیرگذار است و میتواند باعث بروز افسردگی در افراد شود؛ از این رو بسیار مهم است که در صورت مشاهده علائم کمال گرایی، به دنبال درمان آن باشند.
علائم کمال گرایی
این موضوع بسیار طبیعی است که شما به دنبال بهترین و مطلوبترین نتیجه از کارها باشید و برای رسیدن به آن تلاش کنید؛ اما این مسئله با کمال گرایی بسیار متفاوت است. افراد کمال گرا برای رسیدن به اهداف خود به صورت منطقی تلاش نمیکنند و استانداردهای بالایی دارند.
به عنوان مثال دانشآموزی را تصور کنید که با ۴۰ ساعت مطالعه میتواند نمره ۱۶ از امتحانی کسب کند؛ اما اگر ۶۰ ساعت مطالعه کند، میتواند نمره ۱۹ بگیرد. این موضوع بسیار طبیعی است که این دانشآموز برای رسیدن به نمره ۱۹، ۲۰ ساعت بیشتر مطالعه کند. ۲۰ ساعت مطالعه بیشتر برای رسیدن به نمره ۱۹ یک تلاش منطقی است. حال تصور کنید که برای آن که فرد از نمره ۱۹ به نمره ۲۰ دست یابد لازم است که ۶۰ ساعت مطالعه اضافهتر داشته باشد. افراد کمال گرا برای رسیدن به بالاترین حد استاندارد، حاضر به صرف این مقدار از انرژی و زمان هستند و تنها زمانی از عملکرد خود رضایت دارند که بالاترین نمره را کسب کنند.
اگرچه کمال گرایی در هر فرد به گونهای خود را نشان میدهد و افراد کمال گرا رفتارهای متفاوتی از خود نشان میدهند، اما برخی از علائم در بین همه افراد مبتلا به کمال گرایی مشترک است. در ادامه برخی از رفتارها و علائم کمال گرایی را معرفی میکنیم:
- افراد کمال گرا کاری را انجام نمیدهد مگر اینکه مطمئن باشند میتوانند آن را بهخوبی و به بهترین شکل به پایان برسانند؛ همین موضوع باعث میشود که افراد کمال گرا به خاطر ترس از شکست، هیچ کاری را شروع نکنند.
افراد کمال گرا معمولا کارهای خود را به تعویق میاندازند؛ زیرا برای شروع کارها دچار ترس میشوند.
- چیزی که برای افراد کمال گرا در انجام کارهای مختلف اهمیت دارد، محصول و نتیجه نهایی کار است؛ در نتیجه تمرکز کمتری روی فرآیند یادگیری و تکمیل کار دارند؛ به بیان سادهتر، افراد کمالگرا تنها به فکر مقصد هستند و از مسیر لذت نمیبرند.
- افراد کمال گرا تنها زمانی از نتیجه کار راضی میشوند که نتیجه دقیقا مطابق با استانداردهای آنها باشد. تا زمانی که نتیجه نهایی کار مطابق با استانداردهای آنها نباشد، کار را کامل نمیبینند و بدون در نظر گرفتن تلاشهایشان، احساس شکست مطلق میکنند.
افراد کمال گرا، زمان و انرژی زیادی را صرف انجام کارها میکنند که معمولا توسط دیگران آن قدر طول نمیکشد.
اثرات مخرب کمال گرایی در زندگی
اگرچه برخی از موارد کمال گرایی تاثیرات مثبتی نیز میتواند در زندگی داشته باشد و باعث موفقیت افراد شود، اما تاثیرات منفی که روی سلامت روان و سلامت جسمی افراد دارد، بسیار بیشتر است. کمال گرایی به شدت زندگی افراد را تحت تاثیر قرار میدهد و در بسیاری از مواقع مانع از موفقیت افراد میشود. در ادامه برخی از جنبههای منفی کمال گرایی روی زندگی افراد را بررسی میکنیم:
فشار بیشتر برای انجام کارها
افراد کمال گرا عموما برای انجام کارهای مختلف زمان بیشتری را صرف میکنند. افراد کمال گرا باید مطمئن شوند که کار به بهترین شکل انجام شده است و همه جنبههای کار را بررسی میکنند. افراد کمال گرا در محیط کار یا محیط آموزش، بیشتر از همکاران و همکلاسیهایشان میمانند. هنگام انجام کار گروهی، آنها باید تمام جزئیات کار را بررسی کنند و همه موارد را تحت کنترل قرار دهند.
گاهی اوقات انجام کارهای دیگر اعضای گروه را نیز بر عهده میگیرند تا خیالشان از بابت خوب انجام شدن کارها راحت باشد. همین موضوع باعث میشود که این افراد مسئولیت بیشتری داشته باشند.
مسئولیت بیشتر در انجام کارها باعث میشود که افراد کمال گرا به دیگر جنبههای زندگی خود نپردازند. شما به عنوان یک فرد کمال گرا، علاوه بر مسئولیتهایی که در کار دارید، باید به جنبههای دیگر زندگی مثل خانواده، تفریح، دوستان و … نیز بپردازید و آنها را نادیده نگیرید.
اختلالات خوردن و پرخوری عصبی
افراد کمال گرا به شدت خود را تحت فشار قرار میدهند. همین موضوع باعث بالا رفتن استرس و اضطراب آنها هنگام انجام کارها میشود. بسیاری از افراد کمال گرا برای کنترل اوضاع، ناخودآگاه به پرخوری عصبی رو میآورند. پرخوری به افرد کمال گرا این امکان را میدهد تا برای دقایقی از فکر کردن به موضوعات و فشار کاری دور باشند. پرخوری عصبی تاثیرات منفی روی سلامت جسم و روان شما خواهد داشت و اثرات مخرب آن در طولانی مدت نمایان میشود.
پرخوری عصبی یا بولیمیا یکی از اختلالات رایج خوردن است. افراد مبتلا به پرخوری عصبی اشتیاق زیادی برای خوردن غذا دارند و کنترلی روی این موضوع ندارند. فرد مبتلا به پرخوری عصبی، ناگهان احساس گرسنگی میکند و شروع به خوردن حجم زیادی از غذا و تنقلات میکند. سپس بلافاصله پس از خوردن، احساس عذاب وجدان و شرم میکند و به دنبال جبران آن است.
انزوا و دوری افراد از شما
یکی از مخربترین اثرات کمال گرایی، انزوای شما و دوری دوستان و همکارانتان از شما میباشد. یکی از جنبههای وحشتناک کمال گرایی این است که از افراد دیگر هم انتظار داشته باشید که به استانداردهای شما پایبند باشند. معمولا افراد کمال گرا از سایر افراد بسیار انتقاد میکنند و همین موضوع باعث میشود که دوستان و اطرافیانشان کمکم از آنها فاصله بگیرند؛ همین موضوع باعث به انزوا کشیده شدن افراد کمال گرا میشود. دوری از اجتماع و جمع دوستان اثرات منفی دیگری مثل افسردگی را نیز برای افراد کمال گرا به همراه خواهد داشت.
افسردگی شایعترین بیماری روانی در جهان شناخته میشود. فرد مبتلا به افسردگی، به صورت مداوم احساس غم و اندوه میکند و علاقه خود را نسبت به همه چیز از دست میدهد. افسردگی باعث میشود که فرد از انجام کارهای روزانه خود باز بماند و همین موضوع میتواند تاثیر بسیار زیادی روی زندگی او و اطرافیان داشته باشد.
بیماری و به خطر افتادن سلامت جسمی
کمال گرایی علاوه بر اینکه سلامت روان شما را به شدت تحت تاثیر قرار میدهد، باعث بروز انواع بیماریها در شما میشود. افراد کمال گرا فشار کاری زیادی را تجربه میکنند؛ همچنین استرس و اضطراب آنها هنگام انجام کار بسیار بالاست. این استرس و اضطراب میتواند باعث بروز انواع بیماریهای جسمی مثل بالا رفتن ریسک ابتلا به سرطان، دیابت، وزن زیاد و تضعیف سیستم ایمنی بدن شود.
درمان کمال گرایی
کمال گرایی یک ویژگی منفی شخصیتی است و برای درمان آن باید زمان بسیار زیادی را صرف تغییر عادتهای غلط خود کنید؛ پس نباید انتظار داشته باشید که بهسرعت درمان شوید. درمان و غلبه بر کمال گرایی یک پروسه طولانی است و لازم است که فرد سالها روی رفتارهای مختلف خود و عادتها کار کند. بهترین کار برای شروع درمان کمال گرایی، مراجع به روانشناس مجرب است.
شرکت در جلسات روانشناسی این امکان را به شما میدهد تا درباره مشکلات خود با روانشناس صحبت کنید تا ریشه کمال گرایی خود را کشف کنید؛ همچنین روانشناس به شما تکنیکهایی را آموزش خواهد داد که رفته رفته به اصلاح الگوهای رفتاری شما کمک خواهد کرد تا بتوانید بر کمال گرایی خود غلبه کنید.
کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، امکان برگزاری جلسات روانشناسی بزرگسالان را در محیطی امن، آرام و حرفهای زیر نظر بهترین روانشناسان ایران را برای شما عزیزان فراهم کرده است. شما میتوانید همین امروز برای درمان و غلبه بر کمال گرایی اقدام کنید.